10 Rumah Hijau Mesra Alam Di Malaysia Untuk Kehidupan Sihat!

Rumah yang menawan bukan saja cantik di mata, tetapi mempromosikan kehidupan mapan. Di bawah ini adalah rumah-rumah ‘hijau’ pilihan kami, antaranya Knikno House, Courtyard House, S11 House dan banyak lagi.
rumah mesra alam, rumah, bangunan hijau, alam sekitar, ubahsuai rumah, konsep bangunan hijau, konsep rumah hijau

Click here for English version

 

Elemen mesra alam kini semakin popular dan diterima di seluruh dunia, tapi bagaimana pula di Malaysia?

Menurut Kajian Sentimen Pengguna PropertyGuru Malaysia H1 2020, ramai rakyat Malaysia kini mempertimbangkan faktor kemapanan dan penjimatan tenaga ketika membeli rumah.

Tahu tak, banyak sebenarnya manfaat tinggal di rumah hijau ni. Bak kata orang "kesihatan adalah kekayaan", dan rumah mesra alam mendorong meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan kita semua.

Ia juga membantu dalam menyumbang kepada pembentukan dan pemeliharaan persekitaran yang sihat. Kejiranan yang mesra alam akan melahirkan komuniti peka dan tabiat kolektif yang membolehkan Bumi lebih terpelihara.

Sekiranya anda ingin tinggal dalam rumah hijau atau mesra alam ni, bagaimanakah caranya, dan nak mula di mana? Haa jangan risau, ini kerana hari demi hari sudah semakin banyak hartanah dan pembangunan dibina untuk kehidupan yang mapan.

Tapi sebelum itu! Sebelum anda buat sebarang keputusan, ini dia 10 rumah hijau pilihan kami di Malaysia sebagai inspirasi anda.  

 

1. Clay Roof House

rumah mesra alam, rumah, bangunan hijau, alam sekitar, ubahsuai rumah, konsep bangunan hijau, konsep rumah hijau

Kredit foto: archdaily.com

Arkitek: DRTAN LM Architect

Terletak di tengah-tengah Petaling Jaya, The Clay Roof adalah contoh penggunaan semula adaptif yang sangat baik. Sebelum diubahsuai, rumah ini usang dan buruk, dan pemilik barunya ingin mengubah rumah tersebut menjadi rumah hijau.

Oleh itu, arkitek di DRTAN LM menggunakan semula bahan binaan lama untuk mencipta nilai estetika kontemporari rumah pada hari ini.

 rumah mesra alam, rumah, bangunan hijau, alam sekitar, ubahsuai rumah, konsep bangunan hijau, konsep rumah hijau

Kredit foto: archdaily.com

Oleh kerana jubin bumbung tanah liat India asli di rumah ini masih dalam keadaan baik, ia dioptimumkan bagi membolehkan jumlah cahaya matahari pagi dan petang yang mencukupi masuk ke kawasan dalamannya.

Manakala kedudukannya pula bermaksud aliran udara dikawal secara semula jadi.

 

2. The Light Collection 1

rumah mesra alam, rumah, bangunan hijau, alam sekitar, ubahsuai rumah, konsep bangunan hijau, konsep rumah hijau

Arkitek: IJM Land

Dengan fasad berseragam yang menawan, kondominium The Light House Collection 1 di Gelugor, Pulau Pinang, pasti mencuri pandang pertama anda.

Namun hartanah ini bukan sekadar cantik je. Walaupun berbeza dari segi ukuran, setiap unit dilengkapi dengan sistem rumah pintar yang mengoperasikan keselamatan, termasuk automasi rumah, lampu dan kipas menerusi antara muka arahan berpusat.

Wah, ibarat hidup dalam sebuah pulau moden lah katakan!

 

3. Knikno House

rumah mesra alam, rumah, bangunan hijau, alam sekitar, ubahsuai rumah, konsep bangunan hijau, konsep rumah hijau

Kredit foto: archdaily.com

Arkitek: Fabian Tan Architect

Dengan keluasan 2,700 kaki persegi, Knikno House yang setinggi dua tingkat ini sangat luas. Terletak di Petaling Jaya yang dipenuhi keindahan alam sekitar menaikkan lagi seri kehijauannya.

Atas permintaan pemiliknya, rumah ini perlu menampilkan konsep “gudang" moden, kerana seluruh bahagian fasadnya terdiri daripada blok konkrit kelabu yang modular.

rumah mesra alam, rumah, bangunan hijau, alam sekitar, ubahsuai rumah, konsep bangunan hijau, konsep rumah hijau

Kredit foto: archdaily.com

Bahagian bawah plotnya menempatkan serambi kereta yang dilengkapi dengan laluan dan tangga, yang menghubungkan ruang dengan tingkat atas rumah.

Tingkat atas adalah ruang tamu terbuka satu tingkat yang menyambungkan serangkaian bahagian tertutup dan bilik peribadi. Sebagai penghormatan kepada alam semula jadi, terdapat kolam ikan koi di hujung belakang rumah yang dapat dilihat dari dek lounge. Menarik!

 

4. Ganendra Art House

rumah mesra alam, rumah, bangunan hijau, alam sekitar, ubahsuai rumah, konsep bangunan hijau, konsep rumah hijau

Kredit foto: www.shaliniganendra.com

Arkitek: Ken Yeang

Sebaik saja melangkah ke The Ganendra Art House, peminat seni bina mesra alam pasti akan terpegun dengan cerobong anginnya. Lubang udara alir turun menegaknya memberikan ruang penyejukan secara semula jadi.

Hujung bukaan di kawasan galeri rumah ini membolehkan pengudaraan semula jadi. Jadi dalam erti kata lain, rumah ini adalah ruang yang sejuk.

Konsep 'terbuka' yang segar ini melingkari keseluruhan premis, dengan bilik mandi rumah ini dibina dengan panel louvres yang menawarkan pengalaman pancuran cahaya alami.

rumah mesra alam, rumah, bangunan hijau, alam sekitar, ubahsuai rumah, konsep bangunan hijau, konsep rumah hijau

Kredit foto: www.shaliniganendra.com

Dek pancaran cahaya matahari yang tidak disaring, pelindung matahari dan penutup konkrit ini berfungsi melindungi semua bukaan dan tingkap dari sinaran matahari yang tidak diingini.

Terletak di Petaling Jaya, Ganendra Art House bukan sekadar mesra-alam dalam reka bentuknya tetapi juga dalam fungsi pragmatiknya: ia berfungsi sebagai rumah persendirian dan ruang pameran dan budaya.

 

5. Setia Greens Houses

rumah mesra alam, rumah, bangunan hijau, alam sekitar, ubahsuai rumah, konsep bangunan hijau, konsep rumah hijau

Arkitek: SP Setia

Terletak di Bayan Lepas, Pulau Pinang, rumah teres tiga tingkat di bawah pengawasan Setia Greens ini "sehijau" namanya.

Sifat mesra-alamnya memfokuskan kepada kecekapan penggunaan sumber dan pengurangan kesan bangunan terhadap kesihatan manusia dan alam sekitar.

PGMY_PropSite_Guides_Banner_610x457px_BM (1)

Dengan sistem penuaian air hujan, pemanas air suria, dan kelengkapan jimat-air, rumah-rumah ini menekankan penghormatan terhadap air dan hubungannya dengan unsur-unsur semula jadi yang lain.

Sementara itu, ia juga dilengkapi dengan sebatian organik yang tidak menentu (VOC) dan sistem atap penyejuk.

 

6. Courtyard House

rumah mesra alam, rumah, bangunan hijau, alam sekitar, ubahsuai rumah, konsep bangunan hijau, konsep rumah hijau

Kredit foto: o2designatelier.com

Arkitek: O2 Design Atelier

Sekali pandang, The Courtyard House di Bandar Seri Coalfields, Sungai Buloh ni macam rumah teres sederhana, namun sebenarnya ia lebih dari itu; terutama sekali di bahagian fasad teresnya yang sederhana.

Dulu, keseluruhan bahagian dalamannya menggunakan konsep teras halaman tradisional Melayu. Dalam istilah orang biasa: terdapat kebun pokok dalaman yang mengelilingi ruang di dalam rumah.

rumah mesra alam, rumah, bangunan hijau, alam sekitar, ubahsuai rumah, konsep bangunan hijau, konsep rumah hijau

Kredit foto: o2designatelier.com

Bagi memastikan konsep itu berfungsi dengan baik, kumpulan arkitek di O2 Design Atelier perlu membuat halaman berkapasiti berganda dari mula.

Menyempurnakan reka bentuk untuk rumah ini bermaksud menghilangkan papak aliran atas rumah yang asal dengan menggunakan jubin atap polikarbonat jernih yang mengalir dalam cahaya semula jadi.

Keindahan dan ketenangan minimalis rumah ini turut mendapat perhatian, dan diiktiraf selepas tercalon dalam kategori kediaman oleh World Festival of Interior Awards.

 

7. S11 House

rumah mesra alam, rumah, bangunan hijau, alam sekitar, ubahsuai rumah, konsep bangunan hijau, konsep rumah hijau

Kredit foto: dtlm.com.my

Arkitek: Archicentre

S11 House, sebuah lagi rumah hijau menawan yang berpusat di Petaling Jaya dalam senarai kami ini. Dibina seawal tahun 1960-an, rumah ini sudah lama ditinggalkan dan usang, sebelum melalui pengubahsuaian.

Hari ini, ia merupakan ruang mesra-alam di mana asasnya berkisar pada kewujudan pokok kanopi yang terdiri daripada tiga tanaman frangipani pahat patung, pohon belimbing, dan pohon sawit.

rumah mesra alam, rumah, bangunan hijau, alam sekitar, ubahsuai rumah, konsep bangunan hijau, konsep rumah hijau

Kredit foto: dtlm.com.my/

Nilai estetika minimalis perindustrian rumah ini secantik visualnya. Sebilangan besar bahan lama rumah ini digunakan semula melebihi had bentuk asalnya.

Antaranya, jubin bumbung konkrit dihancurkan menjadi kerikil; batu bata tanah liat lama yang digunakan semula di dinding ciri; dan kayu bumbung lama disesuaikan menjadi alatan berstruktur dan papan.

Jadi tak hairanlah mengapa rumah ini dianggap kawasan platinum yang didambakan dalam Indeks Bangunan Hijau (GBI) Malaysia!

PropertyGuru Malaysia's Official Telegram Channel

Klik Untuk Sertai!

PropertyGuru Malaysia's Official Telegram Channel

 

8. The Amber Residence

rumah mesra alam, rumah, bangunan hijau, alam sekitar, ubahsuai rumah, konsep bangunan hijau, konsep rumah hijau

Arkitek: Gamuda Land

Salah satu rumah hijau terbaik di Malaysia ialah The Amber Residence. Terletak di perbandaran Twentyfive7 di Kota Kemuning, kompleks servis apartment ini dilengkapi dengan beberapa ciri mesra-alam yang bergantung pada kehidupan bersama.

Kemudian terdapat Urban Farm, area khusus yang memberi inspirasi kepada penduduk untuk berkebun. Manakala Rooftop Outdoor Cinema pula membolehkan mereka berkumpul untuk menonton filem dan melihat bintang di langit.

Sementara itu, Multi Court khusus untuk mereka yang gemar bersukan secara berpasukan.

 

9. Gasing Indah House

rumah mesra alam, rumah, bangunan hijau, alam sekitar, ubahsuai rumah, konsep bangunan hijau, konsep rumah hijau

Kredit foto: archdaily.com

Arkitek: Seshan Design

Gasing Indah House di Petaling Jaya dibina dengan bajet yang terhad, tapi tak mungkin anda perasan dari rupa dan fungsinya.

Asalnya adalah rumah pautan dua tingkat, kemudian diubah menjadi rumah pintar empat tingkat yang merangkumi sebahagian ruang bawah tanah, bilik tidur utama sebagai lotengnya, dan halaman tengah padat yang dikelilingi sumber kehijauan.

Kerana sumber kewangan pemiliknya yang terhad, kerja-kerja ubah suainya tak boleh besar-besaran dan perlulah seminimum yang mampu.

rumah mesra alam, rumah, bangunan hijau, alam sekitar, ubahsuai rumah, konsep bangunan hijau, konsep rumah hijau

Kredit foto: archdaily.com

Namun, setiap kekangan pasti akhirnya menginsirasikan inovasi; di mana arkitek di Seshan Design bergantung pada prinsip reka bentuk yang cekap bagi memanfaatkan sepenuhnya ruang asal.

Halamannya pula adalah kawasan umum di mana cahaya semula jadi masuk dan udara disebar secara semula jadi di sekitar rumah.

 

10. RHOMBUS

rumah mesra alam, rumah, bangunan hijau, alam sekitar, ubahsuai rumah, konsep bangunan hijau, konsep rumah hijau

Arkitek: Beneton Properties

Memfokuskan kepada kemewahan lestari, RHOMBUS yang eklektik dan terletak di Bangsar ini memang juara dalam kecantikan, fungsi, dan lokasi.

Ianya cukup sempurna buat para pemelihara alam sekitar mahupun penghuni bandar untuk terus menetap. Hanya 25 unit yang tersedia untuk dipajak, menambahkan ciri eksklusifnya.

Hadir dalam bentuk rombus, bangunan kediaman ini didaftarkan dalam Indeks Bangunan Hijau (GBI).

Kenapa? Ia menggabungkan sistem fotovoltaik suria (PV), yang bermaksud ia menarik tenaga elektriknya dari sinar matahari, berupaya menurunkan pelepasan karbon.

 

Jadi, Anda Nak Hidup Mesra Alam…

Tanpa ragu lagi, rumah hijau mesra alam di Malaysia membuktikan kehidupan lestari tidak lagi mustahil malah penting untuk kesihatan persekitaran kita.

Adakah rumah hijau di Malaysia ini memberikan anda inspirasi? Luangkan sedikit masa dan bayangkan anda tinggal dalam rumah hijau dalam jangka masa panjang.

Bumi pun makin tenat, hidup makin mencabar, sekurang-kurangnya balik rumah sendiri yang mesra alam, mesti best kan? Hijau damai je…

 

Panduan Relevan

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback