Apakah Townhouse Dan Kenapa Ia Unik Di Malaysia?

PropertyGuru Editorial Team
Apakah Townhouse Dan Kenapa Ia Unik Di Malaysia?
Orang Malaysia memang sukakan pasaran hartanah, jadi kita sentiasa tercari-cari jenis hartanah baru yang menarik untuk dibangunkan.
Kerana minat mendalam ni, muncullah konsep terbaru yang menarik perhatian ramai – townhouse atau rumah bandar!
Kami mulakan dengan memperkenalkan anda kepada rekaan townhouse yang wujud di Malaysia.
Kemudian kita borak-borak dengan lebih mendalam bagaimana konsep hibrid ni memberi kesan kepada anda selaku pembeli rumah. Jom, terus baca.

Townhouse? Rumah Bandar? Apa Tu?

Di Malaysia, townhouse atau mengikut terjemahan DBP sebagai “rumah bandar” merujuk kepada perumahan unik yang rekaannya bergaya teres dengan dua unit rumah disusun bertingkat dalam satu unit bangunan yang sama.
Hartanah jenis ni direka bertingkat selalunya bermula dengan tiga tingkat sehingga empat tingkat, dan selalunya menempatkan dua atau lebih unit hartanah berbeza dalam satu bangunan.
Reka bentuk sebuah townhouse standard biasanya merangkumi unit hartanah di tingkat bawah dan tingkat atas dengan pemilik yang berbeza.
Townhouse design, Townhouse Malaysia, Town house, Townhouse, Townhouse meaning, What is a townhouse, Townhouses for sale, Townhouses for rent
Tak ada ruang yang dikongsi bersama (selain dari kawasan luar tempat letak kenderaan), dan di townhouse ni setiap pemilik hanya tinggal di kawasan peribadi mereka sendiri.
Janganlah bimbang kalau tiba-tiba ada orang luar suka hati masuk rumah anda, terus duduk di sofa dan tengok Netflix! Tak, ini bukan konsep buat macam rumah sendiri.
Ruang tingkat dua townhouse ni selalunya terbahagi dua, misalnya kawasan di bahagian belakang tingkat itu adalah hak “pemilik tingkat atas”, dan “pemilik tingkat bawah” pula berhak ke atas bahagian hadapan tingkat dua itu.
Sebilangan pembangunan townhouse ini tak ubah seperti pembangunan berteres bertingkat, tetapi ada perbezaan yang hampir tak disedari orang luar.
Rekaan itu dicipta bagi memudahkan pemilik mendapatkan akses langsung kepada hartanah mereka tanpa perlu melalui ruangan perkongsian bersama.
Pengasingan akses ini dicapai selalunya menerusi pintu utama di hadapan rumah yang dikhaskan untuk pemilik hartanah tingkat bawah, manakala pintu sisi/belakang adalah untuk kegunaan pemilik tingkat atas.
Townhouse ni mendapat manfaat kemudahan bersama daripada perancangan pembangunannya.
Maksudnya, tak seperti rumah teres, townhouse adalah komuniti berpagar dan berpengawal dilengkapi kemudahan dan keselamatan yang dikongsi bersama.
property, terrace, townhouse
Penggunaan istilah “townhouse” untuk hartanah jenis ini dilihat cukup unik di Malaysia.
Di negara lain seperti Amerika Syarikat dan Eropah, townhouse selalunya merujuk kepada rumah mewah separuh kembar atau berkembar yang terletak dalam pembangunan hartanah yang lebih luas.
Sekiranya anda memiliki townhouse di kota besar seperti London misalnya, besar kemungkinan anda adalah golongan T20 yang hobinya beli kereta Ferrari.
Tetapi, townhouse di Malaysia sebaliknya menawarkan pendekatan seimbang antara teres dan kondo, menyediakan hartanah yang indah tetapi pada julat harga lebih berpatutan.
Setakat kini, terdapat lebih 2,200 townhouse dijual di PropertyGuru, dengan harga antara RM90,000 hingga lebih RM10 juta.
townhouse, london, property, strata

Beza Townhouse Dan Hartanah Lain

Yang paling menarik tentang townhouse di Malaysia adalah ia merapatkan perbezaan antara hartanah strata dan teres.
Nak kata rumah teres, bukan, nak kata rumah bertingkat pun bukan. Ia hibrid, ia unik! Disebabkan itu, wujud beberapa kesan penting ke atas pemilikan hartanah jenis ini yang perlu anda tahu.
Kesan paling jelas adalah townhouse merupakan hartanah hak milik strata. Selalunya, di Malaysia perumahan berstrata adalah flat, apartment atau kondominium.
Bila kita fikir hartanah strata, yang terbayang dalam fikiran adalah blok menara yang tingginya menjulang sampai ke langit.
condo, property
Tetapi, townhouse tak begitu, ia pembangunan hibrid strata-teres dengan hak milik strata.
Maksudnya, hak milik townhouse berkait dengan unit hartanah yang dimiliki yang terletak dalam kawasan pembangunan yang lebih luas. Jadi ia tertakluk kepada syarat-syarat tertentu berkaitan keseluruhan pembangunan.
Antara syarat ini termasuklah tanggungjawab wajib membayar kos pemeliharaan bersama dalam bentuk yuran penyelenggaraan dan dana terikat seperti ditetapkan Akta Pengurusan Strata 2013.
Tetapi, tanggungjawab ini bukanlah satu beban. Sebaliknya, ia bermaksud anda menjadi sebahagian daripada pembangunan luas yang menawarkan kemudahan bersama.
Antaranya persekitaran perumahan yang lebih terjaga, khidmat keselamatan dan kemudahan lain seperti gimnasium atau taman permainan. Disebabkan itulah, sewa townhouse semakin menarik minat ramai orang.
Apa yang jelas, tak seperti kompleks kondo, anda tak berkongsi pintu masuk utama dengan penghuni lain, jadi sudah tentulah anda mendapat manfaat privasi seperti duduk di hartanah teres.
Anda juga tak perlu bayar kos selenggara lif dan landskap yang mahal!
Selain itu, penting juga untuk anda tahu yang jika anda berdepan masalah di hartanah townhouse anda, kos baik pulih akan dikongsi bersama dengan pemilik lain. Kecualilah jika bumbung rumah anda sendiri runtuh, haa itu anda sendiri kena bayar kos baik pulih.
Wooden white house toy and construction tools on wooden background with copy space.Real estate concept, New house concept, Finance loan business concept, Repair maintenance concept
Seperti yang kita maklum, hartanah teres merangkumi pelbagai jenis seperti semi kembar, berkembar dan superlink.
Hartanah jenis ini juga biasanya disertakan kawasan tanah persendirian, sesuatu yang selalunya tak ada di townhouse.

Apa Baik Dan Buruk Townhouse?

Menariknya di townhouse, anda akan menikmati manfaat tinggal di hartanah berteres dan faedah (juga tanggungjawab) daripada perkongsian kemudahan bersama di hartanah strata.
Jika diteliti banyak pilihan menarik townhouse dalam pasaran sekarang yang membuktikan ia semakin menjadi pilihan ramai.
Sunway GEOLake di Bandar Sunway dan Affiniti Residences di Seri Kembangan, misalnya menawarkan aspirasi indah pembangunan rumah bandar idaman ini.
townhouse-malaysia-1 (1)
Anda mendapat hartanah persendirian yang merupakan sebahagian daripada pembangunan yang dijaga rapi, tak cukup dengan itu, anda juga mendapat faedah kemudahan bersama bertaraf kondominium.
Namun, ia tak bermakna anda tak perlu buat pertimbangan baik dan buruk sebelum memilih. Oleh itu, kami senaraikan beberapa kebaikan dan keburukan rumah bandar yang anda perlu tahu.

KEBAIKAN

KEBURUKAN

Privasi hartanah teres dalam pembangunan dikongsi bersama.
Berkompromi dalam bangunan yang dimiliki “bersama” berbanding privasi mutlak di hartanah teres.
Kemudahan dan fasiliti yang dikongsi bersama.
Komitmen membayar kos baik pulih dan penyelenggaraan bersama.
Mungkin lebih mampu milik berbanding hartanah teres yang setara.
Tak banyak pilihan dalam pasaran hartanah berbanding teres dan strata tradisional.
Unik dan jadi rebutan.
Kerja ubah suai/tambah baik terhad kerana perjanjian pembangunan bersama.
Kos baik pulih dikongsi bersama.
Umumnya mempunyai kemudahan bersama yang kurang komprehensif berbanding pembangunan kondo.
Townhouse adalah pilihan jenis hartanah terbaru yang masuk ke dalam pasaran Malaysia.
Jelas sekali, ia menjadi antara pilihan hartanah idaman dalam pasaran yang terbukti dengan banyak pembangunan townhouse semakin rancak dirancang di seluruh negara.
Tetapi, kata putusnya terletak kepada impian dan minat hartanah anda. Townhouse dilengkapi beberapa perkara menarik, tetapi anda juga perlu berkompromi dalam soal tertentu. Terpulang, kerana pilihan terakhir di tangan anda!

Mahu menambah pengetahuan hartanah anda? Boleh baca 11 Jenis Hartanah dan Dan Rumah Yang Berbeza Di Malaysia.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru