Apakah Itu Rumah Kluster, Dan Kenapa Ia Cukup Memikat Hati?

PropertyGuru Editorial Team
Apakah Itu Rumah Kluster, Dan Kenapa Ia Cukup Memikat Hati?
Anda mungkin pernah terdengar terma ‘rumah kluster’ sebelum ni, bukan? Namun, tahukah anda apa maksudnya?
Juga dikenali sebagai perumahan bertanah-strata, rumah kluster adalah harta persendirian yang dibina dalam kelompok yang agak berdekatan antara satu sama lain.
Kebiasaannya ia berbentuk jenis rumah yang bertingkat, rumah berkembar, ataupun banglo.
Sekiranya anda ingin tinggal di dalam sebuah kediaman atas tanah, serta menikmati akses kepada pelbagai kemudahan yang boleh anda perolehi seperti di kondominium, rumah kluster mungkin pilihan yang terbaik untuk anda!
Di dalam artikel ini, kami akan menyenaraikan sebab-sebab kenapa rumah kluster semakin popular dan sering diperkatakan di kalangan pembeli rumah baru. Kami juga menyertakan senarai pembangunan rumah kluster kegemaran kami.

Apakah Kelebihan Tinggal Di Dalam Rumah Kluster?

1) Eksklusiviti

Pembangunan kluster adakalanya seperti perkampunga kecil, dengan menawarkan ketenangan dan rasa eksklusif buat penduduknya.
Apabila anda mendiami rumah kluster, anda tidak perlu risau lagi untuk berebut petak meletakkan kenderaan, mahupun berkongsi gimnasium dengan RAMAI orang-orang yang tak dikenali.
Yang pasti, anda hanya perlu berkongsi kemudahan yang sama dengan jiran anda, dan jiran di persekitaran tak adalah ramai mana pun! Pasti syok punya.

2) Keselamatan

Pembangunan rumah kluster, pada dasarnya, adalah sebuah komuniti hidup berpagar dan dijaga rapi.
cluster house, cluster house meaning
Dalam pembangunan seperti ini, sistem keselamatan sudah tersedia bagi mengawal akses keluar-masuk pengunjung dan orang awam. Ini menawarkan keselamatan dan sekaligus ketenangan lebih baik buat penduduknya.
Ini bermaksud anda tidak perlu risau lagi tentang isu keselamatan seperti masalah diragut pencuri, atau pun insiden pecah rumah.

3) Sesuai untuk seisi keluarga dengan anak-anak

Jika anda orang muda, pastinya anda menggemari kolam renang dan taman permainan! Kebiasaannya, rumah kluster memiliki semua ini, jadi kanak-kanak tidak perlu lagi berjalan jauh untuk menikmati waktu bermain di luar.
Memandangkan rumah kluster ini berpagar, anda tidak lagi perlu risau sekiranya anak anda hilang di hadapan mata, mahupun sesat.
Yang menarik lagi, rumah kluster biasanya merupakan sebahagian daripada kawasan perbandaran yang menyediakan pelbagai kemudahan seperti sekolah dan taman, cukup sesuai khususnya buat mereka yang mempunyai anak.

4) Mampu milik

Sekiranya anda ingin tinggal di kediaman dengan sedikit sentuhan kemewahan di Malaysia, perumahan bertanah adalah pilihan yang paling tepat.
Walau bagaimanapun, jika soal harga menjadi satu kebimbangan, anda pasti akan teruja kerana rumah kluster adalah salah satu jenis perumahan bertanah dengan harga lebih berpatutan.
Ini kerana rumah kluster disasarkan untuk segmen pasaran yang lebih luas. Sebuah rumah kluster menelan belanja anggaran RM700,000, sementara sebuah banglo pula boleh mencecah RM4,000,000.

Senarai Perumahan Kluster Terkenal Di Malaysia

Merujuk semua kelebihan yang kami senaraikan di atas, adakah anda terfikir untuk tinggal di dalam rumah kluster? Jika ya, jom lihat antara pembangunan rumah kluster kegemaran kami di bawah ni!

1) Spring Meadow

cluster-houses-2
Spring Meadow adalah projek perumahan kluster 3-tingkat yang baru sahaja dilancarkan di Johor Bahru.
Dipagar serta menawarkan ciri keselamatan 24-jam, setiap rumah kluster merangkumi 5 bilik tidur termasuk bilik mandi en-suite.
Penyambungan internet, pendawaian pendingin hawa, dan perpaipan juga sudah dipasang untuk kemudahan pemilik rumah.
Spring Meadow terletak berdekatan dengan lokasi pembangunan ikonik seperti taman tema Legoland, Educity, Puteri Harbour, Pinewood Iskandar Studios, dan Gleneagles Hospital.

2) D’Flore Garden Villas

cluster house, cluster house meaning
D’Flore Garden Villas terletak di Bukit Indah, yang terkenal dengan kehijauan subur dan taman bandar seluas 20 ekar.
Rumah kluster di sini menyediakan kawasan yang cukup luas untuk sudut ruang tamu di tingkat bawah, dan kawasan keluarga yang dipisahkan di tingkat dua.
Selain dari beberapa buah restoran dan kedai runcit yang berdekatan, taman tema Legoland, AEON Mall, Tesco dan pasar raya besar Giant juga terletak berhampiran. Sangat dekat, memandu sekejap saja, dah sampai!
Sekiranya anda mahukan percutian yang singkat, anda boleh mengembara ke Singapura pada hujung minggu menggunakan Link Expressway Kedua, juga dengan hanya memandu kereta yang tak lah lama sangat.

3) The Madge, Ampang Hilir

cluster house, cluster house meaning
Sekiranya anda tercari-cari penginapan untuk pelbagai generasi, The Madge mungkin pembangunan rumah kluster paling sempurna untuk anda.
Setiap satu rumah kluster di The Madge memiliki enam bilik tidur, enam bilik mandi, termasuk lif. Rumah di The Madge cukup sesuai bagi mereka yang ingin menghabiskan masa kualiti bersama keluarga dengan aktiviti rekreasi.
Di sini, anda akan menikmati akses ke kawasan barbeku, rumah kelab, gimnasium, dan kolam renang.
The Madge pula terletak hanya beberapa minit dari Taman KLCC, Kelab Raintree, Selangor Polo dan Kelab Ekuestrian, serta Kelab Golf Royal Selangor.
Apa yang menyebabkan pembangunan kluster ini lebih menawan hati adalah lokasinya yang berdekatan dengan beberapa kompleks membeli-belah, antaranya AmpWalk Shopping Centre, Suria KLCC, Pavilion, Sungei Wang Plaza, dan Great Eastern Mall!

Terfikir untuk mendapatkan sebuah rumah kluster untuk diri anda? Lebih baik anda baca Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Tribunal Pengurusan Strata supaya dapat tahu hak anda sebagai pemilik rumah berstrata!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.