6 Tumbuhan Terbaik Untuk Bilik Tidur Buat Tidur Yang Lena

PropertyGuru Editorial Team
6 Tumbuhan Terbaik Untuk Bilik Tidur Buat Tidur Yang Lena
Kita bila tak cukup tidur, buat kerja jadi perlahan. Bila bercakap dengan orang lain rasa nak marah. Sepanjang hari badan rasa letih je.
Tapi bila cukup tidur, buat kerja laju. Bila jumpa orang lain rasa nak bagi high-five (nak peluk pun okay, tapi kena tengok siapa dulu lah). Sepanjang hari, rasa bertenaga tak perlu minum Tongkat Ali pun.
Sebab itulah bila makin tua ni, kita kena cuba pelbagai cara untuk dapatkan tidur yang berkualiti. Contohnya beberapa jam sebelum tidur tu, pastikan anda tak minum kopi, tengok skrin, ataupun hisap rokok.
Dan dalam artikel ini, kami nak cadangkan satu lagi cara yang anda boleh lakukan, iaitu meletak tumbuhan hiasan dalam bilik tidur!
Bukan je pokok hiasan rumah ni ada bahan semula jadi yang boleh memberi manfaat kepada badan anda, malah mereka juga cantik dan sedap dipandang mata.
Jom kita mula dengan jenis pokok hiasan pertama….

1) Snake Plant

pokok hiasan dalam rumah, pokok hiasan rumah, jenis pokok hiasan, tumbuhan hiasan
Snake Plant ni ada banyak jenis, dan spesies yang paling popular adalah Mother-in-Law’s Tongue, ataupun terjemahannya, Lidah Mak Mertua. Nama macam gerun. Tapi jangan risau, sebab pokok ini banyak manfaatnya.
Lidah Mak Mertua menyingkirkan bahan-bahan toksik daripada udara termasuklah benzena, formaldehid, Trichloretilena, xilena, dan toluena.
Pokok ini juga menukarkan karbon dioksida kepada oksigen pada waktu malam. Lebih baik kita tukar namanya kepada Lidah Mak Mertua Mithali!
Ia juga merupakan antara pokok yang paling senang dijaga. Ia tak perlukan banyak cahaya, jadi anda boleh letak kat ceruk mana sekalipun. Ia juga boleh tahan tanpa air bagi tempoh yang lama, jadi pastikan anda tak terlebih siram.

Tips PropertyGuru

AWAS: Tumbuhan ini mengandungi bahan aktif yang dikenali sebagai ‘Saponin’, yang boleh menyebabkan muntah, cirit-birit dan ruam jika dimakan secara tidak sengaja, menurut Pusat Racun Negara!

2) Spider Plant

pokok hiasan dalam rumah, pokok hiasan rumah, jenis pokok hiasan, tumbuhan hiasan
Spider Plant dapat namanya sebab daunnya macam labah-labah, nak lagi bila ia semakin panjang. Pokok ini membersihkan udara daripada formaldehid, Trichloretilena, xilena, dan toluena.
Spider Plant juga sangat mudah dijaga. Ia boleh hidup di bawah cahaya malap, tapi ia lebih sukakan cahaya matahari, jadi anda boleh letakkannya dekat dengan tingkap. Ada juga yang meletakkan pokok ini secara tergantung.
Pastikan anda potong pucuknya sekali-sekala supaya tak berserabut. Pucuk ini juga boleh ditanam jadi pokok baru, jadi bolehlah anda beri sebagai hadiah kepada kawan dan jiran sebelah.

3) Peace Lily

pokok hiasan dalam rumah, pokok hiasan rumah, jenis pokok hiasan, tumbuhan hiasan
Ramai yang suka bentuk bunga Peace Lily yang bujur, nampak elegan. Pokok ini juga kecil, jadi anda ada banyak pilihan untuk meletakkannya, contohnya di atas meja sisi ataupun pada rak buku.
Peace Lily menyingkirkan paling banyak jenis toksin dalam senarai ini. Mengikut NASA, ia boleh membersihkan udara anda daripada benzena, formaldehid, Trichloretilena, xilena, toluena, dan amonia.
Pokok ini juga boleh menambahkan kelembapan jika bilik tidur anda kering, menjadikan udara dalam bilik anda sesuai untuk istirahat.
Bila anda perasan daun Peace Lily jatuh, itu tandanya dah sampai masa untuk anda siram.

Tips PropertyGuru

Amaran! Peace Lily adalah berbahaya jika dimakan manusia atau binatang.

4) Aloe Vera

pokok hiasan dalam rumah, pokok hiasan rumah, jenis pokok hiasan, tumbuhan hiasan
Ramai yang dah tahu kelebihan aloe vera, atau Lidah Buaya, sejak dulu-dulu lagi.
Ia ada banyak manfaat untuk kulit manusia seperti mengubat kesan lecur, sunburn, gigitan serangga, dan kulit kering. Apa yang ia tak mampu buat adalah mengubat hati yang luka.
Dalam topik kita ini, aloe vera juga menapis benzena dan formaldehid daripada udara, menukarkan karbon dioksida kepada oksigen pada waktu malam.
Aloe vera sukakan cahaya matahari, jadi anda bolehlah letakkan ia berdekatan dengan tingkap. Selain itu, ia sangat senang dijaga, tak payah siram selalu pun takpe.

Tips PropertyGuru

Amaran! Walaupun Lidah Buaya baik untuk manusia, ia adalah kepada binatang terutamanya kucing dan anjing.

5) Lavender

pokok hiasan dalam rumah, pokok hiasan rumah, jenis pokok hiasan, tumbuhan hiasan
Ada sebabnya kenapa lavender merupakan pilihan yang paling popular di kalangan orang yang suka essential oils.
Beberapa kajian telah menunjukkan yang bau lavender berjaya meningkatkan kualiti tidur di kalangan peserta-peserta kaji selidik tersebut.
Lavender juga ditemui mampu mengurangkan tekanan dan tangisan pada bayi. Bayi tidur lena, emak selesa, ayah pun bahagia.
Tak lupa juga, bunga lavender juga sangat cantik bagi anda yang ingin tambahkan warna ke dalam bilik tidur anda.
Lavender sukakan matahari sepenuhnya, serta tanah yang mempunyai aliran yang baik. Tak perlu siram dengan kerap, tapi siram dengan sepenuhnya apabila tanah hampir kering.

6) Jasmine

tumbuhan-tidur-6
Selain daripada lavender, anda juga mungkin kenal dengan bau harum bunga jasmine (juga dikenali sebagai pokok bunga melur) yang selalu digunakan pada teh, minyak wangi, sabun dan juga lilin.
Kajian menunjukkan bahawa bau jasmine mampu menenangkan, melegakan kerisauan (anxiety), dan juga membantu tidur lena.
Waktu mula-mula membela jasmine, pastikan anda menguruskan batang dia dengan baik agar ia teratur. Anda boleh gunakan pengikat untuk memastikannya kemas.
Bila dah besar sikit, jasmine tak memerlukan penjagaan rapi. Ia sukakan cahaya matahari, serta tanah yang ada sistem aliran yang baik. Pastikan anda siram ia bila tanah di permukaan atas rasa kering.

Pastikan anda amalkan gaya hidup sihat untuk tidur yang lena!

Meletakkan pokok hiasan dalam rumah adalah satu cara untuk membantu tidur yang lena.
Di samping itu, elok juga ada tumbuhan hijau dekat rumah, terutamanya bagi kita yang tinggal kat bandar yang penuh dengan hutan konkrit ni.
Pada masa yang sama, jangan lupa amalkan perkara-perkara lain yang kami sebut tadi untuk membantu tidur yang lena.
Pastikan anda tak mengambil gula atau kafein beberapa jam sebelum tidur. Seelok-eloknya, kali terakhir anda minum air selain daripada air masak adalah waktu makan tengah hari.
Berhenti guna skrin sekurang-kurangnya sejam sebelum tidur. Pergi la baca buku ke, tak pun sembang dengan pasangan. Kalau takde pasangan, boleh berdoa minta ditemukan satu.
Selamat lena! Jangan lupa gosok gigi sebelum tidur!

Haa kalau cakap pasal gosok gigi, tau tak yang tempat terawal dan terakhir anda di rumah sebelum dan selepas tidur ialah bilik mandi? Oleh itu, jomlah Mencari Ketenangan Dalam 8 Bilik Mandi Bertaraf 5 Bintang Ini!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.