5 Manfaat Guna Syarikat Pengurusan Hartanah

Pentingkah guna khidmat mereka ni? Tahukah anda, mereka bukan sekadar membantu namun membimbing anda untuk membeli, menguasai teknik pemasaran tetapi juga menguruskan isu pengambilan dan pengurusan penyewa serta mengatur penyelenggaraan.
pelaburan hartanah, syarikat pengurusan hartanah, penyewa, perjanjian sewa beli

Click here for English version.

 

Sama ada anda membeli hartanah untuk pelaburan, atau dalam proses berpindah dan mahukan rumah sekarang disewakan, anda mungkin tertanya-tanya sama ada perlu atau tak nak upah khidmat syarikat pengurusan hartanah.

Walaupun nampak macam mahal dan hanya mampu dibayar pemilik hartanah komersial atau individu berpendapatan tinggi, sebenarnya berurusan dengan syarikat pengurusan hartanah taklah semahal yang anda fikir.

Tambahan pula, rangkaian perkhidmatan ditawarkan oleh pengurus hartanah bukan sekadar kutip duit sewa dan selesaikan masalah yang timbul. Banyak lagi tugas mereka!

Sekiranya anda masih ragu-ragu tentang manfaat syarikat pengurusan hartanah ni, apa kata ambil masa sejenak untuk faham perkhidmatan mereka dan kesannya kepada kehidupan anda.

Tak percaya? Teruskan membaca.

 

1) Panduan Terbaik Beli Hartanah

Sekiranya anda membuat pelaburan hartanah di Malaysia, berurusan dengan syarikat pengurusan hartanah sebelum membuat keputusan adalah satu langkah yang bijak - terutamanya jika anda membelinya semasa berada di luar negara.

pelaburan hartanah, syarikat pengurusan hartanah, penyewa, perjanjian sewa beli

Pengurus hartanah ini dapat berkongsi maklumat berguna tentang kawasan kejiranan tumpuan yang mempunyai permintaan tinggi, dan juga kawasan yang berpotensi menjadi perhatian dan permintaan tinggi penyewa.

Mereka juga dapat membantu menjawab setiap pertanyaan anda tentang masa depan kawasan pilihan kawasan, jenis hartanah tersedia serta undang-undang dan peraturan pelaburan tempatan.

Tak kiralah apa sasaran pelaburan hartanah anda, kepakaran mereka pastinya dapat membantu dan membimbing anda dalam membuat pelaburan yang baik dan bijak.

 

2) Pengetahuan Pemasaran

Anda terdesak nak cari penyewa secepat mungkin? Tak kisahlah atas sebab apa. Sama ada anda dah beli hartanah baru dan mahu berpindah ke sana dan sewakan yang lama atau berpindah ke luar negara untuk bekerja / untuk melanjutkan pelajaran.

Tapi, sebelum berpindah, banyak perkara remeh dan leceh perlu anda uruskan sebelum hartanah anda bersedia untuk disewakan, antaranya adalah:

  • Membersihkan, memperbaiki dan menghias
  • Mengambil gambar rumah dengan cantik
  • Menulis iklan yang menarik perhatian
  • Memilih laman web penyenaraian yang paling popular supaya mudah mencari jenis penyewa yang anda mahukan

pelaburan hartanah, syarikat pengurusan hartanah, penyewa, perjanjian sewa beli

Ia boleh memakan masa panjang berminggu-minggu dan cukup memenatkan, sampai anda perlu mengupah dan mempercayai orang lain untuk menguruskannya terutama sekali jika anda tinggal di luar negara.

Jangan bimbang, pengurus hartanah ni mereka boleh uruskan semuanya untuk anda!

Mereka boleh mengupah kru pembersihan, membantu anda mempersiapkan kediaman anda supaya nampak menarik dalam gambar, memberi panduan pengiklanan dan tempat letak iklan untuk menarik perhatian penyewa yang bersesuaian.

 

3) Pengambilan Penyewa

Mendapat penyewa yang bertanggungjawab, beretika dan boleh dipercayai sangat susah apatah lagi kalau sekadar berhubung guna telefon je ataupun hanya berjumpa sekali.

Jadi, inilah fungsi syarikat pengurusan hartanah. Mereka dapat membantu anda menyiasat latar belakang bakal penyewa menerusi semakan kredit dan sejarah kerjaya mereka.

Ini bagi memastikan anda mendapat penyewa yang sesuai, bergantung kepada pilihan atau keperluan anda.

pelaburan hartanah, syarikat pengurusan hartanah, penyewa, perjanjian sewa beli

Sebaik saja anda memilih penyewa, pengurus hartanah anda akan mengendalikan proses tandatangan kontrak dan kutipan wang deposit. Mereka kemudiannya akan menyimpan wang tersebut sebagai jaminan bagi pihak anda.

Wang itu nanti dapat dikembalikan kepada penyewa dengan mudah - atau digunakan untuk membuat pembaikan yang diperlukan - ketika tempoh sewaan tamat.

Apabila tempoh sewaan hampir tamat, pengurus hartanah akan menghubungi penyewa sekarang untuk berbincang sama ada ingin memperbaharui sewa atau menandatangani kontrak baru, jika perlu.

Malah, mereka juga boleh mula mencari penyewa baru jika penyewa sedia ada hendak cari tempat baru, dah tak nak menyewa hartanah anda.

Semua ini diuruskan syarikat pengurusan hartanah dengan matlamat memastikan hartanah anda sentiasa ada penyewa dan anda tak hilang sumber pendapatan sewa kerana hartanah tak berpenghuni.

6 Tip Mulakan Pelaburan Hartanah di Malaysia

Panduan Relevan

6 Tip Mulakan Pelaburan Hartanah di Malaysia

 

4) Pengurusan Penyewa

Sepanjang penyewa tinggal di hartanah anda, sudah tentulah ada banyak soalan, kebimbangan, atau masalah yang harus diselesaikan.

pelaburan hartanah, syarikat pengurusan hartanah, penyewa, perjanjian sewa beli

Sekiranya anda enggan dihubungi secara langsung - terutama sekali bagi perkara remeh dan tak penting, lagi-lagi kalau anda duduk jauh, pengurus hartanah ni boleh bertindak sebagai orang tengah untuk selesaikannya.

Malah, pengurus hartanah ni sendiri akan layan pertanyaan atau permintaan penyewa, langsung tak perlukan anda terlibat, kecuali dalam situasi memerlukan persetujuan anda sendiri.

Dalam situasi itu, pengurus akan minta penyewa terus berunding dengan anda atau beritahu anda tentangnya untuk dapatkan persetujuan. 

Misalnya, anda akan dihubungi jika penyewa mahu membela haiwan peliharaan atau ada penyewa baru hendak masuk, kebenaran untuk kerja baik pulih dan tindakan lanjut dalam situasi kecemasan berkaitan hartanah anda.

Selain itu, sekiranya penyewa itu tak seperti yang anda harapkan, pengurus hartanah boleh:

  • Maklumkan tentang aduan jiran kepada mereka (penyewa) dan anda (tuan rumah)
  • Tunggakan bayaran sewa, pelanggaran terma dan syarat sewa
  • Kerosakan harta benda yang belum dimaklumkan atau dibaik pulih

pelaburan hartanah, syarikat pengurusan hartanah, penyewa, perjanjian sewa beli

Sekiranya penyewa melanggar peraturan sewaan dan perlu diusir, atau jika tindakan undang-undang lain perlu diambil, pengurus hartanah dapat membantu anda menguruskan hal yang kurang menyenangkan ini.

Anda tak perlu susah-susah!

 

5) Urusan Penyelenggaraan

Penyelenggaraan hartanah secara berkala memang sangat penting!

Ia bukan je dapat memastikan hartanah anda dalam keadaan baik, tetapi juga membantu mengurangkan kos dalam jangka masa panjang. Lagipun, kos ni memang perlu ditanggung tuan rumah iaitu anda!

Penyelenggaraan ini sangat penting terutamanya jika anda tak tinggal berhampiran dengan hartanah sewa itu atau anda tak biasa dengan pasaran hartanah kawasan itu.

Sekiranya anda perlukan pekerja kontrak atau kontraktor untuk urusan selenggara dan baik pulih, pengurus hartanah selalunya mengenali kontraktor yang boleh dipercayai.  

Kontraktor atau syarikat yang menyediakan perkhidmatan selenggara ni juga mestilah dah bersedia untuk buat kerja, anda pun dapat harga berpatutan. Dua-dua untung.

Sekiranya anda pertama kali menggunakan khidmat syarikat pengurusan hartanah, anda perlu bercakap dan berbincang tentang isu penyelenggaraan berkala ni. Tanya mereka tentang beberapa perkara penting, iaitu:

  • Vendor yang selalu berurusan
  • Bincangkan bagaimana anda ingin mengatur proses persetujuan untuk kerja penyelenggaraan (dalam situasi biasa dan kecemasan)
  • Tanyakan jika mereka melakukan pemantauan hartanah secara rutin setiap bulan bagi memastikan semuanya dalam keadaan baik

pelaburan hartanah, syarikat pengurusan hartanah, penyewa, perjanjian sewa beli

Sekiranya mereka tak ada maklumat di atas, anda perlu minta mereka tawarkan perkhidmatan penyelengaraan berkala ni untuk anda.

Lagipun, penyelenggaraan dan pemeliharaan berkala bukan saja dapat memastikan harta benda anda terus berada dalam keadaan baik, ia juga untuk elak kerja pembaikan lebih besar dan lebih mahal pada masa depan!

Menggunakan perkhidmatan pengurusan hartanah boleh beri anda ketenangan dan duduk goyang kaki tak perlu risau apa-apa. Sebabnya, hartanah anda kini diuruskan golongan profesional dengan baik.  

Oleh kerana kepakaran, hubungan setempat dan kemampuan mereka untuk bertindak balas dengan cepat, syarikat pengurusan hartanah di Malaysia boleh menjadi aset bernilai untuk pelaburan anda.

 

Sekarang mahu jadi tuan rumah? Boleh layari senarai hartanah untuk dijual dalam laman web BM kami, mana tahu mampu beli dan buat sewa!

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Refinancing Calculator Icon
Find out how much you can save by refinancing your existing home loan with our refinancing calculator.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback