LPPEH: Jom Kenali Fungsi & Tanggungjawabnya di Malaysia!

PropertyGuru Editorial Team
LPPEH: Jom Kenali Fungsi & Tanggungjawabnya di Malaysia!
Bila makin ramai orang sedang mencari hartanah kat Malaysia ni, makin banyak pula ejen dengan perunding hartanah yang haram atau tak bertauliah muncul!
Ejen dengan perunding hartanah ni dikira haram, sebab mereka tak berdaftar dengan BOVAEA (Board of Valuers, Appraisers, Estate Agents and Property Managers), lepas tu kaut pula untung ikut cara yang salah dan menjejaskan imej industri hartanah.
Disebabkan mereka yang tak bertanggungjawab ini lah, kerajaan buat keputusan untuk tubuhkan BOVAEA sebab nak pastikan pemilik dengan pembeli hartanah semua dilindungi.
BOVAEA – dalam Bahasa Melayunya Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Harta Tanah Dan Pengurus Harta (LPPEH) – adalah badan yang menjaga apa sahaja berkaitan dengan Pengawalan Penilai, Pentaksir, Ejen dan Pengurus Harta Tanah di Malaysia.
LPPEH ni sebenarnya dah ada sejak tahun 1981 lagi, dan dikawal oleh Kementerian Kewangan Malaysia. Operasinya pula ditadbir berdasarkan Akta Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah 1981.
Antara fungsi-fungsi LPPEH adalah memantau Pendaftaran Penilai, Pentaksir, Ejen dan Pengurus Harta Tanah, Penilai dan Ejen Harta Tanah Percubaan (Probationary Estate Agent – PEA), serta juga firma-firma Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah.
Selain tu, LPPEH bertanggungjawab juga untuk:
 • Meluluskan atau menolak pemohonan pendaftaran
 • Menjalankan pemeriksaan
 • Mengadakan prosiding disiplin
 • Menetapkan kadar yuran
 • Menganugerahkan biasiswa
 • Memastikan tingkah laku pihak Penilai, Pentaksir, Ejen Harta Tanah dan Pengurus Harta sentiasa profesional
Ada dua jenis pendaftaran yang LPPEH uruskan; yang pertama untuk Penilai/Pengurus Harta Tanah, dan yang kedua pula untuk Ejen Harta Tanah (REA).

Tanggungjawab Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Harta Tanah & Pengurus Harta (LPPEH)

 • Menguruskan Pendaftaran Penilai, Pentaksir, Ejen & Pengurus Harta Tanah, Penilai & Ejen Harta Tanah Percubaan dan juga firma-firma Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah
 • Meluluskan dan menolak permohonan pendaftaran
 • Menjalankan pemeriksaan
 • Mengadakan prosiding disiplin
 • Menetapkan kadar yuran dan menganugerahkan biasiswa
 • Mengawal tingkah laku profesional pihak Penilai, Pentaksir, Ejen dan Pengurus Harta Tanah

Apa Itu Ejen Harta Tanah (REA)?

LPPEH, BOVAEA, Real Estate Negotiator, Real Estate Agent
Nak jadi Ejen Harta Tanah (Real Estate Agent) ni tak lah semudah yang disangka. Ramai ingat kalau kerja je dengan syarikat jual hartanah, terus dapat jadi ejen hartanah.
Oh tidak! Ada peperiksaan dan tempoh percubaan ya, untuk pastikan ejen tu seorang yang bertauliah dalam industri ni.
Pertama sekali, kalau nak jadi Ejen Harta Tanah (REA) berdaftar, kena lulus dulu Bahagian 1 dan 2 daripada 12 kertas peperiksaan yang ada, lepas tu kena buat 2 tahun praktikal dengan mana-mana syarikat hartanah yang berdaftar.
Selepas itu, kena daftar pula sebagai Ejen Hartanah Percubaan atau Probationary Estate Agent (PEA) dan siapkan Tugasan 1 dan 2.
Lepas dah siap tugasan, kena ambil dan lulus Ujian Kecekapan Profesional (TPC) pula.
Bila dah selesai semua prasyarat itu, barulah ejen boleh pergi daftar di Lembaga sebagai Ejen Hartanah Berdaftar (REA).
Kalau pendaftaran dah berjaya, REA tu dah boleh terus kendalikan firma hartanah sendiri dan sediakan perkhidmatan seperti membeli, menyewa dan mencari hartanah untuk pelanggan.
Satu lagi manfaat yang ada kat REA ni adalah mereka boleh gajikan seramai 30 orang Perunding Hartanah atau Real Estate Negotiators (REN) untuk menyediakan perkhidmatan pada pelanggan.

Apakah Perbezaan REN & REA?

REN dan REA adalah mereka yang diberi kusa untuk memberi perkhidmatan kepada pelanggan dalam industri hartanah, tapi yang membezakan mereka adalah REA memang wajib berdaftar sendiri dengan LPPEH, tapi REN pula tak boleh berdaftar secara sendiri.
Walaupun REN tu tak berdaftar secara langsung dengan LPPEH, bila REN nak bekerja dengan firma hartanah, mereka kena pergi kursus berkenaan hartanah dulu selama dua hari, dan dapatkan sijil kehadiran daripada kursus tersebut.
Sijil itulah yang membuktikan REN tu boleh bekerja dengan firma hartanah, sama ada dengan kontrak perkhidmatan, atau kontrak perkhidmatan di bawah firma hartanah.
Kalau firma hartanah tu buat keputusan untuk terima permohonan dari REN yang mohon tu, firma kena hantar permohonan tu kepada LPPEH untuk dapatkan tag REN.
Lepas dah lulus permohonan, LPPEH akan keluarkan tag yang sepadan dengan nombor REN tu.
Bila dah dapat tag REN dengan pensijilan yang diperlukan, baru lah REN tu boleh mewakili mana-mana penjual, pembeli, tuan tanah dan penyewa dalam pemasaran dan penjualan hartanah!

Kalau nak tau dengan lebih lanjut tentang jenis-jenis pegangan tanah di Malaysia, bacalah Freehold, Leasehold Dan Lot Bumiputera. Tapi korang kenalah tau pasal cukai yang dikenakan bila nak menjual hartanah, iaitu Cukai Keuntungan Harta Tanah (CHKT).

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.