Apa Itu LPPEH (Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Harta Tanah Dan Pengurus Harta)

PropertyGuru Editorial Team
Apa Itu LPPEH (Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Harta Tanah Dan Pengurus Harta)
Permintaan pasaran harta tanah yang semakin meningkat di Malaysia telah menghasilkan lebih banyak ejen serta perunding hartanah yang haram atau tidak berdaftar.
Ejen serta perunding haram yang tidak berdaftar dengan BOVAEA (Board of Valuers, Appraisers, Estate Agents and Property Managers) mengaut keuntungan melalui salah laku yang menjejaskan imej industri hartanah.
Bagi melindungi pemilik-pemilik serta pembeli hartanah dari pihak tidak bertanggungjawab tersebut, kerajaan telah menubuhkan BOVAEA.
BOVAEA – juga dikenali dalam Bahasa Malaysia sebagai Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Harta Tanah Dan Pengurus Harta (LPPEH) — merupakan badan yang ditugaskan dengan pengawalan Penilai, Pentaksir, Ejen serta Pengurus Harta Tanah di Malaysia.
Ditubuhkan pada tahun 1981, LPPEH tertakluk di bawah bidang kuasa Kementerian Kewangan Malaysia, di mana operasinya ditadbir berdasarkan Akta Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah 1981.
Fungsi-fungsinya termasuk pemantauan Pendaftaran Penilai, Pentaksir, Ejen & Pengurus Harta Tanah, Penilai serta Ejen Harta Tanah Percubaan atau Probationary Estate Agent (PEA), dan juga Firma-firma Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah.
lppeh, REN, REA, peperiksaan ejen hartanah, pinjaman perumahan
LPPEH juga:
  • Bertanggungjawab meluluskan dan menolak permohonan pendaftaran.
  • Menjalankan peperiksaan.
  • Mengadakan prosiding tatatertib.
  • Menetapkan skala yuran.
  • Menganugerahkan biasiswa.
  • Mengawal tingkah laku profesional pihak Penilai, Pentaksir dan Ejen serta Pengurus Harta Tanah.
LPPEH menguruskan dua jenis pendaftaran – yang pertama untuk Penilai/Pengurus Harta Tanah, manakala yang kedua berkenaan Ejen Harta Tanah (REA).
Menguruskan Pendaftaran Penilai, Pentaksir, Ejen & Pengurus Harta Tanah, Penilai & Ejen Harta Tanah Percubaan serta firma-firma Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah
Meluluskan dan menolak permohonan pendaftaran
Menjalankan peperiksaan
Mengadakan prosiding tatatertib
Menetapkan skala yuran dan menganugerahkan biasiswa
Mengawal tingkah laku profesional pihak Penilai, Pentaksir dan Ejen serta Pengurus Harta Tanah

Apa Itu Ejen Harta Tanah (REA)?

Untuk menjadi seorang Ejen Harta Tanah (Real Estate Agent) berdaftar, seseorang individu perlu:
  • Lulus Bahagian 1 & 2 daripada 12 kertas peperiksaan.
  • Lengkapkan 2 tahun latihan praktikal dengan sebuah syarikat harta tanah yang berdaftar.
Berikutan itu, mereka perlu mendaftar sebagai Ejen Harta Tanah Percubaan atau Probationary Estate Agent (PEA) dan menyiapkan Tugasan 1 dan 2.
Langkah yang berikutan adalah untuk lulus dalam Ujian Kecekapan Profesional (TPC).
Selepas memenuhi prasyarat di atas, ejen tersebut dibenarkan mendaftar dirinya dengan Lembaga sebagai Ejen Hartanah Berdaftar (REA).
lppeh, REN, REA, peperiksaan ejen hartanah, pinjaman perumahan
Jika pendaftaran berjaya, REA tersebut kini dibenarkan untuk mengendalikan firma harta tanah sendiri serta menyediakan perkhidmatan membeli, menyewa, dan mencari harta tanah untuk pelanggan.
Satu lagi faedah menjadi REA berdaftar adalah kebolehan untuk menggaji sebanyak 30 orang Perunding Hartanah atau Real Estate Negotiators (REN) bagi menyediakan perkhidmatan untuk pelanggan.

Apakah Perunding Hartanah (REN)?

Perunding hartanah (REN) juga berdaftar dengan LPPEH. Bagaimanapun, mereka hanya dibenarkan bekerja dalam sektor hartanah di bawah pengurusan REA.
REN mendapatkan kelayakan dengan menghadiri kursus dua hari dikenali sebagai ‘Pensijilan Perunding’. Disebabkan masa belajar dan latihan mereka kurang berbanding REA, mereka perlu bekerja di bawah syarikat hartanah yang berdaftar.

REN Vs REA

Perbezaan utama antara REN dan REA adalah REA berdaftar dengan LPPEH manakala REN tidak berdaftar, meskipun mereka diberikan keizinan untuk bekerja dalam sektor hartanah dengan syarat tertentu.
Seorang REN yang ingin bekerja dalam firma harta tanah harus menghadiri sebuah kursus berkenaan harta tanah yang akan berlangsung selama dua hari, serta harus mendapatkan sijil kehadiran kursus tersebut.
lppeh, REN, REA, peperiksaan ejen hartanah, pinjaman perumahan
Sijil tersebut akan membenarkan REN tersebut bekerja dengan firma harta tanah, sama ada dengan kontrak perkhidmatan ataupun kontrak perkhidmatan di bawah firma harta tanah.
Jika firma harta tanah itu menerima permohonan REN tersebut, mereka perlu menghantar permohonan kepada LPPEH untuk mendapat tag REN.
LPPEH kemudian akan mengeluarkan tag yang sepadan dengan nombor REN tersebut.
Setelah memiliki tag REN serta pensijilan, barulah REN tersebut dibenarkan mewakili penjual, pembeli, tuan tanah serta penyewa dalam pemasaran dan penjualan harta tanah.

Bagaimana Nak Mohon Jadi Ejen Hartanah (REA)?

Jika anda nak tolong orang lain cari rumah idaman mereka, mungkin kerjaya sebagai REA adalah tepat.
Kami ringkaskan proses untuk menjadi seorang REA bertauliah kepada empat langkah utama. Untuk penjelasan lebih lanjut, anda boleh baca artikel kami tentang bagaimana nak jadi ejen hartanah di Malaysia ni.
lppeh, REN, REA, peperiksaan ejen hartanah, pinjaman perumahan

Langkah 1: Peperiksaan

Langkah pertama ni melibatkan 6 peperiksaan bertulis. Tapi jika anda graduan bidang hartanah atau berkaitan dengannya, anda akan dapat pengecualian.

Langkah 2: Kursus Ejen Hartanah

Dalam langkah ni, anda kena jalani 6 kursus yang mengambil masa selama 2 tahun.

Langkah 3: Pengalaman

Untuk memohon jadi REA, belajar saja tak cukup. Langkah 3 memerlukan and cari pengalaman.
Pada peringkat ni, anda dianggap sebagai ejen hartanah percubaan dan dihendaki bekerja dalam sektor hartanah selama 2 tahun.

Langkah 4: Temuduga

Langkah terakhir adalah peperiksaan lisan, dikenali sebagai ‘Ujian Kecekapan Profesional (TPC)’. Jika anda lulus temuduga ni, anda akan menerima Diploma Agensi Hartanah dan memulakan langkah menjadi seorang REA bertauliah dan berdaftar.

Bagaimana Nak Periksa Status REA Saya?

Bila dah lalui semua langkah tu, sekarang anda kena tunggu LPPEH untuk daftar anda supaya anda kata “Saya REA”!
Untuk periksa status REA, anda boleh lalukan carian dalam bahagian “Search Member” di laman web rasmi LPPEH ni.
lppeh, REN, REA, peperiksaan ejen hartanah, pinjaman perumahan

Bagaimana Nak Mohon Jadi Perunding Hartanah (REN)?

Jika anda nak mulakan kerjaya dalam hartanah dengan jadi REN, langkahnya lebih mudah!
Anda hanya perlu hadir kursus 2 hari dikenali sebagai Kursus Pensijilan Perunding (NCC). Boleh tengok senarai terbaru penyedia NCC bertauliah 2021 ni.
Lepas tu, penyedia kursus akan membantu anda menghantar semua borang diperlukan untuk dihantar kepada LPPEH supaya anda boleh berdaftar sebagai REN.

Bagaimana Nak Semak Status REN Saya?

Anda boleh lakukan carian mudah di bahagian “Search for Negotiator” di laman web rasmi LPPEH ni.

Bagaimana Nak Jadi Penilai Hartanah Berdaftar di Malaysia?

Seperti kami kata sebelum ni, LPPEH ada dua senarai- satu untuk penilai/pengurus hartanah, satu lagi untuk ejen harta tanah (REA).
Penilai hartanah melakukan penilaian ke atas hartanah dengan matlamat mendapatkan anggaran nilai hartanah yang setepatnya dalam pasaran.
lppeh, REN, REA, peperiksaan ejen hartanah, pinjaman perumahan
Penilaian ni sangatlah penting sebab ia akan menentukan berapa banyak bank sedia nak bagi pinjaman kepada anda, memandangkan institusi kewangan selalunya memberikan hanya 90% pinjaman daripada jumlah penilaian penuh.
Untuk menjadi penilai hartanah berdaftar pada 2021, anda perlu mempunyai kelayakan akademik berkaitan seperti Ijazah Sarjana Muda dalam Pengurusan Hartanah dan Ijazah Sarjana Muda Ukur Bahan.
Kalau nak tahu apa lagi bidang akademik berkaitan, anda boleh rujuk Bahagian A di sini.
Tapi, ijazah saja tak cukup, anda juga perlukan pengalaman bekerja dua tahun di bawah penilai hartanah berdaftar dan menduduki Ujian Kecekapan Profesional untuk Penilai Hartanah.

Apa Rasanya Ambil Peperiksaan LPPEH Pada 2021?

Sama ada anda nak mohon jadi REN, REA atau penilai hartanah, jangan bimbang sangat! Penyedia kursus bertauliah akan membantu anda langkah demi langkah untuk dapat kelayakan tu.
Memandangkan situasi semasa COVID-19 pada 2021 ni, perlu diingatkan yang kebanyakan kursus dan peperiksaan akan dijalankan secara maya.

Ingin mencari Ejen Hartanah? Klik di sini! Ketahui lebih lanjut mengenai jenis-jenis pegangan tanah di Malaysia: Freehold, Leasehold dan Lot Bumiputera, dan sejenis cukai yang dikenakan jika anda ingin menjual hartanah anda: Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT).

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru