Deko Ruang Tamu Dengan Bajet RM500, RM1,000 dan RM2,000!

PropertyGuru Editorial Team
Deko Ruang Tamu Dengan Bajet RM500, RM1,000 dan RM2,000!
Kenapa “living room” dipanggil sebagai ruang tamu, bukan ruang kehidupan?
Sebabnya, ruang ini adalah kawasan pertama yang tetamu nampak bila masuk rumah. Jadi ia kenalah sedap dipandang mata dan selesa untuk duduk sejam dua.
Kalau minimalis sangat sampai tak letak apa-apa, kesian pula mak ayah yang datang singgah sebab takde kerusi meja, kan. Jangan tanya la kalau mereka tak datang dah lepas tu.
Pada masa yang sama, ruang tamu juga memang berfungsi sebagai ruang kehidupan. Kat sinilah biasanya orang rumah berkumpul. Kadang-kadang untuk keluarga tengok TV. Kadang-kadang untuk suami isteri tengok sama sendiri dan jatuh cinta sekali lagi.
Jadi kalau anda baru nak mula deco ruang tamu, kat sini kami ada sediakan beberapa tip macam mana anda boleh memilih, mengikut bajet masing-masing.
*Penafian: Harga yang digunakan dalam artikel ini boleh berubah mengikut keadaaan.

Dekorasi Ruang Tamu Bajet Bawah RM500

Hanya kerana anda hidup bujang, tak bermakna anda tak boleh deko ruang tamu kecil anda tu. Kalau ditinggalkan kosong pun nak buat apa kan, takkan nak main tenis pulak.
Cumanya dengan bajet kecil macam ni, anda kena hadkan pilihan kepada benda-benda yang paling penting, iaitu sofa dan coffee table. Kalau ada duit lebih, mungkin boleh tambah tikar dan aksesori lain.

1. Sofa: RM300-RM400

deko ruang tamu kecil, deko ruang tamu, deco ruang tamu
Bagi sofa di IKEA, ada beberapa pilihan 2-seater (dua tempat duduk) iaitu KNOPPARP (RM349) dan HAMMARN (RM399). Kedua-dua sofa ini nampak kemas dan murah, tapi mungkin tak sesuai kalau anda nak duduk lama-lama.
Cuba buat carian kat Lazada dan Shopee dan anda akan dapat sofa macam Finsso Lauren 2-seater yang berharga RM299, atau Ascont 3-seater yang berharga RM399.
Tapi kena teliti sikit bila tengok sofa online, kerana ia mungkin tampak empuk di mata, tapi sakit di punggung. Sebaik-baiknya bila anda dah buat survey, pergi jugak ke showroom dan cuba sofa ini sendiri.

2. Coffee table: RM100-RM200

deko ruang tamu kecil, deko ruang tamu, deco ruang tamu
Bila dah pilih sofa, seterusnya anda boleh pilih coffee table yang berpadanan.
Bagi bajet bawah RM200, anda dah boleh dapat meja yang ada ruang kat bawah untuk anda letak majalah, buku, dan remote TV.
Kat IKEA, ada LACK yang berharga RM99 bagi saiz kecil dan RM149 bagi saiz sederhana. Di Lazada, kami jumpa dua meja bujur ini pada harga RM129 dan juga RM179.

3. Tikar: RM100 ke bawah

deko ruang tamu kecil, deko ruang tamu, deco ruang tamu
Tikar (rug) mungkin tak wajib pun kalau bajet anda sangat kecil. Tapi kalau takde, ruang tamu anda akan nampak ‘kosong’.
Dalam masa yang sama, tikar macam ni biasanya adalah pembelian yang paling kecil. Sebab anda bukan nak beli permaidani atau karpet Pakistan lagi kan.
Kat IKEA, ada banyak pilihan yang murah seperti TIPHEDE yang berharga RM49.90 bagi saiz sederhana dan RM99 bagi saiz besar.
Jadi ini beberapa gabungan yang anda boleh dapat sekitar RM500:
  • Sofa KNOPPARP: RM349
  • Coffee table LACK: RM99
  • Tikar TIPHEDE kecil: RM49.90
RM497.80
  • Sofa Finsso Lauren: RM299
  • Meja bujur: RM129
  • Tikar TIPHEDE kecil: RM49.90
RM478.80
  • Sofa Ascont 3-seater: RM399
  • Coffee table LACK: RM99
  • Tikar TIPHEDE kecil: RM49.90
RM547.90

Dekorasi Ruang Tamu Bajet Bawah RM1,000

Sekarang ni bajet anda dah besar sedikit. Mungkin pada tahap ini anda duduk dengan pasangan, sangguplah keluar duit sedikit supaya selesa. Apa saja demi cinta!
Sama seperti bajet sebelum ini, keutamaan anda masih pada sofa, kemudian coffee table, dan akhirnya tikar.

1. Sofa: RM600-RM800

deko ruang tamu kecil, deko ruang tamu, deco ruang tamu
Sekarang sofa anda bolehlah empuk sedikit supaya anda boleh tengok Netflix, sementara menempuhi zaman PKPP ni.
Kat IKEA, anda ada beberapa pilihan 2-seater iaitu KLIPPAN dengan harga RM699, dan ANGERSBY dengan harga RM790. Memang sesuai untuk dua orang duduk.
Daripada FurnitureDirect, ada BRENT 3-seater yang berharga RM575, dan RICO 3-seater yang berharga RM750.
Tapi perlu ingat, anda mungkin mahu mencuba sofa tu sendiri. Malah sebelum pergi kedai lagi, baca dahulu reviu yang ditinggalkan orang ramai.

2. Coffee Table: RM100-RM300

deko ruang tamu kecil, deko ruaang tamu, deco ruang tamu
Bila nak pilih permukaan untuk coffee table, anda kena fikirkan dulu anda nak guna meja tersebut untuk apa.
Meja kaca selalunya nampak gah, nak lagi bila menghidang tetamu. Anda boleh dapatkan meja kaca bulat VITTSJÖ dari IKEA yang berharga RM169.
Tapi kalau kadang-kadang tu anda rasa nak buka laptop kat ruang tamu, pilih permukaan kayu, contohnya meja EDMOND daripada FurnitureDirect yang berharga RM238.

3. Tikar: RM100 ke bawah

deko ruang tamu kecil, deko ruaang tamu, deco ruang tamu
Pada tahap ini, pilihan tikar masih lebih kurang sama dengan kumpulan bajet yang sebelumnya, lebih-lebih lagi sebab anda nak maksimumkan perbelanjaan kepada sofa dan coffee table.
Jadi pilihan kami juga sama, iaitu TIPHEDE dari IKEA yang berharga RM49.90 bagi saiz sederhana dan RM99 bagi saiz besar.
Jadi ini beberapa gabungan yang anda boleh dapat dengan bajet RM1000:
  • Sofa RICO 3-seater: RM750
  • Meja kayu empat segi EDMOND: RM115
  • Tikar TIPHEDE kecil: RM49.90
RM914.90
  • Sofa ANGERSBY 2-seater: RM790
  • Meja kaca bulat VITTSJÖ: RM169
  • Tikar TIPHEDE kecil: RM49.90
RM1,008.90

Dekorasi Ruang Tamu Bajet Bawah RM2,000

Mungkin anda dah ada anak-anak, atau mungkin anda rasa dah berkemampuan untuk berbelanja lebih buat deco ruang tamu anda.
Dengan bajet RM2K, anda ada banyak kebebasan untuk pilih perabot yang selesa. Pastikan anda cari yang betul-betul berkualiti. Sampai boleh wariskan sehingga 5 generasi pun takpe.

1. Sofa: RM1,500-RM1,800

deko ruang tamu kecil, deko ruaang tamu, deco ruang tamu
Perkara yang paling penting anda perlu tahu tentang sofa dalam bajet ini adalah ia biasanya disertakan dengan jaminan.
Di IKEA contohnya, jaminan yang diberikan boleh mencapai 10 tahun. Jadi memang berbaloilah kalau anda buat keputusan untuk berbelanja lebih untuk sofa.
Antara ciri-ciri lain yang anda boleh pilih:
  • Sofa biasa atau sofa-bed. Sofa-bed maknanya anda boleh tukar sofa tu jadi katil. Manalah tahu kalau anda ada tetamu yang nak menumpang satu malam. Ataupun bagi pasangan yang tiba-tiba bergaduh dan kena tidur kat luar.
  • Sofa ada kaki atau tak. Ada sesetengah orang yang lebih suka sofa yang ada kaki, sebab senang nak sapu bawah sofa tersebut.
  • Ruang storan. Bagi anda yang tak banyak ruang untuk letak kabinet kat ruang tamu, anda boleh pilih sofa yang anda ruang storan untuk membantu.
  • Sampul boleh basuh. Ini bagi yang sangat pembersih dan nak ingin membasmi segala kuman pada permukaan yang mereka sentuh.
Kat IKEA ada KIVIK dengan harga RM1545, dan NORSBORG dengan harga RM1,760.
Di laman web lain, kami jumpa Casper daripada Ruma yang berharga RM1,490, Clarus daripada Joy Designs yang berharga RM1,699, dan Sabrina daripada FurnitureDirect yang berharga RM1,450.
Kebanyakan laman web ini ada senaraikan ciri-ciri sofa dengan terperinci.
Di IKEA contohnya, mereka ada tunjukkan berapa lapisan kusyen yang ada dalam sofa, barulah anda dapat kenal perbezaan antara sofa mahal dan sofa murah, bukan setakat rupa di luar saja.

2. Coffee table: RM100-RM300

deko ruang tamu kecil, deko ruaang tamu, deco ruang tamu
Bagi coffee table, pilihan adalah bergantung kepada kegunaan dan gaya hidup anda, contohnya:
  • Kalau anda ada anak-anak kecil yang lasak, permukaan kaca mungkin tak sesuai kerana mudah pecah. Elakkan juga daripada bucu tajam.
  • Kalau anda banyak menggunakan meja ini untuk tujuan kerja atau santai, dapatkan permukaan yang tak mudah calar.
  • Ada coffee table yang juga mempunyai laci untuk anda simpan barang-barang kecil.
  • Ada juga cofee table yang dilengkapi dengan roda.
Kat IKEA, pilihan kegemaran kami adalah meja empat segi LACK (RM99) atau FJÄLLBO (RM199) yang versatil, atau meja kaca bulat VITTSJÖ (RM169) yang sesuai untuk semua jenis ruang, kecil atau besar.
Kami juga jumpa Noel Faux Marble daripada Ruma dengan harga RM199, Harnal daripada Joy Design dengan harga RM319, dan Edmond daripada FurnitureDirect dengan harga RM170.

3. Tikar dan barang-barang lain: RM200 ke bawah

deko ruang tamu kecil, deko ruaang tamu, deco ruang tamu
Selain daripada tikar, ada banyak lagi barang yang anda boleh letak untuk menghias ruang tamu anda.
Kalau anda nak meja TV yang murah, IKEA ada LACK yang berharga RM65, mungkin sesuai untuk kegunaan buat setakat ini sebelum anda naik taraf meja TV anda.
Anda juga mungkin inginkan rak untuk meletak buku-buku anda, itu pun kalau anda masih baca buku la. Contohnya rak buku BILLY daripada IKEA ini yang berharga RM99.
Untuk tikar, IKEA masih ada pilihan yang bukan saja paling murah, tapi padan dengan kebanyakan tema perabot yang lain, iaitu TIPHEDE dalam saiz sederhana (RM49.90) dan besar (RM99).
Kami juga jumpa Tonos Tufted Rug daripada Ruma dengan harga RM339, dan NOVLLE Tufted Carpet daripada FurnitureDirect dengan harga RM377.
Jadi, ini beberapa gabungan yang anda boleh dapat dengan bajet sekitar RM2,000:
  • Sofa KIVIK 3-seater: RM1575
  • Coffee table LACK besar: RM149
  • Meja TV LACK: RM65
  • Rak buku BILLY kecil: RM99
  • Tikar TIPHEDE besar: RM99
RM1,957
  • Sofa NORSBORG 3-seater: RM1760
  • Coffee table VITTSJÖ: RM169
  • Tikar TIPHEDE besar: RM99
RM2,028
  • Sofa Casper 3-seater: RM1490
  • Coffee table Noel Faux Marble: RM199
  • Tikar TonosTufted Rug: RM339
RM2,028
  • Sofa Sabrina 3-seater: RM1450
  • Cofee table EDMOND: RM115
  • Tikar NOVVLE Tufted Carpet: RM377
RM1,942
  • Sofa Clarus 3-seater: RM1699
  • Coffee table Harnal: RM319
RM2,018
Terpulang kepada anda sama ada anda ingin memilih perabot daripada kedai-kedai yang berbeza untuk mendapatkan harga paling murah, ataupun daripada satu tempat supaya mudah urusan kalau ada sebarang kerosakan atau pertanyaan kelak.
Jangan lupa juga tinjau mana-mana promosi yang ada sekitar kawasan anda. Kalau anda ada senarai harga perabot yang anda dah research, anda boleh bandingkan sama ada promosi tersebut bagus ke tak.
Tak perlu terburu-buru, kadang-kadang, proses mencari dan buat research pun sama seronoknya. Selamat menghias!
Panduan Relevan
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru