Seronok Ke Duduk Studio Apartment Di Malaysia?

Studio apartment ni sesuai untuk orang yang sukakan kehidupan ringkas dan tak serabut. Ruang kecil boleh jadikan kehidupan lebih pantas dan jimat masa. Tapi kalau berkeluarga tu tak sesuai la. Apa kelebihan dan keburukan tinggal di studio apartment ni? Jom baca!
1) studio apartment malaysia, studio apartments, studio apartment

Zaman moden sekarang ni memang susah nak dapat rumah bertanah lagi-lagi kalau yang duduk di bandar metropolitan macam Pulau Pinang dan Kuala Lumpur. Memang harga rumah bertanah melambung tinggi.

Jadi, tak hairan lah kalau ramai golongan muda yang baru setahun jagung bekerja dan bergaji kecil memilih untuk duduk di apartmen.

Apartmen dekat Malaysia ni ada macam-macam pilihan mengikut harga dan cita rasa anda sebagai pembeli, lagi-lagi studio apartment, memang menjadi pilihan utama orang kita!

Biasanya golongan yang menetap di studio apartment ni orang bujang ataupun yang baru berkahwin sebab ruang apartmen yang agak kecil dan tak sesuai dengan isi rumah ramai.

Harganya juga mampu milik bagi mereka yang berpendapatan sederhana ataupun yang inginkan hidup simple. Mungkin ada yang tak pernah dengar studio apartment ni kan? Jom kami kongsikan.

 

Apakah Studio Apartment?

Juga dikenali dengan nama Apartmen Bujang ataupun Flat Studio kerana saiznya yang kecil lebih kurang 300 hingga 600 kaki persegi je.

studio apartment malaysia, studio apartments, studio apartment

Ruangnya juga terbuka merangkumi dapur, ruang tamu, bilik tidur, tandas dan bilik air tanpa dinding pemisah.

Kalau ada pun cuma untuk bilik tidur je, itu pun separuh daripada tinggi dinding atau rak “built-in”. Bayangkan, semua aktiviti dalam rumah dilakukan dalam satu ruangan saja.

Fuh, sangat ringkas dan efisien kan? Memang sesuai untuk golongan bujang atau yang baru berkahwin!

Harga pun taklah terlalu mahal kalau nak dibandingkan dengan rumah bertanah di kawasan bandar. Kalau nak tahu, studio apartment ni ada macam-macam bentuk tau.

Ada yang L-shaped yang jadi pilihan ramai sebab ada dapur terpisah, menjadikan ruang tamu terasa lebih lapang. Siling yang tinggi juga dapat memberikan anda rasa lapang tanpa menambah kaki persegi rumah.

Tak perlu pun nak beli apartmen yang lebih besar dan mahal kat luar sana, studio apartment je dah mampu buat anda puas betul tak?

studio apartment malaysia, studio apartments, studio apartment

Selain itu, kalau dah nama pun apartmen, mestilah wujudnya hak milik strata untuk menjamin kepentingan anda sebagai pemilik dan sebagai bukti pemilikan bagi tujuan urusniaga hartanah.

Mungkin ada yang tak pernah dengar pasal hak milik strata kan?

PropertyGuru Tip
Hakmilik strata adalah hakmilik berasingan setiap unit atau petak di dalam bangunan dua tingkat atau lebih yang dibina di atas lot tanah yang sama serta berkongsi kemudahan bersama yang ditadbir Perbadanan Pengurusan seperti gym, kolam renang, tempat letak kenderaan, lif, taman permainan, dan lain-lain lagi.

Jadi, sama je macam apartmen lain, studio apartment pun ada akses fasiliti dan keselamatan yang lengkap dan terjamin.

Tapi, memang tak dapat dinafikan yang manfaat tinggal di apartmen ni boleh datang dalam pelbagai bentuk mengikut jenis apartmen dan keperluan pembeli itu sendiri.

Ada juga orang yang tak suka apartmen jenis ni sebab sempit. Jadi, sebelum nak sewa atau beli apartmen macam ni, lebih baik teroka dulu kelebihan dan kekurangannya. Jom teruskan membaca!  

 

Kelebihan Studio Apartment

1) Harga mampu milik

Seperti yang kita tahu, nak beli rumah yang selesa dan besar dengan harga yang murah bukannya benda senang lagi-lagi di bandar.

studio apartment malaysia, studio apartments, studio apartment

Walaupun bagi sesetengah orang, studio apartment ni tak mencapai jangkaan rumah impian mereka, tapi dengan harga yang mampu milik memang puas hati.

Jangan tak tahu, anda boleh beli studio apartment ni dalam harga serendah RM200,000 di Kuala Lumpur! Bolehlah kan, untuk duduk sendiri atau berdua tapi dengan kemudahan macam hotel.

Selain dari ukur baju di badan sendiri, poket anda pun lebih jimat!

2) Ringkas dan praktikal

Nampak je kecil dan sempit, tapi kalau anda bijak memilih wallpaper atau warna cat dinding serta pandai menyusun atur perabot, kehidupan seharian pun lebih praktikal.

Lebih-lebih lagi kalau anda memang orang yang sukakan ketenteraman dan duduk sendiri, studio apartment memang pilihan terbaik untuk anda!

Fungsi ruangnya yang ringkas juga tak memerlukan anda untuk berbelanja lebih untuk membeli perabot atau hiasan rumah sebab nanti jadi lagi sempit dan susah nak bergerak ke sana-sini.

Jadi, kurang juga nak membeli barang kan? Sebab teringat, nak simpan kat mana benda ni dalam rumah? Duit lebih tu boleh simpan dan melabur untuk hartanah lain pula. Kan bijak!

studio apartment malaysia, studio apartments, studio apartment

3) Aktiviti lebih cepat

Cuba bayangkan, dalam ruang minima ni, anda boleh selesaikan kerja rumah dalam masa yang singkat dan pantas.

Nak makan pun senang sebab dapur sebelah bilik tidur je. Apa lagi kalau nak membersihkan rumah, setengah jam pun selesai sapu dan mop rumah sampai berkilat.

Takdalah anda mengeluh sebab penat kemas rumah sampai sakit pinggang! Semuanya akan jadi lebih mudah, pantas dan jimat masa.

Memang seronok kalau dapat duduk di studio apartment ni terutamanya kalau anda memang orang yang sukakan kehidupan ringkas tak pening kepala.

Tapi, untuk sesetengah orang, studio apartment ni banyak kekurangannya sebab tak menepati gaya hidup dan saiz isi rumah mereka.

Sekarang, jom kita tengok apa yang tak best dengan studio apartment ni.

studio apartment malaysia, studio apartments, studio apartment

 

Kekurangan Studio Apartment

1) Ruang yang terhad

Pergerakan anda di dalam rumah akan lebih terbatas sebab saiznya yang kecil. Bayangkan, baru je langkah 5 tapak dari bilik tidur dah sampai dapur atau bilik air.

Tak selesanya! Mesti anda akan stress sebab rasa terkongkong dan tak bebas. Sebab tu lah studio apartment ni tak sesuai dengan orang yang sukakan kehidupan serba lengkap.

Tapi ini tak bermakna anda tak boleh duduk di apartmen ni, boleh je kalau anda cuba tukar cara hidup anda menjadi lebih praktikal dan bijak.

Zaman sekarang ni pun trend minimalis, boleh jimat tapi hidup lebih bermakna. Bak kata orang putih, live your life the smart way!

PropertyGuru Loan Pre-Approval

Penyelesaian Relevan

PropertyGuru Loan Pre-Approval

2) Tak ramai boleh duduk

Dengan ruang yang terhad, agak sukar kalau nak ajak keluarga atau kenalan untuk datang lepak atau rehat di apartmen anda.

1)	studio apartment malaysia, studio apartments, studio apartment

Studio apartment ni memang direka khas untuk bilangan penghuni seorang dua je untuk menjadikan ia lebih efisien dan praktikal.

Kalau lebih dari itu, fungsinya dah tak relevan lagi dan semuanya akan terasa sempit. Bergerak dalam rumah pun boleh berlanggar bahu dengan orang lain.

Memang tak sesuai, apa lagi kalau nak buat majlis, lagilah tak masuk dek akal.

3) Membosankan

Pergerakan yang terbatas memang boleh buat anda rasa bosan apa lagi kalau dah bertahun-tahun duduk sendiri di apartmen tu.

Kawan borak pun takda, ruang pun terhad. Fuh, memang menguji tahap mental anda.

Tapi, jangan terlalu risau sebab waktu macam ni lah anda boleh gunakan masa untuk buat aktiviti yang produktif! Contohnya, macam bersenam atau kemas dan hias rumah secara minima dan kreatif.

Selain itu, sekarang kan zaman internet tanpa batasan, jadi anda boleh gunakan peluang ini untuk sibukkan diri dengan business online.  Bosan pun hilang, aktiviti bermanfaat pun boleh buat.

1)	studio apartment malaysia, studio apartments, studio apartment

4) Tempoh Terkunci

Tempoh Terkunci ni adalah jangka masa tak boleh tamatkan perjanjian pinjaman rumah sama ada bayar semua atau pembiayaan semula, kalau nak buat juga, ada penalti yang dikenakan

Katakanlah anda dah kunci perjanjian 5 tahun sebab ingat nak duduk lama, tapi tiba-tiba lepas 3 tahun anda nak jual atau buat pembiayaan semula sebab dah berkeluarga atau dah tak selesa.

Kalau nak teruskan juga hasrat tu, kena bayar penalti sebab nak tamatkan perjanjian lebih awal. Kadarnya boleh capai 5% tau, cuba kira berapa banyak! 

Tak pasal-pasal je kena bayar seluruh baki pinjaman rumah sekali dengan penalti yang dikenakan atas pinjaman anda tu. Rugi-rugi...

Sebab itulah sebelum beli studio apartment ni, anda kena rancang matlamat kewangan dan pelan masa depan dulu.

Sebenarnya Apakah Tempoh Terkunci Pinjaman Rumah?

Panduan Relevan

Sebenarnya Apakah Tempoh Terkunci Pinjaman Rumah?

5) Bayaran tambahan lain

Kalau nak tahu, semua apartmen biasanya ada kos penyelenggaraan termasuklah studio apartment.

1)	studio apartment malaysia, studio apartments, studio apartment

Sebabnya, ia adalah hartanah berstarata yang wajib bayar yuran penyelenggaran dan kumpulan wang pelepas.

Jadi, jangan fikir bayar rumah je, kos lain yang diperlukan pun kena ambil kira supaya anda boleh buat pilihan yang bijak dan tak merugikan.

Cuba bayangkan kalau perbelanjaan bayar kos rumah dan kos penyelenggaraan bulanan tu sama dengan harga bayar rumah bertanah bulan-bulan, lagi baik beli rumah bertanah, lebih selesa dan fikir masa depan kan?

 

Tepuk Dada, Tanya Selera

Walau apa pun, setiap orang mempunyai kuasa beli dan cita rasa yang berbeza bagi urusan tempat tinggal.

Ada orang yang mungkin tiada masalah untuk menetap di studio apartment ni, senang nak jaga.

Tapi, kalau fikirkan perancangan masa depan bila ada keluarga sendiri, apartmen macam ni tak berapa sesuai sebab saiznya yang kecil dan fungsinya yang terhad.

Takut nanti, semua ahli keluarga stress teruk dengan kehidupan yang tak selesa. Apa-apa pun tepuk dada, tanya selera dan buatlah pilihan bijak.

Sebelum beli studio apartment, kena tahu dulu tentang beza hakmilik strata, induk dan individu ni. Memang nak beli? Bolehlah layari senarai lengkap studio apartment untuk dijual dalam laman web BM kami ni!

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback