10 Lokasi Hartanah 'Panas' di KL dan Selangor!

Tramizi Hussin
10 Lokasi Hartanah 'Panas' di KL dan Selangor!
Kesan negatif pandemik COVID-19 terhadap pasaran hartanah di Malaysia memang tidak dapat disangkal lagi, tetapi sentimen pengguna dijangkakan akan kembali pulih selari dengan perkembangan vaksinasi.
Bahkan ada beberapa panganalisis pasaran hartanah mengesyorkan agar para pelabur lebih berhati-hati dalam menilai pasaran hartanah ketika musim pandemik.
Namun demikian terdapat juga pemain industri hartanah menjangkakan ini adalah masa terbaik untuk memiliki hartanah atas beberapa faktor antaranya kadar faedah bank yang rendah memberikan kelebihan kepada pembiayaan hartanah.
Malah data kami mendapati terdapat peningkatan penyenaraian hartanah khususnya di beberapa kawasan di Malaysia khususnya di pasaran utama seperti Kuala Lumpur dan Selangor.
Laporan Indeks Pasaran Hartanah Q2 2021 juga mendapati jumlah bekalan hartanah meningkat sebanyak 15.85%, tertinggi sejak Q1 2020.
Jadi, jom kita tengok 10 lokasi hotspot hartanah di KL dan Selangor berdasarkan peningkatan penyenaraian hartanah untuk tempoh H1 2021 vs H2 2020 dalam laman web kami.
Mana tahu, anda memang nak cari hartanah di kawasan itu, bolehlah mula mencari!

1. Desa Petaling, 43.71%

perumahan, beli rumah, jual rumah, jual rumah cepat, jual rumah murah, proses jual beli rumah, rumah murah
Desa Petaling merekodkan penyenaraian hartanah tertinggi di KL, meningkat 43.71% pada H1 2021 berbanding H2 2020.
Apa yang menariknya? Desa Petaling terletak antara Kuchai Lama, Bukit Jalil dan Sri Petaling.
Hanya terletak kira-kira 45 minit dari KLIA kawasan ini antara kawasan tumpuan golongan kelas pertengahan yang mencari kategori hartanah mampu milik.
Selain jaringan pengangkutan awam yang baik, jaringan lebuhraya yang mudah akses seperti lebuhraya NPE dan NKVE.
Lokasinya juga strategik, hampir dengan kawasan tumpuan pekerjaan seperti Bangsar, Mont Kiara, Kuchai Lama yang hanya terletak dalam radius kurang 20 km.
Malah kalau anda yang suka aktiviti beli belah anda boleh pergi ke Midvalley atau IOI Mall di Puchong. Semuanya dekat-dekat.

2. Desa Park City, 37.12%

perumahan, beli rumah, jual rumah, jual rumah cepat, jual rumah murah, proses jual beli rumah, rumah murah
Ini lokasi yang merekodkan pertambahan penyenaraian hartanah kedua tertinggi H1 2021 vs H2 2020, iaitu sebanyak 37.12%.
Yang menariknya Desa Park City adalah township moden yang cantik dan berjaya memenangi beberapa anugerah.
Terletak kira-kira 30 minit dari Kuala Lumpur, kawasan ini semakin mendapat perhatian ramai pelabur hartanah.
Ia juga kawasan pembangunan hartanah yang hampir dengan kawasan hartanah matang seperti Bandar Manjalara, Kepong, Segambut, Mont Kiara dan Bandar Sri Damansara.
Dari sebuah kawasan kuari, Perdana Park City, pemaju yang bertanggungjawab dalam perancangan bandar Desa Park City berjaya mengubah landskap hartanah kawasan ini kepada sebuah kawasan popular rekreasi dilengkapi dua tasik buatan dan hidupan akuatik.
Selain itu, kawasan ini juga dilengkapi kemudahan hospital swasta seperti ParkCity Medical Center dan juga Sekolah Antarabangsa Park City.
Kawasan ini juga mempunya tiga kawasan tarikan utama iaitu The Waterfront, The Central Park dan The Parkcity Clubhouse yang lengkap dengan pelbagai fasiliti sukan bertaraf tinggi seperti padang bola bersaiz FIFA!
Kalau anda ingin melabur dalam pasaran hartanah, inilah antara kawasan tumpuan golongan professional dari dalam dan luar negara.
Kalau nak beli untuk tinggal sendiri pun ini adalah antara kawasan terbaik.

3. Kuala Selangor, 28.65%

perumahan, beli rumah, jual rumah, jual rumah cepat, jual rumah murah, proses jual beli rumah, rumah murah
Kawasan ini semakin mendapat perhatian bagi mereka yang mencari hartanah jenis atas tanah. Antara pemaju hartanah terbesar yang berjaya membangunkan kawasan ini ialah LBS dan Ecoworld.
Antara projek perumahan atas tanah popular yang dibangunkan oleh pemaju hartanah EcoWorld adalah projek perumahan mewah Eco Grandeur.
Begitu juga pemaju LBS yang turut bersaing membangunkan hartanah di kawasan ini melalui projek hartanah mereka seperti Simfoni Perdana dan Irama Perdana.
Kalau anda yang ingin mencari kediaman atas tanah, anda mungkin boleh meninjau pasaran hartanah di kawasan Kuala Selangor ini, dengan pertambahan 28.65% penyenaraian.
Selain akses dan jaringan lebuhraya yang semakin baik, kawasan ini juga lengkap dengan pelbagai kemudahan lain antaranya Hospital UITM yang memberikan perkhidmatan kesihatan bagi penduduk sekitar kawasan ini.

4. Semenyih, 27.16%

perumahan, beli rumah, jual rumah, jual rumah cepat, jual rumah murah, proses jual beli rumah, rumah murah
Untuk pengetahuan anda bagi kediaman untuk duduk sendiri, kediaman atas tanah seperti teres setingkat atau dua tingkat sentiasa menjadi pilihan keluarga.
Antara projek perumahan baru yang sedang dibangunkan di kawasan ini adalah projek perumahan teres dua tingkat iaitu Verna Terrace Homes@ Serene Height.
Yang menariknya, kediaman ini dibangunkan secara ekslusif hanya 72 unit sahaja berkonsepkan moden kontemporari.
Bagi anda yang suka persekitaran ekslusif dengan persekitaran hijuan anda boleh melihat projek hartanah ini.
Bukan sahaja projek ini yang dibangunkan oleh pemaju terkenal iaitu UEM Sunrise, anda juga akan ditawarkan pegangan bebas bagi kediaman yang bakal anda miliki.
Lebih menarik, pemaju turut membangunkan kawasan rekreasi kehijauan yang unik dikenali sebagai Wellness Garden, Leisure Garden dan Themed Play zones.
Bagi pengguna pengangkutan awam, anda boleh ke stesen komuter berhampiran iaitu Stesen Komuter UKM. Okaylah kan?

5. KL Eco City, 23.84%

perumahan, beli rumah, jual rumah, jual rumah cepat, jual rumah murah, proses jual beli rumah, rumah murah
KL Eco City satu kawasan hartanah bercampur yang terletak di kawasan bandar Kuala Lumpur. Ia terletak di kawasan hartanah majoriti orang Melayu iaitu Kampung Abdullah Hukum.
Kawasan ini semakin menjadi perhatian para pelabur hartanah bagi kawasan sekitar kerana tumpuan kawasan komersial dan terdapat banyak peluang pekerjaan sekitar 20 km radius dari KL Eco City.
KL Eco City juga antara kawasan yang mudah diakses, mempunyai jaringan pengangkutan awam yang baik serta jaringan lebuhraya yang baik menghubungkan kawasan bandar utama seperti Shah Alam, Subang Jaya, Bangsar, Bukit Damansara dan Cheras.
Antara lebuhraya yang boleh menghubungkan anda ke kawasan utama di sebut di atas adalah Lebuhraya Persekutuan, NPE, Jalan Bangsar, Jalan Maarof, dan Jalan Klang Lama.
Bagi anda yang mencari kediaman untuk duduk sendiri di kawasan kejiranan elit dan gaya hidup mewah, KL Eco City antara pilihan terbaik!
Kawasan ini juga dilengkapi dengan kemudahan perkhidmatan kesihatan yang baik seperti Hospital Pantai Kuala Lumpur, Bangsar Medical Centre dan Century Medical Centre.
Begitu juga institusi Pendidikan yang bertaraf antarabangsa seperti Vikas International School, Havil International School dan SK Bangsar.

6. Cyberjaya, 22.64%

perumahan, beli rumah, jual rumah, jual rumah cepat, jual rumah murah, proses jual beli rumah, rumah murah
Cyberjaya antara lokasi hartanah yang terletak bersebelahan Putrajaya iaitu kawasan yang menempatkan bangunan kerajaan dan satu-satunya kawasan yang mendapat status MSC di Malaysia.
Antara kawasan yang lengkap dengan pelbagai kemudahan dari segi institusi pengajian tinggi dan perkhidmatan kesihatan.
Terdapat kira-kira 11 institusi pengajian di sekitar Cyberjaya antaranya Cyberjaya University College of Medical Science, Universiti Multimedia, Kirkby International College dan Sekolah Sri Putri.
Begitu juga dengan perkhidmatan kesihatan seperti Hospital Cyberjaya, Institut Kanser Negara dan Hospital Putrajaya.
Antara perangsang hartanah yang dijangka menaikkan nilai pasaran hartanah di Cyberjaya adalah pembinaan MRT Jajaran Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya (SSP).
Terdapat 2 stesen utama yang bakal dinikmati penduduk di Cyberjaya iaitu Cyberjaya Utara dan Cyberjaya City Centre. Laluan ini akan turut menghubungkan Cyberjaya dengan 35 stesen lain.
Antara projek hartanah popular di kawasan ini adalah The Mulia Residence oleh EMKAY, Residensi Aurora oleh PKNS, Maple Residence dan Sejati Residence oleh Paramount Property Sdn Bhd.

7. Hulu Selangor, 21.80%

perumahan, beli rumah, jual rumah, jual rumah cepat, jual rumah murah, proses jual beli rumah, rumah murah
Hulu Selangor antara kawasan yang semakin mendapat perhatian bagi hartanah jenis atas tanah di Selangor.
Bagi tempoh H1 2021 vs H2 2022, terdapat peningkatan 21.80% penyenaraian hartanah di PropertyGuru.
Antara pemaju tersebar yang membangunkan hartanah di kawasan ini adalah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor.
Projek hartanah yang dibangunkan oleh PKNS di kawasan ini antaranya Estera yang siap dibina pada 2018, Violet, Kamelia, Dillenia dan Azhara.
Kediaman yang ditawarkan oleh pemaju PKNS berkonsepkan pegangan bebas dengan keluasan tanah yang sangat besar dan harga yang ditawarkan juga harga mampu milik.
Bagi anda yang mencari kediaman keluarga yang selesa anda boleh mempertimbangkan hartanah di kawasan ini.

8. Kuala Langat, 19.36%

perumahan, beli rumah, jual rumah, jual rumah cepat, jual rumah murah, proses jual beli rumah, rumah murah
Kalau anda penggemar makan laut, anda mesti ke Kuala Langat. Bukan sahaja tumpuan penggemar makanan laut, kawasan ini turut semakin mendapat perhatian pembeli hartanah di Malaysia.
Secara geografinya, Kuala Langat terletak di Selangor dan bersempadan dengan daerah Klang dan Petaling Jaya di utara dan Sepang di bahagian timur.
Kuala Langat turut berhubung dihubungkan dengan jaringan Lebuhraya Kemuning – Shah Alam melalui Putrajaya, Lebuhraya Kuala Lumpur-Putrajaya dan juga lebuhraya ELITE yang menghubungkan Kuala Lumpur dan bandar Klang.
Terkenal dengan Pantai Morib, sudah pasti sektor pelancongan antara salah satu boosters aktiviti ekonomi dan hartanah di Kawasan sekitar Kuala Langat. Kebanyakkan hartanah di kawasan ini juga merupakan jenis pegangan bebas.
Pertambahan populasi di kawasan ini turut mempengaruhi para pemaju hartanah membangunkan hartanah di kawasan sekitar. Antara pemaju yang terlibat adalah LBS, EcoWorld, Tropicana Aman Sdn Bhd, IJM Land dan Gamuda Berhad.
Antara hartanah terkenal di Kuala Langat adalah projek township, Gamuda Cove yang turut menempatkan taman rekreasi air.
Anda juga boleh menikmati pengalaman pemandangan menaiki belon panas antara yang terpanjang di Asia Tenggara selain pusat komersial yang menjanjikan pelbagai aktiviti menarik!

9. Setiawangsa, 19.07%

perumahan, beli rumah, jual rumah, jual rumah cepat, jual rumah murah, proses jual beli rumah, rumah murah
Harga median hartanah bagi kawasan ini adalah RM733,000 berdasarkan data Property Advsisor dan merekodkan peningkatan 19.07% penyenaraian hartanah pada H1 2021 vs H2 2020.
Setiawangsa terletak hampir dengan Kuala Lumpur dan Ampang.
Dari segi akses hanya terdapat dua lebuhraya yang menghubungkan Setiawangsa iaitu MRR2 dan lebuhraya DUKE yang menghubungkan kawasan ini dengan Segambut dan Mont Kiara.
Kawasan ini turut lengkap dengan perkhidmatan kesihatan seperti KPJ Ampang Puteri, Columbia Hospital dan Gleneagles Kuala Lumpur.
Kalau anda yang sukakan persekitaran tenang dan jauh dari kesibukan lalu lintas anda boleh mencari pelbagai kondo pada harga mampu milik di Setiawangsa.
Begitu juga projek kondominium baru yang menarik antaranya projek kondominium Tuan 2egacy oleh pemaju CPI Land yang berkonsepkan British Kolonial!

10. Sri Petaling, 18.26%

perumahan, beli rumah, jual rumah, jual rumah cepat, jual rumah murah, proses jual beli rumah, rumah murah
Sri Petaling yang dahulunya terkenal dengan ladang getah kini antara 10 lokasi hartanah hotspot berdasarkan jumlah penyenaraian di PropertyGuru yang terletak di Kuala Lumpur dan Selangor!
Kawasan Sri Petaling yang terletak hampir dengan Bukit Jalil dan Kuchai Lama merupakan antara Kawasan dengan kepadatan penduduk yang tinggi.
Antara faktor yang mempengaruhi permintaan hartanah di Kawasan Sri Petaling adalah hampir dengan kawasan komersial, tumpuan pekerjaan, akses lebuhraya yang mudah dan lengkap.
Wujud juga jaringan lebuhraya yang memberi impak kenaikan pasaran hartanah di kawasan ini adalah Kuala Lumpur – Seremban Expressway, Shah Alam Expressway (KESAS), New Pantai Expressway (NPE), MRR2 dan Maju Expressway (MEX) yang mudah diakses.
Selain itu juga, terdapat kemudahatan tren LRT yang memberikan alternatif pengangkutan bagi penduduk di kawasan ini iaitu Stesen LRT Sri Petaling.
Begitu juga dengan institusi pengajian yang pelbagai seperti Sekolah Antarabangsa Sri Emas, Sekolah Antarabangsa Kingsgate dan Sekolah Alice Smith.
Anda juga mempunyai pilihan sekolah kebangsaan yang lain seperti SMK Seri Saujana, SMK Bandar Baru Seri Petaling dan SJK (C) La Salle.
Ok sekarang anda dah tahu 10 lokasi hotspot hartanah di Kuala Lumpur dan Selangor berdasarkan peningkatan penyenaraian di laman web kami.
Jangan tunggu, boleh terus hubungi ejen hartanah sekarang untuk dapatkan rundingan dan nasihat.
Selamat cari hartanah!
Panduan Relevan
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru