12 Tumbuhan Dalaman Untuk Rumah Yang Lebih Sihat

PropertyGuru Editorial Team
12 Tumbuhan Dalaman Untuk Rumah Yang Lebih Sihat
Tak kiralah anda jenis ‘tangan sejuk’ atau memang seorang yang sangat menghargai tumbuhan oleh kerana nilai estetikanya, memang tak dinafikan yang cara berkesan untuk mencantikkan rumah anda ialah dengan menggunakan pokok hiasan dalam rumah.
Selain tu, tumbuhan juga didapati sangat bermanfaat untuk kesihatan dan kesejahteraan anda kerana ia dapat membersihkan udara dan menyediakan persekitaran lebih tenang yang membantu dalam mengurangkan stres dan mengawal tekanan darah.
Semasa memilih tumbuhan untuk kediaman anda, penting untuk mempertimbangkan keperluan fisiologi tanaman seperti jumlah cahaya matahari, tempat teduh dan kelembapan yang diperlukan selain daripada memilih jenis tumbuhan yang anda sukai.
Disebabkan oleh keperluan ni, beberapa tumbuhan dalaman mungkin memerlukan lebih/kurang penjagaan atau lebih sesuai diletakkan di kawasan tertentu di rumah anda berbanding tumbuhan dalaman yang lain.
Lebih baik letakkan tumbuhan dalaman di bahagian kediaman anda yang sudah tentu akan memberikan khasiat semula jadi yang mencukupi.
Di sini, kami telah senaraikan tumbuhan dalaman yang terdapat di Malaysia bersesuaian dengan pelbagai ruang di kediaman anda.

Tumbuhan Dalaman Terbaik Untuk Ruang Tamu Dan Ruang Makan

1) Pandan

Tumbuhan_Dalaman_2
Pandan dikenali dengan aromanya yang segar dan bersifat racun serangga yang menjadikannya sebagai ramuan yang popular di kalangan rakyat Malaysia.
Untuk membolehkan haruman tumbuhan renek ini betul-betul harum mewangi (jika dipelihara dengan baik, mereka boleh tumbuh hingga mencapai ketinggian melebihi 20 kaki!), tempat yang terbaik untuk meletakkannya adalah di tempat yang banyak sinaran matahari dan udara segar bertapis.
Pokok pandan akan tumbuh subur di rumah yang berkonsep terbuka dengan tingkap besar dan koridor lebar yang menggalakkan pengudaraan silang.
Pokok pandan yang tumbuh meninggi diletakkan pula di sebelah sofa mewah akan memancarkan keunggulan cita rasa, terutamanya jika hiasan dalaman sekitarnya diberi sentuhan gaya tradisional.

2) Lidah Mak Mentua

Tumbuhan_Dalaman_3
Lidah mak mentua atau dikenali juga sebagai ‘pokok ular’, sangat menyerlah secara visual sebagai sekumpulan paku-pakis dengan pelbagai corak berwarna kuning, hijau, dan kelabu.
Pohon renek yang tahan lasak ini memerlukan penjagaan yang minimum iaitu cukup menyiramnya seminggu sekali saja. Lidah mak mentua akan kelihatan paling menarik (dan berfungsi) apabila ditonjolkan sebagai hiasan utama di ruang tamu atau ruang makan.
Untuk memastikan kesan visual yang hebat, susunkan tanaman di dalam pasu unik ornate dan letakkan sebagai hiasan tengah meja.
Sekiranya anda tidak mahu tumbuh-tumbuhan menenggelamkan kecantikan reka bentuk dalaman rumah anda yang menawan hati, anda boleh menggunakan hiasan yang lebih kecil seperti pasu atau balang kaca.
Banyak faedah apabila pokok ular menghiasi rumah anda seperti mampu menyerap pelbagai toksin udara, pencemaran dan bau, dan meningkatkan kualiti udara secara menyeluruh.

Tips PropertyGuru

AWAS: Tumbuhan ini mengandungi bahan aktif yang dikenali sebagai ‘Saponin’, yang boleh menyebabkan muntah, cirit-birit dan ruam jika dimakan secara tidak sengaja, menurut Pusat Racun Negara!

3) Pokok Getah (Ficus Elastica)

Tumbuhan_Dalaman_4
Dengan tanah yang lembap dan limpahan sinaran matahari terang secara tidak langsung, pokok ini sudah mempunyai semua keperluan untuk tumbuh dengan subur dan ia akan terus membesar!
Tahukah anda: Di dalam hutan, kadang-kadang ia boleh mencapai ketinggian 100 kaki? Bersyukurlah, pokok yang anda beli dari kedai mempunyai ketinggian yang lebih terkawal dengan ketinggian dari 1 kaki hingga 8 kaki lebih.
Dengan dedaunan lebar yang menarik dan berkilat, ia kelihatan gah apabila diletakkan di dalam pasu minimalis yang besar pada ruang menegak, memadai untuk memenuhi semua sudut kosong dan hambar di rumah anda.
Walaupun ia sangat menyukai apabila disirami sinaran matahari yang terang secara tidak langsung, tumbuhan ini adalah salah satu jenis tumbuhan dalaman paling kuat yang hanya memerlukan siraman seminggu sekali (atau apabila 2 inci teratas tanah sudah kering).

Tips PropertyGuru

F. Elastica telah dimasukkan ke dalam penyelidikan Dr B. C. Wolverton sebagai salah satu tanaman terbaik untuk membersihkan udara.

Ia juga memiliki kadar transpirasi yang tinggi (bermaksud sering melepaskan kelembapan ke udara) dan tahan terhadap serangan perosak dan penyakit.

Tumbuhan Dalaman Terbaik untuk Bilik Tidur:

1) Pokok Duit-duit (Pothos)

Tumbuhan_Dalaman_5
Pokok duit-duit dipercayai sebagai pokok bertuah oleh kebanyakan orang. Ia merupakan pokok renek dalaman yang mudah dijaga dan ditanam, terutamanya jika anda tak berapa tahu tentang aktiviti berkebun atau tak dikurniakan ‘tangan sejuk’.
Pokok duit-duit boleh membiak di mana sahaja, sama ada anda memasukkannya ke dalam pasu tanah atau balang air.
Kadang-kadang dipanggil sebagai ‘devil’s ivy’ kerana ketahanannya yang memerlukan sinaran matahari secara tidak langsung dan air hanya setiap beberapa hari.
Sekiranya rumah anda mempunyai visual yang rapi atau minimalis, anda boleh menjadikan pokok wang sebagai fokus hiasan dengan menampilkannya sebagai hiasan dinding di bilik tidur anda.
Sekiranya anda bimbang tanaman mengambil lebihan ruang, anda boleh meletakkannya di dalam pasu atau berdekatan rak untuk kesan yang lebih kemas.

2) Lili Damai / Bakung Damai

Tumbuhan_Dalaman_6
Selain cantik dan tahan lama, pokok bakung damai juga mampu membersihkan udara. Tumbuhan saka atau perennial dalaman ini mekar hanya di bawah sinaran cahaya matahari yang terhad atau bertapis dan paling baik diletakkan di dalam pasu hiasan di bilik tidur anda.
Anda bukan saja dapat tidur dengan nyenyak tetapi juga menghirup udara yang lebih segar. Sekiranya bilik tidur anda dihias dengan gaya industri atau minimum, nilai estetika penuh kelembutan bunga bakung damai akan mewujudkan perbezaan yang sangat menarik.

3) Monstera Deliciosa

Tumbuhan_Dalaman_7
Walaupun namanya mungkin agak ganjil bagi sesetengah orang, tumbuhan ini taklah seganas raksasa. Tumbuhan yang tahan lasak dan senang dijaga ini sebenarnya mempunyai daun dengan liang yang unik dan lubang yang "ditebuk" melaluinya.
Memandangkan ia boleh membesar sehingga ukuran gergasi (kira-kira setinggi 12 kaki, dan daun selebar 2 kaki), anda perlukan satu sudut khas di bilik hanya untuknya. Jika tiada, teruskan memangkas pertumbuhan baru sehingga mendapat ukuran yang anda mahukan.
Persekitaran yang hangat dan lembap dengan limpahan sinaran cahaya matahari adalah yang terbaik untuk pokok ini. Ia juga lebih menyukai tanah yang selalu lembap (bukan banjir ya!). Jadi, sebelum anda menyiram pokok anda, pastikan dulu yang 2 inci teratas tanah sudah kering.

Tumbuhan Dalaman Terbaik untuk Dapur:

1) Lidah Buaya

Tumbuhan_Dalaman_8
Selain dikenali sebagai ‘pekerja ajaib’ kerana sifat penyembuhan gelnya, tumbuhan lidah buaya kelihatan menyerupai kaktus dengan badannya yang berduri.
Daunnya yang berair penuh dengan bahan aktif yang boleh digunakan ke dalam pelbagai produk perubatan, makanan, dan kecantikan.
Walaupun pokok lidah buaya boleh bertahan disebabkan kekurangan air, ia memerlukan sinaran cahaya matahari yang banyak.
Dapur ialah tempat yang disyorkan untuk anda meletakkan pokok ni. Mana tahu tiba-tiba anda mengalami luka terbakar semasa memasak, boleh lah dapatkan bantuan gel penyejuk dari tanaman lidah buaya tu.
Sekiranya anda mempunyai pulau dapur, pokok lidah buaya dalam pastu yang dikelompokkan dan diletakkan di atas kaunter topmempunyai daya penarik dan sedap mata memandang.
Selain tu, jika anda mahu pokok lidah buaya anda mendapat lebih banyak cahaya matahari, anda boleh meletakkannya di atau berdekatan dengan birai tingkap.
Sekiranya tanaman anda jenis yang lebih kecil, letakkan di dalam raga bertali bergaya vintaj dan penyangkut tanaman untuk menjadikan dapur anda lebih mesra alam.
2) Bunga Anggerik
Tumbuhan_Dalaman_9
Sekiranya anda gemar menghias kediaman anda dengan bunga-bunga yang cantik lagi indah, bunga anggerik atau orkid lah pilihan tanaman yang paling tepat.
Tumbuhan berbunga ini boleh dijumpai dengan cukup mudah di Malaysia, jadi anda pasti akan rambang mata dengan pelbagai pilihan yang ada ketika memilih jenis bunga anggerik yang ingin anda tanam di rumah.
Keluarga anggerik sangat luas, jadi berhati-hatilah ketika memilih jenis bunga yang ingin digunakan sebagai hiasan kerana ciri-cirinya mungkin berbeza antara satu sama lain.
Untuk menanam bunga anggerik di dalam rumah, anda perlu mendedahkannya kepada sinaran cahaya matahari yang cukup kuat dan menyiramnya secara berkala pada bulan-bulan yang lebih panas.
Sekiranya anda mempunyai dapur terbuka atau separa terbuka dengan tingkap besar untuk pengudaraan silang, letakkan pokok anggerik anda di sana.
Jika nilai estetika dapur anda cenderung ke arah hitam putih, pokok anggerik yang ceria akan menyerikan lagi ruangan anda dengan warna lebih cerah.

3) Pokok Payung

Tumbuhan_Dalaman_10
Tumbuhan yang tidak menonjol dan sederhana ni memang tak berapa femes, tapi ia sangat senang dijaga dan paling bahagia apabila berada di dapur yang dipenuhi sinaran cahaya matahari. Dedaunannya yang menawan pula dapat memberikan anda ketenangan abadi.
Apabila dijaga dengan baik dengan memberikan pencahayaan yang banyak, siraman secukupnya, dan ruang untuk membesar, pokok ini akan mengisi dan mengambil ruang sebanyak yang boleh (sama ada secara menegak atau mendatar, terserah kepada anda).
Oleh kerana ia memerlukan penjagaan minimal dan lebih tahan dengan tanah kering daripada basah, anda boleh menyiramnya sekali-sekala saja. Sebenarnya, ia tak memerlukan baja sama sekali, namun dianggap sebagai salah satu pokok hiasan rumah yang paling cepat membesar!

Tumbuhan Dalaman Terbaik untuk Bilik Mandi:

1) Ivy Inggeris

Tumbuhan_Dalaman_11
Pokok Ivy Inggeris terkenal dengan dedaunannya yang subur dan menghijau. Sebagai tumbuhan dalaman, Ivy harus diletakkan di dalam raga di dinding yang berdekatan dengan tingkap, supaya ia memiliki akses kepada sinaran cahaya matahari.
Tumbuhan ini sangat berkesan dalam menyaring pencemaran udara yang berbahaya dan bau yang menjadikannya aksesori tambahan terbaik di bilik mandi.
Daripada perspektif reka bentuk dalaman, pokok hiasan rumah ini akan kelihatan menarik apabila tergantung dari siling atau dinding, terutamanya jika berada berdekatan sinki atau tab mandi.
Ivy Inggeris memberikan gaya ala tropika yang sangat diperlukan di mana-mana bilik mandi, terutamanya yang dibina dengan marmar putih dan kelabu atau kuarza.

2) Pokok Labah-labah

Tumbuhan_Dalaman_12
Jangan risau, tanaman dalaman ini tak ada kaitan dengan labah-labah dalam kehidupan sebenar. Namun, pokok ini diberikan nama sebagai pokok labah-labah kerana daunnya yang panjang dan meruncing yang menyerupai kaki labah-labah!
Pokok labah-labah tumbuh dengan sihat di ruang yang lembap dengan jumlah cahaya yang terhad, sebab itulah ianya lebih sesuai berada di dalam bilik mandi.
Pokok labah-labah juga bertindak sebagai penyegar bilik secara semula jadi, jadi anda tak perlu melabur pada penyegar tiruan.
Jadikan ia sebagai hiasan "stand alone" dengan meletakkannya di dalam pasu di ambang tingkap bilik mandi. Sekiranya anda inginkan kelainan, masukkannya ke dalam hiasan gantung berdekatan sinki atau tab mandi.
Gunakan pasu logam berwarna emas mawar, emas, dan kelabu perak untuk membangkitkan gaya industri di ruangan anda.

3) Calathea

Tumbuhan_Dalaman_13
Persekitaran yang sangat lembap dengan cahaya mahatari yang tidak cukup bunyi seperti tempat yang sukar untuk menjaga tanaman, bukan? Fikirkan semula kerana ini adalah keadaan sempurna yang diperlukan oleh pokok Calathea untuk tumbuh mekar!
Ia mempunyai corak yang sangat menarik dan anda boleh memilih daripada pelbagai jenis seperti bentuk ‘medallion’ (bulatan daunnya yang unik dengan corak hijau di bahagian atas, merah tua pekat di bahagian bawah) atau bentuk ular orok-orok (daun hijau gelap yang bergelombang panjang dengan ungu tua di bahagian bawah).
Ia biasanya mudah dijaga tetapi seperti tanaman lain, jangan terlalu banyak air! Ia sukakan keadaan lembap sepanjang waktu. Jadi, pastikan anda periksa kekeringan tanah, kemudian siramkan sedikit air seperti biasa, dan toskan mana-mana lebihan air.

Ada beberapa jenis pokok hiasan rumah untuk anda bawa pulang dan gabungkan dengan hiasan dalaman rumah anda yang lain. Masing-masing membawa ciri-ciri unik yang akan membantu meningkatkan kualiti hidup dan juga di kediaman anda. Ingin tahu lebih lanjut mengenai keluasan ruang dengan idea reka bentuk dalaman pintar? Klik jangan tak klik.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.