2 Answers

askguru expert
Hello dan terima kasih kerana menghubungi kami!

Anda tidak boleh tukar, tambah dan/atau memadam nama pemilik tanah tanpa pengetahuan ataupun persetujuan pemilik tanah/ pemilik tanah yang lain (co-proprietor). Ini adalah kerana Borang Pindahmilik (Borang 14A) memerlukan tandatangan kesemua pemilik tanah.

Jikalau pindahmilik dibuat tanpa persetujuan dan tanpa pengetahuan pemilik tanah/ pemilik tanah yang lain, pemilik tanah/ pemilik tanah yang lain boleh mendakwa pindahmilik tersebut sebagai suatu penipuan.

Untuk maklumat yang selanjutnya mengenai pindahmilik tekan link di bawah: -
https://www.propertyguru.com.my/property-guides/proses-pindah-hak-milik-hartanah-42519

Semoga ini boleh membantu anda. Read More
0
tak kira tambah nama ,tukar nama,atau padam nama. Pemilik2 lain mesti nak buat surat dgn peguam dan melalui pejabat tanah supay setuju perkara yang mengenaan di atas geran tersebut. Read More
0
  • FE
    Hi nak tanya for a strata title residential property tak ada restriction and tak ada charge (Clean title) boleh ke kalau owner nak tambah satu lagi penama dalam geran strata title tu for example nak tambah nama anak dalam geran rumah tu:

    Hi i want to know, if the land is a strata title a residential building precisely a semi d house.. clean title no charge nor restriction in interest, can the registered owner add on a another name to the land title..such as his child or wife

    is it be