Pangsapuri Servis vs Kondominium – Apa Perbezaannya?

PropertyGuru Editorial Team
Pangsapuri Servis vs Kondominium – Apa Perbezaannya?
Pilihan, pilihan, dan pilihan. Semua orang suka jika ada banyak pilihan, kan! Dan apabila bercakap tentang pangsapuri untuk disewa, Malaysia pasti menawarkan lebih banyak pilihan untuk anda.
Namun, bila terdapat banyak sangat pilihan untuk dicuba, pastinya sukar untuk anda membandingkan kelebihan antara kondominium dengan pangsapuri servis. Boleh pening kepala dibuatnya, bukan?
Dengan pelbagai pilihan di pasaran, kami fikir ianya pasti membantu anda jika kami meneroka perbezaannya secara terperinci.
Persoalannya, mengapa sebilangan penyewa memilih untuk menginap di pangsapuri servis berbanding kondominium biasa?
Adakah kerana ianya lebih selesa, atau terdapat sesuatu yang LEBIH istimewa, contohnya rasa seperti berada di rumah sendiri? Jom kita lihat dengan lebih mendalam!

Apa Itu Pangsapuri Servis?

Pangsapuri servis kebiasaannya adalah sebuah unit berperabot lengkap, dengan menyediakan servis pengemasan berkala, malah berdekatan dengan kemudahan lain seperti pasar raya.
Dari segi sewaan, selalunya ia lebih berpatutan daripada bilik hotel, terutamanya jika anda merancang untuk tinggal lebih lama.
Dan seperti kebanyakan persoalan tentang isu hartanah, ada beberapa perkara penting yang dapat mengubah perbandingan tersebut – iaitu berkenaan kemudahan dan lokasi.
pangsapuri-servis-1
Sebagai contoh, sekiranya anda menginap berhampiran KLCC atau mana-mana destinasi pelancongan popular lain, ia pastinya lebih mahal berbanding menyewa tempat penginapan di pinggir Selangor.
Pangsapuri servis adalah hak komersial, oleh itu, undang-undang dan cukai yang dikenakan terhadap jenis hartanah ini jauh berbeza sama sekali.

Perbezaan Antara Kondominium Dan Pangsapuri Servis

Walaupun kondominium dan pangsapuri servis menawarkan kemudahan yang agak serupa, sebenarnya terdapat beberapa perbezaan ketara antara kedua-dua jenis hartanah ini.
Salah satu perbezaan antara kedua-dua ini, adalah pangsapuri servis kebiasaannya untuk kegunaan komersial, berbanding penginapan untuk tinggal di kondominium. Selain itu, ini antara beberapa perbezaan lain:

1) Status tanah

Kondominium didaftarkan sebagai kawasan perumahan persendirian, dengan unit peribadinya dimiliki oleh orang/pemilik yang berbeza.
Manakala pangsapuri servis pula dibina di atas tanah yang didaftarkan untuk kegunaan komersial, dan beroperasi seperti hotel. Ia biasanya mempunyai pemilik tunggal yang memiliki kesemua unit dalam satu-satu bangunan.

2) Titik harga

Kos adalah segala-galanya! Ini realitinya – perbezaan julat harga ketara antara pangsapuri servis dan kondominium.
Memandangkan pangsapuri servis terletak di atas tanah komersial, pemilik perlu membelanjakan jumlah yang lebih tinggi untuk kos seperti cukai tanah, bayaran elektrik dan air, serta bayaran penyelenggaraan bulanan.
pangsapuri-servis-2
Sebagai contoh, tarif air minimum di Malaysia untuk kegunaan domestik di Kuala Lumpur atau Putrajaya adalah RM6. Untuk kegunaan komersial, jumlahnya enam kali ganda lebih tinggi, iaitu RM36!
Tarif elektrik minimum di Malaysia untuk kegunaan kediaman adalah RM3, sementara tarif komersial voltan rendah adalah RM7.20.
Lihat jadual di bawah untuk melihat bagaimana kos penggunaan boleh berbeza antara kediaman (kondominium) dan komersial voltan rendah (pangsapuri servis):

Tarif A – Tarif Domestik (Kediaman)

Kadar Semasa (1 Jan 2018)

Untuk 200 kWh pertama (1 – 200 kWh) sebulan
21.80 sen/kWh
Untuk 100 kWh dan seterusnya (201 – 300 kWh) sebulan
33.40 sen/kWh
Untuk 300 kWh dan seterusnya (301 – 600 kWh) sebulan
51.60 sen/kWh
Untuk 300 kWh dan seterusnya (601 – 900 kWh) sebulan
54.60 sen/kWh
Untuk kWh seterusnya (901 kWh dan ke atas) sebulan
57.10 sen/kWh

Tarif B – Tarif Komersial Voltan Rendah

Kadar Semasa (1 Jan 2018)

Untuk 200 kWh pertama (1 – 200 kWh) sebulan
43.5 sen/kWh
Untuk kWh seterusnya (201 kWh seterusnya) sebulan
50.9 sen/kWh
Pihak berkuasa tempatan seperti Majlis Bandaraya Shah Alam juga mengenakan kadar penilaian yang lebih tinggi sedikit untuk pangsapuri servis, berbanding hartanah berstrata dan di atas tanah.
Mereka hanya akan mengenakan kadar penilaian 3.5% pada hartanah berstrata seperti kondominium, tetapi 5% untuk pangsapuri servis. Jom kita lihat gambaran umum mengenai kos perbandingan ini!

Komitmen Kewangan

Pangsapuri Servis vs Kondominium

Deposit Utiliti
Lebih tinggi untuk Pangsapuri Servis
Caj Utiliti
Lebih tinggi untuk Pangsapuri Servis
Cukai Tanah
Lebih tinggi untuk Pangsapuri Servis
Cukai Taksiran
Lebih tinggi untuk Pangsapuri Servis
Bayaran Penyelenggaraan
Cenderung Lebih Tinggi untuk Pangsapuri Servis
Di sini cukup jelas mengapa penyewa pangsapuri servis terpaksa menanggung kos sewa yang lebih tinggi.

3) Persekitaran

Kondominium lebih sesuai untuk seisi keluarga kerana ia menyediakan kemudahan bersama yang tidak eksklusif seperti kolam renang, gimnasium, dan bilik pesta. Woohoo, bilik pesta!!
Sekiranya anda ingin menyewa unit kondominium, terdapat kemungkinan yang anda akan tinggal di persekitaran yang lebih sibuk dan aktif.
Kesibukan yang kami maksudkan ni, adakala keadaan akan menjadi lebih bising dan bingit. Ini semua berpunca dari bilik pesta tu lah!
Sebaliknya, pangsapuri servis pula hanya ada beberapa unit dan memenuhi keperluan penginapan jangka pendek dan juga jangka panjang. Kebiasaannya ia berada di atas, atau di sebelah, pusat membeli-belah.
service apartment, service apartment malaysia

Harga Sewa Untuk Pangsapuri Servis

Harga sewa untuk pangsapuri servis berbeza mengikut perkhidmatan dan kemudahan yang disediakan.
Bergantung pada jangka masa penginapan anda, ada beberapa pangsapuri servis yang mungkin memberikan potongan harga untuk penginapan jangka masa yang lebih lama.
Terdapat juga manfaat tertentu bagi pelanggan yang menyewa berulang kali! Sebuah unit yang berperabot lengkap boleh berharga RM2,400 sebulan.
Pangsapuri ini kebiasaannya dilengkapi dengan keperluan asas. Walaupun tidak sehebat seperti pengalaman hotel lima-bintang, ia sudah memadai!
Anda pasti akan dapat mencari tempat penginapan dengan sewa lebih murah bermula dari RM1,200 sebulan, tetapi ia mungkin tidak dilengkapi dengan kemudahan yang komprehensif (contohnya, cadar katil tidak disediakan).
Di hujung skala lain pula, terdapat pangsapuri dengan perkhidmatan mewah. Ianya nampak mahal, serta dilengkapi dengan perabot yang elegan. Pangsapuri servis seperti ini biasanya berharga sekurang-kurangnya RM10,000 sebulan. Fuh!
Lihat hartanah untuk dijual

Pangsapuri Servis Yang Wajar Anda Lihat Dan Cuba!

Berikut adalah senarai pangsapuri servis yang kami cadangkan. Semuanya diselenggara dengan baik, dilengkapi perabot, menawarkan fasiliti yang hebat, dan terletak di kawasan bandar raya dengan akses mudah ke kemudahan utama.

1) Regalia Residence

service-residence-vs-condo-1 (1)
service-residence-vs-condo-2 (1)
Unit-unit menawan ini dilengkapi dengan 1, 2, 3 bilik tidur, atau dalam jenis Studio, dan kosnya berbeza dari RM1,500 hingga RM3,500 untuk penginapan sebulan (bergantung pada saiz dan perabot). Ia mewah, dan sudah pasti kami sudah suka akannya!
Terletak di tengah-tengah KLCC, ia terkenal dengan kolam infiniti mengagumkan yang menawarkan pemandangan bandaraya yang indah. Terdapat restoran di atas bumbung, kedai serbaneka, gimnasium dan banyak lagi, semuanya di bawah satu bumbung!

2) Tropicana The Residences

service apartment, service apartment malaysia
service apartment, service apartment malaysia
Dengan harga bermula dari RM3,000 hingga RM9,000 sebulan, kediaman mewah ini sangat sesuai untuk penginapan bersendirian atau bersama pasangan. Bayangkan, tekanan anda pasti akan hilang sebaik saja anda melangkah masuk, seolah berada dalam dunia anda sendiri! Pasti lega rasanya.
Tropicana The Residences menyediakan ciri keselamatan sepanjang masa, dan menawarkan ruang santai langit yang indah. Ia juga terletak di sebelah beberapa perhentian bas dan pasar raya.

3) KL Trillion

service apartment, service apartment malaysia
service apartment, service apartment malaysia
KL Trillion adalah pangsapuri servis mewah yang terletak tidak jauh dari MRT. Ia menawarkan pelbagai kemudahan seperti trek joging, jakuzi, dan kolam renang.
Dengan harga mampu milik untuk 3-4 orang, harga sewaan boleh bermula lebih dari RM3,000 sebulan. Sekiranya anda memerlukan penginapan yang lebih besar, anda juga boleh melihat suite perkhidmatan yang lebih besar (5 bilik tidur, tidak kurang!), dengan harga RM9,600 sebulan.

Sama ada anda ingin menyewa kondominium atau mahukan kelebihan-kelebihan dari pangsapuri servis, pastikan anda mempertimbangkan keperluan dan anggaran bajet dengan teliti sebelum membuat keputusan. Bacalah panduan kami ‘Semua Yang Anda Perlu Tahu Tentang Pinjaman Perumahan Di Malaysia’ untuk menolong anda!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.