Kenali Kwasa Damansara & 3 Projek Hartanah Baru Dilancar

asmui
Kenali Kwasa Damansara & 3 Projek Hartanah Baru Dilancar
Dalam artikel ini:
Perbandaran baru nampaknya semakin pesat membangun dan makin popular di Malaysia. Lebih-lebih lagi apabila ia menyediakan segala kemudahan dan gaya hidup lebih baik dalam satu kawasan. Anda tengah mencari perumahan dengan ciri yang sama? Jom kami buka cerita tentang satu tempat yang kian mula menarik perhatian—Kwasa Damansara.
Nak tahu di manakah lokasi perbandaran ni dalam Damansara? Apakah yang ditawarkan dan ada tak rumah yang nak dijual atau disewa? Mari teruskan membaca untuk ketahui lebih lanjut tentang Kwasa Damansara.

Di Manakah Kwasa Damansara?

Kwasa Damansara merupakan perbandaran atau township baru yang terletak dalam mukim Sungai Buloh. Ia berada di arah utara dari Kota Damansara dan arah selatan dari Sungai Buloh. Jika dilihat dalam peta di bawah, Kwasa Damansara memang berdekatan dengan kawasan popular Damansara seperti Kota Damansara, Bandar Utama, Damansara Perdana dan Mutiara Damansara.
di mana kwasa damansara
Sumber: Kwasa Damansara
Perbandaran seluas 2,259 ekar yang dibangunkan oleh Kwasa Land Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) ini dijangka akan berlangsung selama 25 tahun iaitu sehingga 2035.
Walaupun ianya masih dalam proses pembangunan dan pembinaan, dah ada projek-projek hartanah yang dibuka untuk jualan. Selain itu, projek Kwasa Damansara juga akan menyediakan lebih 10,000 rumah mampu milik dengan kerjasama Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) dan Gagasan Nadi Cergas Berhad.
Sebelum kita lihat senarai rumah di Kwasa Damansara, jom kita terokai kemudahan yang membuatkan Kwasa Damansara satu perbandaran moden dan lestari.
Lihat hartanah untuk dijual

MRT, Kemudahan Dan Aksesibiliti Kwasa Damansara

mrt kwasa damansara
Sumber: Kwasa City Center
Kwasa Damansara adalah gabungan pembangunan perbandaran ikonik yang menawarkan gabungan kediaman, komersial, rekreasi, institusi dan pendidikan yang moden. Ianya ideal untuk golongan profesional muda dan keluarga yang mencari gaya hidup inklusif dalam persekitaran bandar bersepadu.
Berorientasikan transit dengan rangkaian sambungan yang baik, Kwasa Damansara mempunyai sambungan ke lebuh raya utama DASH (Damansara – Shah Alam Elevated Expressway) dan dilengkapi 2 Stesen MRT (Kwasa Damansara dan Kwasa Sentral).
Stesen MRT Damansara yang terletak di Kwasa Damansara telah mula beroperasi sejak Disember 2016 dan mempunyai 500 ruang tempat letak kereta terbuka dan 100 ruang motosikal. Tambahan pula, Kwasa Damansara akan menempatkan 15 sekolah baru, 75 juta kps ruang komersial, dan 250 ekar kawasan riadah dengan 7 taman awam dan laluan basikal serta trek pejalan kaki.
Dan yang paling utama, ibu pejabat KWSP secara rasminya telah berpindah ke Kwasa Damansara dan telah beroperasi sepenuhnya dari Menara KWSP yang baru. Ia juga dikatakan menjadi antara mercu tanda utama Kwasa Damansara yang menempatkan cawangan KWSP Kwasa Damansara dan dilengkapi surau, gim, klinik, dan lebih 1,000 tempat letak kereta.
Bukan senang tau nak cari kawasan perumahan yang berdekatan dengan cawangan KWSP macam ni. Jadi, dah sedia nak tengok senarai rumah yang ada? Skrol lagi ke bawah.

3 Projek Hartanah di Kwasa Damansara 2024

idaman kwasa damansara
Sumber: Idaman Kwasa Damansara
Berikut adalah 3 projek hartanah yang baru dilancar di Kwasa Damansara yang mempunyai maklumat agak lengkap. Terdapat beberapa lagi projek yang tidak mempunyai maklumat sepenuhnya, anda boleh semak sendiri di sini.
Idaman Kwasa Damansara (Servis Apartment – Rumah Selangorku)
Pegangan Bebas
1,000kps & 1,080kps
Dari RM250,000
2026
Tujuh Residences (Servis Apartment)
Pegangan Pajakan
550kps – 909kps
RM398,000 – RM746,000
2026
Daya Residence (Semi-D, Banglo, Kondominium, Town Villa)
Pegangan Bebas
3,329kps – 5,005kps
RM2.657 juta – RM4.021 juta
2027
Bagaimana dengan rumah untuk disewa di Kwasa Damansara? Disebabkan projek-projek perumahan yang di atas masih dalam pembinaan dan dijangka siap pada tahun 2026 – 2027, dan terdapat lagi projek perumahan yang masih dalam perancangan, belum ada lagi unit untuk disewa di perbandaran ini.
Kira Kelayakan Pinjaman Perumahan

Adakah Kwasa Damansara "Hotspot" Terbaru?

Menarikkan pembangunan perbandaran Kwasa Damansara ini? Bayangkan apabila siap sepenuhnya, ia dijangka mampu menampung sehingga 250,000 penduduk dan mewujudkan lebih 100,000 peluang pekerjaan. Sangat bagus untuk dibeli sebagai pelaburan mahupun untuk tinggal sendiri.
Namun, disebabkan projek perumahan Kwasa Damansara terdiri daripada pelbagai jenis kediaman seperti Banglo sehingga rumah teres dan apartment mampu milik, jurang harga Kwasa Damansara agak besar. Anda akan jumpa harga rumah kurang RM300,000 sehinggalah jutaan ringgit.
Jika berminat, bolehlah mula selidik dulu kediaman Kwasa Damansara yang sedang dijual di PropertyGuru atau daftar minat anda di laman web utama mereka.
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Apa Anda Perlu Tahu Tentang Kwasa Damansara?

Kwasa Damansara merupakan perbandaran atau township baru yang terletak dalam mukim Sungai Buloh. Ia berada di arah utara dari Kota Damansara dan arah selatan dari Sungai Buloh.

Stesen MRT Damansara yang terletak di Kwasa Damansara telah mula beroperasi sejak Disember 2016 dan mempunyai 500 ruang tempat letak kereta terbuka dan 100 ruang motosikal.

Antara projek hartanah baru dilancar termasuklah Dedaun Rimba, Idaman Kwasa Damansara, Tujuh Residences dan Daya Residence.