6 Tips Ubahsuai Rumah Terbaik Di Malaysia!

Proses ubahsuai rumah ini sebenarnya agak mudah jika anda tahu apa yang perlu dilakukan. Antaranya ialah pastikan anda berjimat dan tentukan reka bentuk yang diingini, cari pereka dalaman yang memahami keinginan anda, serta dapatkan kontrak terperinci.
ubahsuai rumah

Nak ubahsuai rumah bukan je untuk cantik, tapi untuk pelaburan juga. Tak kira apa pun sebab anda untuk memiliki rumah, semua orang pasti inginkan rumah yang bukan sahaja sempurna dan cantik, tetapi mempunyai aura yang positif. Betul tak?

Pengubahsuaian rumah bukanlah sesuatu yang mudah untuk mereka yang tak biasa, terutamanya bagi yang pertama kali menjejaki rumah sendiri.

Perasaan teruja dan gembira yang tak terhingga untuk mencantikkan rumah mungkin boleh menyebabkan anda tertekan dan tersalah langkah.

Jadi, sangat penting untuk anda mendapatkan nasihat dan tip dari pelbagai sumber termasuk pereka dalaman dan pemilik rumah lain yang pernah mengubahsuai rumah.

Di samping menambah pengetahuan anda tentang ubahsuai rumah, anda juga dapat melancarkan proses apabila mula mengubahsuai rumah nanti.

Untuk memudahkan anda, kami sediakan beberapa cara dan tip seperti di bawah, yang boleh anda gunakan untuk ubahsuai rumah tanpa perlu berbelanja besar.

 

1) Pastikan anda berjimat dan tentukan reka bentuk yang diingini

ubahsuai rumah

Sebelum membuat apa-apa rancangan tentang perumahan, pertama sekali, anda perlulah mempunyai gambaran besar tentang apa yang diimpikan.

Sebagai contoh, anda mungkin berhasrat untuk tinggal di kejiranan mewah seperti Sri Hartamas ataupun Mont Kiara, yang mana pelbagai jenis kemudahan boleh didapati berdekatan dengan kawasan tersebut.

Tetapi untuk tinggal di tempat mewah sebegitu, anda harus tahu macam mana status kewangan anda apabila mahu membuat ubah suai.

Rumah yang dibeli mungkin sudah agak mahal, jadi daripada memboroskan wang untuk sofa mewah atau sistem hiburan rumah, lebih elok jika simpanan yang ada digunakan untuk keperluan yang penting dahulu.

Sebagai contoh, katakanlah rumah baru anda masih belum dilengkapi dengan penghawa dingin atau pemanas air di kamar mandi.

Seeloknya anda mulakan dulu dengan mencari model-model pada harga yang berpatutan dan upahlah orang yang pakar untuk memasang barangan tersebut.

Ini adalah supaya dapat mengelakkan masalah yang mungkin mahal untuk dibaiki pada masa akan datang.

Penting juga untuk anda menentukan pengubahsuaian yang anda mahukan sebelum memulakan sebarang pekerjaan kerana jika anda kerap membuat perubahan semasa dalam proses ubahsuai rumah, kos berbelanja akan menjadi lebih tinggi.

Selain itu, kerja pengubahsuaian pula akan selalu tertangguh, dan kemungkinan besar anda tidak akan berpuas hati dengan hasil kerja yang telah dilakukan.

Tetapi kalau anda betul-betul berubah fikiran tentang reka bentuk yang anda pilih, kami syorkan supaya anda pastikan perubahan yang hendak dilakukan itu sangat minimum.

Jadi, mudah untuk pekerja menukar dan memberi apa yang anda mahukan. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu yang perubahan kekal memang akan datang dengan kos tambahan.

 

2) Kerap melawat tapak kerja dan selesaikan isu penyelenggaraan dengan cepat

ubahsuai rumah

Anda mungkin mempercayai pereka dalaman dan kontraktor yang menguruskan pengubahsuaian rumah anda.

Tetapi, majoriti pemilik rumah yang mempunyai pengalaman dengan kerja-kerja pengubahsuaian akan menasihatkan anda supaya melawat tapak kerja perumahan dengan kerap.

Kalau anda sentiasa memberi perhatian kepada kerja-kerja pengubahsuaian semasa melawat, anda mungkin boleh mengesan jika terdapat apa-apa masalah ataupun isu yang ada dengan lebih cepat dan boleh menunjukkan masalah tersebut pada pekerja.

Ini juga dapat membantu anda daripada dikenakan bayaran yang tinggi kerana ingin mengubah sesuatu yang anda tidak berpuas hati pada saat-saat akhir pengubahsuaian. 

Pastikan anda memeriksa setiap ruang yang sedang diubahsuai dengan jelas supaya anda akan tahu terlebih dahulu jika terdapat cat mengelupas, kebocoran pada bilik air dan dapur, lantai yang tidak rata atau masalah-masalah lain.

Semua ini sangat penting dan mestilah diuruskan terlebih dahulu sebelum meneruskan pekerjaan ubahsuai rumah.

Sekiranya anda memang tidak dapat pergi ke tapak kerja dengan sendiri, gunakan teknologi yang ada dengan meminta pertolongan pereka anda untuk menghantar gambar kemajuan pengubahsuain melalui 'WhatsApp'.

Anda perlu menunjukkan kepada pekerja yang anda sangat prihatin dan ambil peduli tentang apa yang terjadi di tapak kerja perumahan anda.

 

3) Cari pereka dalaman yang memahami keinginan anda

ubahsuai rumah

Rakan atau saudara mungkin akan mengesyorkan mana-mana pereka dalaman atau kontraktor yang mereka kenali untuk mengubahsuai rumah anda, tetapi tidak bermakna yang disyorkan itu sepadan dengan anda.

Kontraktor, tukang kayu, dan pereka dalaman yang dikenalkan mungkin tidak dapat memahami gaya dan keperluan yang anda mahu, ataupun mungkin tidak dapat memberi harga yang sesuai dengan bajet anda.

Oleh itu, nasihat paling berharga yang kami boleh berikan ialah supaya anda mencari pasukan yang boleh mengikut permintaan anda. Kalau boleh, pastikan mereka berdaftar dengan Lembaga Arkitek Malaysia (LAM), janganlah upah entah siapa-siapa! 

Selain itu, carilah seseorang yang anda selesa untuk bertanya apa sahaja sepanjang tempoh pengubahsuaian rumah anda.

Jika anda tinggal di kawasan rumah teres dan tidak pasti macam mana untuk mengubahsuai rumah, anda juga boleh bertanya kepada jiran-jiran yang mana sudah membuat pengubahsuaian dan sangat berpuas hati dengan kerja yang telah dilakukan.

Biasanya, kontraktor yang sudah biasa membuat pengubahsuaian di kawasan perumahan tertentu lebih tahu apa yang sesuai dan apa yang tidak.

Jadi, anda mungkin boleh mendapatkan perkhidmatan dari kontraktor yang sama untuk hasil kerja yang memuaskan!

 

4) Tetapkan bajet anda dan pastikan ada beberapa pelan

ubahsuai rumah

Tidak ada salahnya jika memilih untuk berjimat cermat apabila mahu mengubahsuai rumah.

Apabila anda mula sahaja proses dalam ubahsuai rumah pastikan anda sudah menetapkan bajet dan sentiasa ingat berapa nilai tersebut.

Bajet sangatlah penting untuk memastikan anda tidak berbelanja pada yang tidak perlu dan masih mempunyai simpanan untuk masa akan datang.

Sekiranya anda bersedia untuk meluangkan masa bagi merancang dan mengawasi ubahsuai rumah anda sendiri, tidak perlu lagi mengupah pereka dalaman yang mungkin memakan kos yang tinggi.

Anda juga boleh menguruskan semua aspek pengubahsuaian daripada mendapatkan sebut harga dari pembekal kepada memilih barangan yang sepadan dan sesuai kerana sudah mempunyai gambaran jelas tentang apa yang dimahukan.

Walaupun sudah menetapkan bajet, anda juga harus mempunyai Pelan B. Contohnya, anda mungkin memilih jubin marmar yang cantik, tetapi agak mahal dan kemungkinan memakan bahagian lain dari bajet anda.

Oleh itu, pakar perancang mencadangkan supaya anda mengetepikan 10% daripada bajet anda sebagai wang kecemasan.

Kecemasan yang boleh terjadi termasuk pendawaian rosak, dinding merekah atau mungkin serangan anai-anai.

Jadi, Pelan B ini sangat penting kerana anda tidak tahu apa yang akan terjadi apabila mulanya proses ubahsuai rumah.

 

5) Dapatkan kontrak terperinci

ubahsuai rumah

Kontrak adalah salah satu aspek yang sangat perlu ditekankan; perlunya ada persetujuan bertulis yang komprehensif tentang apa yang dikehendaki berkenaan ubahsuai rumah anda.

Kontrak yang teliti akan membantu kedua-dua pihak supaya jelas dengan apa yang diharapkan dari segi bayaran, kos tambahan, tarikh penghantaran, kualiti bahan dan pembinaan, jaminan, dan sebagainya.

Ia juga sangat membantu jika terjadi sebarang permasalahan/pertikaian dan isu undang-undang yang lain.

Akhir sekali, dengan adanya kontrak yang kukuh, segala urusan pengubahsuaian dapat dilakukan dengan lancer dan hasilnya pula akan lebih memuaskan!

 

6) Jadikan masa kawan anda dan lakukan sendiri jika mampu

ubahsuai rumah

Jangan tergesa-gesa dalam merealisasikan idea pengubahsuaian rumah anda, lebih-lebih lagi jika proses pengubahsuaian masih belum bersedia untuk bermula.

Luangkan masa untuk memikirkannya dengan lebih terperinci, walaupun anda sudah mempunyai simpanan untuk memulakan pengubahsuaian dengan segera.

Walaupun anda mungkin merasa tidak sabar untuk membuat pembelian, pastikan anda sentiasa bertanya kepada diri sendiri jika apa yang hendak dibeli atau diubahsuai itu berada dalam bajet anda.

Lagi seronok dan menjimatkan jika anda mempunyai kemahiran lakukan sendiri (do-it-yourself atau DIY).

PropertyGuru Tip
DIY akan memberi anda peluang untuk mengubahsuai dan mencantikkan rumah anda dengan sendiri.

Kalau anda berminat untuk belajar tentang DIY, banyak idea dan tip yang boleh diambil dari buku, majalah, dan internet.

Selain daripada memperbaiki kemahiran DIY, anda juga dapat cuba menjimatkan wang dengan menggunakan peralatan dan bahan lama, ataupun dengan barangan murah yang boleh didapati dalam talian.

Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa beberapa kerja pengubahsuaian seperti mengetuk dinding, memasang tingkap baru, atau membuat semula pendawaian memerlukan lesen dan pengalaman.

Untuk kerja-kerja seperti itu, ianya lebih baik jika anda serahkan kepada yang pakar.

 

Dengan Semua Tip Ini, Anda Sudah Sedia Untuk Bermula!

ubahsuai-rumah-8

Ramai pakar di luar sana yang boleh membantu anda mendapatkan kos pengubahsuaian yang kurang daripada RM100,000, dan anda boleh mencari mereka dengan cukup mudah di internet.

Penjimatan yang dilakukan pada awal mengubahsuai rumah adalah sangat berbaloi kerana anda boleh menikmati peralatan yang lebih mewah di kemudian hari dengan wang yang telah disimpan.

Sebaik sahaja selesai perancangan dan belanjawan untuk pengubahsuaian rumah anda, anda juga boleh menggunakan baki wang yang ada untuk mencantikkan bahagian dalam rumah dengan tumbuhan pula! Kehijauan pasti akan menenangkan suasana rumah anda.

NOTA PENTING: Sila ambil perhatian bahawa anda perlu memaklumkan kepada JMB atau MC pembangunan anda sebelum sebarang pemasangan dan pengubahsuaian dimulakan (bagi mereka yang telah membeli kondominium atau unit pangsapuri).

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback