Mencari Ketenangan Dalam 8 Bilik Mandi Bertaraf 5 Bintang

Tahukah anda di manakah tempat terawal dan terakhir anda di rumah sebelum dan selepas tidur? Jawapannya, bilik mandi! Oleh itu, jomlah jadikan bilik ini secantik hotel bertaraf 5 bintang.
bilik mandi, bilik mandi terkini

Cuba fikir kembali, selepas bangun pagi, anda akan pergi ke bilik mandi sama ada untuk mandi, atau cuci muka gosok gigi, ataupun hanya melepaskan hajat.

Sebelum tidur malam hari pula, anda akan masuk bilik mandi untuk menggosok gigi, mencuci muka dan basuh kaki sebelum berdengkur atas katil.

Tetapi, mengapa bilik mandi selalu jadi kawasan paling kurang diberikan tumpuan dalam ubah suai atau hias semula rumah?

 

Paling Privasi, Banyak Manfaatnya

Bilik mandi adalah tempat paling privasi di rumah anda. Tidak seperti kawasan lain yang membolehkan ramai orang berkumpul, kita tidak melepak di dalam bilik mandi beramai-ramai hatta bersama ahli keluarga sekalipun. Pelik lah pulak, kan?

Disebabkan ia tempat paling privasi, sewajarnya ia diberikan perhatian istimewa. Malah, banyak kajian saintifik membuktikan mandi air panas/sejuk dan pencuci badan beraromatik boleh membantu anda melegakan tekanan seharian.

Di bawah adalah beberapa faktor kenapa anda harus meluangkan masa untuk berehat sepenuhnya semasa mandi: 

bilik mandi, bilik mandi terkini

1) Mandi Menyihatkan Badan

Persepsi umum: Mandi hanyalah sekadar untuk mencuci badan selepas seharian berada di luar rumah.

Tetapi, sebenarnya, banyak manfaat lain yang boleh diperolehi dengan mandi yang hanya mengambil masa sekitar 10-15 minit.

Tempoh ini disarankan pakar kesihatan kerana melebihi tempoh itu akan merosakkan kulit, membazir air dan tenaga elektrik saja. Pendek kata, mandilah berpada-pada.

2) Membakar Gula Dan Kalori Dalam Darah

Kajian saintis dari Loughborough University, UK mendapati ada manfaat mandi air panas kepada kesihatan fizikal manusia.

Mereka menyimpulkan yang amalan mandi air panas sekiranya dilakukan dengan kadar bersesuaian memberikan manfaat serupa dengan senaman berjalan kaki.

Sekitar 140 kalori dapat dibakar melalui mandi air panas, jumlah serupa jika anda berjalan selama setengah jam. Begitu juga dengan kadar gula dalam darah.

Anda tidak ada masa berjalan kaki untuk mengeluarkan peluh? Mandi saja air panas!

3) Mengurangkan Tekanan Darah

Kajian juga membuktikan mandi air panas dapat mengurangkan tekanan darah yang baik untuk kesihatan jantung anda.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Ia bermanfaat untuk mereka yang ada sejarah penyakit jantung dan mereka yang masih sihat. Tetapi, jika penyakit jantung anda kronik, sila dapatkan nasihat doktor dahulu, kerana mandi air panas juga boleh menaikkan kadar degupan jantung. Berpada-pada.

4) Melegakan Ketegangan Otot

Mandi air panas juga boleh melegakan ketegangan dan keletihan otot. Selepas seharian bekerja, luangkan sedikit masa untuk mandi air panas, bersiram dan pastikan air berkelajuan tinggi yang boleh bertindak untuk mengurut kepala, bahu, leher dan belakang anda. Lega!

5) Menyeimbangkan Hormon Badan

Sekiranya anda mengalami masalah keletihan melampau dan kesuburan, mandi air sejuk pula boleh membantu.

Hormon yang dikeluarkan kelenjar pituitari seperti ACTH, a-MSH, b-MSH, TSH, LH dan prolaktin yang penting untuk pertumbuhan, pematangan dan pembiakan boleh diseimbangkan.

Manakala, air panas pula boleh menyeimbangkan hormon serotonin dikeluarkan otak yang dikaitkan dengan rasa gembira dan seronok.

Anda pernah rasa letih melampau tetapi selepas mandi anda rasa lega dan seronok? Itulah kesan mandi kepada keseimbangan hormon dalam badan.

6) Mencuci Dan Melembapkan Kulit, Rambut dan Mata

Apabila kita mandi, kulit terdedah kepada air yang akan mencuci segala kotoran dan memberikan kelembapan.

Kita boleh menggandakan kesan kelembapan ini dengan menggunakan beberapa jenis pencuci badan berasaskan minyak atau garam. Malah, jika anda mengalami masalah kulit gatal, mandi air sejuk boleh melegakan kegatalan ini.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Siapa sangka, aktiviti mandi sekitar 10-15 minit mempunyai banyak manfaat kesihatan. Jadi, kerapkan mandi untuk kesihatan yang lebih baik dan orang makin sayang.

Disebabkan manfaat mandi yang banyak ini, kami senaraikan lapan inspirasi bilik mandi bertaraf hotel lima bintang untuk ada. Ruang rumah paling privasi yang selesa untuk manfaat kesihatan yang kita tak sedari selama ini.

 

1) Tingkatkan Kualiti Bilik Mandi Baru

Pemilik rumah baru pastinya berdepan masalah ini. Semua bilik mandi baru yang standard terlalu “bosan” rupanya.

Apa kata hias semula dengan cat baru, letakkan tirai mandi dan beberapa hiasan seperti cermin bulat besar dan pokok tiruan. Hasilnya memang menakjubkan seperti dibuat Toke Budu ini.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Bilik air rumah baru standard yang bosan rupanya.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Hias semula dengan cat dan barangan baru, hasilnya menakjubkan.

 

2) Ruang Kecil Bukan Penghalang

Ada antara kita yang terpaksa atau memang memilih untuk tinggal di rumah yang bilik mandinya bersaiz keci. Tetapi, percayalah, saiz bukan penghalang.

Seperti dibuktikan Bambang Soteto yang mengubah suai dan menghias semula studio apartment ini. Beliau bijak mengatur ruang dengan meletakkan pintu penghalang antara bilik mandi dan air serta rak-rak simpanan barang untuk memaksimumkan tempat simpanan.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Sebelum ubah suai dibuat, basah semua tempat.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Maksimumkan ruang, pisahkan kawasan, hasilnya terbaik!

 

3) Lama Atau Baru, Bilik Mandi Boleh Jadi Cantik

Sekiranya anda tinggal di rumah lama, bilik mandi selalunya memang teruk. Keluarkan duit sedikit untuk ubah suai dan hasilnya memang nampak seperti hotel bertaraf lima bintang seperti dibuat Norliyana Ar ini.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Bilik air lama memang tak sedap mata memandang.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Keluarkan duit sedikit untuk jadikan yang lama menakjubkan.

 

4) Mengapa Bilik Mandi Warnanya Mesti Putih, Hitam dan Kelabu?

Perasan tak bilik mandi dan tandas selalunya mesti dalam skema warna putih, hitam dan kelabu. Seolah-olah itulah saja warna yang boleh diterima untuk digunakan dalam ruangan ini.

Anda boleh saja langgar “peraturan tak rasmi” ini dengan mengecat sinki atau rak bilik mandi dengan warna terang, atau serikan jubin dengan sentuhan keemasan seperti projek ini. Hasilnya lebih nyaman dan menarik, kan? Barulah sedap duduk termenung cari ilham dalam bilik mandi.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Cantik memang cantik, tapi bosan.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Sentuhan warna biru dan emas mengubah mood bilik mandi ini.

 

5) Hitam Glam Lip Lap

Sekalipun anda adalah peminat tegar warna hitam, apa kata “up grade” sedikit selera dalam hiasan bilik mandi. Seperti yang dibuat Nahar Effendy Noordin ini, masih hitam pekat tetapi penuh aura glamour.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Bilik air lama, anda mahu hitam jugak?

bilik mandi, bilik mandi terkini

Hitam glamour berkilat-kilat!

Jika anda mempunyai modal lebih, boleh juga ganti pintu bilik air yang lebih moden, seperti di bawah ni.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Pintu biasa ditukar kepada “pocket door”.

Malah, Nahar juga mengubah suai bilik air tetamu. Barulah tercegang tetamu datang melihatkan kehebatan tema warna hitam glamour anda.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Tetamu tercegang tengok bilik air anda.

 

6) Adiwira dan Kucing Dalam Bilik Mandi

Warna dan corak biasa kadang-kadang menimbulkan rasa bosan. Jika anda  sukakan cabaran, boleh juga menjadi kreatif dalam ubah suai bilik air bertemakan superhero, kartun atau anime kegemaran.

Misalnya, bilik mandi berwarna kuning dan hitam kuning Batman, atau Hello Kitty merah jambu. Bagi mereka yang mempunyai anak kecil mungkin reka bentuk bilik air bertema seperti ini akan membantu menyuburkan tabiat mandi yang menyihatkan untuk anak-anak.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Gua Batman dalam rumah anda!

bilik mandi, bilik mandi terkini

Comel sesuai untuk orang comel!

 

7) Kemasan Gabungan Tekstur

Selalunya bahan digunakan dalam bilik air bertekstur hampir serupa. Pilihan ramai orang adalah simen, jubin (tiles) dan mungkin seramik atau granite.

Jika anda berkemampuan apa kata gabungkan pelbagai bahan atau corak yang boleh membentuk kemasan menarik, sekali pandang macam hotel lima bintang.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Sentuhan tekstur berbeza untuk tonjolkan ruang.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Bentuk dan corak jubin berbeza beri perbezaan besar.

 

8) Hutan Bilik Mandi

Jika bilik mandi rumah anda sudah elok dan anda rasakan tidak perlu sebarang perubahan, apa kata tambah dekorasi pokok hijau.

Tumbuhan hijau mempunyai banyak khasiat terutama untuk pengudaraan lebih baik dan kelembapan ruang. Tetapi, perlulah pilih jenis pokok yang sesuai diletakkan dalam bilik mandi.

Sekiranya dibuat dengan baik, hasil akhirnya memang menyamankan, seperti ditunjukkan Haziq Ammar ini.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Hiasan tumbuhan hijau untuk udara lebih baik.

Atau jika anda memang peminat tegar tumbuh-tumbuhan dan sedang merancang mengubah suai bilik mandi, apa lagi, ambil kesempatan untuk buat bilik mandi hutan ini. Tenang dan nyaman sungguh rasanya.

bilik mandi, bilik mandi terkini

Terasa macam mandi dalam hutan kalau begini.

 

2020 Yang Mencabar, Carilah Ketenangan

2020 memang tahun yang mencabar untuk kita semua, kerana itu, kami menggalakkan anda mencari ketenangan dalam semua perkara dan salah satu tindakan yang boleh diambil tanpa perlukan belanja besar adalah mandi di ruang paling privasi di rumah anda.

Hanya perlukan 10 hingga 15 minit untuk memperolehi ketenangan mental dan fizikal adalah pelaburan jangka masa panjang dan pendek yang berbaloi. Keluarkan sedikit modal untuk ubah suai atau hias semula dan pengalaman mandi akan jadi lebih menarik dan bermanfaat.

Terus kekal selamat dan jangan lupa kerap cuci tangan, penjarakan sosial dan kurangkan pergerakan keluar untuk kesihatan semua!

Read Next

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback