Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Insurans Rumah?

PropertyGuru Editorial Team
Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Insurans Rumah?
Beli rumah adalah suatu pelaburan yang besar dan mahal. Sama seperti barangan berharga yang lain, pastinya anda ingin melindunginya dengan insurans yang bersesuaian.
Bagi kebanyakan kita, rumah adalah barangan termahal kita beli. Ye lah, bukan tiap hari beli kan? Dan kalau barangan mahal, kenalah ada insurans, betul tak?
Insurans rumah dirangka untuk memberikan jaringan keselamatan kewangan sekiranya berlaku situasi tak diingini yang menyebabkan kerugian atau kerosakan hartanah anda.
Rasa-rasanya, apakah jenis polisi yang boleh anda ambil untuk melindungi hartanah anda? Kami sediakan pengenalan ringkas pelbagai jenis insurans rumah di Malaysia untuk anda, teruskan membaca!

Tiga Jenis Utama Insurans Rumah

Ada tiga jenis insurans isi rumah yang anda perlu dipertimbangkan. Tiga insurans ini menawarkan tahap perlindungan dan kos yang berbeza.
Polisi tersebut disediakan oleh institusi kewangan terkemuka seperti:
  • Allianz
  • Takaful Malaysia
  • AIG
  • AXA
  • Bank Negara
  • CIMB
  • Pelbagai penyedia lain
Oleh itu, pastikan anda periksa dan bandingkan perlindungan insurans yang sesuai dengan keperluan anda!
insurans, insurance, fire

1) Polisi Kebakaran Asas

Polisi kebakaran asas ialah polisi paling ringkas yang melindungi kediaman anda.
Polisi jenis ini hanya melindungi nilai bangunan itu sendiri dan bukan isi rumah jika berlaku kerugian akibat kerosakan yang disebabkan oleh kebakaran atau kilat.
Polisi kebakaran boleh diperluas untuk merangkumi rangkaian perlindungan tambahan seperti kerosakan akibat ribut, banjir, pemendapan (dalam kata lain, “tanah tenggelam”!).
Pendek kata, segala macam kejadian buruk yang boleh mengakibatkan kerugian atau kerosakan nilai hartanah boleh dilindungi polisi ini.

2) Polisi Pemilik Rumah

Polisi pemilik rumah pula memberikan jaringan perlindungan tambahan untuk hartanah anda selain polisi kebakaran standard.
Ia memberikan perlindungan kepada struktur fizikal hartanah anda seperti dinding, bumbung, lekapan dan lengkapan bangunan, struktur luar, dan sebagainya.
Polisi ini juga meliputi kerosakan yang disebabkan oleh cuaca buruk, banjir, kebakaran, paip pecah, dan pelbagai kejadian buruk lain yang boleh menjejaskan kediaman anda.
businessman, car, family, house with fire background, insurance concept

3) Polisi Isi Rumah

Polisi isi rumah dirancang untuk memberikan perlindungan tambahan kepada barangan dan peralatan dalam rumah anda.
Maksudnya, jika berlaku kejadian yang boleh diinsuranskan seperti kerosakan kerana kebakaran, kilat, banjir, paip pecah dan sebagainya, polisi ini boleh melindungi barangan dan peralatan dalam rumah anda dan ganti rugi boleh dituntut.
Polisi ini juga boleh memberikan perlindungan tambahan kepada pemilik kediaman individu yang berdaftar sekiranya berlaku kecederaan maut.

Dua Jenis Pampasan

Polisi insurans rumah akan menentukan tahap dan jenis pampasan yang anda akan terima.
Langkah pertama adalah dengan memastikan bahawa nilai polisi anda yang diinsuranskan merangkumi jumlah kos pembinaan semula hartanah atau penggantian isi rumah.
Jika berlaku kerosakan atau kerugian kerana kejadian yang diinsuranskan itu, ada dua asas pembayaran yang boleh digunakan.
how to invest in real estate with no money, how to make money in real estate, making money in real estate, investing in properties, property investment

1) Asas pemulihan

Asas pemulihan bermaksud sekiranya berlaku kejadian yang diinsuranskan, pemilik polisi akan menerima pampasan nilai penuh barangan yang rosak atau hilang.

2) Asas ganti rugi

Asas ganti rugi bermaksud pemilik polisi akan mendapat ganti rugi daripada nilai barang yang hilang dengan mengambil kira penyusutan nilai semasa berbanding nilai asal semasa pembelian.

Sekilas Pandang Perlindungan Tambahan Dan Tokokan!

Insurans hartanah boleh disesuaikan untuk menyediakan perlindungan lebih fleksibel yang bersesuaian dengan keperluan anda.
Dalam hal ini, terdapat banyak polisi pelengkap dan perlindungan tambahan yang boleh digunakan bagi memastikan perlindungan yang lebih menyeluruh dan mendalam untuk anda dan kediaman.
Berikut adalah beberapa elemen utama perlindungan tambahan yang boleh anda pertimbangkan:

1) Insurans pinjaman gadai janji

Insurans pinjaman gadai janji menawarkan perlindungan tambahan untuk pembayaran pinjaman rumah anda sekiranya kejadian tak diingini yang diinsuranskan berlaku.
Maksudnya, pembiayaan pinjaman rumah anda akan dilindungi jika anda terpaksa meninggalkan rumah kerana kejadian buruk atau terlibat kemalangan sehingga anda tak boleh bekerja.

2) Insurans tuan tanah

the letter of intent is an important document for rentals, and comes before the tenancy agreement
Sekiranya anda mempunyai hartanah yang disewa, ada kemungkinan bayaran sewa tersebut adalah antara sumber utama kewangan anda.
Jadi, apa yang boleh anda lakukan sekiranya penyewa cabut keluar tanpa bayar sewa atau merosakkan hartanah dan meninggalkan sejumlah bil yang perlu anda tanggung?
Perlindungan insurans sewa atau tuan tanah menyediakan polisi yang melindungi anda selaku pemilik daripada kerugian pendapatan disebabkan oleh kejadian buruk seperti ini.

3) Perlindungan penyelenggaraan rumah

Seperti namanya, polisi jenis ini menyediakan perlindungan insurans untuk penyelesaian masalah yang disebabkan oleh penyelenggaraan rumah yang teruk.
Maksudnya, jika timbul masalah bekalan elektrik kerana soket dan palam rosak atau gangguan air kerana masalah paip sehingga anda kena panggil tukang baiki profesional, insurans akan tanggung kosnya!

4) Insurans rumah kampung

Jika anda mempunyai rumah kampung, jangan terkejut jika kami beritahu sebenarnya ada polisi insurans yang direka khusus untuk pemilikan hartanah ini.
Perlindungan rumah kampung ialah polisi insurans berpatutan yang memberikan perlindungan daripada kerosakan akibat kebakaran dan kilat.
Kebiasaannya, ia merangkumi unsur-unsur seperti bayaran pampasan sekali gus jika anda mengalami kerugian, berlaku kemalangan diri, kematian akibat kemalangan, dan kos pengebumian.
rumah kampung, village, rumah pusaka
Pendek kata, menginsuranskan rumah anda adalah suatu keputusan yang penting.
Biasakan diri membaca risalah dan pastikan anda memahami syarat dan terma perlindungan serta cara tuntutan dibuat sekiranya anda memerlukannya.
Pastikan juga nilai yang diinsuranskan meliputi keperluan kewangan anda sekiranya berlaku kerugian atau kerosakan dan/atau isi kandungan rumah anda.

Jika anda masih ragu-ragu, berbincanglah dengan profesional untuk memastikan bahawa anda mendapat perlindungan rumah yang bersesuaian. Tak rugi insurans rumah, barang mahal, kenalah lindungi. Betul tak?

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru

Kalkulator Pembiayaan Semula

Ketahui penjimatan anda boleh dapat dengan pembiayaan semula pinjaman perumahan anda

Soalan Lazim: Insurans Rumah Di Malaysia

Terdapat tiga jenis utama insurans rumah: polisi kebakaran asas, polisi pemilik rumah, dan polisi isi rumah, masing-masing dengan tahap perlindungan dan kos yang berbeza.

Ada dua pembayaran yang boleh digunakan jika berlaku kerosakan atau kerugian: i) asas pemulihan di mana sekiranya berlaku kejadian yang diinsuranskan, pemilik polisi akan menerima pampasan nilai penuh barangan yang rosak atau hilang; atau ii) asas ganti rugi yang bermaksud pemilik polisi akan mendapat ganti rugi daripada nilai barang yang hilang dengan mengambil kira penyusutan nilai semasa berbanding nilai asal semasa pembelian.

Antara elemen utama perlindungan tambahan adalah insurans pinjaman gadai janji, insurans tuan rumah, perlindungan penyelenggaraan rumah, dan insurans rumah kampung.

Langkah pertama dalam memilih polisi insurans rumah ialah dengan menentukan jumlah insurans sebenar yang anda perlukan, serta jumlah wang yang diperlukan untuk membina semula rumah jika ia musnah sepenuhnya.