5 Harapan Pembeli Rumah Malaysia Untuk Belanjawan 2022

Belanjawan 2022 memang dinanti-nanti semua rakyat Malaysia, tapi apa sebenarnya harapan rakyat Malaysia untuk sektor hartanah. Kami bercakap dengan pengguna dan pakar untuk tahu apa sebenarnya yang kita mahu.
Belanjawan 2022, bajet 2022, pinjaman perumahan, sektor hartanah, ismail sabri

Click here for English version

 

Setiap tahun, kerajaan Malaysia akan membentangkan belanjawan persekutuan tahunan, yang menganggarkan pendapatan tahun akan datang, mengenal pasti cadangan perbelanjaan kerajaan, ramalan keadaan ekonomi, dan juga memperincikan semua inisiatif dasar semasa dan juga yang baru.

Bajet tersebut akan diumumkan oleh Menteri Kewangan di Dewan Rakyat, selalunya dibuat pada bulan Oktober, dan dari dahulu lagi sentiasa menjadi topik hangat. Kenapa? Kerana pada waktu itulah kita akan tahu ke mana kutipan hasil cukai rakyat disalurkan!

Ketika Belanjawan 2021 tahun lalu, temanya adalah 'Teguh Kita, Menang Bersama' dan bertujuan untuk membantu rakyat ketika berhadapan krisis kesihatan global terburuk.

Dengan peruntukan kira-kira RM322.5 bilion, ia adalah salah satu belanjawan terbesar dalam sejarah negara - dirancang bagi meningkatkan daya tahan ekonomi, melindungi kesejahteraan rakyat Malaysia, dan mengukuhkan sistem penjagaan kesihatan nasional.

Jadi, bagaimana pula anggaran belanjawan tahun ini, terutamanya ketika keadaan semasa yang masih tidak menentu akibat kes COVID-19 yang mencecah rekod tertinggi pada tahun 2021? Jom kita tengok!

Klik sini untuk tengok apa harapan PropertyGuru Malaysia untuk Belanjawan 2022!

 

Apa Pendapat Pemimpin Negara?

Menurut Perdana Menteri, beliau telah memberikan jaminan bahawa meskipun banyak sektor ekonomi telah dibuka semula, Belanjawan 2022 akan tetap memfokuskan dalam membantu mereka yang terjejas akibat pandemik.

"Masih ramai rakyat Malaysia menghadapi kesukaran akibat kesan jangka panjang sekatan kawalan pergerakan. Namun, keadaan dilihat bertambah baik bagi rakyat, dengan kes COVID-19 yang dilihat semakin menurun, dan sebahagian besar ekonomi telah dibuka semula,” kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Belanjawan 2022, bajet 2022, pinjaman perumahan, sektor hartanah, ismail sabri

Menyuarakan sentimen membantu mereka pada saat mereka memerlukan adalah Profesor Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff dari Putra Business School.

Beliau menjangkakan bahawa kumpulan Bawah 40% (B40) akan terus menjadi fokus utama dalam Belanjawan 2022, dengan lebih banyak bantuan diberikan, seperti pembayaran sekali beri Bantuan Prihatin Nasional (BPN).

"Lebih banyak peluang pekerjaan dengan gaji lebih tinggi harus dicipta untuk kumpulan B40, termasuk memberikan sokongan kewangan dan latihan bagi mereka yang ingin memulakan perniagaan," katanya.

 

Sekarang, Apa Pula Kata Rakyat?

Kami bertanyakan kepada rakyat Malaysia di laman Facebook kami dan meminta mereka kongsikan apakah harapan untuk Belanjawan 2021 dan pasaran hartanah, dan jumlah maklum balas yang kami terima hampir sama.

Sebagai contoh, ramai memberikan komen mengharapkan kenaikan gaji minimum dan bantuan kewangan yang lebih banyak bagi ‘mengisi’ poket rakyat, termasuklah untuk kumpulan Middle 40 (M40) juga.

Khru Shah Csj berkata, "Jangan dilupakan kumpulan M40 yang banyak komitmen. Kami juga wujud di dalam Malaysia, dan ya kami juga rakyat yang layak untuk mendapatkan bantuan, terima kasih."

Belanjawan 2022, bajet 2022, pinjaman perumahan, sektor hartanah, ismail sabri

Sekiranya kerajaan melaksanakan gaji pokok lebih tinggi bagi mereka di sektor awam DAN swasta, termasuk memberikan pembayaran sekali beri untuk penerima M40 yang layak, itu boleh memberi kesan yang minimum pada pasaran hartanah.

Ini kerana lebih ramai rakyat Malaysia mempunyai wang tunai tambahan di dalam simpanan untuk wang pendahuluan, dan tidak perlu risau untuk perbelanjaan harian.

Han Hng turut memberikan pandangan yang dia ingin melihat kerajaan mengurangkan kos pemilikan rumah, seperti menurunkan yuran sebanyak 50% untuk Memorandum of Transfer (MOT).

MOT adalah dokumen undang-undang yang, setelah ditandatangani, memindahkan hak milik harta tanah dari penjual kepada pembeli.

Dengan potongan harga, ini membolehkan pembeli rumah membayar kos tambahan yang kurang sedikit ketika membeli hartanah.

Turut memberikan pandangan, Ruby Ng, mengatakan bahawa dia mahukan kerajaan mengetepi atau memansuhkan Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) dari tahun keenam dan seterusnya.

"Kini, sudah ramai pemilik hartanah terpaksa menjual rumah atau item pelaburan mereka dalam kerugian, berikutan kehilangan pekerjaan dan gaji dipotong. Juga, ekonomi ketika pandemik sangat buruk, dengan pertumbuhan pada kadar sangat perlahan, jadi kenaikan harga rumah adalah minimum,” katanya.

PGMY_PropSite_Guides_Banner_610x457px_BM (1)

Datuk Chang Kim Loong, Setiausaha Agung Kehormat Persatuan Pembeli Rumah Nasional (HBA), juga menyuarakan sentimen tentang CKHT, sambil menambah, "Jika ini terjadi, penjual dapat mengekalkan harga yang lebih kompetitif bagi pencari rumah, tanpa perlu mengambil kira RPGT."

Beliau turut mengharapkan Belanjawan 2022 menyertakan insentif kepada pemaju untuk membina hartanah dengan kadar lebih berpatutan, dan kerajaan harus mengambil pendekatan lebih proaktif dalam memudahkan perjanjian yang akan mendorong pemaju membantu dalam menyediakan perumahan.

Akhir sekali, Chang berpendapat bahawa individu yang layak juga harus diberi akses lebih mudah untuk pembiayaan rumah pertama mereka.

Sekiranya itu berlaku, ini pasti dapat meredakan kerisauan bakal pembeli rumah yang ingin memiliki hartanah pertama tetapi tidak dapat melakukannya lagi berikutan penolakan permohonan pinjaman perumahan yang tinggi.

 

Belanjawan 2022: Ada Berita Baik Tak Untuk Semua?

Harap-harap adalah! Berikutan kesan buruk pandemik yang melanda negara, dengan kes kematian COVID-19 serta kadar pengangguran yang meningkat, rakyat Malaysia sudah pasti mengharapkan beberapa khabar gembira.

Di PropertyGuru Malaysia, kami juga mempunyai senarai keinginan hartanah kami sendiri untuk Belanjawan 2022; jadi sekarang kita hanya mampu tunggu dan lihat sama ada kerajaan melaksanakan langkah-langkah ini untuk membantu rakyat!

Semoga ada sinar baru buat kita semua!

Panduan Relevan 

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback