10 Projek Popular Rumah Teres 2 Tingkat Di Selangor

Tramizi Hussin
10 Projek Popular Rumah Teres 2 Tingkat Di Selangor
Impian hampir setiap individu yang berkeluarga adalah untuk memiliki rumah mereka sendiri. Namun, mereka juga perlu mengambil keputusan mengenai jenis rumah yang bakal dibeli.
Buat mereka yang tinggal di Lembah Klang, khususnya di Selangor, mereka biasanya perlu membuat pilihan di antara rumah jenis landed seperti teres dan banglo dengan rumah jenis high-rise seperti kondominium dan apartmen. Kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan mereka yang tersendiri.
Berikut kami kongsikan projek rumah teres 2 tingkat di Selangor!

1. Mio Spring (Bakal siap 2025)

Kawasan kediaman ini terletak di Bandar Gamuda Cove, Banting. Rumah teres bertema Jepun dengan ruang minimalis di kawasan ini dijual pada harga RM 478,000 hingga RM 1,610,000.
Terletak bersebelahan Paya Indah Discovery Wetlands dan hutan simpan yang subur anda boleh menjangkakan suasana yang menyegarkan setiap hari.
Terdapat 618 unit dengan keluasan di antara 1832 – 2777 kps dan dijangka siap pada tahun 2025.

2. Sejati Lakeside

Cyberjaya merupakan bandar moden yang semakin mendapat sambutan dalam kalangan rakyat Malaysia. Bandar pintar ini juga mudah diakses melalui pelbagai lebuhraya seperti ELITE, MEX, NPE, LDP, SKVE dan Kajang Silk.
Sejati Lakeside di Cyberjaya pula menawarkan rumah teres 2 tingkat pada harga jualan RM 418,888 hingga RM 2,092,000. Setiap unit mempunyai 4 bilik tidur dan 4 bilik air.

3. BK5 @ Bandar Kinrara

BK5 atau juga dikenali sebagai Bukit Kinrara 5 merupakan tanah kediaman pegangan bebas di Puchong. Jarak dari BK5 ke pusat bandar Selangor adalah 25 hingga 30 minit pemanduan melalui Lebuhraya Shah Alam/E5.
BK5 mempunyai akses mudah ke pelbagai kemudahan seperti pusat membeli-belah, kedai makan, dan tempat riadah. Harga jualan untuk rumah teres 2 tingkat adalah RM 418,888 – RM 1,600,000. Unit kediaman di sini mempunyai 4 bilik tidur tetapi ada unit yang dilengkapi 3 bilik air manakala ada juga yang mempunyai 4 bilik air. Harga kps adalah RM 146 – RM 705.

4. Sierra 6 @ 16 Sierra Puchong South

Unit kediaman di Sierra 6 @ 16 Sierra mempunyai kelengkapan kualiti gred hotel. Penghuni boleh menikmati mandian yang selesa dengan adanya tab mandi di bilik tidur utama. Sierra 6 @ 16 Sierra menitikberatkan keselamatan. Rumah pengawal 24 jam dengan pengawasan CCTV, sistem akses kad dan pagar perimeter untuk memastikan persekitaran yang selamat.
Harga jualan adalah RM 430,000 hingga RM 2,800,000 untuk rumah teres 2 tingkat dengan 4 bilik tidur and 4 bilik air. Ia mempunyai mempunyai keluasan tanah 22′ x 75′ dengan saiz binaan antara 2,540 kaki persegi.

5. Residensi Aurora

Residensi Aurora terletak di Selangor Cyber Valley, Cyberjaya merupakan kediaman rumah pintar dalam kawasan berpagar komuniti yang dibangunkan oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Reka bentuk rumah berkonsepkan ‘moden tropikal’ mengikut citarasa masyarakat moden tetapi masih mengekalkan ciri-ciri tropikal’ yang sesuai dengan cuaca panas & lembap di Malaysia. Perkara utama yang dititikberatkan dalam rekabentuk rumah ini adalah dari segi penyediaan pengudaraan semulajadi (natural ventilation) & pencahayaan semulajadi (natural lighting).
Unit adalah terhad. Anda boleh memilih unit yang dilengkapi 5 bilik tidur dan 5 bilik air atau 6 bilik tidur dan 6 bilik air.Harga jualan adalah bermula dari RM 1,538,000.00 hingga RM 1,546,000. Kemudahan yang disediakan termasuk tempat letak kereta berbumbung dan luas, pagar perimeter, taman permainan kanak-kanak dan sistem keselamatan 24 jam.

6. Valeria Garden Homes

Valeria Garden Homes adalah kawasan kejiranan di Gamuda Gardens, Sungai Buloh. Ia boleh diakses dengan mudah melalui 3 lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan, Lebuhraya LATAR dan Lebuhraya Koridor Guthrie.
Unit kediaman di sini mempunyai saiz binaan antara 2,353 kps hingga 3,492 kps, dengan 4 bilik tidur dan 4 hingga 5 bilik air. Dengan kemudahan seperti taman permainan kanak-kanak, rumah kelab dan keselamatan 24 jam, harga jualan adalah RM 342.86 kps.

7. Mawar Gardens 2 (Pelancaran 2024)

Terletak di Bukit Beruntung, Rawang, pelancaran rasmi akan diadakan untuk Mawar Gardens 2 selepas projek Mawar Gardens melalui penyerahan milikan kosong pada tahun 2019.
Terdapat 79 unit rumah teres 2 tingkat dengan saiz tanah 20′ x 65 & 22′ x 65′, menampilkan susun atur yang luas dengan jumlah keluasan binaan 1,786 kaki persegi dengan harga jualan bermula dari RM380K. Keluarga besar boleh memilih reka bentuk khas dengan ruang maksimum yang diluaskan sepenuhnya yang dilengkapi dengan 4 bilik tidur dan 4 bilik mandi.

8. Rimbayu Perennia

Rimbayu Perennia adalah pembangunan perumahan teres dua tingkat pegangan pajak yang terletak di Kota Kemuning, Shah Alam. Unit kediaman di sini dilengkapi dengan tempat letak kereta berbumbung dan kemudahan seperti kawasan barbeku, rumah kelab, jakuzi, taman permainan, kolam renang, bilik gimnasium, trek joging, sauna, kolam renang, dan sistem keselamatan 24 jam.
Rumah teres 2 tingkat di sini kebanyakannya terdiri daripada 4 bilik tidur dan mempunyai keluasan antara 2,216 kps – 2,505 kps. Harga jualan pula adalah RM 418,000 ~ RM 1,500,000.

9. Penduline @ Bandar Rimbayu

Buat mereka yang ingin tinggal di Kota Kemuning, Shah Alam, satu lagi pilihan buat anda adalah Penduline @ Bandar Rimbayu. Apa yang menarik di sini adalah, Penduline TIDAK mengenakan caj penyelenggaran setiap bulan.
Kemudahan yang termasuk dalam pas Penduline terdiri daripada 4 ekar kawasan rekreasi dengan laluan pejalan kaki meliputi 750m, gelanggang serbaguna, gelanggang futsal dan taman permainan. Unit kediaman di sini mempunyai 4 bilik tidur dan 3 bilik air dan harga jualan adalah RM 650,000 -RM 1,350,000.

10. Eco Grandeur

Bandar Puncak Alam merupakan kawasan yang semakin mendapat perhatian pembeli rumah. Selain mempunyai kampus UiTM dan Hospital Al-Sultan Abdullah, pelbagai kemudahan dan daya tarikan lain juga ada di sini.
Eco Grandeur merupakan kawasan kejiranan berpagar dan berkawal di Puncak Alam dengan keluasan 1,400 ekar. Rumah teres 2 tingkat di sini mempunyai 4 atau 5 bilik tidur dan 3 atau 4 bilik air. Harga jualan adalah RM 500,000 – RM 2,500,000.

Ruangan Rumah Lebih Luas Jadi Idaman

Memang susah nak cari rumah teres 2 tingkat di Selangor, kalau ada pun memang cepat kena sambar sama ada dengan pencari hartanah ataupun pelabur hartanah walaupun dalam situasi ekonomi sekarang ini.
Permintaan hartanah yang mempunyai ruang lebih luas semakin trending, sebab itulah anda boleh lihat berapa banyak projek pembangunan rumah teres 2 tingkat sedang giat dibangunkan.
Jadi, tunggu apa lagi? Buatlah keputusan yang bijak!
Panduan Relevan
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru

Kalkulator Pembiayaan Semula

Ketahui penjimatan anda boleh dapat dengan pembiayaan semula pinjaman perumahan anda

Soalan berkenaan rumah teres.

Berbanding dengan rumah high-rise seperti kondominium dan apartmen, rumah teres mempunyai ruang yang lebih besar, nilai jualan semula yang lebih tinggi, dan mempunyai suasana tenang dan lebih privasi.

Perbezaan di antara ketiga-tiganya adalah saiz. Rumah teres adalah yang terkecil di antara semua, biasanya 22 kaki x 75 kaki. Rumah teres link lebih besar daripada rumah teres. Rumah superlink pula adalah yang terbesar, boleh mencecah sehingga 34 kaki x 80 kaki.

Terdapat peraturan di Malaysia yang membenarkan renovation atau pengubahsuaian kecil pada rumah tanpa memerlukan sebarang permit. Walau bagaimanapun, ianya tidak dinyatakan dengan jelas, jadi sebab itulah kita perlu berwaspada.