Beli Mimpi Indah Untuk Bilik Tidur Kecil Dengan Modal Dari RM500!

Apa gunanya kalau lifestyle glam, mewah, dan canggih... tapi tak dapat tidur yang elok? Oleh itu, kami ingin tunjukkan cara untuk deko bilik tidur anda supaya sangat selesa dengan bajet RM500, RM1,000, dan RM2,000 saja!
deko bilik tidur, dekorasi bilik tidur

Kalau rasa tidur anda cukup, tapi masih keletihan bila bangun, mungkin tidur tu tak cukup berkualiti. Dalam erti kata lain, tak tidur dengan betul atau lena lah.

Tidur yang cukup dan berkualiti bukan saja dapat bantu meningkatkan produktiviti dan tumpuan seharian kita, tetapi juga boleh mengelakkan risiko penyakit berkaitan jantung.

Bunyi seperti pesanan khidmat masyarakat dari Kementerian Kesihatan Malaysia pulak, tapi inilah hakikatnya!

Apa gunanya kalau lifestyle glam, mewah, dan canggih... tapi tak dapat tidur yang elok? Maka, sayang dan rugilah segala keselesaan hidup yang dinikmati.

Seperti perkara lain dalam hidup, tidur juga boleh dijual beli. Bukan tu saja tau, ia boleh dipakejkan dari harga serendah RM500. Tak tipu! Tapi, mula-mula sekali....

 

Apa itu bilik tidur?

Bilik tidur selalunya merupakan sebuah ruang bagi orang menghabiskan masa lapang buat diri sendiri. Tapi ruang ni tak hanya terhad kepada tidur dan berehat semata-mata.

deko bilik tidur), dekorasi bilik tidur

Malah, ia boleh menjadi sebuah ruang fleksibel untuk bekerja (Work From Home/WFH) pada masa kini, disebabkan COVID-19 dan PKPB memerlukan ramai pekerja untuk menjalankan kegiatan harian di rumah sepenuhnya.

Ada sesetengah rumah pula menggunakan bilik tidur sebagai ruang untuk melepaskan diri dari tekanan. Manakala, ada pula menggunakan bilik tidur ini untuk beribadah, atau juga sebagai ruang membaca.

Sekarang ni, katakan anda seorang pelajar atau seorang pekerja yang dibayar pada paras gaji minima, namun anda masih rasa bahawa barang untuk bilik tidur yang anda inginkan tak mampu dimiliki. Jangan risau!

Kami senaraikan tiga jenis bajet yang bersesuaian dengan kehendak anda, dengan beberapa contoh model perabot serta penambahan dekorasi berdasarkan jenis bajet di bawah:

 

Dari RM500 je boleh ke?

  • Meja kerja: RM159 (model Melltorp 125cm x 75cm)
  • Kerusi: RM35 (model Gunde)
  • Katil bujang: RM149 (model Grimsbu 90cm x 200cm)
  • Penyangkut baju: RM45.90 (Extra Large Japanese Style Multipurpose Laundry Hanger 86cm x 44cm x 174cm)
  • Permaidani: RM99.00 (model Hojerup 120cm x 180cm)
  • Pokok kaktus kecil: RM5.90

Jumlah: RM493.80

deko bilik tidur, dekorasi bilik tidur

Konsep minimal ni memberikan feeling yang ruang anda lebih luas dan lapang, dengan dekor bilik tidur dan susun atur yang tak memerlukan penggunaan perabot begitu banyak.

Kerusi Gunde yang boleh dilipat tu juga boleh disimpan di tepi sudut katil atau meja, serta penyangkut baju yang mudah alih dan lebih praktikal akan mempermudahkan lagi aktiviti bersihkan bilik.

Tambahan dengan permaidani yang mempunyai warna neutral pula akan berfungsi sebagai bahan penebat kesejukan pada kaki, di samping memberi keselesaan anda jika ingin bekerja dari lantai pulak (jangan tertidur ye!).

Letakkan meja kerja berhampiran tingkap bagi mendapatkan aliran udara yang baik dan banyak cahaya semula jadi. Sepasu pokok kaktus bersaiz kecil di atas meja atau di tepi tingkap bolehlah menemani anda sewaktu berada di bilik.

 

Nak Belanja Lebih Sikit Dengan RM1,000

  • Meja kerja: RM159 (model Melltorp 125cm x 75cm)
  • Kerusi: RM35 (model Gunde)
  • Katil bujang: RM149 (model Grimsbu 90cm x 200cm)
  • Penyangkut baju: RM45.90 (Extra Large Japanese Style Multipurpose Laundry Hanger 86cm x 44cm x 174cm)
  • Permaidani: RM99.00 (model Hojerup 120cm x 180cm)
  • Pokok kaktus kecil: RM5.90
  • Peralatan melukis: RM86.40 (Kanvas 50cm x 60cm + Warna primer + Set berus) 
  • Tikar getah vinyl: RM82.08
  • Lampu meja: RM89 (model Flugbo)
  • Langsir: RM12.90 (model Semi Blackout Modern Hook) 
  • Laci: RM129 (model Kullen) 
  • Rak dinding: RM9.90 (model Burhult 59cm x 20cm) 
  • Rak buku: RM69 (model Lerberg 60cm x 148cm) 
  • Penghadang buku: RM6.25

Jumlah: RM978.33

deko bilik tidur, dekorasi bilik tidur

Jika mahukan sedikit hiasan di dinding namun ingin mempunyai sekeping karya seni yang lain dari yang lain, maka anda cuba DIY untuk menghasilkan sesuatu yang boleh anda show-off dengan bangga sekali (eh tak senang tau nak melukis a'la Picasso!).

Malah dengan tikar getah vinyl yang tampak seperti lantai kayu untuk dekor bilik tidur, akan menjadikan suasana lebih selesa tapi elegan sangat.

Penggunaan perabot seperti laci dapat menyediakan ruang untuk menyimpan apa-apa je yang anda nak, tak kira penting ke tak. Di samping itu, di bahagian atas laci tu pula boleh letakkan koleksi buku bersama penghadangnya, bolehlah mulakan tabiat yang baik tau.

 

Baik Naikkan Bajet Sikit Hingga RM2,000!

  • Meja kerja: RM159 (model Melltorp 125cm x 75cm)
  • Kerusi: RM35 (model Gunde)
  • Katil bujang: RM149 (model Grimsbu 90cm x 200cm)
  • Penyangkut baju: RM45.90 (Extra Large Japanese Style Multipurpose Laundry Hanger 86cm x 44cm x 174cm)
  • Permaidani: RM99.00 (model Hojerup 120cm x 180cm)
  • Cermin panjang: RM24.90 (model Frebro 20cm x 120 cm)
  • Peralatan melukis: RM86.40 (Kanvas 50cm x 60cm + Warna primer + Set berus) 
  • Tikar getah vinyl: RM82.08
  • Lampu meja: RM89 (model Flugbo)
  • Langsir: RM12.90 (model Semi Blackout Modern Hook) 
  • Laci: RM129 (model Kullen) 
  • Rak dinding: RM9.90 (model Burhult 59cm x 20cm) 
  • Rak buku: RM69 (model Lerberg 60cm x 148cm) 
  • Penghadang buku: RM6.25
  • Pemain piring hitam: RM169.07
  • Beanbag: RM79.40
  • Televisyen: RM598 (Philips 32 inci)
  • Kabinet televisyen: RM139.90 (140cm x 30cm x 40 cm)
  • Kertas dinding bata: RM15.50

Jumlah: RM1,999.20

deko bilik tidur, dekorasi bilik tidur

Dengan adanya pemain piring hitam, sedikit sebanyak menaikkan ‘mood’ klasik di dalam bilik, terutama sekali kalau anda pilih lagu jazz ataupun lagu dari era 1920.

Malah, penambahan beanbag dengan permaidani dalam dekor bilik tidur akan dapat memanfaatkan masa yang anda luangkan dengan membaca buku sambil menikmati kopi dan menghayati muzik.

Tambahan lagi, dengan meletakkan sedikit tekstur di dinding bilik sedikit sebanyak menjadikan suasana bilik itu seperti berada di kafe atau perkarangan bangunan-bangunan bersejarah a'la Victorian tu!

Jika anda seorang yang gemar menonton filem, Netflix atau bermain game, televisyen boleh jadi satu keperluan penting agar kepuasan diri anda dapat dipenuhi dengan melegakan fikiran setelah bergelumang dengan rutin seharian yang memenatkan.

Apa pun, ini cuma idea-idea kami yang dicadangkan kepada anda. Pilihan yang terbaik adalah memahami citarasa sendiri dan mempercayai pilihan anda itu.

Walaupun anda menyewa sebuah bilik tidur kecil tak kira di kawasan perumahan kos rendah mahu pun di kawasan mewah, namun menjadikan bilik sebagai ruang keselesaan buat diri anda amatlah penting.

Tak perlu berbelanja terlalu besar, manfaatkan ruang sebaik mungkin untuk beri semangat yang lebih segar dalam rutin seharian anda.

Read Next

Feedback