Hidup Kena Berjiran, 8 Inspirasi Indahkan Anjung Rumah Anda

PropertyGuru Editorial Team
Hidup Kena Berjiran, 8 Inspirasi Indahkan Anjung Rumah Anda
Ada satu ruangan depan, tepi atau belakang rumah yang selalunya berbumbung tetapi tidak berdinding. Ada orang menggelarnya sebagai anjung atau serambi atau beranda atau patio – ikut kefahaman anda.
Tetapi, struktur asasnya adalah ruangan terbuka berbumbung yang selalunya dijadikan ruangan sambut tetamu atau berehat bersama keluarga.
Dalam artikel ini, kami gunakan istilah anjung supaya mudah difahami, okay. Anda mudah baca dan faham, kami pun mudah tulis, win-win situation!
Peranan anjung bukan setakat tempat rehat, ia juga sebenarnya medan sosial kejiranan bertegur sapa.
Cuba fikir kembali, di kehidupan bandar yang sibuk dan semua orang hanya buat hal masing-masing, satu-satunya masa kita bertegur sapa dengan jiran sebelah adalah di pintu rumah, itupun kalau terserempak.
Berbanding dengan rekaan rumah tradisional beranjung yang lebih terbuka dan mesra tetamu, kehidupan moden taklah mengalu-alukan sangat kan.
Jadi, kami senaraikan 8 inspirasi untuk mengindahkan anjung rumah anda untuk dijadikan tempat rehat dan bersosial!

1) Rumah Kecil Beranjung

Ini adalah salah satu mitos rumah yang kami cuba hapuskan. Setiap kali tengok hasil kerja hias atau ubah suai rumah orang lain, pemilik rumah bersaiz kecil kebanyakannya terdetik dalam hati “Alaaa rumah besar, bolehlah buat.” Ini satu mitos.
Begitu juga dengan anjung, walaupun saiz rumah kecil, jika rekaannya baik dan dibuat dengan kemas, ruang rehat depan rumah ini boleh mengubah persekitaran.
anjung, serambi, anjung rumah, serambi rumah
anjung, serambi, anjung rumah, serambi rumah

2) Meraikan Kehadiran Tetamu

Anjung rumah memberikan tanggapan pertama gaya hidup pemilik rumah. Bukan sahaja ia memberi persepsi “Rumahku, syurgaku”, ia juga menggambarkan adab pemilik menyambut tetamu.
Kadang-kadang tidak perlu jemput masuk rumah, cukuplah berbual-bual di anjung. Ia jadi perantara ruang dalaman rumah yang mungkin anda tidak selesa tunjukkan.
Anda boleh timbulkan rasa selesa ini dengan hiasan pokok hijau yang melengkapkan set kerusi rehat.
anjung, serambi, anjung rumah, serambi rumah

3) Anjung Jadi Tempat Letak Kereta?

Rekaan rumah moden selalunya menggabungkan anjung depan dengan tempat letak kereta menyebabkan ia tidak sesuai dijadikan tempat rehat. Elok-elok mahu hidup udara segar, dapat asap kereta pula.
Jika rekaan rumah anda begitu, bolehlah ubah suai kawasan tepi atau belakang rumah menjadi anjung. Takkan nak pindah rumah pulak?
anjung, serambi, anjung rumah, serambi rumah
anjung, serambi, anjung rumah, serambi rumah
anjung, serambi, anjung rumah, serambi rumah

4) Tidak Beranjung Di Halaman?

Bagi mereka yang membeli rumah tanpa kawasan luar siap dibina tetapi ada halaman, apa kata ubah suai kawasan tersebut?
Bukan semua orang suka berkebun, tetapi mereka mahukan kawasan rehat di halaman rumah yang nyaman.
Anda boleh buat ruangan tambahan itu dengan membina anjung kayu atau batu mengikut kemampuan. Sentuhan kecil yang boleh mengubah keseluruhan halaman rumah anda.
anjung, serambi, anjung rumah, serambi rumah
anjung, serambi, anjung rumah, serambi rumah

5) Bosan Duduk, Boleh Baring

Pemilihan perabot juga penting bagi anjung dan yang jadi pilihan mestilah set kerusi dan meja makan. Bosan juga ya, kadang-kadang sampai berhabuk ruangan itu kerana tiada tarikan lain.
Jadi, anda boleh sahaja mengubah selera. Selain kerusi dan meja makan, apa kata serikannya dengan pelbagai jenis buaian rajut. Boleh dibuat baring sambil membaca, mendengar muzik atau menonton filem.
anjung, serambi, anjung rumah, serambi rumah
anjung, serambi, anjung rumah, serambi rumah

6) Limpahan Cahaya "Instagramable"

Tidak banyak perhatian diberikan kepada aspek pencahayaan anjung rumah, cukup sekadar terang untuk keselamatan yang selalunya nampak suram, gelap dan tidak kreatif.
Kami percaya semua orang gemar rasa festival persekitaran rumah, seperti Hari Raya yang meriah dengan pelita dan ‘lampu lip lap’. Apa kata, cuba meriahkan anjung dengan hiasan lampu bersesuaian.
anjung, serambi, anjung rumah, serambi rumah
Bimbangkan bil elektrik naik mendadak? Pastikan anda pilih jenis lampu LED yang menjimatkan tenaga tau!
Berpada-pada juga memasangnya, anda boleh menentukan masa tekan suis “on” atau hanya ketika ada tetamu berkunjung. Barulah persekitaran rumah "Instagramable”.
Tetapi, kenalah berpada, jangan ditegur jiran sebelah sebab rumah anda terang menderang malam hari tak kira masa. Hidup berjiran perlulah bertimbang rasa.
anjung, serambi, anjung rumah, serambi rumah

7) Bosanlah Bumbung Tutup Penuh

Disebabkan kawasan rehat luar rumah ini tidak berdinding, kebanyakan orang ambil mudah rekaan bumbung. Cukuplah zink atau jubin untuk jadi peneduh hujan panas, menyebabkan keseluruhan ruangan nampak suram dan tidak bermaya.
Boleh juga cuba jadi kreatif dengan memasang bumbung rekaan luar biasa, barulah nampak beza antara ruangan berehat dengan rumah anda.
anjung, serambi, anjung rumah, serambi rumah
anjung, serambi, anjung rumah, serambi rumah

8) Anjung BBQ

Banyak aktiviti bersama keluarga dan rakan-rakan boleh dibuat di kawasan luar rumah terbuka ini. Selain minum petang atau berbual atau membaca buku, anda juga boleh tambah aktiviti yang boleh mengeratkan hubungan.
Antara aktiviti yang boleh dilakukan adalah BBQ. Makan makanan bakar sambil berehat pastinya menyeronokkan!
Anda boleh bina pondok kecil untuk tempatkan alatan BBQ supaya tidaklah mudah rosak terdedah kepada hujan panas cuaca Malaysia.
anjung, serambi, anjung rumah, serambi rumah

Walau Apapun Anda Panggil, Ia Adalah Kawasan Rehat Terbuka

Seperti yang kami katakan, banyak gelaran untuk ruangan terbuka luar rumah ini. Anda boleh panggil anjung, serambi, beranda atau patio, asalkan kita sepakat ia merujuk kepada kawasan luar rumah berbumbung dan tidak berdinding.
Rekaan rumah moden selalunya mengabaikannya, tetapi jika rumah anda beranjung, bolehlah mula menghias untuk jadi kawasan rehat selepas penat bekerja atau bertegur jiran tetangga eratkan hubungan. Hidup lebih tenang dan hubungan kejiranan pun lebih baik, besar manfaatnya.

Kalau nak lagi idea untuk rumah anda, cubalah tengok kesemua Reka Bentuk Dapur Luar Rumah Ni! Lepas tu, kalau rumah anda ada juga balkoni (wah lucky sungguh!) kami ada sediakan juga 8 Idea Cantik Untuk Balkoni: Ruang Yang Anda Bayar, Tapi Tak Guna.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.