PJD Link & 4 Lebuh Raya Terbaru Serta Hartanah Sekitarnya!

Tramizi Hussin
PJD Link & 4 Lebuh Raya Terbaru Serta Hartanah Sekitarnya!
Persepsi yang orang Malaysia terutama jika anda tinggal di bandar besar seperti Kuala Lumpur adalah golongan yang terbeban kerja, kurang cuti dan paling banyak buang masa atas jalan raya, ada benarnya.
Jadi dalam situasi ni, mesti ramai terfikir, berbaloi ke beli rumah mahal-mahal, tapi tak gembira?
Apatah lagi kalau rumah tu jauh dari tempat kerja, pergi kerja awal pagi, balik matahari dah tenggelam dah.
Sebab itulah hubungan kita dengan lebuh raya macam benci tapi sayang. Benci sebab kena bayar tol dan naik lebuh raya pun sesak jugak! Tapi sayang sebab nak harapkan pengangkutan awam, lagilah pening kepala.
Jangan tak tahu yang lebuh raya di Malaysia ni walaupun kita rasa banyak kelemahan, ia diiktiraf antara yang terbaik di Asia, selepas Jepun dan China.

Apa Kaitan Lebuh Raya Dan Hartanah?

Di Malaysia, lebuh raya banyak terdapat di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor. Tempat lain pun ada juga, tapi di kawasan ni, silap masuk jalan terpaksa bayar tol oi!
lebuh raya, suke, pjd link, duke highway, wce, skve, plus, nkve, beli rumah, rumah untuk dijual
Sudah nama lebuh raya, mestilah dengan kewujudannya akan memudahkan pergerakan orang, jadi tak hairanlah harga hartanah berhampiran lebuh raya memang naik…walaupun sesak.
Bayangkan, sejak wujudnya lebuhraya South Klang Valley Expresway (SKVE), perumahan di kawasan Puchong yang berharga RM440,000 pada tahun 2015 telah melonjak naik kepada RM470,000 pada tahun 2020!
Banyak lagi sebenarnya kelebihan lebuh raya seperti menyuraikan kesesakan jalan, lebih selamat dan tentunya jaringan akses pengangkutan lebih baik!
Jadi, sesiapa yang bercadang nak beli atau sewa rumah, anda boleh sasarkan residensi yang berdekatan dengan highway.
Jom kami kongsikan 5 lebuh raya baru di Malaysia dan hartanah sekitarnya anda boleh cuci mata!

1. Petaling Jaya Dispersal Link (PJD LINK)

lebuh raya, suke, pjd link, duke highway, wce, skve, plus, nkve, beli rumah, rumah untuk dijual
Lebuh Raya Petaling Jaya Dispersal Link (PJD Link) merupakan sebuah projek lebuh raya dua lorong bertingkat yang panjangnya sehingga 34.3km.
PJD Link akan menghubungkan Plaza Tol NKVE di Lebuhraya SPRINT, Lebuhraya Persekutuan, NPE, KESAS dan akan berakhir di Persimpangan Lebuhraya Bukit Jalil.
Bonus untuk mereka yang sudah menetap mahupun bercadang nak beli rumah di hartanah baru sekitar Petaling Jaya (PJ).
Contohnya Bandar Utama, Taman Tun Dr. Ismail, Pusat Bandar PJ, Taman Dato ’Harun, Taman Sri Manja, dan Bandar Kinrara.
Kedudukan strategik PJ iaitu antara KL dan Pelabuhan Klang menjadikannya sebuah pusat perindustrian yang pesat seluas 120 hektar!
lebuh raya, suke, pjd link, duke highway, wce, skve, plus, nkve, beli rumah, rumah untuk dijual
Akses perhubungan yang sistematik seperti PJD Link sudah tentu dapat merangsang ekonomi di kawasan seperti PJ Sentral, Zon Industri Seksyen 51, Taman Medan dan Taman Teknologi Bukit Jalil.
Namun, menurut Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM), Lebuh Raya PJD Link ini belum lagi dibangunkan. Ia masih lagi dalam perbincangan antara pihak kerajaan Persekutuan dengan syarikat pencadang.
Kalau jadi, proses nak pembinaannya mengambil masa 3 tahun sahaja! Sempat lagi kalau nak cari rumah di sini. Cuma, kena jangkakan bahawa harga hartanah di PJ agak mahal.
 • Harga mula RM427,500
 • 5 pelan lantai
 • 2,056 unit
 • Harga mula RM390,000
 • 9 pelan lantai
 • 2 blok, 36 tingkat, 816 unit
 • Harga mula RM479,000
 • 3 pelan lantai
 • 30 tingkat, 758 unit

2. Lebuh Raya Sungai Besi-Ulu Kelang Elevated Expressway (SUKE)

lebuh raya, suke, pjd link, duke highway, wce, skve, plus, nkve, beli rumah, rumah untuk dijual
Lebuh Raya SUKE adalah lebuh raya bersepadu sepanjang 24.4 km yang menghubungkan Sungai Besi dan Ulu Kelang sebagai laluan alternatif utama bagi penduduk di sekitar Lembah Klang dan Kuala Lumpur.
Pembinaan highway yang sistematik ini mengambil masa hampir 5 tahun untuk siap sepenuhnya bermula dari Ogos 2016. Bagi mereka yang beli rumah di Ulu Kelang, SUKE menyediakan 3 lorong bertingkat sebagai jalan pintas dari Sri Petaling ke Taman Hillview.
Kalau sebelum ini, Sungai Besi dianggap mimpi ngeri kerana ramai yang terpaksa menghadap kesesakan hampir berjam-jam setiap hari untuk pulang ke rumah terutamanya di sekitar Cheras, Pandan Indah dan Ampang.
Kini, dengan SUKE, anda boleh dihubungkan kepada 6 laluan highway yang lain. Mengagumkan! Hanya perlu menggunakan Persimpangan Kosas atau Ampang seterusnya untuk akses ke AKLEH yang cuma 12km sahaja ke bandar KL.
lebuh raya, suke, pjd link, duke highway, wce, skve, plus, nkve, beli rumah, rumah untuk dijual
Selain itu, anda juga boleh menembusi ke lebuh raya Alam Damai, DUKE, KESAS, AKLEH, KL-Seremban, Cheras-Kajang, BESRAYA, Shah Alam dan MRR2 yang sememangnya terletak di kawasan tumpuan.
Pembinaan SUKE juga berpotensi menyebabkan kenaikan jumlah penduduk di sekitar Lembah Klang yang kini lebih dari 6 juta. Kesannya, permintaan terhadap hartanah juga akan turut melonjak naik!
Antara projek hartanah di kawasan sekitar seperti Puchong, Subang Jaya, Cheras, Ampang, Klang dan banyak lagi anda boleh tengok, misalnya:
 • Harga mula RM280,000
 • 13 pelan lantai
 • 4 blok, 1,140 unit
 • Harga mula RM318,000
 • 3 pelan lantai
 • 30 tingkat, 656 unit
 • Harga mula RM378,000
 • 3 pelan lantai
 • 2 blok, 800 unit
 • Harga mula RM537,000
 • 3 pelan lantai
 • 4 blok, 238 unit

3. Lebuh Raya Persisiran Pantai Barat (LPPB/WCE)

lebuh raya, suke, pjd link, duke highway, wce, skve, plus, nkve, beli rumah, rumah untuk dijual
Baru-baru ini berita kebenaran rentas negeri setelah 90% individu lengkap vaksin yang dijangka tercapai akhir Oktober ini sangat dinanti-nantikan hampir semua rakyat Malaysia.
Masing-masing bersemangat merancang destinasi percutian di merata tempat dan salah satu sasarannya adalah Pulau Pinang!
Tahun 2021 hampir ke penghujungnya, Lebuh Raya Persisiran Pantai Barat (WCE) yang dijangka siap pada tahun 2022 ini sudah pasti menjadi laluan pilihan!
Lebuh Raya WCE sepanjang 233km ini antara projek lebuh raya terbaru yang menghubungkan lebuh raya selatan seperti PLUS, SKVE, NKVE, NNKSB, KLKSE (LATAR), SAE secara terus menghala ke Pulau Pinang melalui Taiping Perak tanpa perlu meredah kesesakan bandar Ipoh.
Ia dibina oleh Konsortium Lebuhraya Pantai Barat (KLPB) dengan kerjasama Kumpulan Europlus Berhad (80%) dan Road Builders (20%) dan dijamin dapat menjimatkan minyak petrol dan masa perjalanan dari Selangor ke Perak seterusnya ke Pulau Pinang.
Apa yang menarik dengan WCE ini adalah reka bentuknya iaitu jalur lurus seolah-olah anda berada di kawasan lapangan terbang. Bezanya, anda memandu dengan roda 4 tayar tanpa sayap lah!
Ia dikelilingi pemandangan hijau dan persisiran pantai. Barulah feeling nak pergi bercuti kan? Pembukaan highway MCE adalah secara berperingkat mengikut peratus siap pembinaan yang sekarang ni pada kadar 66.5%.
Setakat ini, hanya jajaran 9 & 10 yang menghubungkan Kg Lekir di Setiawan dengan Beruas, Perak sahaja baru dibuka sejak dari tahun 2014. Selebihnya bakal siap akhir tahun depan. Sama-sama kita nantikan!

4. Lebuh Raya Lembah Klang Timur (EKVE)\

lebuh raya, suke, pjd link, duke highway, wce, skve, plus, nkve, beli rumah, rumah untuk dijual
Mula dibina pada tahun 2015 lagi, projek Lebuh Raya EKVE yang bernilai RM1.55 bilion ini dianggap projek lebuh raya mega yang boleh menghubungkan Hulu Langat, Ampang, Cheras, Kajang dan Putrajaya dengan pusat bandar menembusi MRR2.
Sepanjang 39km bermula dari persimpangan Ukay Perdana yang kini sudah mempunyai 3 laluan dan akan berakhir di Lebuh Raya SILK (Sungai Long).
Selepas Tol Ukay Perdana, anda akan berjumpa dengan persimpangan Ampang yang dikelilingi dengan hotspot perumahan di Ampang seperti pekan Ampang, Bukit Ampang dan Ampang Lakefront terlebih dahulu sebelum bertemu Lebuh Raya SUKE.
Kemudian barulah anda akan berhubung dengan Hulu Langat. Dengan adanya EKVE, penduduk di daerah Langat tidak perlu lagi melalui Lebuh Raya Grand Saga untuk ke bandar KL ataupun menghala ke pantai timur.
Projek Lebuh Raya EKVE ini dijangka siap pada penghujung tahun 2021. Ia sememangnya memang berbaloi untuk anda beli rumah di sekitar EKVE ini.
 • Harga mula RM221,000
 • 4 pelan lantai
 • 14 tingkat, 244 unit
 • Harga mula RM963,000
 • 566 unit, rumah berkembar, rumah pautan dan banglow
 • Harga mula RM290,000
 • 91 unit, rumah teres dan banglo

5. Lebuh Raya Setiawangsa-Pantai (SPE)

lebuh raya, suke, pjd link, duke highway, wce, skve, plus, nkve, beli rumah, rumah untuk dijual
Dahulunya dipanggil DUKE3, Lebuh Raya Setiawangsa-Pantai atau SPE sepanjang 32km ini baru sahaja dibuka pada tahun lepas untuk menghubungkan kawasan Lembah Pantai dan Gombak bermula dari Taman Melati (MRR2), berakhir di Universiti Malaya.
Apa agaknya yang menarik dengan SPE ini sehingga diiktiraf dalam Malaysia Book of Records?
Ini kerana infrastrukturnya yang menggunakan 424 rasuk BH Girder pada jambatan konkrit bertingkat sepanjang 67.5meter mengatasi rekod BH Girder yang terpanjang sebelum ini, 63.1meter.
Penggunaan BH Girder sesuai dibangunkan di kawasan yang padat, berterowong, mempunyai kabel dan saluran utiliti yang padat, lintasan sungai mahupun lintasan rel keretapi seperti SPE.
Jadi, tak hairanlah lebuh raya sistematik sebegini menelan belanja sehingga RM3.9 bilion!
Ia juga menjadi laluan mudah untuk anda yang bergerak dari Pantai Timur kerana SPE akan terus menghubungkan anda ke Lebuh Raya KL-Seremban dari Tol Gombak.
lebuh raya, suke, pjd link, duke highway, wce, skve, plus, nkve, beli rumah, rumah untuk dijual
Selain itu, anda berpeluang untuk bertemu dengan akses LRT Sri Rampai dan LRT Setiawangsa serta pusat tumpuan yang lain seperti IKEA, TRX dan highway MEX. Boleh bayangkan populasi penduduk yang bakal meningkat nanti?
 • Harga mula RM707,000
 • 3 pelan lantai
 • 16 tingkat, 176 unit
 • Harga mula RM514,620
 • 3 pelan lantai
 • 24 tingkat, 240 unit
 • Harga mula RM430,000
 • 4 pelan lantai
 • 3 blok, 1,309 unit
 • Harga mula RM636,000
 • 4 pelan lantai
 • 31 tingkat, 600 unit

Rancanglah Kehidupan Jangka Panjang

Walaupun kalau ditanya kepada orang ramai, kita tak berapa gemarkan lebuh raya sebab kena bayar tol, tak boleh dinafikan kewujudannya memang banyak manfaat.
Ia bukan sahaja menjimatkan masa perjalanan, lebuh raya juga merangsang nilai hartanah di kawasan sekitarnya.
Tapi ada juga orang tak suka rumah dekat lebuh raya sebab asyik kena tol dan sepanjang masa sesak, yang penting kena ikut keperluan masing-masing.
Selamat menilai!
Panduan Relevan
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Pembiayaan Semula

Ketahui penjimatan anda boleh dapat dengan pembiayaan semula pinjaman perumahan anda