PPR/PPRT: Ketahui Kelayakan, Syarat & Cara Memohon!

Tramizi Hussin
PPR/PPRT: Ketahui Kelayakan, Syarat & Cara Memohon!
Selain daripada makan minum dan pakaian, tempat tinggal adalah antara hak asasi setiap manusia. Malangnya, bagi sesetengah keluarga yang kurang bernasib baik, ini bukanlah realiti hidup mereka.
Dengan jumlah pendapatan isi rumah yang rendah dan tanggungan yang ramai, golongan ini terus dibimbangi kemungkinan akan dihalau tuan rumah akibat tidak mampu membayar sewa.
Bagi menangani masalah ini, antara usaha yang dijalankan oleh kerajaan adalah Program Perumahan Rakyat (PPR) dan Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT).
Anda mungkin keliru sebab nama kedua-dua program ini lebih kurang sama. Malah kalau anda buat carian kat Google, PPR juga kadang-kadang dirujuk sebagai PPRT. Tetapi, ini adalah perbezaan kedua-duanya:
 • Program Perumahan Rakyat (PPR) adalah program di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT). Bantuan yang ditawarkan adalah rumah untuk dibeli dan rumah untuk disewa.
 • Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) adalah program di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB). Bantuan yang ditawarkan adalah bina rumah baru dan baiki rumah sedia ada.
Kami terangkan program ini satu-persatu, teruskan membaca!
flat, pprt, ppr, rumah mampu milik

Apa Itu Program Perumahan Rakyat (PPR)?

Program Perumahan Rakyat (PPR) adalah inisiatif di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) untuk menangani masalah perumahan golongan berpendapatan rendah.
Ia terdiri daripada dua kategori:
 • PPR Dimiliki: Dijual pada harga RM40,000 seunit
 • PPR Disewa: Kadar sewa adalah RM250 sebulan
Pada pembentangan Bajet 2024, sebanyak RM546 juta disediakan bagi meneruskan 36 Program Perumahan Rakyat (PPR) termasuk satu projek baharu di Kluang, Johor. 15 buah PPR dijangka siap tahun depan untuk manfaat 5,100 bakal penghuni baru.
Berikut adalah ciri-ciri rumah PPR:
Kawasan bandar besar
 • Apartment/Flat bertingkat 5 hingga 18 tingkat
Kawasan pinggir bandar
 • Rumah teres
Keluasan rumah
 • Tak kurang 700 kaki persegi
Pelan rumah
 • 3 bilik tidur, 2 bilik air
Kemudahan asas
 • Dewan komuniti/ruang orang ramai
 • Surau/ruang solat
 • Gerai makan/ruang niaga
 • Tadika
 • Kemudahan OKU
 • Taman permainan/kawasan lapang
 • Rumah sampah
PPR, PPRT

Siapa Yang Layak Memohon PPR?

Berikut merupakan syarat-syarat untuk memohon rumah PPR bagi PPR Dimiliki dan PPR Disewa:
Syarat kelayakan mohon PPR
 • Warganegara Malaysia
 • Berumur 18 tahun ke atas
 • Pendapatan isi rumah bawah RM5,000 sebulan
 • Pemohon belum memiliki rumah
 • Mengikut syarat tambahan yang ditetapkan Kerajaan Negeri

Bagaimana Hendak Memohon Rumah PPR?

Terdapat beberapa cara untuk memohon rumah PPR. Cara paling mudah untuk menghantar permohonan adalah melalui portal TEDUH oleh Sistem Pengurusan Perumahan Negara (SPRN).
Portal ini didirikan hasil kerjasama Kerajaan Persekutuan dan juga Kerajaan Negeri, supaya semua hal-hal berkaitan perumahan di seluruh negara berpusat pada satu tempat.
Anda juga boleh menghubungi kerajaan negeri anda masing-masing. Di sini kami senaraikan laman web jabatan perumahan bagi setiap negeri (tak semua negeri ada laman web yang berfungsi, jadi kami akan kemas kini senarai ini dari semasa ke semasa):
Jika anda dah hantarkan permohonan, anda juga boleh semak status anda di sini.

Tips PropertyGuru

PPR dibawah KPKT untuk rumah dibeli dan disewa. PPRT dibawah KPLB untuk bina rumah baru dan baiki rumah lama.

Apakah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT)?

Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) adalah satu lagi program untuk memastikan golongan miskin dan miskin tegar terjaga, kali ini ia tertakluk di bawah bidang kuasa Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB).
Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) di bawah KPLB terbahagi kepada dua skop bantuan, iaitu, bina rumah baru dan juga baik pulih rumah sedia ada.

1) Bina rumah baru

Bantuan pembinaan rumah baru kepada penerima yang tidak mempunyai rumah atau rumah yang didiami terlalu uzur, tidak selamat diduduki dan tidak ekonomik untuk dibaiki.
Bagi Semenanjung Malaysia, rumah yang diperuntukkan adalah rumah 3 bilik (660 kaki persegi) dengan kadar harga RM56,000.
Bagi Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan, terdapat dua jenis rumah:
 • Rumah 3 bilik (660 kaki persegi), dengan kadar harga RM68,000
 • Rumah panjang (715 kaki persegi), dengan kadar harga RM68,000
Untuk memohon bantuan ini, pemohon haruslah:
 • Tidak mempunyai rumah sedia ada, atau
 • Rumah yang didiami terlalu uzur dan tidak selamat didiami, atau
 • Rumah sedia ada tidak ekonomik untuk dibaiki
 • Memiliki tanah sendiri (pemilikan penuh); atau
 • Pemilikan tanah sebahagian atau mendapat kebenaran menggunakan tanah daripada tuan tanah (tanah atas milik ibu/bapa/adik-beradik/saudara-mara yang mempunyai pertalian darah dengan pemohon atau tanah Kerajaan atau tanah wakaf) dengan mengemukakan Borang Kebenaran Menggunakan Tanah.
PPR, PPRT

2) Baik pulih rumah sedia ada

Baik pulih melibatkan tiga elemen, iaitu penyelenggaraan, penambahbaikan dan “requisition”.
Pemohon juga perlu mendapat kebenaran untuk membaik pulih sekiranya dia berada di atas tanah milik orang lain/tanah milik sebahagian/tanah kerajaan dengan mengemukakan Borang Kebenaran Menggunakan Tanah.
Kadar bantuan yang diperuntukkan adalah sebanyak RM13,000 untuk Semenanjung Malaysia dan RM15,000 untuk Sabah, Sarawak, dan Wilayah Persekutuan Labuan.

Tips PropertyGuru

Dua jenis rumah PPRT iaitu rumah 3 bilik dan rumah panjang bermula dengan harga RM68,000.

Siapa Yang Layak Memohon Rumah PPRT?

Laman web Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) ada menyatakan kumpulan sasar PPRT adalah Ketua Isi Rumah (KIR) miskin tegar dan miskin yang ditentukan berdasarkan Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) semasa yang berkuat kuasa.
Menurut portal berita Malay Mail Online, PGK yang terkini baru sahaja disemak pada tahun ini. Jabatan Statistik Malaysia mengumumkan pada 10 Julai bahawa isi rumah dengan jumlah pendapatan RM2,208 boleh dikira sebagai miskin tegar.
Selain itu, berikut merupakan syarat-syarat layak yang lain untuk pemohon PPRT:
 • Pemohon disahkan sebagai miskin tegar atau miskin yang berdaftar dengan Bank Data Kemiskinan Nasional (e-Kasih)
 • Pemohon diperakui dan disahkan layak oleh Mesyuarat Focus Group Pembasmian Kemiskinan Peringkat Daerah (FGD) atau Negeri (FGN) atau jawatankuasa yang setara dengannya di peringkat negeri; atau
 • Pemohon diperakui oleh agensi-agensi kerajaan yang terlibat dalam program pembasmian kemiskinan; atau
 • Pemohon diperakui oleh jawatankuasa di peringkat Kementerian
Selain daripada syarat-syarat di atas, keutamaan adalah diberi kepada warga emas, orang Kelainan Upaya (OKU), ibu/bapa tunggal yang mempunyai tanggungan ramai, dan mangsa bencana yang berskala kecil contohnya kebakaran.
PPR, PPRT

Bagaimana Hendak Memohon Rumah PPRT?

Anda boleh muat turun borang permohonan PPRT di sini, berserta borang kebenaran menggunakan tanah di sini.
Setelah anda isi kesemua maklumat yang berkaitan anda boleh hubungi pejabat KPLB untuk langkah seterusnya.
Rujuk laman ini untuk senarai e-mel dan nombor telefon bagi pejabat KPLB persekutuan dan negeri.
Kami sudah jelaskan semuanya tentang apa yang anda perlu tahu tentang PPR/PPRT. Bolehlah cuba mohon kalau anda penuhi syarat.

Selamat mencuba!

Panduan Relevan
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Pinjaman Perumahan

Kalkulator ini membantu menganggarkan bayaran bulanan pinjaman rumah idaman anda

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru