Beli Hartanah Secara Pukal, Apa Baik & Buruknya?

Tramizi Hussin
Beli Hartanah Secara Pukal, Apa Baik & Buruknya?
Beli hartanah memang seronok, kalau beli banyak dengan diskaun tinggi lagi seronok kan?
Tapi bak kata orang, kalau hendak berjaya dalam hidup, kita kena hidup berkumpulan. Begitu juga jika anda memang bercita-cita hendak menjadi pelabur hartanah.
Kena ada ‘kumpulan kawan-kawan’ yang anda percaya, yang boleh berkongsi maklumat tepat dan pandangan terbaik. Bila dah percaya, bolehlah sama-sama beli hartanah. Benda ni dikenali sebagai pembelian hartanah pukal.
Pembelian hartanah secara pukal bukanlah satu perkara baru dalam industri hartanah. Ia boleh dikatakan sebagai salah satu kaedah proses pembelian dalam pasaran hartanah.

Maksud Pembelian Hartanah Secara Pukal

Bahasa mudah, pembelian hartanah secara pukal adalah proses pembelian hartanah dalam kuantiti yang besar serta melibatkan sekumpulan individu yang bersetuju menawarkan transaksi pembelian hartanah secara pukal.
Ia bertujuan mendapatkan diskaun atau rebat yang lebih tinggi berbanding pembelian hartanah secara individu.
cashback, diskaun, subsidi, rebat, pinjaman perumahan, cashback rumah, diskaun rumah, rebat rumah, harga rumah, SPA, pemaju perumahan
Lazimnya, pembelian hartanah secara pukal akan diketuai oleh seorang individu atau syarikat hartanah yang bertanggungjawab dalam proses mendapatkan terma-terma tertentu dari pihak pemaju bagi melakukan pembelian hartanah secara pukal untuk satu kumpulan pembeli.
Kumpulan individu ini biasanya terdiri dari pelbagai latar belakang pembeli atau pelabur hartanah. Bagi memahami maksud diskaun dan rebat, ini contoh mudah anda boleh faham:
Diskaun & Rebat Beli Hartanah Pukal
  • Pelanggan biasa dapat 10% rebat
  • Kumpulan pembeli pukal dapat 10% rebat biasa DAN 15% sebab beli pukal, jadi 25%
  • Ketua pembeli/syarikat kenakan caj pentadbiran 5%
  • Ahli kumpulan beli pukal akan dapat rebat 20%

Adakah pembelian hartanah secara pukal satu kesalahan?

Hakikatnya belum ada satu undang-undang khas yang dibuat atau boleh diguna pakai bagi mengekang aktiviti pembelian hartanah secara pukal, malah proses pembelian hartanah secara pukal turut melalui proses urusan pembelian yang sah.
Sebelum ini, pemaju yang ingin menjual lebih empat unit hartanah sama kepada seorang pembeli perlu mendapatkan kelulusan Pesuruhjaya Bangunan, tetapi kini mereka hanya perlu mendaftarkan nama dengan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan sahaja.
Disebabkan itulah, banyak juga gesaan pihak tertentu seperti Gabungan Persatuan Pengguna-Pengguna Malaysia (FOMCA) dan Persatuan Pembeli Rumah Kebangsaan (NHBA) supaya kawalan perlu diwujudkan.
beli hartanah pukal, beli pukal, beli rumah, pelaburan hartanah, rumah murah, diskaun beli rumah, pinjaman perumahan, loan compression
Malah, Persatuan Perunding Hartanah Muslim Malaysia (PEHAM) menyifatkan aktiviti pembelian secara pukal ini antara punca kenaikan hartanah di Malaysia.
Pendek kata, pembelian hartanah secara pukal boleh menjadi masalah, tetapi selagi mana tiada undang-undang mengawalnya, ia bukanlah satu kesalahan jenayah.

Mengapa Pembelian Hartanah Pukal Jadi Tarikan?

Tapi, mengapa aktiviti beli hartanah secara pukal ini jadi tarikan ramai pelabur? Jom kita tengok tiga faktor utama permintaan tinggi bagi pembelian hartanah secara pukal.

1. Kelembapan pasaran hartanah

Seperti yang kita semua tahu, pasaran hartanah ketika musim pandemik terutamanya kurang memberansangkan.
Bagi sesetengah pemaju, kehadiran kumpulan pembeli atau pelabur hartanah adalah satu platform terbaik memastikan hartanah yang dibina terjual dengan lebih cepat.
Bagi mereka ini adalah situasi menang-menang, justeru merendahkan risiko hartanah yang dibina lambat terjual atau terbengkalai.
beli hartanah pukal, beli pukal, beli rumah, pelaburan hartanah, rumah murah, diskaun beli rumah, pinjaman perumahan, loan compression

2. Harga tawaran awam hartanah yang terlalu tinggi

Banyak keluhan pembeli hartanah berkenaan harga hartanah yang terlampau tinggi yang ditawarkan oleh pemaju kepada orang awam.
Ada sesetengah pemaju, menawarkan harga jualan yang tidak masuk akal hanya kerana hartanah tersebut berhampiran lokasi strategik. Maka, platform pembelian hartanah secara pukal adalah pilihan lebih baik.

3. Faktor lambakan pasaran hartanah primer tidak terjual

Laporan H1 2021 oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta menunjukkan masih terdapat 65,309 unit masih tidak terjual bernilai RM49.28 billion.
Malah berdasarkan statistik ini juga, RM20.09 billion adalah dari kategori hartanah jenis kediaman.
Bagi hartanah jenis kediaman pula, lebih separuh iaitu 60.4% hartanah tidak terjual merupakan hartanah dari segmen hartanah bertingkat.
Situasi ini turut memberi ruang kepada penawaran pembelian hartanah secara pukal yang semakin mendapat perhatian dalam kalangan pembeli dan pelabur hartanah.
Inilah antara tiga faktor utama wujudnya permintaan tinggi bagi pembelian hartanah secara pukal.
beli hartanah pukal, beli pukal, beli rumah, pelaburan hartanah, rumah murah, diskaun beli rumah, pinjaman perumahan, loan compression

5 Kelebihan Beli Hartanah Pukal

Jom kita tengok pula kelebihan pembelian hartanah secara pukal dari kacamata pembeli dan pelabur hartanah.

1. Tawaran lebih menarik dari pemaju

Tidak dinafikan pembelian hartanah secara pukal lazimnya menawarkan pakej harga yang lebih baik dan masuk akal.
Melalui pembelian secara pukal, ada sesetengah pemaju yang menawarkan pakej rebat yang lebih baik. Contohnya:
“Sekiranya anda membeli hartanah secara melalui pembelian individu awam, anda mungkin mendapat pakej diskaun 10% dan rebat tambahan 3%-7%. Sebaliknya melalui pembelian secara pukal, anda mungkin boleh mendapat jumlah pakej diskaun dan berserta rebat sekitar 20%-50% lebih rendah dari pembelian individu awam”
Menarik bukan pembelian hartanah secara pukal dengan pakej yang ditawarkan?
Ada keadaan juga di mana pembelian hartanah secara pukal jauh lebih rendah dari median hartanah di sesuatu kawasan hartanah tersebut.
beli hartanah pukal, beli pukal, beli rumah, pelaburan hartanah, rumah murah, diskaun beli rumah, pinjaman perumahan, loan compression

2. Peluang terbaik untuk pembeli rumah ketiga dan seterusnya

Kebanyakkan pelabur hartanah yang ingin memulakan pelaburan hartanah akan “terperangkap” pada pembelian hartanah ke-3 dan seterusnya.
Nak tahu kenapa? Sebab pembiayaan pinjaman bank bagi hartanah kediaman ke-3 dan seterusnya hanya sekitar 70% pembiayaan.
Sebagai pelabur, sekiranya anda ingin melabur hartanah ketiga anda memerlukan jumlah wang tunai yang besar iaitu sekitar 30% dari harga rumah yang dijual.
Ini amatlah membebankan bagi anda seorang pelabur tegar hartanah.
Disebabkan itulah platform pembelian hartanah secara pukal adalah alternatif terbaik dek kerana pemaju boleh menawarkan diskaun dan rebat lebih tinggi.
Sekiranya hartanah yang dibeli secara pukal dari pemaju menawarkan rebat 30%, sebagai pelabur hartanah ketiga anda tidak lagi perlu menyediakan jumlah tunai yang besar untuk membeli hartanah tersebut.
Anda mungkin hanya perlu sediakan kos tambahan yang minimum seperti yuran guaman, duti setem dan kos perjanjian jual-beli sahaja. Jimat bukan?

3. Mantra ‘buy low, sell high’

Ini antara konsep pelaburan yang paling mudah dan berjaya menjana pendapatan. Begitu juga dalam pelaburan hartanah.
Ada dua aspek keuntungan hartanah sama melalui kenaikan nilai atau aliran tunai positif.
Malah dengan strategi pelaburan hartanah yang betul anda boleh menjana keuntungan hartanah secara kenaikan nilai dan aliran tunai positif dalam masa yang sama.
Pembelian hartanah secara pukal dengan harga yang lebih rendah berbanding pembelian secara individu awam akan memberikan anda pulangan keuntungan hartanah yang lebih baik.
Sekiranya berlaku kenaikan pada harga pasaran hartanah kediaman yang anda beli selepas tiga hingga empat tahun, anda yang membeli hartanah secara pukal akan mendapat kenaikan dari segi nilai hartanah dengan lebih pantas.
Ini berlaku kerana anda membeli hartanah pada harga bersih yang jauh lebih rendah berbanding pembeli lain yang membeli hartanah secara individu.
Lebih rendah harga hartanah yang anda beli, lebih cepat keuntungan yang anda perolehi dari pembelian hartanah secara pukal.
beli hartanah pukal, beli pukal, beli rumah, pelaburan hartanah, rumah murah, diskaun beli rumah, pinjaman perumahan, loan compression

4. Pembelian hartanah dan lokasi yang strategik

Ada sesetengah kumpulan yang menawarkan pembelian hartanah secara pukal yang menawarkan anda khidmat analisa hartanah serta kawasan lokasi strategik yang wajib anda beli.
Sebagai contoh kumpulan pembelian hartanah secara pukal oleh syarikat FAR Capital Sdn Bhd turut menawarkan para pembeli bukan sahaja pembelian hartanah secara pukal, malahan memberikan analisa komprehensif potensi hartanah yang bakal dibeli dan strategi pelaburan yang sesuai dengan matlamat pelaburan dan pembelian hartanah anda.
Sudah pasti, ia merupakan satu platform terbaik buat anda memastikan pelaburan dan pembelian hartanah yang bakal anda buat berada dalam kawalan risiko dan memberikan pulangan yang baik dari segi kenaikan nilai dan aliran tunai positif.
Bagi seorang pelabur hartanah, keuntungan dalam hartanah bukan sahaja dari aspek membeli hartanah pada harga yang tepat malah turut melibatkan aspek pengurusan hartanah.

5. Rahmat buat pemaju

Seperti yang anda ketahui, lambakan hartanah yang tidak terjual dari segmen hartanah bertingkat sangat membimbangkan.
Justeru wujudnya kumpulan pembeli dan pelabur hartanah secara pukal sedikit sebanyak membantu mengatasi masalah hartanah yang tidak terjual.
beli hartanah pukal, beli pukal, beli rumah, pelaburan hartanah, rumah murah, diskaun beli rumah, pinjaman perumahan, loan compression
Bukan itu sahaja, kebanyakkan individu yang menawarkan diri dalam pembelian hartanah secara pukal adalah individu yang terdiri dari pembeli hartanah “genuine” dan pelabur hartanah yang mempunyai profil kelayakan pinjaman perumahan yang lebih baik.
Lazimnya individu yang ingin menyertai pembelian hartanah secara pukal adalah kumpulan individu yang kelayakan pinjaman perumahan mereka telah disaring terlebih dahulu oleh kumpulan individu atau syarikat yang ingin menawarkan pembelian hartanah secara pukal.
Ini sekaligus menambah keyakinan pemaju dan memastikan proses jual-beli hartanah yang lebih mudah dan pantas.

Keburukan Pembelian Hartanah Secara Pukal

Dari segi kesan kepada pasaran hartanah pula, pembelian hartanah secara pukal memberi ruang kepada manipulasi harga rumah dalam pasaran hartanah melalui permintaan hartanah palsu disesuatu kawasan.
Malah bagi golongan pendapatan sederhana, pemilikan hartanah akan menjadi semakin sukar dek kekurangan inisiatif membina segmen kediaman pada harga mampu milik dan persaingan dengan pembelian hartanah secara pukal.

Persediaan Untuk Beli Hartanah Secara Pukal

Tunggu dulu! Walaupun banyak kelebihan pembelian hartanah secara pukal, ada perkara yang perlu diambil perhatian sebelum anda membuat keputusan.

1. Buat kajian mendalam

Membuat kajian mendalam berkenaan hartanah serta lokasi yang bakal anda beli.
Walaupun hartanah yang bakal anda beli menawarkan diskaun serta rebat yang lumayan dari pemaju, pastikan harga yang bakal anda beli tidak melebihi harga median hartanah kawasan tersebut.
Jangan mudah terpedaya dengan tawaran diskaun dan rebat melalui pembelian secara pukal.
beli hartanah pukal, beli pukal, beli rumah, pelaburan hartanah, rumah murah, diskaun beli rumah, pinjaman perumahan, loan compression

2. Jaga-jaga dengan penipu

Scammers ada di mana-mana, jangan mudah terpedaya dengan tawaran dibuat orang. Sebaliknya buat due diligent anda sendiri sebelum membeli hartanah tersebut.
Contohnya sekiranya anda mendapat “cashback” hasil dari pembelian hartanah secara pukal, pastikan “cashback” itu masuk ke akaun anda dan bukan akaun orang tersebut.

3. Hati-hati dengan loan compression

Ukur baju di badan sendiri dalam membeli hartanah. Ada pembeli dan pelabur hartanah terlalu ghairah membeli hartanah secara pukal sehingga membeli di luar kemampuan.
Teknik yang selalu digunakan adalah multiple submission atau loan compression. Senang cerita, teknik ni adalah bila bakal peminjam hantar banyak permohonan sekaligus untuk beli beberapa hartanah pada satu masa sama, supaya tak dikira sebagai hartanah pertama, kedua dan ketiga.
Risiko pembelian secara teknik di atas berlaku apabila hartanah yang dibeli secara pukal gagal mendapat penyewa atau tak terjual dalam tempoh tertentu seperti dirancang, hartanah anda mungkin akan dilelong dan anda akan diisytihar muflis.
Ini kerana hartanah yang dibeli secara teknik loan compression, sebenarnya di luar kemampuan anda.
beli hartanah pukal, beli pukal, beli rumah, pelaburan hartanah, rumah murah, diskaun beli rumah, pinjaman perumahan, loan compression
Selain itu juga, seandainya teknik loan compression anda dihidu oleh pihak bank, jumlah pinjaman anda seterusnya akan dikurangkan oleh pihak bank, menyebabkan anda tidak mampu menanggung kos sebenar pembelian sesuatu hartanah.
Malah pihak bank akan mengenakan penalti sekiranya gagal melunaskan bayaran tambahan yang diminta.
Hakikanya pembelian hartanah secara pukal boleh menjadi durian runtuh sekiranya anda berjaya menjana keuntungan seperti diingan atau boleh menjadi mimpi ngeri bukan sahaja buat diri sendiri malah juga keluarga anda.
Jadilah pelabur dan pembeli hartanah yang BIJAK!
Panduan Relevan
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru