Kawasan Perumahan Terbaik Untuk Didiami Di Kuala Lumpur

PropertyGuru Editorial Team
Kawasan Perumahan Terbaik Untuk Didiami Di Kuala Lumpur
Kuala Lumpur adalah sebuah bandar yang indah, dengan pelbagai kaum, dan telah menjadi pilihan ekspat sejak bertahun-tahun lagi.
Malah bagi ramai rakyat Malaysia yang baru berpindah dari negeri-negeri lain, mereka tidak perlu memandu kereta pun kerana banyak kemudahan pengangkutan awam seperti LRT dan bas.
Banyak shopping mall, kemudahan awam, dan tempat-tempat menarik boleh diakses dengan pengangkutan awam ini.
Bila bercakap tentang KL, ingat yang ia meliputi kawasan-kawasan seperti Bangsar, Wangsa Maju, dan Ampang, tak lupa juga kawasan sekitar Lembang Klang.
Dan berbanding dengan pusat bandar besar di negara-negara lain seperti Singapura, Hong Kong dan Tokyo, taraf hidup di KL adalah lebih murah.
Jadi tak kiralah sama ada anda duduk di KL untuk tujuan pekerjaan ataupun pelajaran, ada banyak pilihan mengikut bajet anda.

Kawasan-Kawasan Terbaik Untuk Orang Muda

1) Bangsar

neighbourhoods-kl1
Kalau anda berkemampuan dan inginkan akses kepada pelbagai kemudahan dan shopping mall utama, anda boleh memilih Bangsar sebagai rumah anda.
Nak lagi bagi golongan milenial dan generasi-Z yang banyak bertukar-tukar tempat kerja (tak salah pun, waktu muda ni lah kita nak cari karier yang sesuai kan, dah tua beranak-pinak nanti tak larat dah), Bangsar adalah titik tengah Kuala Lumpur dan Petaling Jaya yang boleh menghubungi anda kepada banyak kawasan-kawasan utama, boleh naik LRT je.
Bangsar juga ada banyak restoran dan bar kalau anak nak tengok live band (waktu muda ni lah nak enjoy sikit, dah tua beranak-pinak nanti keluar rumah pun mengah).
Bangsar ada banyak jenis rumah untuk didiami termasuklah kondominium, townhouse dan juga banglo.

Hartanah Menarik Untuk Anda Lihat:

2) Wangsa Maju

neighbourhoods-kl2
Wangsa Maju ni dulunya estet pokok getah yang besar, sekarang ni dah bertukar jadi kawasan paling padat di sekitar KL.
Taraf hidup dekat Wangsa Maju juga lebih murah, anda boleh jumpa banyak kedai runcit besar macam JUSCO, Carrefour, dan Giant. Senang kalau nak beli barang-barang dapur stok dua minggu terus.
Wangsa Maju juga ada banyak universiti seperti Univerti Tunku Abdul Rahman, CECE dan juga VTAR, jadi banyak pelajar yang datang ke sini.
Stesen LRT seperti Wangsa Maju dan Sri Rampai adalah stesen paling hujung di aliran Gombak. Jadi kalau anda nak ke KL bolehlah tidur sekejap dalam tren, itu pun kalau ada tempat duduk la. Dan jangan lupa bagi tempat duduk kepada orang tua dan wanita mengandung.
Antara shopping mall besar di sini adalah Wangsa Walk Mall yang ada wayang, karaoke, dan pelbagai jenis restoran.

Hartanah Menarik Untuk Anda Lihat:

Wangsa Maju ni biasanya elok untuk disewa. Nak lagi kalau anda baru je mula belajar atau bekerja di KL, sebab biasanya anda mungkin akan beli rumah di kawasan lain kelak.
Tapi pastikan anda buat kaji selidik terlebih dahulu, elakkan scam yang telah berlaku di kawasan Wangsa Maju ni.

Kawasan Terbaik Untuk Keluarga

1) Taman Tun Dr Ismail

neighbourhoods-kl3
Taman Tun Dr Ismail (ataupun TTDI) terletak berhampiran dengan kawasan-kawasan lain yang lebih mewah seperti Damansara Heights dan Mont Kiara.
Jadi kalau anda duduk di TTDI, anda ada akses kepada kemudahan-kemudahan ‘atas’ tapi dengan harga rumah yang rendah sedikit dari kawasan-kawasan tadi.
TTDI ada banyak tadika dan juga sekolah, sebab itu ramai yang memilih untuk mendirikan keluarga di sini. Tak lupa juga, komuniti di TTDI agak rapat.
Kalau anda pergi minum di mamak, mahu juga terserempak dengan lima, enam orang yang anda kenal. Jadi kalau nak teman emak pergi shopping, bersiap-sedialah dulu ya.
Pengangkutan awam di sini adalah MRT aliran Sungai-Buloh dan Kajang, serta pelbagai lebuh raya utama.

Hartanah Menarik Untuk Anda Lihat:

2) Bukit Damansara

neighbourhoods-kl4
Damansara Heights adalah kawasan yang agak mewah dengan taraf hidup yang lebih tinggi. Bagi yang pernah belajar/kerja di luar negara, ramai yang membandingkannya dengan kawasan pinggir bandar seperti Beverly Hills atau New York di bahagian Upper East Side.
Damansara Heights ada banyak bangunan kediaman mewah, termasuklah kondominium, penthouse, banglo, dan juga rumah semi-D.
Di sini ada banyak shopping mall seperti Plaza Damansara dan DC Mall, yang juga berdekatan dengan pelbagai pejabat bagi syarikat dan agensi antarabangsa. Jadi bagi yang berkemampuan, mereka memilih untuk duduk di sini, senang berulang-alik setiap hari.
Kalau anda nak bawa anak-anak keluar, bolehlah pergi ke Pusat Sains Negara. Pengangkutan awam di sini adalah Stesen MRT Pavilion Damansara Heights-Pusat Bandar Damansara, dan Stesen MRT Semantan, kedua-duanya di aliran MRT Sungai Buloh-Kajang.

Hartanah Menarik Untuk Anda Lihat:

Kawasan-kawasan Terbaik untuk Ekspat

1) Ampang

neighbourhoods-kl5
Aspek binaan di Ampang adalah sesuatu yang menarik – ia memperlihatkan bangunan-bangunan zaman sebelum merdeka yang masih dijaga hingga ke hari ini, dikelilingi oleh bangunan yang lebih moden.
Ampang dikira agak ‘happening’, dengan pelbagai restoran serta bar yang ada live band, sebab itu banyak ekspat memilih untuk tinggal di sini.
Anda juga boleh jumpa banyak galeri seni, pusat kebudayaan serta panggung wayang di Ampang.
Ampang juga mempunyai gabungan kulinari daripada pelbagai negara. Little Korea misalnya, menyediakan pelbagai hidangan Korea yang biasanya sukar dicari di kawasan-kawasan lain sebelum ini.
Hartanah di Ampang termasuklah kondominium, residen berservis, rumah teres, dan rumah flat.
Ampang ada banyak pengangkutan awam seperti LRT aliran Ampang dan juga bas yang menghubungkan tren ke pelbagai kawasan pinggir bandar.

2) Mont Kiara

neighbourhoods-kl6
Mont Kiara memang dah ada banyak populasi ekspat. Jadi kalau anda ada rakan atau pekerja dari luar negara yang ingin tinggal di Malaysia, anda boleh cadangkan kawasan ini.
Taraf hidup di Mont Kiara adalah agak mahal, jadi biasanya ekspat yang tinggal di sini memang berkemampuan.
Mont Kiara Internasional School menjadi pilihan bagi ekspat yang ingin menghantar anak mereka ke sekolah. Mont Kiara juga ada banyak taman dan pusat rekreasi buat keluarga.
Hartanah di Mont Kiara termasuklah banglo, rumah semi-D, apartmen, rumah teres dan kondominium.
Pengangkutan awam berdekatan adalah stesen Bukit Kiara, yang merupakan sebahagian daripada aliran Sungai-Buloh Kajang.

Hartanah Menarik Untuk Anda Lihat:

3) Sri Hartamas

neighbourhoods-kl7
Sri Hartamas adalah satu lagi bandar yang menjadi pilihan bagi yang berkeluarga, serta mereka yang lebih berkemampuan.
Ia juga berdekatan dengan kawasan lain seperti Mont Kiara dan TTDI jadi ada banyak pilihan bagi restoran dan kafe, bagi yang suka cuba tempat-tempat berbeza. Juga sebagai tempat pertemuan dengan rakan-rakan ataupun mesyuarat.
Tak lupa juga pelbagai bar dengan live band, kelab komedi serta teater bagi yang berjiwa seni. Hartanah di sini termasuklah kondominium, townhouse, rumah semi-D, dan banglo.
Pengangkutan awam berdekatan termasuklah stesen Pusat Bandar Damansara dan MRT aliran Sungai-Buloh-Kajang.

Hartanah Menarik Untuk Anda Lihat:

Nak cari rumah untuk disewa atau dijual di kawasan KL mungkin lebih susah berbanding kawasan lain di Lembang Klang, kerana harganya yang lebih mahal.
Jadi pastikan anda buat kaji selidik dengan teliti, dan dapatkan nasihat jika anda kenal sesiapa yang menetap di kawasan yang anda cari. Selamat berjaya!