Tiada Lagi Kekeliruan Tentang Duti Setem Dengan Panduan Ni!

Duti setem ialah cukai yang dikenakan atas dokumen/surat perundangan seperti jual beli, pertukaran hak milik, pinjaman rumah, atau perjanjian pinjaman.
stamp duty, duti setem, hartanah, beli rumah

Click here for English version.

 

Duti setem ni sangat penting bila berurusan dengan hartanah. Tak kira la nak beli atau nak tukar hak milik, memang kena ambil kira semua kos yang berkaitan.

Oleh kerana tak semua orang tahu pasal kos-kos yang extra ni, kitorang nak bagi panduan yang paling simple untuk perkenalkan korang pada dunia duti setem.

 

Apa Itu Duti Setem?

Nak explain definisi ni kena skema sikit, takut lari maksud, susah pula nak menjawab!

Duti setem ialah cukai yang dikenakan atas dokumen/surat perundangan seperti jual beli, pertukaran hak milik, pinjaman rumah, atau perjanjian pinjaman.

Bila ada dokumen undang-undang, maka akan adalah caj duti setem. Topik ni agak kompleks juga nak faham, tapi jangan risau… kita akan explain sampai semua orang faham ye!

Pertama sekali, korang kena tau yang duti setem ni ada 2 kategori je:

  • Kadar Tetap: Harga ni memang dah tetap, termasuk la setem untuk polisi individu atau salinan.
  • Ad Valorem: Kos ni pula boleh berubah bergantung pada nilai transaksi oleh dokumen. Yuran cukai tu ikut nilai perjanjian pinjaman atau pertukaran hak milik.

 

Duti Setem Malaysia Untuk Perumahan

stamp duty, duti setem, hartanah, beli rumah

Kat Malaysia, duti setem untuk perjanjian kontrak dalam hartanah memang beza sikit sebab dia depend pada situasi transaksi tu.

Untuk duti setem Ad Valorem, dia kira ikut harga rumah pada kontrak jualan atau nilai pasaran. Penilaian tu ikut pada yang tertera di report penilaian oleh jurunilai kerajaan.

Memang tak boleh kelentong kalau ada penilaian harga ni. Kalau harga di kontrak lagi tinggi dari nilai pasaran, duti setem akan caj ikut nilai mana yang lebih tinggi.

Cukai duti setem ada beberapa peringkat dan setiap itu ada peratus masing-masing. Peratus duti setem macam kat bawah ni (bermula dari 2019):

  • 1% untuk RM100,000 yang pertama
  • 2% untuk RM100,001 sehingga RM500,000
  • 3% untuk RM500,001 sehingga RM1 juta
  • 4% untuk semua yang lebih daripada RM1 juta

Tunggu sekejap! Nampak peratus je terus nak cabut lari. Sabar dulu… so, apa maksud semua ni? Mari kita bagi contoh yang lagi senang nak faham.

stamp duty, duti setem, hartanah, beli rumah

Kalau rumah tu harga RM500,000 maknanya, di tiga peringkat pertama duti setem tu memang kena caj. Macam mana pula dia caj kat setiap peringkat?

Macam ini: Harga rumah RM500,000 kan? So, ada caj 1% untuk RM100,000, 2% untuk RM400,000. Dah tu, berapa pula total duti setem nak kena bayar? Mari tengok satu persatu:

  • RM1,000 duti setem yang dikenakan untuk RM100,000 yang pertama (1%)
  • RM8,000 duti setem yang dikenakan untuk RM400,000 seterusnya (2%)
  • Campur-campur = RM9,000 jumlah duti setem yang perlu dibayar!

Kalau semua di atas tu macam terlalu rumit, jangan risau, cari dekat Google je dah boleh dapat kalkulator untuk duti setem. Kat online tu ada banyak alat yang bagus untuk mengira semua angka untuk korang!

 

Duti Setem Untuk Perjanjian Pinjaman

stamp duty, duti setem, hartanah, beli rumah

Sangat penting untuk korang kira juga duti setem yang dikenakan pada mana-mana perjanjian pinjaman yang termasuk dalam pembelian rumah.

Sebabnya, perjanjian pinjaman ini dikira sebagai dokuman undang-undang yang penting, so memang akan kena bayar cukai duti setem. Pastikan tak terlepas pandang ye.

Rate duti setem untuk perjanjian pinjaman memang tetap 0.5%, dan dikenakan pada seluruh harga pinjaman tu.

Maknanya kalau dah ambil pinjaman RM450,000 untuk cover harga rumah daripada contoh di atas, duti setem akan jadi RM2,250 (0.5% x RM450,000).

Jom kita tengok langkah kira yang betul. Untuk rumah yang harganya RM500,000, jumlah duti setem untuk instrumen pertukaran hak milik dan perjanjian pinjaman akan dikira macam di bawah:

[(RM100,000 Pertama x 1%) + (RM400,000 Seterusnya x 2%) + 0.5% daripada jumlah pinjaman (RM450,000)
= (RM1,000 + RM8,000) + 0.5% X (RM450,000)
= RM9,000 + RM2,250
= RM11,250

Ingat langkah kira ni sebab kami akan menerangkan di bawah bagaimana pengecualian duti setem dilaksanakan 😉

Ingin lebih jaminan untuk mendapatkan pinjaman perumahan untuk rumah baru anda? Lihatlah PropertyGuru Loan Pre-Approval kami di sini, dengan kadar ketepatan 99%!

 

Cara Matikan Setem Surat Perjanjian

Untuk matikan setem surat perjanjian, anda perlu ke Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk isi borang online di kaunter (jangan lupa bawa dokumen!), pastu submit dan tunggu giliran untuk matikan setem.

Kerana dua-dua proses ni boleh mengambil masa yang lama, kita share cara untuk jimat masa la: isi borang online menggunakan apps LHDN Malaysia yang bernama ‘Digital Franking’.

Pertama sekali, download app tersebut semasa tiba di LHDN jadi tak perlu ambil nombor giliran dan tunggu lama. Selepas download, isi borang tersebut dengan maklumat berkenaan.

Apabila dah siap, jangan sia-siakan usaha dan ingati SAVE, klik butang ‘Simpan’. Anda akan menerima sebuah kod (macam kod QR) dan sekarang boleh la ambil nombor giliran untuk proses matikan setem.

Dah sampai giliran? Best! Kat kaunter, hanya perlu tunjukkan kod tersebut kepada pegawai dan bolehlah terus matikan setem surat perjanjian dan buat bayaran. Senang cam tu, dan memang jimat masa !

 

Belanjawan 2021 Pengecualian Duti Setem Bagi Pembelian Rumah Pertama

duti-setem-3

Perubahan yang diumumkan pada duti setem di Malaysia bermaksud pembeli rumah kali pertama kini dikecualikan daripada caj duti setem tertentu.

Pengecualian ini disahkan dalam Belanjawan 2021 yang dikemukakan oleh Kerajaan Malaysia pada 6 November 2020.

Pengecualian penuh untuk duti setem akan diberikan kepada kedua-dua instrumen pertukaran hak milik dan perjanjian pinjaman untuk pembelian rumah pertama bernilai tidak lebih daripada RM500,000. Pengecualian ini adalah untuk Perjanjian Jual Beli yang diselesaikan antara Januari 2021 hingga 31 Disember 2025.

Pendek kata, korang boleh dapat pengecualian penuh untuk duti setem atas kedua-dua instrumen pertukaran hak milik dan perjanjian pinjaman sekiranya harga hartanah tu adalah RM500,000 ke bawah!

Penjimatan maksimum yang korang boleh enjoy: RM11,250!

 

HOC 2020/2021 Pengecualian Duti Setem Baru

Dengan pandemik COVID-19 yang melanda Malaysia, dan dengan munculnya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), ekonomi kita mengalami penderitaan yang teruk.

Untuk membantu merangsang ekonomi dan membantu rakyat sebanyak mungkin, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) pada 5 Jun 2020.

Di dalamnya, terdapat dua insentif pengecualian duti setem, di bawah Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang diperkenalkan semula mulai Jun 2020:

  1. Surat cara pindah milik dan perjanjian pinjaman untuk pembelian rumah kediaman berharga antara RM300,000 hingga RM2.5 juta akan mendapat pengecualian duti setem. Ini tertakluk kepada syarat pemberian diskaun minimum 10% oleh pihak pemaju, dan pengecualian atas surat cara pindah milik adalah terhad kepada RM1 juta pertama nilai rumah kediaman tersebut.
  2. Pengecualian duti setem penuh akan diberikan ke atas perjanjian pinjaman yang akan berkuatkuasa bagi Perjanjian Jual Beli yang ditandatangani mulai 1 Jun 2020 hingga 31 Mei 2021.
PropertyGuru Loan Pre-Approval

Solusi Mudah

PropertyGuru Loan Pre-Approval

Kitorang ni memang nak sangat membantu pembeli rumah dari segala segi, biar semua dapat buat pilihan yang bijak dan jelas time nak cari rumah tu.

Dengan panduan yang amat simple ni, harap dapatlah membantu korang memahami macam mana duti setem dikenakan di Malaysia!

 

Oleh kerana sudah berilmu tu, kalau dah sedia nak beli rumah, boleh terus pergi cari rumah idaman korang di sini ye. Tak jauh pun, korang memang sudah dekat situ, tinggal cari page rumah untuk dijual je!

Read Next

Feedback