English | Bahasa Malaysia version 

Dasar Privasi

 

Dikemaskinikan terakhir: 27 Dis, 2019

 

PropertyGuru International (Malaysia) Sdn. Bhd. ("kami" atau "kami" atau "kami") adalah pengendali https://www.propertyguru.com.my/ ("Laman Web") dan aplikasi mudah alih PropertyGuru ("Apps"), dan kami komited untuk melindungi data peribadi anda.

 

Dasar Privasi ini (bersama-sama dengan Syarat-syarat perkhidmatan kami

https://www.propertyguru.com.my/terms-of-service dan apa-apa dokumen lain yang dirujuk di dalamnya) menyatakan bagaimana data peribadi yang kami kumpulkan daripada anda, atau yang anda berikan kepada kami, akan digunakan, diproses atau didedahkan oleh kami, termasuk bagaimana maklumat tertentu akan digunakan untuk memperibadikan pengiklanan yang diarahkan kepada anda selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”) . Dasar Privasi ini juga menetapkan jenis data peribadi yang kami kumpulkan, bagaimana kami menyimpannya dengan selamat, serta bagaimana anda boleh mengakses atau mengubah data peribadi anda yang disimpan oleh kami. Dasar Privasi ini merangkumi penggunaan Laman Web, serta Aplikasi, dan cara lain yang mungkin anda sambungkan atau berinteraksi dengan kami melalui penggunaan produk dan perkhidmatan kami, yang kemudiannya dirujuk sebagai Perkhidmatan.

 

Sila baca perkara berikut dengan teliti untuk memahami polisi dan amalan kami mengenai data peribadi anda dan bagaimana kami akan memperlakukannya.

 

Melainkan jika disekat oleh undang-undang yang terpakai, anda bersetuju bahawa apa-apa dan semua data peribadi yang berhubungan dengan anda yang dikumpulkan oleh kami atau yang disediakan oleh anda dari semasa ke semasa boleh digunakan, diproses dan didedahkan untuk tujuan tersebut dan kepada orang-orang seperti yang ditetapkan dalam Dasar Privasi ini .

 

Kami boleh meminda Dasar Privasi ini pada bila-bila masa dengan menyiarkan versi yang disemak di Laman Web. Walaupun kami berusaha untuk menghantar notis individu setiap kali polisi dipinda, anda akan dianggap telah mengakui dan bersetuju dengan Dasar Privasi yang dipinda jika anda terus menggunakan Laman Web, Aplikasi atau perkhidmatan kami selepas perubahan tersebut berkuat kuasa. Anda diingatkan untuk menyemak Laman Web ini dari semasa ke semasa untuk maklumat terkini mengenai Dasar Privasi ini.

 

  1. MENGUMPUL DATA PERIBADI

Anda boleh memilih untuk melayari Laman Web dan Aplikasi tanpa mendedahkan data peribadi anda. Anda tidak perlu memberikan data peribadi sebagai syarat menggunakan Laman Web atau Applikasi  itu, kecuali yang perlu bagi kami untuk menyediakan produk dan perkhidmatan yang anda beli atau akses melalui Laman Web atau Aplikasi kami, balas permintaan anda , atau dalam kes-kes di mana anda menghubungi kami secara langsung.

 

Apabila anda menggunakan Perkhidmatan kami, kami mengumpul pelbagai maklumat dari dan mengenai anda, peranti anda, dan interaksi anda dengan Perkhidmatan. Beberapa maklumat ini mengenal pasti anda secara langsung atau boleh digunakan untuk mengenal pasti anda secara mendalam apabila digabungkan dengan data lain.

 

  • Maklumat yang anda berikan secara sukarela. Apabila menggunakan Perkhidmatan kami, anda mungkin diminta memberikan maklumat peribadi tentang diri anda, seperti nama anda, maklumat hubungan, maklumat pembayaran, butiran mengenai rumah atau harta yang anda berminat, maklumat kewangan. Ini boleh berlaku, contohnya,

 

apabila anda melakukan transaksi dengan kami pada atau berhubung dengan Laman Web atau Aplikasi;

apabila anda mendaftarkan akaun dengan kami di Laman Web atau Aplikasi;

apabila anda menghubungi khidmat pelanggan atau orang jualan kami melalui e-mel, telefon, atau secara peribadi, untuk menyelesaikan sebarang masalah yang mungkin anda hadapi atau dengan pertanyaan atau permintaan;

apabila anda melanggan perkhidmatan yang kami sediakan di Laman Web atau Aplikasi, atau untuk pemberitahuan e-mel kami, dan / atau buletin;

apabila anda bersesuaian dengan profesional hartanah (seperti ejen hartanah atau broker, pemberi pinjaman gadai janji atau pegawai pinjaman, pengurus hartanah, pelabur, bangsawan, atau lain-lain) melalui Perkhidmatan;

apabila anda melengkapkan borang atau transaksi lain, seperti permintaan maklumat pinjaman atau perumahan sewa dan permohonan semakan latar belakang;

anda juga boleh memberikan maklumat tentang pihak ketiga melalui Perkhidmatan, contohnya, jika anda berkongsi penyenaraian hartanah dengan penerima melalui e-mel atau sms. Sesetengah maklumat yang anda berikan melalui Perkhidmatan kami dikumpulkan dan diproses oleh pihak ketiga (seperti analisis google) bagi pihak kami.

 

  • “Cookies”, “Pixels”, dan mekanisme penjejakan lain. Kami dan rakan kongsi kami menggunakan pelbagai teknologi untuk mengumpulkan maklumat secara automatik apabila anda mengakses dan menggunakan Perkhidmatan kami, termasuk Cookies, dan teknologi lain yang serupa. Cookies adalah sebahagian maklumat elektronik yang boleh dipindahkan ke komputer anda atau peranti elektronik lain untuk mengenali pelayar anda secara unik. Apabila anda menggunakan Perkhidmatan, kami dan rakan kongsi kami boleh meletakkan satu atau lebih Cookies pada komputer anda atau peranti elektronik lain atau menggunakan teknologi lain yang menyediakan fungsi yang sama.

 

 

 

Kami dan rakan kongsi kami boleh menggunakan Cookies untuk menyambungkan aktiviti anda pada Perkhidmatan dengan maklumat lain yang kami simpan mengenai anda dalam profil akaun anda atau interaksi sebelumnya pada Perkhidmatan kami, sebagai contoh, menyimpan pilihan anda. Penggunaan Cookies membantu kami meningkatkan kualiti Perkhidmatan kami kepada anda, dengan mengenal pasti maklumat yang paling menarik bagi anda, mengesan trend, mengukur keberkesanan pengiklanan, atau menyimpan maklumat yang mungkin anda ingin dapatkan secara teratur seperti sifat tersenarai atau carian pilihan. Pada bila-bila masa, anda boleh menyesuaikan tetapan pada penyemak imbas anda untuk menolak Cookies mengikut arahan yang berkaitan dengan penyemak imbas anda. Walau bagaimanapun, jika anda memilih untuk menyahdayakan Cookies, banyak ciri percuma Perkhidmatan mungkin tidak berfungsi dengan betul.

 

Beberapa halaman kami juga boleh merangkumi Pixels, iaitu fail elektronik untuk mengira pengguna yang telah melawat halaman itu, untuk menjejaki aktiviti dari semasa ke semasa dan merentasi laman web yang berbeza, untuk menentukan interaksi pengguna dengan e-mel yang kami hantar, untuk mengenal pasti Cookies tertentu pada komputer atau peranti elektronik lain yang mengakses laman tersebut, atau untuk mengumpulkan maklumat lain yang berkaitan, dan maklumat ini mungkin dikaitkan dengan pelayar unik, pengenal peranti, atau alamat IP anda. Sebagai contoh, kita boleh menggunakan Pixels pada Perkhidmatan tertentu di mana anda melihat penyenaraian tertentu supaya kami boleh menjejaki sama ada penyenaraian itu relevan dengan anda semasa menawarkan cadangan. Melalui Pixels dan Cookies ini kami mengumpulkan maklumat mengenai penggunaan Perkhidmatan kami, termasuk jenis penyemak imbas yang anda gunakan, masa akses, halaman yang dilihat, alamat IP anda dan halaman yang anda lawati sebelum menavigasi ke Perkhidmatan kami.

 

Kami juga mengumpul maklumat mengenai komputer atau peranti mudah alih yang anda gunakan untuk mengakses Perkhidmatan kami, seperti model perkakasan, sistem operasi dan versi, pengecam peranti unik, maklumat rangkaian mudah alih dan tingkah laku melayari.

 

.

Kami juga membenarkan pihak ketiga tertentu untuk mengumpul maklumat mengenai aktiviti dalam talian anda melalui Cookies dan teknologi lain apabila anda menggunakan Laman Web atau Aplikasi. Pihak ketiga ini termasuk (a) rakan kongsi perniagaan, yang mengumpul maklumat apabila anda melihat atau berinteraksi dengan salah satu iklan mereka di Laman Web atau Applikasi itu, dan (b) rangkaian pengiklanan, yang mengumpulkan maklumat mengenai minat anda apabila anda melihat atau berinteraksi dengan satu daripada iklan yang mereka letakkan di banyak laman web yang berbeza di Internet. Maklumat yang dikumpulkan oleh pihak ketiga ini adalah maklumat yang tidak dapat dikenal pasti yang digunakan untuk membuat ramalan mengenai ciri, minat atau keutamaan anda dan untuk memaparkan iklan di Laman Web, Aplikasi, dan di Internet yang disesuaikan dengan minat anda.

Banyak pihak ketiga yang kami benarkan untuk mengumpul maklumat di Laman Web dan Aplikasi adalah ahli-ahli Inisiatif Pengiklanan Rangkaian, yang menawarkan satu lokasi untuk menyisih dari penyasaran pengiklanan dari syarikat-syarikat ahli. Untuk tidak ikut serta, sila ikuti pautan: http://www.networkadvertising.org/choices/ dan ikuti arahan di laman web ini. Cara lain untuk memilih keluar ialah melalui pautan berikut: http://www.aboutads.info/choices/. Akhir sekali, anda boleh menguruskan jenis Cookies yang dibenarkan melalui tetapan penyemak imbas anda, termasuk menyekat semua Cookies sekiranya anda inginkan. Untuk maklumat tentang cara mengurus Cookies pada penyemak imbas anda, sila lihat bahagian bantuan penyemak imbas yang anda gunakan.

 

  • Peranti mudah alih dan maklumat penyemak imbas mudah alih. Anda boleh menyesuaikan tetapan pada peranti mudah alih dan penyemak imbas mudah alih anda mengenai Cookies dan perkongsian maklumat tertentu, seperti model peranti mudah alih anda atau bahasa yang digunakan oleh peranti mudah alih anda, dengan melaraskan tetapan privasi dan keselamatan pada peranti mudah alih anda. Sila rujuk arahan yang disediakan oleh pembekal khidmat mudah alih anda atau pengeluar peranti mudah alih.

 

  • Data Lokasi. Jika anda mendayakan perkhidmatan lokasi pada peranti mudah alih anda, PropertyGuru Group dengan kebenaran anda boleh mengumpul lokasi peranti anda, yang kami gunakan untuk memberikan anda maklumat dan pengiklanan berasaskan lokasi. Jika anda ingin menyahaktifkan ciri ini, anda boleh melumpuhkan perkhidmatan lokasi pada peranti mudah alih anda.

 

  • Pengurusan E-mel. Anda boleh menerima e-mel dari PropertyGuru Group untuk pelbagai sebab - contohnya, jika anda mengambil tindakan melalui Perkhidmatan, anda mendaftar untuk laporan tetap, atau anda menyiarkan rumah anda untuk dijual atau sewa dan pembeli menghantar mesej kepada anda. Jika anda mempunyai akaun dengan PropertyGuru Group, anda boleh mengedit pilihan anda melalui tetapan akaun anda. Juga, anda boleh menguruskan penerimaan beberapa jenis komunikasi dengan mengikuti arahan yang terdapat dalam e-mel yang kami hantar kepada anda. Sila ambil perhatian bahawa, walaupun anda melanggan langganan email tertentu, kami masih perlu menghantar e-mel kepada anda dengan maklumat transaksional atau pentadbiran yang penting.

 

  1. TUJUAN PENGGUNAAN

2.1

Data peribadi yang anda berikan boleh digunakan dan diproses oleh kami dalam agregat atau secara individu dan boleh digabungkan dengan maklumat lain untuk tujuan mengurus dan mengendalikan Laman Web dan Aplikasi, skop yang termasuk, tetapi tidak terhad kepada yang berikut:-

 

mentadbir Laman Web dan Aplikasi;

meningkatkan pengalaman penyemakan imbas anda dengan memperibadikan Laman Web dan Aps;

membolehkan penggunaan perkhidmatan yang tersedia di Laman Web dan Aplikasi;

menyediakan kepada anda produk dan perkhidmatan yang anda minta secara khusus;

bertindak balas terhadap pertanyaan atau permintaan anda menurut e-mel dan / atau penyerahan borang di Laman Web atau Aplikasi;

bertindak balas dan mengambil tindakan susulan terhadap aduan mengenai penggunaan Laman Web, Aplikasi atau apa-apa produk atau perkhidmatan yang disediakan oleh kami;

menghantar anda komunikasi komersial am melalui mana-mana saluran komunikasi, tidak terhad kepada e-mel, panggilan suara, SMS dan pemberitahuan aplikasi;

melakukan urusan pentadbiran dan pentadbiran operasi; dan

menyediakan pihak ketiga dengan maklumat statistik mengenai pengguna kami. Maklumat statistik sedemikian boleh digunakan untuk memperibadikan pengiklanan di Laman Web atau Aplikasi, tetapi tidak boleh digunakan untuk mengenal pasti mana-mana pengguna individu. Untuk butiran mengenai cara untuk memilih untuk tidak mengikut iklan yang diperibadikan, sila rujuk bahagian 8 Dasar Privasi ini.

 

2.2

Kami tidak akan, tanpa persetujuan tegas anda, mendedahkan data peribadi anda kepada pihak ketiga untuk tujuan pemasaran langsung. Persetujuan untuk pendedahan data peribadi kepada pihak ketiga, untuk tujuan menerima komunikasi pemasaran, diberikan melalui borang pendaftaran kami, sama ada dalam talian atau di atas kertas. Anda boleh menarik balik persetujuan anda dengan menghubungi khidmat pelanggan kami: https://www.propertygurugroup.com/contact-us/. Jika anda telah memberikan persetujuan anda semasa mendaftar sebagai ahli di Laman Web, anda juga boleh menarik balik persetujuan anda dengan mengkaji semula borang pendaftaran dalam talian: http://www.propertyguru.com.my/user-profile, dan mengetepikan kotak persetujuan.

 

  1. KERAHSIAN

3.1       Data Peribadi yang dipegang oleh kami akan dirahsiakan menurut Dasar Privasi ini berdasarkan  mana-mana undang-undang yang berkuat kuasa yang mungkin dari semasa ke semasa berkuatkuasa.

3.2       Apa-apa soalan, komen, cadangan atau maklumat selain daripada Data Peribadi yang dihantar atau diposkan ke Laman Web, atau mana-mana bahagiannya oleh Pengguna akan dianggap secara sukarela diberikan kepada kami atas dasar yang tidak sulit dan bukan proprietari.

3.3       Kami berhak untuk menggunakan, mengeluarkan, mendedahkan, menghantar, menyiarkan, menyiarkan dan / atau menyiarkan di tempat lain maklumat tersebut dengan bebas tanpa rujukan lanjut kepada anda.

 

  1. KESELAMATAN

 

4.1

 

Kami akan mengambil langkah berjaga-jaga teknikal dan organisasi yang munasabah untuk mengelakkan kehilangan, penyalahgunaan atau pengubahan data peribadi anda.

4.2

Kami akan menyimpan semua data peribadi yang anda berikan pada pelayan yang selamat dalam format yang disulitkan.

4.3

Anda bagaimanapun memahami bahawa penghantaran maklumat melalui Internet tidak sepenuhnya selamat. Walaupun kami akan melakukan yang terbaik untuk melindungi data peribadi anda, kami tidak dapat menjamin keselamatan data peribadi anda yang dihantar ke Laman Web atau Aplikasi yang mana sebarang penghantaran tersebut adalah risiko anda sendiri.

4.4

Di mana kami telah memberikan anda (atau di mana anda telah memilih) kata laluan yang membolehkan anda mengakses bahagian tertentu Laman Web atau Aplikasi, anda bertanggungjawab untuk memastikan kata laluan ini sulit. Kami meminta anda untuk tidak berkongsi kata laluan dengan sesiapa sahaja. Kami TIDAK akan meminta anda untuk kata laluan anda selain daripada ketika anda melog masuk ke Laman Web atau Aplikasi, mengikut mana-mana yang berkenaan.

4.5

Kami menggesa anda untuk mengambil langkah-langkah untuk memastikan maklumat peribadi anda selamat, seperti memilih kata laluan yang kukuh dan menyimpannya secara peribadi, serta keluar dari akaun pengguna anda, dan menutup penyemak imbas web anda apabila selesai menggunakan perkhidmatan kami pada saham yang dikongsi atau tidak terjamin peranti.

 

  1. PENDEDAHAN DATA PERIBADI

5.1

Untuk mengurus dan mengendalikan Laman Web dan Aplikasi, kami boleh mendedahkan data peribadi anda kepada mana-mana ahli kumpulan kami, yang bermaksud gabungan kami dan anak-anak syarikat kami. Kami juga boleh mendedahkan data peribadi anda kepada pihak ketiga seperti penyedia perkhidmatan kami dan penasihat profesional untuk tujuan berikut:-

 

 

mematuhi sebarang keperluan undang-undang; untuk menguatkuasakan atau menggunakan Syarat Perkhidmatan kami https://www.propertyguru.com.my/terms-of-service dan perjanjian lain.

 

untuk melindungi hak, harta dan keselamatan kami, dan hak, harta dan keselamatan afiliasi dan anak syarikat kami, pengguna lain Laman Web atau Aplikasi, dan lain-lain.

 

 

berkaitan dengan sebarang prosiding undang-undang atau prosiding undang-undang yang berpotensi; dan

 

 

berkaitan dengan transaksi aset perniagaan (iaitu pembelian, penjualan, pajakan, penggabungan atau penyatuan atau apa-apa pengambilalihan, pelupusan atau pembiayaan lain organisasi atau sebahagian daripada organisasi atau mana-mana perniagaan atau aset sesuatu organisasi) kepada yang mana kita adalah parti atau bakal calon.

       

 

  1. PEMINDAHAN DATA ANTARABANGSA

6.1

Kami beroperasi di banyak negara dan sementara boleh menyimpan, memproses atau memindahkan data peribadi anda antara mana-mana negara di mana kami beroperasi untuk membolehkan kami menggunakan data peribadi anda mengikut Dasar Privasi ini dan Syarat Perkhidmatan https://www.propertyguru.com.my/terms-of-service

6.2

Kami akan mengambil semua langkah yang perlu untuk memastikan data peribadi anda dijaga  dengan selamat dan mengikut Dasar Privasi ini.

  1. LAWANWEB PIHAK KETIGA

7.1       Laman Web dan Aplikasi boleh, dari semasa ke semasa, mengandungi pautan ke dan dari laman web rangkaian rakan kongsi dan vendor kami. Jika anda mengikuti pautan ke mana-mana laman web ini, sila ambil perhatian bahawa laman web ini mempunyai dasar privasi mereka sendiri dan kami tidak menerima sebarang tanggungjawab atau liabiliti untuk dasar-dasar ini. Sila semak dasar ini sebelum anda menyerahkan sebarang data peribadi ke laman web ini.

 

  1. AKSES DAN PEMBETULAN

8.1

Pegawai Perlindungan Data kami bertanggungjawab untuk memastikan bahawa permintaan untuk akses kepada data peribadi dan pindaan data peribadi dikendalikan dengan betul mengikut prosedur yang dinyatakan di sini.

8.2

Semua permintaan untuk mendapatkan maklumat atau permintaan untuk pindaan data peribadi yang dipegang oleh kami akan dibuat dengan mengisi borang Permintaan Maklumat / Pindaan Maklumat standard kami (PDF tersedia di sini http://www.propertyguru.com.sg/customer-service/privacy/request-form), dan menghantar salinan borang yang lengkap kepada kami melalui pos di:

 

PropertyGuru International (Malaysia) Sdn. Bhd.

Unit E-11-2&3, Menara Suezcap 2, KL Gateway,

No. 2, Jalan Kerinchi, Gerbang Kerinchi Lestari,

59200 Kuala Lumpur, Malaysia

Untuk Perhatian: Pegawai Perlindungan Data

 

8.3

Harap maklum bahawa kami hanya akan menerima dan bertindak atas permintaan dalam bahasa Inggeris yang mematuhi Dasar Privasi ini, Apa-apa permintaan yang tidak mematuhi perkara di atas akan ditolak, dan kami tidak akan mengambil apa-apa tindakan berhubung dengan permintaan yang ditolak itu.

8.4

Kami boleh menolak untuk mendedahkan atau meminda mana-mana data peribadi atas sebab-sebab yang dinyatakan dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010.

8.5

Dari segi yang munasabah, kami akan memberi maklum balas kepada permintaan anda dalam tempoh sepuluh (10) hari bekerja dari tarikh penerimaan permintaan. Jika itu tidak mungkin, anda akan diberitahu dalam tempoh sepuluh (10) hari bekerja dari tarikh penerimaan permintaan.

  1. PENAFIAN

9.1

Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang pendedahan sukarela data peribadi oleh anda kepada pengguna lain yang berkaitan dengan penggunaan Laman Web atau Aplikasi, mengikut mana-mana yang berkenaan.

  1. HUBUNGI KAMI

10.1

Sekiranya anda memerlukan maklumat lanjut mengenai rawatan data peribadi anda oleh kami, jangan ragu untuk menghubungi pegawai privasi kami di: dpo@propertyguru.com.sg.

  1. KONFLIK

 

11.1     Sekiranya berlaku konflik antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu Dasar Privasi, versi Bahasa Inggeris Dasar Privasi akan diguna pakai.