7 Perkara Penting Untuk Mengelak Dari Menjadi Mangsa Penipuan Rumah Sewa

Kalau anda dah terperangkap dalam kemelut penipuan rumah sewa, memang boleh pecah kepala nak settle! Oleh itu, kami dah kumpul 7 perkara common yang korang kena pantau sebelum nak sign kontrak rumah sewa tu.
rental scam, rent, rental, penipuan rumah sewa, sewa,

Click here for the English version.

 

Nak menyewa rumah tu memang la tak ada salahnya, tapi kalau dah terperangkap dalam kemelut penipuan rumah sewa, memang boleh pecah kepala nak settle!

Tak kisah la orang tu jenis yang nak sewakan bilik je, ataupun agensi yang iklankan beratus rumah sewa, kalau memang dah nak menipu, mereka akan buat apa-apa je!.

Walaupun ramai lagi orang kat luar sana yang cari duit dari hasil penat lelah sendiri dengan cara yang beretika, tapi kita memang tak boleh lari dari kes-kes yang kurang best ni.

Takde siapa boleh terlepas dari game penipu-penipu ni – tak kira la pekerja profesional, pasangan muda ataupun student dengan mak ayah sekali pun – sume boleh terkena.

Disebabkan kami tak nak ramai lagi yang tertipu dengan orang-orang keji camni, kami dah kumpul 7 perkara common yang korang kena pantau sebelum nak sign kontrak rumah sewa tu.

 

1) Harga Sewa Terlampau Murah

rental scam, rent, rental, penipuan rumah sewa, sewa,

Jangan terpedaya kalau nampak harga sewa yang melampau rendah. Bak kata orang “too good to be true”.

Tak kira la dengar dari mulut orang ataupun tengok kat iklan mana-mana, kena selalu berjaga-jaga ye.

Kalau tetibe ternampak bilik atau unit yang disewa pada harga yang jauh lagi rendah dari harga market biasa, tunggu dulu… jangan gopoh-gopoh.

Tu mungkin orang nak pancing je. Bile call nak tanya sal rumah/unit tu, dan-dan je dier cakap yang unit tu da takde, ada unit lain yang sama – tapi harga trus jadi mahai tak hingat. 

Ni ada beberapa cara yang korang boleh guna untuk tau keadaan market semasa:

  • Agensi hartanah: Nak bercakap dengan agen ni free je, so gi cari kat syarikat-syarikat yang bertauliah untuk dapat info yang betul. Rate yang dorang bagi pun memang accurate sebab agen ni usually dah berpengalaman dan info pun dari database syarikat.
  • Portal online: Ada beberapa laman web yang menyediakan platform untuk orang ramai menjual atau menyewa unit mereka. Dari situ pun korang boleh check range harga untuk unit yang korang nak.
  • Siasat sendiri: Hal ni mudah je. Korang just pegi area rumah yang korang berkenan tu pastu tanya la orang-orang kat situ berapa harga kalau nak menyewa. Dapat anggaran pun dah cukup baik!

 

2) Gambar Tak Cukup, Tak Menarik

rental scam, rent, rental, penipuan rumah sewa, sewa,

Tuan rumah yang jujur akan letak berkeping-keping gambar yang jelas dan berkualiti, kalau boleh setiap genap rumah tu dier nak amek gambar so dapatlah sewakan rumah tu dengan mudah dan cepat.

Orang nak menyewa tengok gambar pun da boleh decide nak sewa ke tak unit tu.

So, kalau jumpa iklan yang letak gamba sekeping dua, pastu gamba pulak blur, gamba kawasan luar rumah je, anggap la tu sebagai warning untuk cari unit lain.

Kalau tengok iklan pun dah was-was, lupakan je la niat nak call tuan rumah tu.

Ada kemungkinan keadaan bilik/unit tu memang tak semenggah, ataupun details and gamba yang ada tu sume fake je. Tak pasal-pasal duit deposit melayang nanti!

 

3) Tuan Rumah Tak Nampak Batang Hidung

rental scam, rent, rental, penipuan rumah sewa, sewa,

Tak rugi pun korang luang masa and tenaga untuk check siapa bakal tuan rumah sebenarnye, at least tipis la peluang korang dari kena tipu oleh orang yang acah-acah jadi tuan rumah tu kan.

Tak susah pun okey, korang check la dengan bahagian pengurusan (kalau ada), kalau takde, mintak je tengok geran tanah.

Make sure masa tanya tu, tanya la dengan penuh sopan santun, baru ler orang nak bagi!

Dah dapat, hanya perlu pastikan yang nama dan nombor pengenalan match dengan orang yang korang tengah deal nak bagi deposit tu.

Jangan sesekali terima alasan yang tuan rumah takde sebab pegi oversea ke sibuk keje ke apa ke.

Tak pasal-pasal nanti kena scam macam ada kes sorang mamat ni kononnye cakap dier jaga rumah makcik yang duduk oversea.

Last-last, lepas dier tibai sampai beribu-ribu duit deposit orang, abes dier tinggalkan sume mangse dier terkapai-kapai tanpa rumah.

 

4) Check Tuan Rumah Kerja Apa

rental scam, rent, rental, penipuan rumah sewa, sewa,

Untuk lebih berjaga-jaga sebelum nak commit sewa rumah, lebih elok kalau boleh check tuan rumah tu kerja apa dan di mana.

Jangan ler takut, mintak ‘name card’ elok-elok ngan dier pastu call untuk pastikan betul ke dier keje kat situ.

Kalau dapat check kat Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) lagi cun, boleh tau syarikat tu sah lagi ke tak.

IC sekarang dah berlambak yang palsu so pastikan korang tak tertinggal step ni tau! Kut la orang tu menipu ke apa, korang tau la jugak kat mana nak carik dier.

 

5) Banyak Bende Nak Kena Fix

rental scam, rent, rental, penipuan rumah sewa, sewa,

Sebelum buat apa-apa keputusan, korang kena tengok dulu rumah yang nak duduk tu. Kasi round sume tempat, baru la dapat feel rumah tu sesuai ke tak kan.

Nak duduk bukan sehari dua, kurang-kurang pun setahun. Takat ada rosak sikit-sikit yang senang nak fix, boleh pejam mate lagi.

Tapiiiiiii, kalau tengok rumah cam terbengkalai, barang-barang pun banyak yang lunyai, elok la pegi cari tempat lain. Satgi lepas pindah rumah, tak pasal-pasal keje duk bertukang je.

Ni ada beberapa benda yang korang kena check betul-betul masa tengah-tengok rumah:

  • Aircond, unit ventilasi, dan kipas – Bil letrik boleh melonjak naik kalau barang-barang ni dah terlampau kotor, rosak and tak boleh function dengan elok.
  • Cat dalam rumah dan paip – Kalau ada kesan-kesan air atau kulat, tu maknanya ada kebocoran kat mana-mana so bil air pun mesti tinggi.

 

6) Tour Rumah Nak Cepat Je

rental scam, rent, rental, penipuan rumah sewa, sewa,

Tak salah untuk korang ada syak wasangka kalau dapat tuan rumah atau agen hartanah yang nak cepat je time bagi korang tour rumah atau nak limit-limit time korang boleh tengok rumah.

Mungkin ada benda yang dorang nak try sorok:

  • Kawasan rumah tu bising dan bahaya bile dah malam, ataupun
  • Ada pencemaran bunyi dari kenderaan yang lalu-lalang kat situ masa tengah jem (ye la, siapa tak tau trafik jem kat Malaysia ni camne kan huhu).

Yang paling teruk, kalau orang yang duk menyewa kat rumah tu perangai macam haram jadah. Korang baik punye sign kontrak nak duduk situ, bile dah masuk terus menyesal tak sudah… adui!

 

7) Kena Sign Dokumen Yang Tak Lengkap

rental scam, rent, rental, penipuan rumah sewa, sewa,

Tak rase curiga ke bile dapat dokumen gitu? Mesti la curiga kan, lagi-lagi bile orang tu confident je cakap ada part yang dier akan isi nanti.

Korang jangan nak bantai je sign kontrak tanpa usul periksa ye.

The moment korang sign je dokumen tu, automatik dikira bersetuju dengan sume yang da tertulis kat situ.

Nasib la kalau da sign dengan scammer yang konon nak bagi diskaun la, utiliti percuma, dan nak refund deposit. Lepas dapat duit, terus lesap. Benda dah sign, apa je korang boleh buat?

 

ANDA Mampu Mengelak Daripada Menjadi Mangsa Scammer

Ni sedikit sebanyak la yang kitorang dapat share so anda sume dapat berjaga-jaga bile nak deal dengan tuan rumah kat luar sana.

Of course korang akan cuba lakukan yang terbaik kan, tapi jangan lupa ada banyak lagi faktor yang tak dapat nak dicover kat sini.

Jadi, anda kena amek tau pasal sume benda dan baca betul-betul sebelum nak turunkan tandatangan kat kontrak tu.

Penting jugak untuk korang buat research tau, takde la sampai research macam nak buat PhD tu.

Kiranyer pegi la usha dulu area yang rasa dah berkenan tu, check reputasi, kemudahan dan orang-orang yang duduk kat kawasan tu.

Bila dah tengok, baru la tau boleh bertahan ke tak nak duk situ lelame. Tak kenal maka tak cinta kan? :)

Read Next

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback