Sebelum Rumah Dilelong, Ini 6 Langkah Bank Sita Rumah!

Tramizi Hussin
Sebelum Rumah Dilelong, Ini 6 Langkah Bank Sita Rumah!
Selalu sangat kita nampak notis mengenai ‘rumah lelong’ atau ‘bank lelong’ yang ditampal pada serata tiang dan dinding, tetapi apakah maksudnya?
Lelong bermaksud hartanah atau rumah terbabit telah dilelong oleh pihak bank kerana peminjam (anda) ada masalah untuk bayar ansuran bulanan pinjaman.
Memang tak seronok kalau hartanah sendiri kena lelong. Manakan tak, anda kehilangan kediaman, dan mungkin juga semua yang ada di dalamnya – termasuklah barang berharga, serta perabot / kelengkapan mewah.
Itu tak ambil kira lagi duit yang anda belanjakan untuk hias atau ubah suai rumah! Fuh, sedih… Tapi tau tak, sebelum rumah anda dilelong, ia perlu melalui proses penyitaan.
Bagi memastikan anda tahu semua hak berkaitan proses ini dan bagaimana cara terbaik untuk mengelaknya, teruskanlah membaca supaya anda tak perlu lalui situasi perit ni.

Bagaimana Hartanah Di Lelong?

Apabila anda memohon pinjaman perumahan daripada pihak bank, adalah menjadi tanggungjawab ANDA untuk membuat pembayaran bulanan sehingga pinjaman itu selesai.
rumah lelong, lelong rumah, prosedur sita rumah, pinjaman perumahan
Satu perkata yang pasti : anda jangan sesekali atau banyak kali tak bayar ansuran bulanan pinjaman anda. Kerana dalam situasi ni, anda akan dianggap telah berhenti/tak mampu bayar pinjaman bank.
Memandangkan anda tak lagi mampu bayar bank, jadi mereka terpaksalah cari jalan lain untuk mendapatkan semula semua baki pinjaman anda.
Di sinilah, ‘permainan’ akan bermula. Rumah anda boleh (dan AKAN) disenaraikan untuk dijual bagi menarik minat pembeli dengan tawaran tertinggi, sama ada dalam lelongan swasta atau awam.

Tips PropertyGuru

Untuk pemahaman lebih jelas, penyitaan berlaku apabila peminjam tak dapat melunaskan hutangnya, dan pemberi pinjaman kemudiannya berhak memaksa peminjam untuk menjual aset yang digunakan sebagai cagaran.

6 Langkah Penyitaan Hartanah

Biasanya, inilah yang akan berlaku jika hartanah atau rumah anda akan dirampas.
Tapi, anda kena ingat yang proses penyitaan bukan mudah sebab bank perlu mengikut proses perundangan yang sangat khusus dan KETAT!
rumah lelong, lelong rumah, prosedur sita rumah, pinjaman perumahan
Ada 6 langkah bank kena ikut, kami rangkumkan semua dalam jadual di bawah ni.
1. Surat peringatan pertama
 • Bank keluarkan surat peringatan pertama
2. Notis amaran akhir
 • Dikeluarkan pada bulan kedua selepas surat peringatan pertama
3. Peguam bank hantar surat
 • Bank hantar surat tuntut jelaskan baki tunggakan (jumlah wang terhutang) dalam 14 hari pada bulan ke-3 dan ke atas
4. Bank hantar ‘Letter of Facility Withdrawal’
 • Anda perlu jelaskan baki keseluruhan pinjaman dalam masa maksimum 14 hari!
5. Masuk mahkamah!
 • Anda perlu hadir ke mahkamah.
 • Peguam bank akan mohon arahan penjualan dari mahkamah
 • Jurulelong dilantik
6. Harga rizab (reserve price) ditentukan
 • Penilai hartanah akan menentukan harga rizab hartanah anda untuk dilelong
 • Bergantung kepada harga pasaran dan baki pinjaman belum dijelaskan

Pelupusan & Penjualan Hartanah

Habis proses tu, anda kena ingat yang walaupun hartanah anda berjaya dilelong, itu tak bermakna anda sudah bebas!
Masih ada proses yang mesti anda lalui!
Kalau kita tengok betul-betul, hartanah yang dilelong selalunya berharga di bawah nilai pasaran bagi memudahkan proses penjualan dan menarik minat pembeli.
Jadi, ia boleh dijual dengan segera dan pihak bank juga akan mendapat wang mereka lebih cepat.
Oleh itu, harga lelong jualan akhir hartanah anda mungkin jauh lebih rendah daripada nilai sebenarnya.
Hasil daripada lelongan ini akan diambil bank untuk melunaskan baki pinjaman yang anda ambil, serta sebarang tunggakan yang lain.
JIKA anda bernasib baik, lebihan hasil jualan akan diberikan kepada anda.
Bagaimanapun, jika jumlah lelongan tak mencukupi untuk melunaskan jumlah pinjaman, siapa yang kena bayar baki tu lagi? ANDA!
Malah, anda juga mungkin perlu melunaskan perbelanjaan tambahan yang digunakan ketika proses lelongan.

Ketahui Hak Anda Sebagai Pemilik Rumah

Berdepan dengan penyitaan rumah kesayangan adalah situasi perit dan sukar untuk sesiapa saja.
rumah lelong, lelong rumah, prosedur sita rumah, pinjaman perumahan
Tapi, menangis air mata darah pun tak guna sebabnya anda sebagai pemilik rumah perlu tahu tentang hak undang-undang yang boleh menyelamatkan anda dan harta benda.
Jom kita tengok apa anda wajib buat dan 3 pantang larang JANGAN buat!

4 perkara wajib buat!

 1. Pastikan bil dan alamat surat menyurat anda sah dan terkini. Ini kerana pihak bank mungkin akan mengirimkan notis terakhir kepada anda, dan jika anda tak terima ia boleh menimbulkan masalah serius.
 2. Pastikan anda menerima notis daripada pihak bank (diwajibkan oleh undang-undang) sekiranya hartanah anda akan disita.
 3. Berkomunikasilah dengan bank anda untuk mencari penyelesaian terbaik untuk membiayai pinjaman anda. Ia boleh dilakukan dengan menyusun semula pinjaman anda, menyewa atau menjual hartanah terbabit.
 4. Pertimbangkan untuk menjual rumah anda sebagai unit subsale jika anda tak mampu membayar ansuran bulanan dan mengelakkan kegagalan membayar pinjaman (ia menjejaskan rekod kredit anda).

3 perkara jangan buat!

 1. Adalah sesuatu yang keji atau bodoh jika anda memilih untuk menghilangkan diri secara tiba-tiba, meninggalkan keluarga / saudara untuk menyelesaikan semua masalah perundangan dan kewangan anda. Banyak cantik!
 2. Elakkan diri daripada terikat dengan situasi yang boleh menambahkan beban perbelanjaan. Sebabnya, kewangan semasa anda mungkin tak cukup untuk menampung gaya hidup dan hutang / pinjaman anda.
 3. Jangan malu meminta pertolongan sekiranya anda ada masalah kewangan. Berbincanglah dengan bank. Walaupun anda seorang introvert atau malu mengaku anda sekarang sedang susah, adalah penting untuk anda berunding dengan pihak bank dengan lebih awal. Mana tahu yang anda sebenarnya layak mendapat pengurangan pembayaran ansuran atau pelanjutan tempoh pinjaman.
Penyitaan hartanah boleh dielakkan dengan berpegang kepada 2 perkara utama ini: Jangan sekali-kali mengambil pinjaman yang tak mampu dibayar, dan selalulah membuat pembayaran tepat pada waktunya!
Selamat beramal!
Panduan Relevan
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru