Bagaimana Caranya Untuk Menjadi Ejen Hartanah (REA) Di Malaysia?

PropertyGuru Editorial Team
Bagaimana Caranya Untuk Menjadi Ejen Hartanah (REA) Di Malaysia?
Pernahkah anda terfikir untuk mengecapi hidup glamer dan serba mewah, seperti yang terdapat dalam industri hartanah? Kalau diikutkan ramai sebenarnya yang teringin untuk menjadi ejen hartanah.
Lebih-lebih lagi apabila melihat imej-imej seperti ejen yang memandu Ferrari, memakai pakaian mahal seperti Armani, dan dapat menjual rumah mewah pada harga berjuta-juta Ringgit, yang pastinya boleh membuatkan ramai terpedaya!
Sebenarnya, untuk mendapatkan lesen ejen hartanah (REA) tu bukanlah semudah yang disangka – bak kata orang “bukan senang nak senang”.
Oleh itu, tak kiralah anda nak menamakannya ejen hartanah, ejen jual rumah, atau ejen Ali sekalipun (oh, silap, bukan ejen Ali…), kenyataannya untuk memasuki alam pekerjaan dalam dunia hartanah ni memang memerlukan anda bekerja keras.
Jadi, kami sediakan panduan berguna ini untuk membantu anda menerokai prosesnya dengan mudah!

Bagaimanakah Kehidupan Sebagai Ejen Hartanah?

Sebelum kita dalami topik ni dengan lebih terperinci, penting untuk semua tahu yang bekerja sebagai ejen hartanah memerlukan seseorang itu bekerja dengan sangat keras.
property agent, real estate agent, real estate agent license, real estate license, how to become a property agent, ejen, ejen hartanah, Ejen Hartanah Berdaftar, perunding hartanah
Bukan tu sahaja, perlukan juga daya tenaga dan mental yang kuat dan tabah, kerana faktor-faktor yang berikut:
 • Masa kerjanya yang panjang.
 • Gaji yang tak menentu.
 • Pasaran yang kadang-kadang tak terduga dan menakutkan.
 • Pastinya akan berhadapan dengan pelanggan yang cerewet (senang kata: menyusahkan).
Walaubagaimanapun, semuanya berbaloi apabila anda dapat membuatkan pelanggan gembira dan berpuas hati.
Selain itu, anda dapat melawat dan menjual hartanah yang hebat-hebat, serta bekerja dalam industri dimana segala usaha dan penat jerih akan membuahkan hasil yang lumayan!
Jadi, dimanakah semuanya bermula?

Apakah Ciri Ejen Hartanah Yang Anda Inginkan Dalam Diri Anda?

Langkah pertama yang perlu diambil untuk menjadi seorang ejen hartanah adalah untuk memahami apakah perbezaan antara perunding hartanah dan ejen hartanah.
property agent, real estate agent, real estate agent license, real estate license, how to become a property agent, ejen, ejen hartanah, Ejen Hartanah Berdaftar, perunding hartanah
Ramai yang seringkali menggunakan dua istilah ini tanpa mengetahui yang kedua-duanya adalah berbeza! Kita mulakan dengan apakah sebenarnya perunding hartanah (REN):

Tips PropertyGuru

Perunding Hartanah (REN) adalah individu penting dalam industri jual beli hartanah yang bekerja dengan ejen hartanah (REA) berlesen, tetapi tidak mempunyai kelayakan dan akreditasi penuh seperti ejen hartanah itu sendiri.

Perunding hartanah masih diakreditasi dengan cara tersendiri, dan mestilah berdaftar dengan Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Hartanah dan Pengurus Harta (LPPEH atau BOVAEA). Ya, ni bermakna mereka juga perlu mendapatkan lesen Ejen Hartanah.
Mereka mesti melengkapkan kursus dua hari yang dipanggil Kursus Perunding Hartanah, yang juga dikenali sebagai Negotiator Certification Course (NCC), di mana mereka akan diajar asas-asas tentang praktis agensi hartanah terbaik, undang-undang dan peraturan.
REN mestilah bekerja dengan firma hartanah berdaftar, jika ingin berada di dalam industri tersebut.
Firma terhad kepada 20 perunding ejen hartanah sahaja untuk setiap ejen hartanah yang berdaftar dengan firma tersebut.
Bagaimanapun, mereka boleh memohon untuk meningkatkan nombor tersebut kepada 30 orang, jika agensi itu mempunyai lebih daripada seorang REA.

Tetapi, Bolehkah Sesiapa Pun Menjadi Ejen Hartanah?

property agent, real estate agent, real estate agent license, real estate license, how to become a property agent, ejen, ejen hartanah, Ejen Hartanah Berdaftar, perunding hartanah
Anda mestilah mempunyai kelayakan tertentu untuk menjadi ejen hartanah:
 • Warganegara atau penduduk tetap Malaysia.
 • Memiliki Sijil SPM dengan sekurang-kurang 5 subjek lulus, yang mana 3 adalah pada tahap kredit.
 • Salah satu daripada kredit tersebut mestilah subjek Matematik, Sains, Perdagangan ATAU Perakaunan.
 • Calon yang tidak memiliki kelayakan SPM tetapi telah menerima pendidikan lebih tinggi yang diiktiraf oleh Jabatan Perkhidmatan Awam dan Agensi Kelayakan Malaysia (Malaysian Qualifications Agency) boleh dipertimbangkan.

Tips PropertyGuru

Menjadi ejen bukanlah sekadar mempunyai kelayakan rasmi sahaja! Berikut adalah 5 petua untuk menjadi REA yang hebat:

1. Mesra, mudah didekati, dan senang untuk berinteraksi dengan orang lain.

2. Dipercayai dan meluangkan masa untuk menunaikan janji.

3. Seorang yang hebat berbicara dan mudah untuk mengekalkan hubungan yang rapat.

4. Perunding persuasif dan pandai untuk meyakinkan pelanggan.

5. Seorang pekerja keras dengan pemerhatian yang terperinci.

Jadi, Bagaimana Untuk Saya Menjadi Ejen Hartanah?

Perjalanan yang perlu diharungi untuk menjadi ejen hartanah yang berkelayakan memerlukan tenaga kerja yang banyak, kajian yang mendalam, pelbagai jenis peperiksaan, dan juga pengalaman kerja.
Anda boleh mendapatkan penjelasan rasmi daripada laman web BOVAEA. Perjalanan itu, secara amnya, boleh dibahagikan kepada empat langkah utama.

Langkah 1: Peperiksaan – Bahagian 1

Anda fikir anda telah selesai dengan peperiksaan selepas keluar daripada universiti? Tidak sama sekali jika anda ingin menjadi ejen hartanah.
Terdapat 6 peperiksaan untuk Bahagian 1, di mana setiap peperiksaan dicaj RM50 setiap subjek, dan juga yuran pemprosesan sebanyak RM50.
Individu yang telah mengambil jurusan yang berkaitan dengan hartanah dan telah memperolehi ijazah yang serupa dikecualikan daripada peperiksaan bertulis ejen hartanah.
Ijazah yang diiktiraf telah dicatatkan di laman web BOVAEA.

Langkah 2: Peperiksaan – Bahagian 2

property agent, real estate agent, real estate agent license, real estate license, how to become a property agent, ejen, ejen hartanah, Ejen Hartanah Berdaftar, perunding hartanah
Sebaik sahaja anda lulus semua kursus dan peperiksaan pada Bahagian 1 daripada permohonan anda… anda perlu menduduki lebih banyak peperiksaan!
Bahagian 2 juga mempunyai 6 kursus, dan semuanya perlu diluluskan sebelum anda boleh pergi ke Langkah 3.
Jangan tergopoh-gapah dan ambil masa anda untuk membuat peperiksaan ini dengan bagus! Ini kerana semua peperiksaan di bawah Bahagian 1 dan 2 biasanya mengambil masa kira-kira dua tahun untuk diselesaikan.

Langkah 3: Pengalaman

Sebaik saja anda telah lulus semua peperiksaan, tiba masanya untuk anda menerokai dan mengenali industri ini!
Fasa seterusnya adalah untuk mendapatkan lesen hartanah anda dengan mendaftar sebagai ejen hartanah percubaan, dan menjalankan penempatan dua tahun untuk menimba pengalaman dalam bidang tersebut.
Pengalaman ini mesti didapati dengan bekerja untuk agensi hartanah yang berdaftar dan diiktiraf, dan anda juga perlu merekod log kerja untuk setiap aktiviti dengan terperinci.
Selepas tempoh dua tahun anda selesai, anda boleh pergi ke Langkah 4.

Langkah 4: Temuduga

property agent, real estate agent, real estate agent license, real estate license, how to become a property agent, ejen, ejen hartanah, Ejen Hartanah Berdaftar, perunding hartanah
Dengan pengalaman teori yang diperolehi daripada pengajian anda, dan pengalaman praktikal yang diperolehi daripada bidang kerja itu sendiri, sudah tiba masanya untuk mengambil ujian yang amat menakutkan, iaitu Ujian Kecekapan Profesional atau Test of Professional Competence (TPC).
Anda harus membeli salinan Peraturan & Garis Panduan untuk Ujian Kecekapan Profesional untuk Praktis Agensi Hartanah (Estate Agency Practice) dari BOVAEA sebelum peperiksaan ini.
Pemeriksaan lisan ini adalah peluang anda untuk menunjukkan semua yang anda telah pelajari sepanjang tahun-tahun sebelumnya, dan menunjukkan betapa hebatnya anda sebagai ejen hartanah nanti!
Jika anda lulus, anda akan mendapat Diploma Agensi Hartanah (Diploma in Estate Agency), dan dengan itu, masa depan anda sebagai agen hartanah di Malaysia telah direalisasikan.

Tunggu Sekejap, Berapa Banyak Yang Perlu Saya Belajar?!

Ejen hartanah perlu tahu banyak perkara! Ia bukan sekadar berkelakuan secara profesional (tolong jangan pergi mengejar Pokemon di pangsapuri pelanggan), ia juga mengenai pelbagai undang-undang dan peraturan yang anda perlu tahu dan faham.
Anda semestinya akan dibimbing dan diberitahu semasa kursus anda, tetapi di bawah adalah beberapa peraturan, undang-undang, dan regulasi yang perlu anda tahu untuk kerjaya ejen hartanah yang amat hebat di masa depan:
 • Akta Penilai, Pentaksir, Ejen Hartanah dan Pengurus Harta 1981
 • [Akta 242] Akta Penilai, Pentaksir, Ejen Hartanah dan Pengurus Harta 1981
 • Akta Penilai, Penilai dan Hartanah Malaysia (Pindaan) 2017
 • Piawaian Agensi Harta Tanah Malaysia
property agent, real estate agent, real estate agent license, real estate license, how to become a property agent, ejen, ejen hartanah, Ejen Hartanah Berdaftar, perunding hartanah

Berapa Banyak Bayaran Ejen Hartanah?

Anda ingin tahu lebih lanjut mengenai wang yang boleh didapati? Oleh itu, sangat penting untuk memahami bagaimana ejen hartanah mendapat bayaran!
Mari kita lihat persoalan tentang yuran sebagai permulaan.

1) Komisen Maksimum 3%

REA memperoleh komisen maksimum sebanyak 3% daripada penjualan atau pembelian tanah dan bangunan.

2) Komisen Minimum RM1,000

Komisen minimum RM1,000 mesti dibayar ke atas sebarang transaksi.

3) Maksimum 10% Daripada Chattel (*harta yang boleh dipindah-randah)

REA boleh memperoleh sehingga 10% daripada hasil jualan chattel seperti perabot, peralatan perkebunan, dan permesinan.
Tunggu, tu hanya untuk jual-beli, bagaimana pula dengan sewaan? Untuk itu, syarat-syaratnya bergantung atas terma sewa itu sendiri:
 • Sehingga 3 tahun – 1.25 bulan sewa kasar
 • 3-4 tahun – 1.5 bulan sewa kasar
 • 4-5 tahun – 1.75 bulan sewa kasar
 • 5+ tahun – 1.75 bulan sewa kasar
 • 5+ tahun dengan pilihan untuk pembaharuan – 1.75 bulan sewa kasar + 0.25 bulan sewa untuk setiap tahun tambahan
bagaimana-rea-5
Sewa yang dirunding untuk kurang daripada setahun masih tertakluk kepada caj minimum pada nilai sewaan kasar paling kurang 1 bulan, dan yuran ini tidak boleh diaplikasikan untuk ofis atau pangsapuri servis.
Jadi, apakah maknanya semua had-had di atas untuk anda? Untuk hartanah, berapa jumlah yang anda boleh dapat, semuanya bergantung kepada kerja keras anda, dan betapa bagusnya anda berurusan untuk membuat jualan.
Lebih banyak tawaran yang anda tutup, lebih besar pulangan yang anda boleh dapatkan!
Impian untuk menaiki Ferrari itu mungkin belum sampai lagi, tetapi dengan dedikasi, komitmen, dan mungkin nasib yang baik, tidak ada apa-apa yang boleh menghalang anda daripada tiba di sana suatu hari nanti.
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.