Hiasan Hari Raya: 10 Deko Rumah Yang Tak Terlalu Klise

Antara tips yang kami sediakan ialah untuk setup meja candy buffet khas untuk raya, gunakan lampu unik dan meriah seperti lampu pelita dan lampu Morocco, serta setup photo booth!
deko rumah, bajet, rumah malaysia, hiasan hari raya, dekorasi hari raya, hari raya

Mesti semua dah tak sabar nak meraikan Hari Raya Aidilfitri yang akan tiba tak lama lagi kan?

Dalam kesibukan cari baju raya, kasut raya dan tukar duit untuk bagi duit raya nanti, mesti ramai juga yang pening nak fikir macam mana lah nak hias rumah untuk hari istimewa tu nanti.

Hari istimewa, mestilah deko rumah pun nak kena istimewa kan? Lagi-lagi nak sambut dengan keluarga dan member-member yang tersayang.

Okay, dah tak mau cerita panjang-panjang, jom kita tengok apa deko rumah kreatif lagi unik yang bakal menawan hati tetamu korang di hari yang mulia nanti!

 

1) Hiasan Pintu Rumah

deko rumah, bajet, rumah malaysia, hiasan hari raya, dekorasi hari raya, hari raya

Kita start dengan luar rumah dulu okay. Nak jemput orang masuk kan, biarlah awal-awal lagi dah nampak semangat menyambut raya tu.

Letak lah hiasan dekat pintu depan rumah. Contoh macam gelang bunga-bunga yang besar tu, kat tengahnya boleh letak 'Selamat Hari Raya' atau nak lagi style letak 'Eid Mubarak'!

Guna bunga-bunga yang warna meriah supaya nampak berseri je pintu rumah tu nanti.

 

2) Belon Hari Raya

deko rumah, bajet, rumah malaysia, hiasan hari raya, dekorasi hari raya, hari raya

Takkan la masa buat parti hari jadi je nak ada belon kan. Belon ni memang akan dapat memeriahkan lagi mana-mana suasana dan event.

Kalau nak kena tema raya, haruslah belon tu warna hijau dan kuning ala-ala warna ketupat tau!

Nak lagi best, lagi-lagi untuk budak-budak yang datang nak beraya tu, boleh lah letak duit raya ataupun gula-gula ke dalam belon tu.

Mesti happening kalau tengok budak-budak kena pecahkan belon baru boleh dapat duit raya. Bukan setakat budak, orang tua pun nak belon kalau camtu! Lain dari yang lain sangat tau.

 

3) Hiasan Gantung

deko rumah, bajet, rumah malaysia, hiasan hari raya, dekorasi hari raya, hari raya

Kalau tak ada hiasan gantung-gantung, bukan lah raya namanye kan? Kali ni kita kasi up sikit deko gantung kita.

Asyik gantung sampul raya, kad raya ngan lampu kelip-kelip je… cuba try buat sendiri hiasan Hari Raya guna kertas warna dan gambar-gambar raya yang menarik.

Mesti anak-anak dan ahli keluarga yang lain teruja kalau sama-sama dapat sediakan kraf gantung untuk raya nanti. Merapatkan sillaturahim orang bilang!

Lantern yang korang selalu nampak masa raya cina tu pun boleh sangat nak buat deko gantung luar atau dalam rumah.

Lantern ni dah ada macam-macam warna sekarang dan memang dah ramai yang guna untuk hias pejabat, bilik dan selagi jenis ruang.

Kalau untuk raya nanti, cari lah warna hijau dan kuning untuk gantung (memang warna ni je yang serasi dengan raya eh).

Lepas tu atas lantern tu tulis la ‘Selamat Hari Raya’; kalau tak confident nak tulis, boleh je tampal dengan pelekat Hari Raya yang cantik-cantik.

 

4) Meja Buffet Khas Untuk Hari Raya

deko rumah, bajet, rumah malaysia, hiasan hari raya, dekorasi hari raya, hari raya

Pergi event apa-apa sekarang, macam wajib pulak kena ada meja candy buffet kan? So, apa kata untuk raya kali ni, kita buat meja candy buffet istimewa khas untuk Hari Raya pulak.

Letak alas meja yang fancy sikit, lepas tu hias dengan apa-apa hiasan Hari Raya. Letak la banner Selamat Hari Raya ke, gantung langsir kristal kat belakang meja tu ke. Yang penting, biar meriah.

Dah siap hias, boleh susun biskut raya, ketupat, dodol dan semua manisan-manisan yang bertema raya kat atas meja tu.

Tetamu nak ambil biskut raya pun senang, dah tak bercampur tempat dengan lauk-pauk raya yang lain, sebab masa raya ni la habis semua makanan sebaik saja keluar kan?

 

5) Mood Hari Raya Di Luar Rumah

deko rumah, bajet, rumah malaysia, hiasan hari raya, dekorasi hari raya, hari raya

Mana-mana rumah yang ada garden luas kat belakang tu, boleh la set-up mood Hari Raya tu kat luar sekali.

Hampar karpet kat atas rumput tu, pastu susun kusyen kat atas untuk tetamu duduk. Karpet dan kusyen tu biarlah ada corak-corak yang sesuai dengan tema hari raya.

Kalau boleh, letak meja rendah dengan hiasan Hari Raya kat tengah karpet tu pun lagi menarik!

Dah penuh dalam rumah, boleh lah pakat-pakat lepak kat luar pulak. Asalkan tak hujan ye, kalau tak habislah baju raya basah dan mekap cair. Penat je melaram lawa-lawa!

 

6) Lampu Unik Dan Meriah

deko rumah, bajet, rumah malaysia, hiasan hari raya, dekorasi hari raya, hari raya

Hiasan lampu pelita ni memang common kalau masa raya, tapi ianya tradisi yang memang dah serasi dengan jiwa kita suma.

Kalau tak ada lampu pelita tu macam murung je rasa Hari Raya, nak-nak bila malam dah menjelma kan. Lampu pelita yang tradisional haruslah guna minyak dan api kan.

Tapi sejak-sejak zaman dah moden ni, boleh cari yang guna mentol dan bateri je so tak ada lah bahaya sangat bila ada budak-budak yang main berlari, main bunga api kat luar tu.

Kalau nak try hiasan yang luar biasa sikit, boleh guna lampu Morocco (Moroccan Lamps) untuk ceriakan lagi Hari Raya korang.

Lampu ni memang sangat sesuai untuk occasion raya sebab bila letak je kat ruang tamu, automatik ruang tu akan terus nampak ceria dan berseri-seri.  

 

7) Hiasan Tengah Meja

deko rumah, bajet, rumah malaysia, hiasan hari raya, dekorasi hari raya, hari raya

Okay, tadi kita ada cakap pasal meja candy buffet kan. Menu-menu utama pulak mesti la kita letak kat meja makan utama.

So, meja tu pun kena la hias cantik-cantik bagi meriah lagi suasana nak menjamu masa Hari Raya tu. Paling senang sekali memang dengan hiasan tengah meja.

Kat tengah meja makan tu boleh la letak bunga ke, guli dalam bekas lutsinar ke, ataupun nak lagi kreatif, hias ranting-ranting kayu dengan deko gantung raya pastu letakkan dalam pasu tinggi.

Bile meja cantik, makan pun jadi lagi berselera!

 

8) Hiasan Dinding Dan Meja Tepi

deko rumah, bajet, rumah malaysia, hiasan hari raya, dekorasi hari raya, hari raya

Karya kaligrafi ataupun ukiran seni memang sangat sesuai kalau nak digunakan untuk menghias dinding ataupun meja tepi.

Carilah karya-karya yang ada ciri-ciri Islamik seperti ayat suci atau kalimah tauhid.

Ruang yang diletakkan karya ni bukan je nampak cantik dan indah, tapi akan buat tetamu rasa tenang dan aman.

Frame gambar yang dalam bentuk box tu pun sangat cun, kalau nak hias dinding atau meja tepi.

Boleh la print gambar-gambar yang ucap 'Selamat Hari Raya' pastu letakkan dalam frame dan gantung kat dinding.

Kalau nak lagi kreatif, boleh lukis sendiri ataupun guna manik-manik ke, glitter ke, untuk buat design dalam frame tu.

 

9) Lilin Custom Made

deko rumah, bajet, rumah malaysia, hiasan hari raya, dekorasi hari raya, hari raya

'Custom made' ni kira korang tempah khas sempena Hari Raya nanti. Selalu lilin yang ada tu lilin yang biasa orang gune je, memang cantik tapi common la.

So, untuk raya nanti, apa kata korang cari orang yang boleh customise lilin dan design khas untuk raya.

Tapi, kalau boleh buat sendiri, tak payah cari orang pun. Guna je lilin yang dah ada kat rumah tu, lepas itu ukir la 'Selamat Hari Raya' kat atas tu.

Tak pun tulis atau lukis guna special marker yang memang sesuai untuk material lilin. Mesti ramai yang akan tilik lilin tu nanti sebab jarang-jarang nampak kan.

 

10) Photo Booth Raya

deko rumah, bajet, rumah malaysia, hiasan hari raya, dekorasi hari raya, hari raya

Kalau dapat buat photo booth ni memang sah akan menjadi tarikan utama untuk seisi keluarga dan tetamu.

Sekarang ni kan zaman selfie, wefie dan semua nak nampak cantik bila upload gamba kat Instagram kan?

So, kalau ada ruangan kosong kat rumah, tak kisah la kat ruang tamu ke atau dekat bawah porch, boleh sangat nak setup photo booth ni.

Letak langsir yang sesuai untuk background, lepas itu hias guna prop-prop raya. Susun tikar mengkuang, dan korang dah boleh bawa keluar la periuk belanga kat belakang tu.

Nak bagi real lagi, letak tempat bakar lemang, kacau dodol, lampu pelita bagai. Mesti meriah dan paling hit photo booth raya korang nanti!

 

Bila Nak Start Deko Rumah Ni?

Tetamu mesti suka bila dapat tengok macam-macam design dekorasi masa Hari Raya nanti.

Kalau korang gunakan tips dan gaya dekorasi kat atas ni, gerenti rumah korang akan nampak ekstra special dan sangat welcoming masa raya nanti!

Bila dah tengok idea-idea yang ada ni, terus rasa macam nak hias rumah dan raya esok jugak kan? Haha sabarrrr ye semua, puasa biar habis dulu baru boleh raya!

Read Next

Feedback