Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Insurans Rumah?

Rumah adalah antara barangan termahal kita beli. Kalau barang mahal, perlulah ada insurans kan? Jom baca pengenalan padat dan ringkas insurans rumah yang kami sediakan ini!
property insurance. home insurance, homeowners insurance, house insurance, household insurance

Click here for English version.

 

Beli rumah adalah suatu pelaburan yang besar dan mahal. Sama seperti barangan berharga yang lain, pastinya anda ingin melindunginya dengan insurans yang bersesuaian.

Bagi kebanyakan kita, rumah adalah barangan termahal kita beli. Ye lah, bukan tiap hari beli kan? Dan kalau barangan mahal, kenalah ada insurans, betul tak?

Insurans rumah dirangka untuk memberikan jaringan keselamatan kewangan sekiranya berlaku situasi tak diingini yang menyebabkan kerugian atau kerosakan hartanah anda.

Rasa-rasanya, apakah jenis polisi yang boleh anda ambil untuk melindungi hartanah anda? Kami sediakan pengenalan ringkas pelbagai jenis insurans rumah di Malaysia untuk anda, teruskan membaca!

 

Tiga Jenis Utama Insurans Rumah

Ada tiga jenis insurans isi rumah yang anda perlu dipertimbangkan. Tiga insurans ini menawarkan tahap perlindungan dan kos yang berbeza.

Polisi tersebut disediakan oleh institusi kewangan terkemuka seperti:

  • Allianz
  • Takaful Malaysia
  • AIG
  • AXA
  • Bank Negara
  • CIMB
  • Pelbagai penyedia lain

Oleh itu, pastikan anda periksa dan bandingkan perlindungan insurans yang sesuai dengan keperluan anda!

insurans, insurance, fire

1) Polisi Kebakaran Asas

Polisi kebakaran asas ialah polisi paling ringkas yang melindungi kediaman anda.

Polisi jenis ini hanya melindungi nilai bangunan itu sendiri dan bukan isi rumah jika berlaku kerugian akibat kerosakan yang disebabkan oleh kebakaran atau kilat.

Polisi kebakaran boleh diperluas untuk merangkumi rangkaian perlindungan tambahan seperti kerosakan akibat ribut, banjir, pemendapan (dalam kata lain, “tanah tenggelam”!).

Pendek kata, segala macam kejadian buruk yang boleh mengakibatkan kerugian atau kerosakan nilai hartanah boleh dilindungi polisi ini.

2) Polisi Pemilik Rumah

Polisi pemilik rumah pula memberikan jaringan perlindungan tambahan untuk hartanah anda selain polisi kebakaran standard.

Ia memberikan perlindungan kepada struktur fizikal hartanah anda seperti dinding, bumbung, lekapan dan lengkapan bangunan, struktur luar, dan sebagainya.

Polisi ini juga meliputi kerosakan yang disebabkan oleh cuaca buruk, banjir, kebakaran, paip pecah, dan pelbagai kejadian buruk lain yang boleh menjejaskan kediaman anda.

businessman, car, family, house with fire background, insurance concept

 3) Polisi Isi Rumah

Polisi isi rumah dirancang untuk memberikan perlindungan tambahan kepada barangan dan peralatan dalam rumah anda.

Maksudnya, jika berlaku kejadian yang boleh diinsuranskan seperti kerosakan kerana kebakaran, kilat, banjir, paip pecah dan sebagainya, polisi ini boleh melindungi barangan dan peralatan dalam rumah anda dan ganti rugi boleh dituntut.

Polisi ini juga boleh memberikan perlindungan tambahan kepada pemilik kediaman individu yang berdaftar sekiranya berlaku kecederaan maut.

 

Dua Jenis Pampasan

Polisi insurans rumah akan menentukan tahap dan jenis pampasan yang anda akan terima.

Langkah pertama adalah dengan memastikan bahawa nilai polisi anda yang diinsuranskan merangkumi jumlah kos pembinaan semula hartanah atau penggantian isi rumah.

Jika berlaku kerosakan atau kerugian kerana kejadian yang diinsuranskan itu, ada dua asas pembayaran yang boleh digunakan.

how to invest in real estate with no money, how to make money in real estate, making money in real estate, investing in properties, property investment

1) Asas pemulihan

Asas pemulihan bermaksud sekiranya berlaku kejadian yang diinsuranskan, pemilik polisi akan menerima pampasan nilai penuh barangan yang rosak atau hilang.

2) Asas ganti rugi

Asas ganti rugi bermaksud pemilik polisi akan mendapat ganti rugi daripada nilai barang yang hilang dengan mengambil kira penyusutan nilai semasa berbanding nilai asal semasa pembelian.

 

Sekilas Pandang Perlindungan Tambahan Dan Tokokan!

Insurans hartanah boleh disesuaikan untuk menyediakan perlindungan lebih fleksibel yang bersesuaian dengan keperluan anda.

Dalam hal ini, terdapat banyak polisi pelengkap dan perlindungan tambahan yang boleh digunakan bagi memastikan perlindungan yang lebih menyeluruh dan mendalam untuk anda dan kediaman.

Berikut adalah beberapa elemen utama perlindungan tambahan yang boleh anda pertimbangkan:

1) Insurans pinjaman gadai janji

Insurans pinjaman gadai janji menawarkan perlindungan tambahan untuk pembayaran pinjaman rumah anda sekiranya kejadian tak diingini yang diinsuranskan berlaku.

Maksudnya, pembiayaan pinjaman rumah anda akan dilindungi jika anda terpaksa meninggalkan rumah kerana kejadian buruk atau terlibat kemalangan sehingga anda tak boleh bekerja.

2) Insurans tuan tanah

the letter of intent is an important document for rentals, and comes before the tenancy agreement

Sekiranya anda mempunyai hartanah yang disewa, ada kemungkinan bayaran sewa tersebut adalah antara sumber utama kewangan anda.

Jadi, apa yang boleh anda lakukan sekiranya penyewa cabut keluar tanpa bayar sewa atau merosakkan hartanah dan meninggalkan sejumlah bil yang perlu anda tanggung?

Perlindungan insurans sewa atau tuan tanah menyediakan polisi yang melindungi anda selaku pemilik daripada kerugian pendapatan disebabkan oleh kejadian buruk seperti ini.

3) Perlindungan penyelenggaraan rumah

Seperti namanya, polisi jenis ini menyediakan perlindungan insurans untuk penyelesaian masalah yang disebabkan oleh penyelenggaraan rumah yang teruk.

Maksudnya, jika timbul masalah bekalan elektrik kerana soket dan palam rosak atau gangguan air kerana masalah paip sehingga anda kena panggil tukang baiki profesional, insurans akan tanggung kosnya!

4) Insurans rumah kampung

Jika anda mempunyai rumah kampung, jangan terkejut jika kami beritahu sebenarnya ada polisi insurans yang direka khusus untuk pemilikan hartanah ini.

Perlindungan rumah kampung ialah polisi insurans berpatutan yang memberikan perlindungan daripada kerosakan akibat kebakaran dan kilat.

Kebiasaannya, ia merangkumi unsur-unsur seperti bayaran pampasan sekali gus jika anda mengalami kerugian, berlaku kemalangan diri, kematian akibat kemalangan, dan kos pengebumian.

rumah kampung, village, rumah pusaka

Pendek kata, menginsuranskan rumah anda adalah suatu keputusan yang penting.

Biasakan diri membaca risalah dan pastikan anda memahami syarat dan terma perlindungan serta cara tuntutan dibuat sekiranya anda memerlukannya.

Pastikan juga nilai yang diinsuranskan meliputi keperluan kewangan anda sekiranya berlaku kerugian atau kerosakan dan/atau isi kandungan rumah anda.

 

Jika anda masih ragu-ragu, berbincanglah dengan profesional untuk memastikan bahawa anda mendapat perlindungan rumah yang bersesuaian. Tak rugi insurans rumah, barang mahal, kenalah lindungi. Betul tak?

Read Next

Tools & Calculators
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Refinancing Calculator Icon
Find out how much you can save by refinancing your existing home loan with our refinancing calculator.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback