Haiwan Peliharaan Tidak Dibenarkan di Rumah Bertingkat Tinggi – Siapa Kata?

PropertyGuru Editorial Team
Haiwan Peliharaan Tidak Dibenarkan di Rumah Bertingkat Tinggi – Siapa Kata?
Kita semua pernah dengar cerita, kan? Ada haiwan peliharaan yang terpaksa diserahkan ke tempat perlindungan haiwan, bahkan ditinggalkan, hanya kerana pemiliknya berpindah ke rumah bertingkat tinggi yang tidak membenarkan haiwan peliharaan.
Bagi pemilik haiwan kesayangan, ramai yang akhirnya memilih untuk menyeludup si comel berbulu mereka (sama ada di dalam beg beli-belah bersaiz besar, atau di waktu tengah malam), dan berharap jiran mereka tidak mengetahuinya.
Tetapi, bagaimana jika anda tidak perlu bersembunyi atau berahsia agar dapat tinggal bersama haiwan kesayangan? Bagaimana jika memelihara si comel di rumah bertingkat tinggi tidak menjadi satu kesalahan?
Baiklah, ini yang perlu anda tahu tentang tinggal bersama haiwan peliharaan di Malaysia!

Mungkin tidak menjadi kesalahan memelihara haiwan kesayangan di kondo anda!

Kata kunci di sini ialah: Mungkin.
Pertama, kita tahu bahawa bangunan-bangunan tinggi seperti kondominium dan pangsapuri merupakan hartanah yang bertaraf Hakmilik Strata.
Peraturan untuk rumah Strata ni adalah jauh lebih komprehensif, memandangkan setiap orang berkongsi kemudahan yang sama, seperti kolam renang dan parkir kereta.
pet-not-allowed-1
Seperti yang anda boleh lihat di atas, tidak dinyatakan di mana-mana secara jelas bahawa haiwan peliharaan TIDAK dibenarkan di dalam hartanah Strata. Sebaliknya, hanya untuk 3 situasi di bawah ni di mana haiwan peliharaan tidak dibenarkan:
 • Haiwan peliharaan menyebabkan kebimbangan dan gangguan kepada residen lain.
 • Berbahaya untuk keselamatan dan kesihatan residen lain.
 • Melanggar peraturan dan undang-undang pihak berkuasa negeri atau tempatan.
Jom! Kita lihat secara lebih dekat ketiga-tiga situasi ini, supaya anda dapat memahami dengan lebih baik, sekiranya ia berkaitan dengan anda.

1) Haiwan peliharaan menyebabkan kebimbangan dan gangguan kepada residen lain

Seseorang akan menganggap perkara ini agak samar-samar. Lagipun, apa yang mendefinasikan “kebimbangan/gangguan"?
Dalam konteks hartanah, kebimbangan atau gangguan ditakrifkan sebagai sesuatu yang "mengganggu penggunaan dan kesenangan seseorang di atas harta miliknya."
Dengan kata lain: "Saya membeli unit ini dengan hasil usaha keras dan sekarang saya bahkan tidak dapat tidur dengan lena kerana anjing anda tidak berhenti-henti menyalak!"
pet-not-allowed-5

2) Haiwan peliharaan berbahaya untuk keselamatan dan kesihatan residen lain

Pernyataan ini agak jelas – haiwan kesayangan anda tidak seharusnya mendatangkan kecederaan atau bahaya kepada orang lain.
Contoh senario ialah, jika residen di tingkat yang sama menderitai alahan bulu kucing, dan bulu kucing anda mencetuskan serangan asma yang agresif.
Tidak ketinggalan penyakit-penyakit lain. Haiwan peliharaan yang mempunyai kutu atau tidak divaksinasi boleh menyebabkan residen mendapat jangkitan bakteria, atau penyakit yang lebih serius!
Risiko kanak-kanak kecil mencederakan diri sendiri (secara tidak sengaja atau sebaliknya) juga sangat tinggi, walaupun haiwan peliharaan itu tidak mendatangkan bahaya dengan apa cara sekali pun.
pet-not-allowed-10

3) Melanggar peraturan dan undang-undang pihak berkuasa negeri atau tempatan

Apabila menyentuh tentang menyimpan haiwan peliharaan di rumah bertingkat tinggi, setiap negeri atau pihak berkuasa tempatan mempunyai peraturan dan undang-undang yang berbeza. Berikut adalah beberapa contoh:

Pihak Berkuasa Tempatan

Peraturan dan Undang-undang

Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ)
Anjing tidak dibenarkan di dalam bangunan bertingkat tinggi.
Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ)
Anjing hanya dibenarkan di tingkat bawah (ground floor) bangunan bertingkat tinggi.
Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)
Sekiranya dibenarkan oleh JMB (Badan Pengurusan Bersama) dan MC (Badan Pengurusan) bangunan bertingkat tinggi, hanya baka anjing kecil berikut yang dibenarkan untuk dipelihara:
 • Miniature Pinscher
 • Bichon Frise
 • Pekingese
 • Papillon
 • Poodle (Toy)
 • Japanese Chin
 • Maltese
 • Pomeranian
 • Chihuahua

Pengurusan kondo vs pihak berkuasa tempatan – Siapa yang perlu didengari?

Tetapi bagaimana jika anda sudah membuat semua rujukan yang diperlukan? Dan, mengikut peraturan pihak berkuasa tempatan, anda seharusnya BOLEH hidup bahagia bersama Fido dan Dido di unit kondo baru anda.
pet-not-allowed-7
Namun begitu, pengurusan kondo anda bertegas bahawa ia masih tidak dibenarkan. Siapa yang betul dan siapa yang salah dalam hal ini?
Kadangkala, peraturan mengenai sama ada haiwan peliharaan dibenarkan atau tidak di rumah bertingkat tinggi boleh menimbulkan konflik antara pengurusan kondominium dan pihak berkuasa tempatan.
Dalam kes ini, pengurusan kondominium harus akur kepada pihak berkuasa tempatan. Apa yang kami maksudkan ialah, peraturan yang ditetapkan oleh pihak berkuasa tempatan secara automatik mengatasi peraturan yang ditetapkan oleh pengurusan kondo.

Sebagai pemilik haiwan peliharaan, anda bermungkinan melanggar undang-undang haiwan peliharaan dengan cara yang lain…

Tahukah anda bahawa terdapat senarai baka anjing yang dilarang dibawa masuk ke Malaysia? Sebenarnya, ada dua senaraianjing jenis baka terhad, dan jenis baka dilarang import.

1) Jenis Baka Terhad

Baka ini mungkin dibenarkan, tetapi tertakluk kepada syarat-syarat tertentu. Sebagai contoh, anjing itu mungkin perlu diberikan cip mikro, dan premis di mana ia akan tinggal mungkin harus diperiksa. Antara contoh baka ialah:
 • Bull Mastiff
 • Bull Terrier
 • Doberman
 • German Shepherd
 • Canary Dog
 • Rottweiler

2) Jenis Baka Dilarang Import

Ini adalah jenis-jenis baka yang dilarang sama sekali untuk diimport:
 • Akita
 • American Bulldog
 • Dogo Argentino
 • Fila Braziliero
 • Japanese Tosa
 • Neapolitan Mastiff
 • Pit Bull Terrier
pet-not-allowed-8
Ketepikan topik tentang anjing-anjing yang dilarang, terdapat perkara-perkara seharian yang mungkin dilakukan oleh pemilik haiwan peliharaan, dan ia sebenarnya menyalahi undang-undang! Untuk ini, kita lihat Akta Kesalahan Kecil 1955:
pet-not-allowed-2
Ya betul! Anda pasti tak tau yang membiarkan anjing anda bebas berlari boleh menyebabkan anda berhadapan dengan masalah! Bagusnya, denda bagi kebanyakan kesalahan kecil ini tidak membebankan, hanya RM100.

Bolehkah anda disaman sekiranya anjing anda menyerang seseorang?

Pada Jun 2019, seorang gadis berusia 11 tahun di Johor mengalami kecederaan serius di wajahnya selepas digigit oleh anjing baka campuran pitbull. Perkara yang tidak terfikir boleh berlaku apabila kita tidak menjangkakannya.
Katakanlah, anda keluar rumah untuk bekerja, dan sebelum anda berjaya menutup pintu pagar, haiwan peliharaan anda meluru keluar melalui celahan ruang dan mula menyerang salah seorang residen yang kebetulan berjalan di koridor!
kucing-serang
Sama ada sengaja atau tidak, bersiap sedialah untuk didenda! Seksyen 289 Kanun Keseksaan menjelaskan bahawa anda boleh dijatuhkan hukuman penjara enam bulan, denda RM2,000, atau kedua-duanya sekali.
Ini kerana adanya perkara yang disebut "tanggungjawab untuk menjaga” (Duty of Care). Kita semua mempunyai tugas untuk menjaga. Sebagai ibu bapa, sebagai pasangan, sebagai pekerja, atau sebagai pemilik haiwan peliharaan.
Di sini, kami bahaskan dengan lebih mendalam mengenai prinsip “tanggungjawab untuk menjaga” (Duty of Care), yang pada asasnya bermaksud seseorang atau pihak berwajib perlu mematuhi standard tingkah laku yang wajar.
Dalam keadaan di mana pemilik haiwan peliharaan mungkin gagal mencegah kecederaan orang lain kerana kelalaiannya, prinsip “tangungjawab untuk menjaga” (Duty of Care) boleh diguna pakai, yang bermaksud bahawa pemilik haiwan peliharaan telah gagal menjalankan tugasnya sebagai pemilik yang bertanggungjawab.

Tetapi Anjing Anda Berlesen…Bukan Ke?

Inilah hakikatnya: Segala yang dinyatakan dalam artikel ini mengenai memelihara haiwan kesayangan anda di rumah bertingkat tinggi hanya dapat digunakan jika si comel mempunyai lesen.
Oleh itu, walaupun pihak berkuasa tempatan mungkin membenarkan chihuahua anda tinggal bersama di unit tingkat bawah kondo anda, jika ia tidak dilesenkan, ini bermakna segala peraturan dan undang-undang tidak terpakai kepada anda.

Jadilah pemilik haiwan peliharaan yang bertanggungjawab!

pet-not-allowed-9
Di Malaysia, kebanyakan pemilik haiwan peliharaan tidak menyedari bahawa pengurusan kondo mungkin tidak mempunyai kuasa untuk memutuskan sama ada anjing dibenarkan atau tidak di dalam bangunan terbabit.
Carian dan imbasan pantas Google melalui forum-forum mendapati pemilik haiwan peliharaan sering melontarkan pertanyaan: "Kondominium yang manakah mesra anjing?"
Sebenarnya, pertanyaan yang harus diajukan oleh mereka adalah: "Apakah peraturan-peraturan mengenai anjing di bangunan-bangunan bertingkat tinggi di bawah pentadbiran MPSJ?"
Tetapi secara ringkasnya, pemilik haiwan peliharaan berhak tinggal bersama haiwan peliharaan mereka di rumah bertingkat tinggi, KECUALI terdapat larangan daripada pihak berkuasa tempatan.
Bagaimanapun, kepada semua pemilik haiwan peliharaan – dapatkan lesen untuk ‘anak berbulu’ anda! Terdapat undang-undang yang melindungi anda sebagai pemilik haiwan peliharaan, tetapi hanya jika haiwan peliharaan tersebut dilesenkan.
Terutamanya memandangkan banyak insiden lalu di mana diketahui ada penangkap-penangkap anjing berkontrak membunuh haiwan-haiwan tidak berdaya ini, atas alasan tidak mempunyai lesen.
Dan ya, terdapat juga kejadian di mana mereka telah menceroboh masuk ke rumah pemilik untuk membunuh anjing-anjing ini!

Tidak mahu berhadapan dengan situasi undang-undang yang menjengkelkan seperti ini? Jadi, pastikan anda membaca sebanyak mungkin mengenai Akta Pengurusan Strata 2013, yang merangkumi semua perkara yang boleh dilakukan dan tidak boleh dilakukan dalam bangunan bertingkat tinggi.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.