8 Idea Cantik Untuk Balkoni: Ruang Yang Anda Bayar, Tapi Tak Guna!

PropertyGuru Editorial Team
8 Idea Cantik Untuk Balkoni: Ruang Yang Anda Bayar, Tapi Tak Guna!
Setiap rumah wajib ada ruang tidur, dapur, tamu dan tandas. Tidak kisahlah rumah flat atau istana, empat ruangan itu wajib ada, barulah boleh dipanggil kediaman.
Tetapi, tidak semua rumah ada balkoni dan kadang-kadang ia boleh jadi faktor penentu anda membeli atau menyewa rumah. Setuju tak?
Ada sesuatu yang “misteri” tentang balkoni yang mewujudkan perasaan dalam diri yang ada ruang tambahan rumah, walaupun selalunya ia terbiar berdebu atau menjadi tempat sidai baju atau paling teruk, jadi tempat merokok! Kesian jiran tingkat atas, bawah, kanan dan kiri. Jangan amalkan.
Pendek kata, balkoni yang merupakan anjung kecil pada rumah bertingkat adalah ruangan yang paling jarang dimaksimumkan penggunaannya.
Rugilah, sebab balkoni pun termasuk dalam pengiraan kaki persegi rumah ya, sia-sia bayar lebih untuk ruangan yang anda tak guna.
Disebabkan itu kami senaraikan lapan inspirasi hias balkoni untuk anda. Mana tahu, boleh digunakan untuk menjadikan ruang tambahan luar rumah ini menarik dan jadi tempat berehat hirup udara segar.

1) Panaslah Balkoni!

Sebab utama mengapa ramai orang Malaysia tak guna balkoni adalah kepanasan. Kita sudah terdidik dengan keselesaan maksudnya tidak panas.
balkoni, balkoni rumah
Siapa yang sanggup berpanas di balkoni kononnya untuk tenangkan fikiran, kan? Jadi, umumnya, balkoni bukanlah tempat ideal untuk berehat.
Bagi mengatasi masalah ini, anda boleh memasang tirai pelindung. Bukan sahaja dapat teduhkan ruang, ia juga boleh mewujudkan privasi. Antara pilihan tirai pelindung termasuklah langsir, bidai, tarpulin atau kanvas.
balkoni, balkoni rumah
balkoni, balkoni rumah
balkoni, balkoni rumah
Anda juga boleh tutup penuh ruang balkoni anda dengan tingkap berkaca, terutama untuk mereka yang berkeluarga dan ada anak kecil, ia adalah pilihan terbaik untuk keselamatan. Teduh, privasi dan selamat.
balkoni, balkoni rumah

2) Balkoni Sekangkang Kera

Faktor keluasan balkoni juga menyebabkan ramai orang tidak menggunakannya. Kebanyakan balkoni saiznya tak lebih dua langkah dan memanjang, yang menyukarkan proses dekorasi.
Jadi, ada tiga perkara yang anda perlu pertimbangkan ketika menghias balkoni:
  • Semua hiasan perlu dibuat dalam bentuk vertikal atau menegak. Pokok hiasan dan susun atur perabut perlu dalam keadaan vertikal.
  • Dinding balkoni perlu digunakan sepenuhnya untuk membentuk ilusi keluasan ruang.
  • "Less is more" sebab ruang sempit, kalau dimasukkan banyak benda, balkoni akan berubah jadi stor.
balkoni, balkoni rumah

3) Berkebun Di Balkoni

Ramai orang makin sedar kepentingan tumbuhan hijau dalam rumah. Kesedaran ini berasas sebab tumbuhan hijau bukan sahaja mencantikkan ruang dan memperbaiki pengudaraan, tetapi juga boleh meningkatkan tahap tumpuan anda.
Tetapi, bila difikirkan balik, di rumah bertingkat, selalunya ruangan balkoni sangat terhad untuk “berkebun”.
Kebanyakan kita bukannya golongan T20 yang ruang balkoni mereka luas sampai boleh buat taman. Jadi, untuk ruangan kecil, penyelesaian terbaik adalah kebun vertikal atau kotak pokok.
DIY kebun vertikal ini sesuai untuk balkoni kerana ia tidak memerlukan ruang besar dan kosnya rendah. Manakala, kotak pokok pula memudahkan anda mengalihkan tanaman hijau anda.
balkoni, balkoni rumah
balkoni, balkoni rumah
Mesti ada yang skeptikal sama ada ia boleh dibuat di Malaysia atau tidak. Jawapannya: Boleh! Seperti dibuktikan Anna Hazwanie yang balkoni rumahnya dipenuhi kebun vertikal dan menjadi tempat rehat keluarganya.
balkoni, balkoni rumah

4) Sentuhan Rustik Palet Kayu

Menghias balkoni rumah tak perlukan modal besar, kalau kena gayanya palet kayu pun boleh jadi cantik.
Selain faktor kos, palet kayu juga tak mencemarkan alam malah boleh mewujudkan ruang tenang di rumah bertingkat tengah kota.
balkoni, balkoni rumah
balkoni, balkoni rumah

5) Ruang Permainan Anak

Jika rumah anda mempunyai balkoni yang luas, anda boleh ambil inisiatif mengubahnya jadi tempat permainan anak-anak yang menakjubkan.
Misalnya, yang dibuat Aidil Sahipaludin yang mengubah balkoni rumah teres dua tingkatnya kepada taman permainan untuk anak-anak.
balkoni, balkoni rumah
balkoni, balkoni rumah
Tetapi, jangan lupa pastikan aspek keselamatan balkoni sekiranya ia dijadikan tempat anak-anak bermain.
Selain, memastikan mereka sentiasa diperhatikan sepanjang masa, anda juga boleh melakukan 3 perkara asas keselamatan ini:
  • Pastikan tiada perabot diletakkan berhampiran tepi balkoni, bagi mencegah anak-anak memanjat.
  • Pasang jaringan keselamatan atau jeriji.
  • Pasang rumput tiruan atau playmat bagi mengelak anak-anak tergelincir jika balkoni basah.

6) Kerja Dari Balkoni Rumah

Semakin ramai orang mula bekerja dari rumah, salah satu norma baharu yang kita amalkan sekarang.
Begitu juga, makin ramai ibu-ibu yang juga bekerja sendiri dari rumah, tak kisahlah sama ada berniaga kecil-kecilan dalam talian atau melakukan kerja sambilan mengikut kemahiran masing-masing.
Tetapi, bukan semua ada ruang yang selesa untuk bekerja dari rumah. Jadi, apa kata ubah suai balkoni jadi pejabat kecil di rumah, bekerja dikelilingi pemandangan sekeliling rumah anda boleh kurangkan tekanan juga.
balkoni, balkoni rumah

7) Makan Minum Di Balkoni

Balkoni dengan pemandangan menarik juga boleh diubah menjadi ruang makan rumah anda.
Harga pemandangan sebenarnya mahal, misalnya rumah di kawasan tertentu di KL jika boleh nampak KLCC, harga sewa atau jualannya mungkin akan lebih sedikit berbanding dengan unit yang tidak menghadap bangunan ikonik itu.
Alang-alang sudah bayar harga pemandangan, bolehlah ubah suai balkoni anda untuk berehat dan bertenang.
Bagi mewujudkan ruang makan minum perlulah ikut saiz balkoni anda. Anda boleh memilih meletakkan set meja makan kayu jika balkoni bersaiz besar atau sederhana, bagi balkoni kecil pula meja dan kerusi ala pub sudah mencukupi.
Ditambah pula dengan lampu menarik dengan hiasan gaya pilihan anda, ruang terbiar itu bakal jadi kesukaan sekeluarga!
balkoni, balkoni rumah
balkoni, balkoni rumah

8) Balkoni Kucing

Bagi yang memelihara kucing, anda akan tahu yang haiwan peliharaan ini selain tidur, ia juga suka merayap. Tetapi, bila anda tinggal di bangunan bertingkat, kadang-kadang kemalangan boleh berlaku.
Jangan tak tahu, kematian kucing kerana terjatuh dari bangunan tinggi sangat membimbangkan sampai wujud istilah “feline high-rise syndrome”. Manusia pun kalau terperap lama-lama dalam rumah boleh bosan, apatah lagi kucing.
balkoni, balkoni rumah
Jadi, anda juga boleh ubah ruang balkoni jadi tempat mereka merayap dan bermain tetapi masih selamat. Kurungan, atau istilah tepatnya “catio”, boleh dibina untuk kucing kesayangan anda.
Misalnya, hasil tangan seorang pencinta kucing ini yang membina sendiri catio di balkoni rumahnya (tengok video kat bawah ni)!
Daripada tidak digunakan dan anda pun tidak mahu berehat/bersantai di balkoni, elok juga bagi kepada kucing kesayangan, kan?

Alang-Alang Membeli, Biar Menang Memakai

Seperti yang kami katakan, kaki persegi balkoni termasuk dalam pengiraan jumlah keseluruhan luas rumah anda.
Rugilah kalau anda tidak menggunakan sepenuhnya. Lagipun, bukan semua rumah beruntung ada balkoni berpemandangan menarik yang boleh membantu anda berehat dan meluangkan masa bersama keluarga.
Jenguklah balkoni rumah anda sekarang dan cuba fikir apa yang boleh dilakukan untuk mencantikkannya.
Selepas ni, bolehlah melepak di balkoni menghirup udara segar sambil minum kopi panas. Siapa kata balkoni, tak kiralah besar ke kecil, tak boleh dijadikan cool hangout spot?
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.