9 Kawasan Kejiranan Terbaik Di Selangor!

Kawasan kejiranan di Selangor banyak dah matang, tak kisahlah anda masih seorang pelajar dan muda atau berkeluarga atau ekspart, Selangor ada semua pembangunan hartanah sama ada yang hype Sunway ataupun tenang je di Putrajaya. Jom tengok!
kawasan kejiranan selangor, rumah di selangor, pinjaman perumahan

Click here for English version.

 

 

Selangor, negeri yang cukup kaya dek kerana kepesatan ekonomi dan taraf kehidupan yang tinggi. Yalah, boleh dikatakan semuanya ada!

Dari kompleks membeli belah sehinggalah kawasan pinggir bandar yang selesa. Selangor memang dari dulu jadi pilihan, terutama sekali buat para perantau yang ingin mencari rezeki di negeri orang.

Apatah lagi dengan sistem pengangkutan awam yang cekap menjadikan Selangor sebuah negeri yang mudah diakses, tak kisahlah di ceruk mana anda tinggal.

Walau banyak bangunan pencakar langit kelihatan dengan kepadatan penduduk yang padat, Selangor masih menjadi pilihan penduduk, tidak kiralah sama ada untuk golongan muda, keluarga mahupun ekspatriat. Selangor turut menawarkan ‘kehijauan’ buat mereka yang cintakan alam semulajadi.

Nak pindah ke Selangor? Terfikir kawasan kejiranan mana yang sesuai dengan anda? Teruskan membaca sambil kami bawa anda ronda-ronda satu Selangor!

 

Kejiranan Untuk Orang Muda

1) Subang Jaya

kawasan kejiranan selangor, rumah di selangor, pinjaman perumahan

Banyak kawasan pinggir bandar di Selangor dilihat senyap dan tenang saja, tapi Subang Jaya memang tak lah!

Walaupun banyak keluarga memilih untuk tinggal di Subang Jaya, namun kawasan ini juga terkenal dengan banyak tempat-tempat popular yang hip dan trendy, menawarkan pelbagai kemudahan khusus bagi golongan muda.

Di utara Subang terselit alamat “SS”, di mana SS15 adalah pusat komersial yang sibuk. Dekat sini, banyak kafe, sebut saja kafe hipster mahupun bertemakan keluarga, dengan variasi jenis makanan dan minuman yang boleh dicuba. Memang syok habis!

Manakala di selatan pula menyaksikan UEP Subang Jaya (USJ), dengan USJ 9 dan 10 berfungsi sebagai hab komersial utama.

Kalau anda seorang pelajar kolej mahupun universiti, mesti bestlah! Ye lah, Subang bukan sekadar terletak deretan bangunan pejabat je. Kawasan ni memang banyak kompleks membeli-belah antaranya Empire Subang, Subang Parade, Sunway Pyramid, SS15 Courtyard, One City, Main Place.

Tak kiralah di mana anda tinggal di Subang ini, kompleks membeli belah memang tak jauh mana pun. Tahu-tahu dah sampai.

Hartanah Menarik Di Kawasan Ini:

2) Bandar Sunway

kawasan kejiranan selangor, rumah di selangor, pinjaman perumahan

Bandar Sunway, atau Sunway City, sebuah bandar yang sibuk dan riuh rendah dan memang tumpuan pelajar.

Yang dahulunya merupakan tanah perlombongan yang terabai, kini Bandar Sunway dimajukan dan menjadi perbandaran pertama bersepadu sepenuhnya di Malaysia, dan kini semakin pesat membangun.

Berpusat di sekitar kompleks membeli-belah terkenal di Selangor - Sunway Pyramid. Sunway Geo dan Sunway Lagoon juga terletak betul-betul bersebelahan kompleks membeli belah tersebut, menjadikan kawasan ini kawasan hiburan umum yang sangat mengujakan.

Salah satu sebab kenapa Bandar Sunway menjadi pilihan utama pelajar adalah kerana di sini terletaknya banyak universiti berkelas dunia, seperti Sunway College/University, Monash University, Taylor’s University Lakeside Campus, dan The One Academy.

Menariknya, banyak kondominium dan apartmen dibangunkan di Bandar Sunway untuk kemudahan para pelajar universiti ini. Berjalan kaki je, sedar tak sedar lobi universiti dah ada depan mata. 

Bukan setakat pendidikan, bandar ini turut menawarkan kemudahan kesihatan yang sangat baik. Pusat Kesihatan Ramsay Sime Darby Subang Jaya, yang dikenali sebagai Pusat Perubatan Subang Jaya (SJMC), dan Pusat Perubatan Sunway semuanya terletak di sekitar.

Dan yang paling menarik, sambungan perhubungan dan akses mudah di segenap kawasan. Semua universiti, kediaman, hospital dan kompleks membeli belah semuanya dihubungkan dengan rangkaian pengangkutan awam yang sangat cekap.

Laluan Bus Rapid Transit (BRT) menghubungkan laluan LRT Kelana Jaya ke kawasan bandar, sementara pelbagai laluan pejalan kaki disediakan bagi menghubungkan stesen ke kemudahan sekitar.

Hartanah Menarik Di Kawasan Ini:

3) Shah Alam

kawasan kejiranan selangor, rumah di selangor, pinjaman perumahan

Ya, kehidupan sebagai seorang pelajar memang sibuk dan memenatkan. Itu sebabnya ramai yang memilih untuk tinggal di Shah Alam. Nak tahu kenapa?

Dikenali sebagai kawasan kejiranan yang tenang dan mendamaikan, di Shah Alam banyak aktiviti rekreasi berorientasikan alam sekitar boleh dilakukan untuk meredakan tekanan.

Sekiranya anda suka berjoging di tepi tasik selepas seharian penat bekerja, atau gemarkan aktiviti mendaki pada hujung minggu, Shah Alam adalah ‘pot’ bagi Hutan Simpan Bukit Cerakah, Taman Alam Shah Alam, dan banyak kelab-kelab golf.

Hartanah di Shah Alam juga boleh dikatakan agak mewah, dengan banyak pemaju melihat kawasan ini sebagai satu kawasan yang menawarkan ruang dalam ketenangan. Beberapa contoh perbandaran di sini termasuk Ecoworld Sanctuary, Bandar Rimbayu, dan Tropicana Aman.

Populasi pelajar juga ramai, yang kebanyakannya menganut di Universiti Teknologi MARA Shah Alam (UiTM), Management and Science University (MSU), UOW Malaysia KDU dan lain-lain.

Hartanah Menarik Di Kawasan Ini:

PropertyGuru Loan Pre-Approval

Penyelesaian Relevan

PropertyGuru Loan Pre-Approval

 

Kejiranan Keluarga

1) Petaling Jaya

kawasan kejiranan selangor, rumah di selangor, pinjaman perumahan

Orang memang tak hairan mengapa mengapa Petaling Jaya (atau lebih dikenali sebagai 'PJ') konsisten menjadi antara kawasan dengan permintaan tertinggi untuk pembelian hartanah di Malaysia.

Bandar yang berkembang pesat ini merupakan gabungan pusat komersial, perindustrian, kediaman, dan hiburan.

Pusat metropolitan yang tak terlalu gamat dan sibuk, Petaling Jaya menawarkan kehidupan dengan sambungan yang baik kepada kompleks membeli-belah, daerah komersial, dan sekolah-sekolah terkemuka kepada mereka yang berkeluarga.

Pusat membeli-belah mega yang popular termasuk Atria Shopping Mall, Paradigm Mall, dan Starling Mall, sementara SS2 adalah daerah komersial utama di mana ada saja aktiviti boleh dilakukan.

Sebagai bandar satelit Kuala Lumpur, daerah korporat dan komersial di PJ pesat dibangunkan dalam menawarkan banyak peluang pekerjaan.

Tak kiralah saiz keluarga anda, pilihan hartanah di sini boleh tahan juga – bermula dari banglo dan rumah teres, hingga flat dan kondominium mewah.

Hartanah Menarik Di Kawasan Ini:

 2) Puchong

kawasan kejiranan selangor, rumah di selangor, pinjaman perumahan

Puchong adalah sebuah bandar yang hadir dengan pusat komersial, tempat rekreasi, pusat membeli-belah, dan pelbagai institusi pendidikan bagi memenuhi keperluan setiap peringkat usia.

Zaman1980-an dulu, Puchong dianggap terletak di pinggir kota dan dilihat tiada potensi untuk dibangunkan berikutan kekurangan akses dan sambungan.

Dan hari ini, mujurlah dengan adanya laluan LRT Sri Petaling yang menghubungkan 8 stesen di Puchong je.

Ditambah pula dengan Lebuhraya Damansara-Puchong, Puchong kini terbukti menjadi kawasan kejiranan yang sangat popular untuk keluarga khususnya - dan merupakan tarikan utama bagi penggemar makanan buat penduduk Selangor.

Oleh kerana Puchong sememangnya bandar dengan kawasan perumahan, semestinya banyak sekolah dibina, dari prasekolah sehingga ke tahap menengah dibina untuk kemudahan semua.

Antara yang terkenal termasuklah R.E.A.L Kids Puchong Jaya, dan Rafflesia International & Private School.

Bagi mereka yang mengikuti kursus pengajian tinggi, pelajar boleh terus menuju ke Bandar Sunway atau Subang Jaya bagi mendapatkan pengajian universiti bertaraf dunia - semuanya mudah diakses dengan jalan raya mahupun pengangkutan awam.

Hartanah Menarik Di Kawasan Ini:

3) Cheras

kawasan kejiranan selangor, rumah di selangor, pinjaman perumahan

Kawasan kejiranan Cheras yang luas terbentang merangkumi Selangor dan Kuala Lumpur. Ia berkembang ke Ampang di bahagian utara, hinggalah ke hujung selatan yang berakhir di Kajang.

Keliru? Dah agak dah, tapi jangan risau. Kerana ini bermaksud di Cheras, keluarga anda boleh dapatkan banyak pilihan lain dalam memilih hartanah dan gaya hidup yang dicari.

Nak berhibur dan lepak dengan kawan-lawan? Di bandar yang sibuk ini sudah tentu terdapat banyak pilihan yang boleh anda pilih, kebanyakkanya terletak di dalam pusat membeli-belah - Sunway Velocity, Leisure Mall, EkoCheras Mall, dan IKEA Cheras.

Nak pergi pasar malam pun boleh! Pasar Malam Taman Connaught, pasar malam terpanjang di Malaysia tak wajar anda lepaskan!

Walaupun dulunya tak ada akses ke Cheras melalui pengangkutan awam, kini laluan MRT Sungai Buloh-Kajang boleh menghubungkan anda ke beberapa stesen di dalam bandar.

Ya, Cheras mungkin tak setenang dan mendamaikan, seperti Shah Alam atau Subang Jaya, namun rata-rata penduduk gembira je tinggal di sini.

Hartanah Menarik Di Kawasan Ini:

PropertyGuru Malaysia's Official Telegram Channel

Klik Untuk Sertai!

PropertyGuru Malaysia's Official Telegram Channel

 

Kejiranan Ekspatriat

1) Cyberjaya

kawasan kejiranan selangor, rumah di selangor, pinjaman perumahan

Digelar Silicon Valley Malaysia, Cyberjaya adalah bandar bertemakan teknologi maklumat yang memainkan peranan penting dalam sistem Koridor Raya Multimedia (MSC) kita.

Ini bermaksud anda boleh temui persekitaran terbaik untuk syarikat multimedia, contohnya syarikat MNC yang telah beroperasi di Cyberjaya.

Bandar ini semakin membangun sejak kebelakangan ini, dan menawarkan kehidupan yang tenang dan jauh dari hiruk pikuk Kuala Lumpur, walaupun hanya sejauh 25 km.

Walaupun hartanah di Cyberjaya umumnya lebih mewah, bandar ini juga sering dikaitkan dengan beberapa universiti popular.

Padanlah hartanah di sini jauh lebih murah bagi memenuhi permintaan populasi pelajar yang semakin ramai. Universiti ini termasuk Universiti Cyberjaya, Universiti Multimedia (MMU), dan Universiti Limkokwing.

Cyberjaya juga bandaraya yang tidak pernah ‘tidur’. Komuniti di sini macam tempat introvert berkumpul dan ramai yang gigih bekerja sehingga lewat malam. Mujurlah ada Dpulze Shopping Centre dan Gem In Mall yang tidak syak lagi memeriahkan suasana sehingga lewat malam.

Cyberjaya juga turut menawarkan keindahan alam semulajadi, seperti Cyberjaya Lake Gardens yang tenang dan mendamaikan.

Hartanah Menarik Di Kawasan Ini:

2) Putrajaya

kawasan kejiranan selangor, rumah di selangor, pinjaman perumahan

Kita selalunya kalau nak road trip kenalah ada destinasi nak dituju, Tapi, Putrajaya ni boleh road trip pusing-pusing dalam tu je, sebab luas!

Kawasan kehijauan yang luas, seni bina yang tersergam indah dan tasik yang tenang menjadikan perjalanan selama 40 minit dari Pusat Bandar KL ke sana tak terasa. Menjelang malam, banyak jambatannya disimbahi dengan lampu berwarna-warni menerangi bandar itu.

Putrajaya adalah ‘tulang belakang’ kepada Kuala Lumpur. Walau pun menjadi pusat pentadbiran persekutuan, Putrajaya taklah sesibuk mana dan keadaan di sana cukup santai dan tenang.

Bagi anda yang hobinya mengayuh basikal, tersedia laluan berbasikal khusus untuk digunakan. Sambil mengayuh, boleh sekali cuci mata sambil melihat keindahan taman hijau yang dijaga rapi.

Taman Wetlands Putrajaya, Taman Botani Putrajaya, dan tasik itu sendiri sudah lama menjadi tumpuan masyarakat di sekitar. Padanlah ia digelar ‘Garden City’.

Dari segi kemudahan pula, terdapat Hospital Putrajaya dan Institut Kanser Negara, serta Universiti Heriot-Watt dan hotel berprestij seperti DoubleTree Hilton. Apa saja anda perlukan, semuanya ada di sini.

Putrajaya dihubungkan dengan negeri sekitarnya menerusi 7 laluan lebuh raya utama. Pengangkutan awam pula di Putrajaya Sentral, pusat sehenti menghubungkan talian Transit KLIA melalui sistem Express Rail Link (ERL), pusat teksi, serta hab bas dari Nadi Putra dan RapidKL.

Laluan MRT Laluan 2 Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya (SSP) yang bakal dibina juga akan disatukan dengan stesen tersebut pada tahun 2023.

Hartanah Menarik Di Kawasan Ini:

3) Ara Damansara

kawasan kejiranan selangor, rumah di selangor, pinjaman perumahan

Kawasan pegangan bebas terakhir dalam daerah Petaling Jaya, tidak lain tidak bukan ialah Ara Damansara yang terletak bersebelahan Subang Jaya.

Sebuah bandar yang kecil dan tenang dan dikelilingi pelbagai kemudahan yang anda inginkan - hotel, sekolah, pasar raya besar, hospital, country club, dan banyak lagi!

Dahulu, Ara Damansara tidak diselia oleh mana-mana majlis perbandaran. Namun sejak pihak Sime Darby mengambil alih, Ara Damansara membangun dengan pesat sekali sehingga menjadi sebuah kawasan mewah idaman yang menjadi perhatian.

Merupakan bandar untuk kediaman, hartanah di sini kebanyakannya berada di kelas atasan - sama ada kediaman bersambung, banglo, apartmen servis, kondominium bertingkat atau pejabat kedai.

Oasis Square menjadi nadi bandaraya ini pada waktu malam. Di sini, anda bakal temui pusat bistro, bar, dan restoran mewah yang bergaya dengan laluan pejalan kaki terbuka di sekitar air pancut utama.

Selain dari lokasi utama yang menjanjikan kehidupan yang selesa dan tenang, Ara Damansara menawarkan sambungan akses terbaik ke kawasan sekitarnya. Terdapat dua stesen LRT utama di sini - Ara Damansara dan Lembah Subang.

Hartanah Menarik Di Kawasan Ini:

 

Panduan Relevan

 

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback