Baik Buruk Trend Rumah Mikro Di Malaysia

PropertyGuru Editorial Team
Baik Buruk Trend Rumah Mikro Di Malaysia
Biarpun terdapat banyak peluang pekerjaan dan aktiviti rekreasi di Kuala Lumpur, ramai orang muda masih tak mampu menetap di ibu kota.
Ramai orang muda yang memilih untuk berulang-alik, daripada terpaksa membayar sewa mahal untuk bilik kecil di tengah KL.
Think City, sebuah organisasi sosial dengan matlamat melestarikan bandar dan kehidupan penduduknya, mendedahkan yang KL menjadi "bandar hantu sunyi sepi" pada malam hari selepas pekerja pulang ke rumah masing-masing.
Kerana itulah, perumahan mikro telah dicadangkan sebagai penyelesaian bagi menjadikan Kuala Lumpur lebih mampu milik untuk warganya.
DBKL kini merancang untuk melancarkan 200 rumah mikro di Jalan Tuanku Abdul Rahman, untuk memenuhi keperluan anak muda B40 yang bekerja.

Apakah Rumah Mikro?

Rumah mikro ni adalah seperti apartment studio, tetapi ia lebih kecil! Luasnya sekitar 9 dan 37 meter persegi, malah unit paling kecil hanyalah seluas gabungan saiz dua parkir kereta.
rumah mikro, DBKL, pinjaman perumahan, ThinkCity, B40
Rumah mikro ini hadir dengan ruangan yang cukup efisien, maklumlah saiznya kan kecil. Dengan skala rumah mikro ini, tak hairanlah sewanya 10 kali lebih rendah berbanding sewa flat.
Apabila bercakap tentang rumah mikro, anda bukan sahaja dapat membeli atau menyewa sebuah rumah, malah anda juga boleh membinanya, macam main Lego untuk orang dewasa!

Sewa Rumah Mikro

Oleh kerana perumahan mikro disediakan umumnya untuk kumpulan B40, kadar sewa ditetapkan hanyalah RM100 sebulan seorang.
Dalam rumah mikro, anda mempunyai bilik sendiri, tapi berkongsi ruang lain seperti tandas dan tempat pembuangan sampah bersama orang lain.
Jadi, jika anda orang yang pentingkan privasi, sewa rumah mikro skim DBKL ni bukanlah pilihan terbaik.

Bina Rumah Mikro

Walaupun sewa rumah mikro berpatutan, tapi kalau nak bina kosnya boleh tahan tinggi.
rumah mikro, DBKL, pinjaman perumahan, ThinkCity, B40
Selain kos pembinaan, anda juga perlu ambil kira kos ubah suai dan beli perabot yang akan menentukan jumlah keseluruhan kos yang perlu dikeluarkan.
Tapi, kalau memang anda nak sangat bina rumah mikro sendiri, apa kata jadikan Atiqah Nadiah Zailani sebagai inspirasi. Beli tanah, buat sendiri ikut cita rasa, mudah dan selesa!
Dengan bantuan sukarelawan, rakan-rakan, dan ahli keluarga, dia berjaya membina sebuah rumah mikro yang lengkap dengan ruang tamu, dapur, bilik mandi, dan loteng.
Dengar kata, Atiqah membelanjakan kira-kira RM200,000 untuk kediamannya yang separuh berperabot. Boleh tahan!
rumah mikro, DBKL, pinjaman perumahan, ThinkCity, B40

Beli Rumah Mikro

Sewa tak minat, bina sendiri tak minat, anda masih ada pilihan untuk membeli! Harga sebuah rumah mikro yang telah diubahsuai sepenuhnya dan berperabot sekitar RM40,000.
Bagaimanapun, rumah ini hanya menyediakan kemudahan asas dan ruangannya cukup-cukup untuk bergerak.

Kelebihan Tinggal di Rumah Mikro Di Malaysia

Ada beberapa kelebihan tinggal di rumah mikro, salah satunya ialah mesra alam.
Daripada pembinaan rumah sehinggalah tinggal di dalamnya, penggunaan tenaga jauh lebih rendah berbanding apartmen. Maknanya, anda boleh jimat wang bayar bil elektrik.
Selain itu, kos selenggara juga rendah. Orang yang bekerja mungkin tak ada masa atau tenaga untuk bersihkan apartmen bersaiz biasa kerap sangat. Penat, kan?
Jadi, kalau tinggal di rumah mikro, anda tak perlukan banyak masa untuk membersih atau mengemas rumah.
rumah mikro, DBKL, pinjaman perumahan, ThinkCity, B40

Reaksi Orang Ramai

Walaupun tujuan inisiatif DBKL ni baik iaitu untuk memenuhi keperluan perumahan golongan dewasa muda berpendapatan rendah, masih ada yang ragu-ragu.
Ramai yang tak selesa untuk tinggal bersama ratusan orang yang tak dikenali, wujud juga kebimbangan aspek privasi dan keselamatan.
Misalnya, ada pihak yang mempersoalkan keselamatan untuk wanita yang tinggal sendiri, ada juga yang bimbangkan keselamatan harta benda mereka bila tiada di rumah.
Tapi, ada juga yang menyokong inisiatif DBKL kerana harga sewa rumah mikro ni sangat berpatutan.
Kesimpulannya, orang ramai nampaknya masih tak yakin rumah mikro ini adalah penyelesaian terbaik untuk masalah perumahan di Malaysia.
Rumah mikro memang berbaloi dipertimbangkan jika anda mencari penginapan sementara di KL. Tapi, jika itu bukan matlamat anda, mungkin lebih praktikal mencari apartmen mampu milik yang sesuai dengan keperluan jangka panjang.

Masih mencari-cari apartment atau flat untuk dibeli, boleh tengok senarai hartanah untuk dijual dalam laman web BM kami ni!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru