Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Surat Ikatan Penyerahan Hak (Deed of Assignment)?

PropertyGuru Editorial Team
Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Surat Ikatan Penyerahan Hak (Deed of Assignment)?
Bila bercakap tentang hal yang melibatkan jual beli hartanah, ada beberapa dokumen penting yang anda perlu tanda tangan.
Jangan lupa, pemindahan hak milik ni melibatkan hartanah bernilai ratusan ribu Ringgit, jadi pastikan anda baca dokumen-dokumen ini dengan teliti.
Dalam artikel ini, kita akan fokus pada SATU saja dokumen yang anda akan jumpa bila membeli dan menjual hartanah – Deed or Assignment, juga dipanggil sebagai Surat Ikatan Penyerahan Hak.

Apa Itu Deed Of Assignment?

Deed of Assignment (DOA) adalah dokumen sah yang memindahkan hak milik hartanah daripada satu pihak ke pihak yang lain.
Anda juga perlu menyediakan DOA kalau anda nak buat permohonan pinjaman perumahan di Malaysia.

Kat Mana Surat Ikatan Penyerahan Hak Akan Muncul Dalam Proses Jual Beli Hartanah?

Selain daripada Sale and Purchase Agreement (SPA) – yang juga dikenali sebagai Perjanjian Jual Beli – anda juga perlu sain Memorandum of Transfer (Borang 14A).
Surat Ikatan Penyerahan Hak, deed of assignment, deed of mutual covenant, pinjaman perumahan, pinjaman rumah
Kalau hartanah tersebut masih belum lagi ada hakmilik tanah (land title), kat sinilah Deed of Assignment perlu ditandatangani, di mana ia melibatkan dua pihak:
  1. Pemberi hak (assignor): Individu atau syarikat yang akan memindahkan hak milik hartanah tersebut kepada pemegang serah hak.
  2. Pemegang serah hak (assignee): Pembeli rumah.

Memohon Pinjaman Perumahan

Bagi hartanah kediaman yang belum ada hakmilik tanah, Surat Ikatan Penyerahan Hak adalah satu daripada dokumen sekuriti yang anda perlu hantar kepada pemberi pinjaman bila anda buat permohonan pinjaman perumahan.
Dokumen-dokumen sekuriti lain yang anda perlu disediakan adalah Surat Kuasa Wakil (Power of Attorney) dan Perjanjian Fasiliti (Facility of Agreement).
Pemberi pinjaman mungkin akan minta dokumen-dokumen sekuriti lain kalau mereka rasa latar belakang kewangan anda tak cukup kuat.

Apa Yang Anda Perlu Perhatikan Dalam Surat Ikatan Penyerahan Hak?

Proses mendapatkan pinjaman perumahan ni memang panjang dan leceh, tapi anda kena pastikan yang anda tak terlepas pandang sebarang perkara penting.
PGMY_No_1
Kami senaraikan elemen-elemen penting dalam Surat Ikatan Penyerahan Hak:
Perkara kena ada dalam DOA
  • Nama pemilik atau pemilik-pemilik.
  • Harga yang dipersetujui.
  • Saiz dan butiran hartanah
  • Tarikh transaksi
  • Tanda tangan semua pihak terlibat
Kalau ada sebarang istilah perundangan yang anda tak faham, pastikan anda jelaskan istilah-istilah tersebut sebelum anda tanda tangan apa-apa!

Apa Perbezaan Antara Deed of Assignment dengan Deed of Mutual Covenant?

Anda mungkin pernah dengar istilah Deed of Mutual Covenant (DMC), tapi ini tak sama dengan Deed of Assignment.
Bagi hartanah jenis strata, Deed of Mutual Covenant adalah perjanjian yang dipersetujui oleh semua pemilik yang terlibat.
Perjanjian ni boleh melibatkan perkara-perkara besar seperti pengubahsuaian yang boleh dilakukan hingga benda-benda kecil seperti jumlah haiwan peliharaan yang dibenarkan dalam rumah.
Surat Ikatan Penyerahan Hak, deed of assignment, deed of mutual covenant, pinjaman perumahan, pinjaman rumah
Bila Deed of Mutual Covenant ditandatangani, semua pemilik perlu mematuhi syarat-syarat yang telah dinyatakan.
Kalau sebarang syarat-syarat ini dilanggar, pemilik-pemilik lain boleh mengambil tindakan undang-undang.
Deed of Mutual Covenant ni hanya terpakai lebih kurang 12 bulan sebelum Join Management Body (JMB) ditubuhkan bagi hartanah strata tersebut.
Bila JMB dah ditubuhkan, sebarang peraturan-peraturan JMB akan menggantikan Deed of Mutual Covenant.
Secara ringkasnya, Deed of Assignment digunakan untuk memindahkan pemilikan hartanah yang tidak mempunyai hakmilik tanah. Deed of Mutual Covenant pula adalah perjanjian yang dipersetujui oleh pemilik-pemilik bersama, sebelum penubuhan JMB.

Apa Perbezaan Antara Deed of Assignment dengan Memorandum of Transfer?

Memorandum of Transfer (MOT) hanya boleh digunakan untuk memindahkan hak milik bagi hartanah yang mempunyai hak milik induk yang relevan.
MOT tidak boleh digunakan untuk memindahkan hak milik hartanah yang tidak mempunyai hak milik master, individu, atau strata yang relevan.
Perkara ni biasanya berlaku bagi hartanah jenis strata, di mana pihak pemaju masih belum mendaftarkan lot kepada hartanah-hartanah individu.
Dalam kes sebegini, borang Deed of Assignment (DOA) lah yang akan digunakan, berserta dengan Developers Consent. Kadang-kala, hak milik jenis strata juga datang dengan Deed of Mutual Covenants.
Panduan Relevan
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru