Meninggal Dunia Tanpa Wasiat: 4 Langkah Bahagi Aset Ikut Faraid Di Malaysia!

PropertyGuru Editorial Team
Meninggal Dunia Tanpa Wasiat: 4 Langkah Bahagi Aset Ikut Faraid Di Malaysia!
Kita memang tidak boleh menjangka bila akan meninggalkan dunia ini untuk selamanya, tetapi kita boleh tentukan apa yang terjadi dengan harta yang ada selepas pemergian kita, dengan membuat wasiat.
Wasiat bukan sahaja digunakan untuk membahagikan harta kepada sesiapa yang anda mahu, tetapi juga untuk memasukkan maklumat penting/peribadi yang mahu dimaklumkan kepada yang terbabit hanya selepas kita meninggal dunia.
Mungkin kita mahu meletakkan nama orang yang kita telah berhutang dan berapa jumlahnya, supaya waris kita boleh membayar semula hutang tersebut walaupun kita sudah tiada.
Wasiat adalah sangat penting untuk memastikan pembahagian aset dilakukan sama rata dan adil, mengikut kemahuan anda, jika anda meninggal dunia.
Selain itu, anda perlu membuat wasiat supaya harta yang ditinggalkan tidak dibekukan kerana sebab-sebab tertentu seperti waris tidak tahu cara, tiada masa atau tiada duit untuk menguruskan pusaka.
Anda juga dapat mengelakkan daripada waris mengambil hak yang tidak sepatutnya, dan bergaduh antara satu sama lain kerana berebut harta pusaka.
Pembahagian faraid, Hukum faraid, Faraid harta, Sistem faraid
Apabila tiada wasiat yang dibuat setelah seseorang itu meninggal, kesemua aset akan dibahagikan berdasarkan Akta Harta Pusaka Kecil (Pembahagian) 1955.
Mengikut portal rasmi Jabatan Ketua Pengarah Tanah Dan Galian Persekutuan, akta ini menerangkan takrif pusaka kecil.
Ia juga menjelaskan bidang kuasa, proses kerja yang bermula dari permohonan pusaka, perbicaraan, pengeluaran perintah, hinggalah proses rayuan ke mahkamah tinggi.
Di samping akta, terdapat peraturan pembahagian pusaka yang menggariskan tatacara pelaksanaan dan pemakaian borang berkaitan dalam urusan penyelesaian pusaka kecil.
Dalam menentukan pembahagian, Hukum Faraid dipakai bagi harta pusaka orang Islam, manakala Akta Pembahagian 1958 dipakai untuk harta pusaka orang bukan Islam.

Pembahagian Harta Tanpa Wasiat Untuk Orang Islam

Katakanlah anda meninggal dunia sebelum sempat membuat wasiat ataupun memang memilih untuk tak buat wasiat, apakah yang akan berlaku kepada harta anda?
Pembahagian faraid, Hukum faraid, Faraid harta, Sistem faraid
Jawapannya adalah, semua harta akan diagihkan mengikut Faraid. Tetapi, apakah itu Faraid?
 • Faraid adalah sebahagian daripada undang-undang Islam yang berkaitan dengan pembahagian aset kepada waris-waris yang sah seseorang yang telah meninggal dunia, berdasarkan hukum agama Islam. Asas hukum Faraid adalah berdasarkan Al-Quran dan Hadith.
 • Mengikut portal rasmi E-Syariah, harta pusaka (Faraid) terbahagi kepada dua, iaitu:
  a) Harta tidak alih seperti tanah dan rumah.
  b) Harta alih seperti wang simpanan bank, saham-saham, KWSP, Tabung Haji, insuran, Koperasi, kenderaan, barang-barang kemas, dan seumpamanya.
Terokai hartanah untuk disewa
Tetapi, anda semua perlu tahu yang pengagihan Faraid tak boleh berlaku dengan serta-merta!
Ramai yang sedia maklum bahawa proses pembahagian harta pusaka tanpa wasiat akan mengambil masa yang panjang, dan boleh menjadi sangat rumit jika tidak dimohon dengan betul.
Di bawah adalah senarai tentang apa yang akan terjadi kepada harta anda apabila anda meninggal dunia tanpa membuat sebarang wasiat, dan apa yang perlu dilakukan oleh waris sah anda.

1) Harta pusaka akan dibekukan

Pembahagian faraid, Hukum faraid, Faraid harta, Sistem faraid
Sejurus selepas anda meninggal dunia, semua harta pusaka akan dibekukan dan tidak boleh diambil atau dituntut oleh sesiapa pun.
Harta tersebut hanya boleh diagihkan apabila kes pembahagian telah diselesaikan.

2) Membuat permohonan Sijil Faraid

Untuk memulakan proses Faraid harta atau memfailkan kes Faraid, waris perlu menghantar borang untuk memohon Sijil Faraid. Antara dokumen yang perlu disediakan waris adalah:
 • Borang permohonan yang lengkap.
 • Salinan sijil kematian si mati atau surat akuan.
 • Salinan kad pengenalan waris-waris/sijil kelahiran/surat akuan.
 • Salinan geran harta/buku akaun/penyata.
 • Sijil nilaian hartanah (jika ada).
 • Wang proses mengikut nilai penuh harta pusaka (RM30/RM20/RM10).

3) Ikuti setiap proses dengan teliti

Waris perlu memastikan yang semua proses diikuti dan dibuat dengan teliti supaya pengagihan dapat diluluskan dan diuruskan dengan lancar.
Inilah proses yang terlibat dalam permohonan Sijil Faraid:
 • Menyerahkan permohonan.
 • Terima permohonan.
 • Semak.
 • Jika lengkap, terima dan tandatangan.
 • Siasatan terhadap waris dijalankan pada hari pendaftaran, atau pada hari lain seperti yang ditetapkan.
 • Pengiraan akan dilakukan apabila siasatan selesai.
 • Dapatkan sijil dalam tempoh 5 hari selepas siasatan setiap ahli waris selesai.
 • Notifikasi akan diberi apabila siasatan telah tamat.

4) Dapatkan persetujuan waris

Mengikut sistem Faraid, semua ahli waris menurut Al-Quran mesti bersetuju untuk memilih pentadbir yang sama. Perlantikan pentadbir tersebut juga mesti dilakukan secara bertulis.
Siapakah waris menurut Al-Quran dan pentadbir?
 • Waris menurut Al-Quran adalah waris yang berhak untuk mendapatkan bahagian yang ditetapkan daripada harta si mati seperti yang diterangkan di dalam Al-Quran.
 • Pentadbir adalah seseorang yang dilantik untuk mentadbir harta peninggalan si mati seperti waris, bukan waris, institusi pengurusan harta pusaka atau peguam.

Soalan Lazim Tentang Pembahagian Faraid

Berikut adalah antara soalan popular yang sering menjadi tanda tanya apabila ada keluarga yang mahu membuat urusan Faraid:

1) Bagaimanakah harta si mati dibahagikan mengikut sistem Faraid?

Prosesnya sama sahaja seperti mempunyai wasiat yang sah, tetapi untuk kes Faraid, harta si mati akan dibahagikan mengikut Hukum Syariah.
Keutamaan akan diberikan kepada peruntukan perbelanjaan pengebumian dahulu, dan diikuti dengan bayaran hutang tertunggak termasuk zakat, haji yang tidak lengkap, dan Nazar (janji kepada Allah untuk berbuat sesuatu jika hajat tercapai).

2) Bagaimanakah pula dengan waris di bawah umur 18 tahun atau mereka yang kurang upaya?

Pembahagian faraid, Hukum faraid, Faraid harta, Sistem faraid
Pembahagian akan didepositkan ke dalam Akaun Amanah Raya dan boleh dituntut apabila waris mencapai umur 18 tahun, atau umur yang dipersetujui dalam Surat Ikatan Amanah.
Bagi yang kurang upaya pula, pembahagian akan diberikan kepada penjaga yang dipilih untuk proses penjagaan waris tersebut.
Terokai hartanah untuk disewa

3) Apakah asas yang dipertimbangkan oleh Mahkamah untuk membolehkan seseorang menerima pusaka atas sebab perkahwinan?

Antara asas-asas yang dipertimbangkan (mengikut portal rasmi E-Syariah) ialah:
 • Sama ada perkahwinan itu sah atau tidak mengikut Hukum Syarak.
 • Sama ada kematian berlaku sebelum atau selepas akad nikah.
 • Adakah pasangan pernah bersama atau tidak?
 • Adakah harta tersebut milik si mati atau tidak?
 • Sekiranya bercerai hidup, adakah dalam eddah talak rajie?

4) Apakah status penama terhadap harta si mati?

Seperti yang dinyatakan di dalam portal rasmi E-Syariah, Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan tahun 1973 telah memberikan pendapatnya dalam Mesyuarat Raja-raja pada 20 September 1973.
Telah dipersetujui bahawa penama-penama KWSP, wang simpanan pejabat pos, bank, insuran, dan syarikat kerjasama adalah sebagai orang-orang yang melaksanakan wasiat si mati atau wasi.
Mereka boleh menerima wang si mati dari sumber-sumber tersebut untuk dibahagikan kepada orang yang berhak mengikut faraid.
Pembahagian faraid, Hukum faraid, Faraid harta, Sistem faraid

5) Apa yang akan berlaku jika tiada ahli keluarga yang masih hidup dan tiada yang menuntut harta pusaka si mati?

Di dalam kes tersebut, harta si mati akan diserahkan kepada Baitumal. Ia adalah perbendaharaan atau badan pengurusan harta benda dan sumber kewangan masyarakat Islam.

Pilihan Mana Yang Perlu Saya Ambil?

Tiada siapa yang boleh mengatakan wasiat itu lebih baik daripada Faraid ataupun sebaliknya.
Namun, untuk mengelakkan sebarang kekeliruan dan kekecohan di masa akan datang, anda dinasihatkan untuk membuat wasiat jika ada peluang.
Lagi satu yang kami ingin ingatkan, wasiat itu bukanlah sesuatu yang dibuat semasa hendak meninggal atau berada di ambang maut, tetapi seeloknya dilakukan semasa tengah sihat dan masih boleh berfikir dengan waras!
Panduan Relevan
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru

Soalan Lazim: Pembahagian Aset Mengikut Faraid Di Malaysia

Wasiat adalah sangat penting untuk memastikan pembahagian aset dilakukan sama rata dan adil, mengikut kemahuan anda, jika anda meninggal dunia. Anda juga dapat mengelakkan daripada waris mengambil hak yang tidak sepatutnya, dan bergaduh antara satu sama lain kerana berebut harta pusaka.

Pembahagian harta masih akan diteruskan tetapi penentuan bahagian bagi harta pusaka orang Islam adalah melalui Hukum Faraid, dan Akta Pembahagian 1958 dipakai bagi harta pusaka bukan Islam.

Faraid adalah sebahagian daripada undang-undang Islam yang berkaitan dengan pembahagian aset kepada waris-waris yang sah seseorang yang telah meninggal dunia, berdasarkan hukum agama Islam. Asas hukum Faraid adalah berdasarkan Al-Quran dan Hadith.

Pembahagian akan didepositkan ke dalam Akaun Amanah Raya dan boleh dituntut apabila waris mencapai umur 18 tahun, atau umur yang dipersetujui dalam Surat Ikatan Amanah. Bagi yang kurang upaya pula, pembahagian akan diberikan kepada penjaga yang dipilih untuk proses penjagaan waris tersebut.