Ketahui 3 Kaedah Yang Lebih Digunakan Dalam Penilaian Hartanah

PropertyGuru Editorial Team
Ketahui 3 Kaedah Yang Lebih Digunakan Dalam Penilaian Hartanah
Kalau anda mempunyai rancangan untuk menjual rumah anda pada masa akan datang, anda perlu mengetahui nilai sebenar rumah tu tau. Ingat ye!
Okay, untuk pengetahuan anda, penilaian hartanah (atau dikenali juga sebagai penilaian harta tanah) adalah proses penaksiran nilai sesebuah rumah bila hendak dijual di pasaran.
Menganggar harga hartanah anda adalah langkah pertama untuk menarik minat bakal pembeli dengan tawaran anda.
Di bawah kami sertakan maklumat terperinci tentang penilaian hartanah dan faktor-faktor yang mempengaruhi prosesnya.

Pertama, Anda Perlu Tahu Sedikit Lagi Tentang Penilaian Hartanah

Nilai pasaran: Ini adalah anggaran nilai hartanah pada hari kedua-dua pihak (pembeli dan penjual) membuat perjanjian. Ia adalah harga yang telah dipersetujui oleh semua pihak yang terlibat dalam transaksi.
Nilai pasaran berbeza dengan harga permintaan, iaitu jumlah yang diberikan oleh penjual hartanah kepada bakal pembeli ketika rundingan proses pertukaran.
Proses penilaian sebenar adalah anggaran harga untuk sesebuah hartanah.
Penilaian dilakukan oleh firma berkuasa dan wakil mereka (selalunya bank dan pakar penilaian bersekutu) setelah mempertimbangkan harga transaksi hartanah terkini dan faktor pasaran lain.
7_Faktor_Pasaran_Hartanah_2

Apa Kelebihan Menilai Hartanah

Ada beberapa situasi di mana anda perlu mengetahui penilaian hartanah semasa anda. Contohnya, anda mungkin merancang untuk melakukan pengubahsuaian yang besar sebelum menjualnya dalam masa terdekat.
Dalam keadaan tersebut, anda mesti tahu nilai rumah anda setelah mengubahsuainya, atau selepas tinggal di situ untuk jangka masa yang panjang.
Semua ni adalah untuk memastikan anda mengetahui nilai sebenar rumah dan dapat memaksimumkan keuntungan sekiranya anda bercadang untuk menjual rumah anda dengan cepat.

Apakah Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Nilai Hartanah:

1) Trend Ekonomi Am

Orang ramai cenderung membeli rumah sekiranya berlaku ledakan ekonomi di mana ada peningkatan dalam pekerjaan, jumlah gaji, dan pasaran buruh.
Masa ni, ramai yang sanggup berbelanja lebih untuk hartanah, dan mungkin sebab tulah harga hartanah makin naik.
Oleh itu, tak munasabah untuk meminta harga yang lebih tinggi, terutamanya jika anda menerima penilaian yang tinggi.

2) Lokasi Hartanah

7_Faktor_Pasaran_Hartanah_3
Adakah hartanah anda terletak di kawasan kejiranan dengan kemudahan yang bakal pemilik rumah baru idamkan atau mungkin berdekatan dengan mercu tanda utama, ofis, dan pejabat awam?
Mungkin juga mempunyai kemudahan pengangkutan awam seperti bas dan kereta api di kawasan tertentu? Ini adalah beberapa faktor yang boleh menjadikan hartanah sangat berharga dan menarik minat para pembeli.

3) Keadaan Pasaran Hartanah Am

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah corak permintaan dan penawaran dalam pasaran hartanah. Periksa dulu untuk mengetahui sama ada rumah di kawasan anda lebih dikehendaki oleh pembeli berbanding dengan kawasan kejiranan lain.
Tapi, kalau banyak rumah lain di kawasan kejiranan anda pun sedang dijual pada masa yang sama, mungkin lebih sukar untuk meyakinkan bakal pembeli bahawa rumah anda lah yang terbaik.

4) Demografi Am

Adakah hartanah anda berada di kawasan yang didiami oleh ekspatriat? Mereka mungkin berminat dengan bangunan tinggi yang lebih kecil dan padat di mana mereka boleh menjadi sebahagian daripada komuniti yang lebih besar dan dilengkapi dengan pelbagai tahap keselamatan.
Sekiranya rumah anda terletak di kawasan kejiranan dengan golongan profesional muda dan keluarga yang sedang berkembang pula, bakal pembeli mungkin lebih menyukai rumah yang lebih besar untuk menampung lebih ramai ahli keluarga.

5) Faktor Hartanah Itu Sendiri

7_Faktor_Pasaran_Hartanah_4
Secara semula jadi, hartanah yang lebih besar (lebih luas ruang lantai) akan memberikan penilaian yang lebih tinggi berbanding yang lebih kecil walaupun di kawasan yang sama.
Sekiranya hartanah anda mempunyai mana-mana kemudahan seperti keselamatan 24 jam, kolam renang, gimnasium dan/atau tempat letak kereta, pembeli akan sanggup berbelanja lebih untuk mendapatkan kelebihan ni semua.
Selain tu, jenis hartanah sama ada pegangan bebas (freehold) atau pajakan (leasehold) juga akan mempengaruhi keputusan untuk membeli.
Pemilik pegangan bebas akan memiliki hartanahnya sampai bila-bila, tapi pemilik pegangan pajakan tak lagi memiliki hartanahnya selepas tamah tempoh pajakan.
Sebab tulah lagi ramai yang lebih suka membeli rumah pegangan kekal.

6) Pengubahsuaian Terkini

Sekiranya baru-baru ini anda ada membuat pengubahsuaian terutamanya yang besar seperti menaik taraf bahan atau menaikkan satu bahagian baru untuk mewujudkan lebih banyak ruang peribadi, penilaian hartanah akan terjejas.
Malah, apa saja pembaikan dan peningkatan kualiti pada hartanah yang dilakukan untuk pemilik baru akan menyumbang kepada penilaian hartanah yang lebih tinggi.

Proses Penilaian Hartanah Di Malaysia

7_Faktor_Pasaran_Hartanah_5
Kalau anda berminat untuk membeli hartanah di Malaysia dan nak memohon pinjaman perumahan daripada bank pilihan anda, mereka akan melakukan penilaian bebas terhadap hartanah yang anda mahu beli.
Seorang pakar penilaian yang dilantik oleh bank akan memberi kata putus atas penilaian hartanah, setelah mempertimbangkan jualan hartanah yang serupa dalam masa yang sama.
Dia juga akan memeriksa hartanah untuk mengetahui keadaan semasa, jangka hayat dan apa-apa pengubahsuaian yang dilakukan.
Rekod jualan boleh didapati di Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH). Setelah semuanya selesai, semua maklumat akan diperincikan dalam laporan penilaian dan diserahkan kepada bank.
Penting untuk anda tahu, pinjaman rumah oleh bank akan diberi berdasarkan angka penilaian ini dan anda juga harus membayar yuran penilaian kepada individu yang memberikan perkhidmatan tersebut.
Walaupun tiada cara untuk menentukan dengan tepat jenis kaedah penilaian yang lebih disukai oleh individu yang bertanggungjawab dalam proses penilaian, ini adalah beberapa kaedah yang biasa digunakan:
  1. Kaedah bandingan: Untuk kaedah ini, hartanah dinilai dengan membandingkannya dengan penilaian hartanah serupa di pasaran terbuka. Harga hartanah yang dijual tak akan melebihi jumlah maksimum yang akan dibayar oleh bakal pembeli untuk hartanah yang serupa.
  2. Kaedah keuntungan: Melalui kaedah ini, hartanah dinilai berdasarkan harga diskaun yang mungkin terhasil dari keuntungan pada masa akan datang. Anggaran jumlah aliran tunai masa depan dikira, kemudian ditolak menggunakan kadar khas yang sama dengan pulangan pelaburan yang akan anda terima daripada hartanah yang serupa.
  3. Kaedah nilai baki (Residual method): Kaedah nilai baki digunakan untuk mengetahui berapa banyak wang yang boleh dijana oleh hartanah atau tanah sekiranya dibangunkan semula. Nilai baki hartanah/tanah yang dimaksudkan adalah jumlah setelah siap pembangunan semula dan selepas menolak semua kos yang berkaitan dengan baik pulih tersebut.
Selagi anda melakukan semua penyelidikan dan bekerjasama dengan golongan profesional yang betul untuk membantu dalam proses penilaian hartanah, anda akan mendapati bahawa jualan hartanah di Malaysia tak lah susah sangat (pastu kuranglah juga sakit kepalanya)!

Nak jual rumah? Inilah yang perlu anda tahu tentang akta RPGT di Malaysia agar anda tak terperanjat bila tiba masa untuk membayar cukai!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.