Apa Itu SoFo, SoHo, SoVo?

Tynn Tan
Apa Itu SoFo, SoHo, SoVo?
Perbezaan antara SoHo, SoFo dan SoVo disimpulkan seperti yang berikut:
  • Pejabat Kecil Pejabat Rumah atau Small Office Home Office (SoHo) boleh digunakan sebagai pejabat atau kediaman.
  • Pejabat Kecil Pejabat Fleksibel atau Small Office Flexible Office (SoFo) biasanya digunakan sebagai ruang pejabat. Ia dipanggil pejabat fleksibel kerana sesetengah unit mempunyai dinding yang boleh dipecahkan untuk mewujudkan ruang lebih besar.
  • Pejabat Kecil Pejabat Maya atau Small Office Virtual Office (SoVo) pula tidak ketara bezanya dengan SoFo. Perbezaan utamanya adalah unit SoVo hanya boleh digunakan untuk tujuan komersil.
Ruang binaan pejabat-pejabat kecil ini biasanya di antara 37 meter persegi (400 kps) hingga 74 meter persegi (800 kps), dan berharga antara RM480/kps sehingga RM700/kps.
Unit SoHo diklasifikasikan sebagai hartanah kediaman dan dilindungi di bawah Akta Pemajuan Perumahan (HDA).
Manakala yang lain pula tergolong sebagai hartanah komersial tanpa perlindungan HDA.
Hakikat tiada piawaian yang ditentukan untuk perjanjian jual beli (SPA) hartanah SoHo, SoFo dan SoVo menjadi punca kebimbangan buat para pembeli.
Para pembeli mungkin akan berasa tidak senang hati tanpa perlindungan Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) (Pindaan) 2007.
Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966 Seksyen 3A menyatakan menteri boleh “menetapkan apa-apa jenis penginapan sebagai tempat tinggal, melalui perintah yang disiarkan dalam Warta, dari semasa ke semasa.
Sekiranya berlaku sebarang keraguan sama ada tempat tinggal tersebut termasuk di dalam maksud Akta ini atau tidak, keputusan Menteri adalah muktamad dan tidak boleh dipersoalkan di mana-mana mahkamah".
Ingin membeli sebuah unit untuk diri sendiri? Lihat senarai hartanah kami di sini!
SoHo, SoFo, SoVo

SoFo

Sepertimana namanya, SoFo merupakan unit-unit kecil yang menawarkan lebih fleksibiliti kepada pemilik dari segi penggunaan ruang — sama ada untuk tujuan kediaman atau komersial, mahupun kedua-duanya.
Setiap unit mempunyai dinding partition, oleh itu pemilik boleh mengubahsuai unit mereka ikut kesukaan sendiri.
Pemilik juga boleh membeli dua unit yang bersebelahan dan mewujudkan sambungan dalaman di antara mereka.
SoHo, SoFo, SoVo

SoHo

Pada kebiasaannya, golongan bujang muda, pasangan pengantin baru dan golongan pekerja profesional akan memilih SoHo kerana ia memudahkan mereka untuk menggabungkan tempat tinggal dengan ruang bekerja.
Hartanah-hartanah hakmilik strata yang dibina di atas tanah komersial ini boleh berfungsi sebagai tempat kediaman serta tempat bekerja.
Sebenarnya, saiz mereka yang kecil sehingga sederhana adalah hasil daripada penumpuan terhadap pertimbangan ekonomi dan gaya hidup.
SoHo tidak memerlukan ruang yang besar kerana terdapatnya inovasi reka bentuk dalaman semasa yang membolehkan penggunaan ruang yang lebih pintar, walaupun bersaiz kecil.
SoHo, SoFo, SoVo

SoVo

SoVo ialah pejabat kecil yang dilengkapi dengan kemudahan telekomunikasi dan infrastruktur yang dapat membolehkan permulaan perniagaan segera.
Unit-unit SoVo merupakan hartanah komersial dan oleh itu Skim Pemaju Tanggung Faedah atau Developer Interest-Bearing Scheme (DIBS) tersedia untuk para pembeli, di mana mereka hanya perlu membayar 10% dari jumlah harga jualan seunit sehingga projek siap dibina.
Namun, pemilik-pemilik unit SoVo harus sedar bahawa bayaran cukai tanah, bil air dan elektrik, serta bil telefon adalah berdasarkan kadar komersial, yang pada umumnya adalah lebih tinggi daripada kadar kediaman.

Ketahui lebih mengenai Bagaimana HDA Malaysia boleh membantu anda semasa Tempoh Liabiliti Kecacatan (Defect Liability Period), Properti Freehold vs Leasehold vs Bumi Lot, Title Individu dan Strata, dan Akta Pengurusan Strata 2013.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.