Apa Itu PR1MA Dan Macam Mana Nak Apply?

Skim perumahan mampu milik macam PR1MA ni untuk membantu mana-mana rakyat yang layak untuk memiliki rumah. Penting untuk ambil tahu pasal ni, lebih-lebih lagi kalau korang memang tengah mencari rumah pada harga yang berpatutan.
apa-itu-prima-mainimage

Click here for the English version.

 

Kerajaan Malaysia kini sedang berhempas-pulas untuk menyediakan lebih banyak rumah mampu milik kepada anda!

Usaha ini bermula dengan Program Perumahan Rakyat 1Malaysia – PR1MA, atau dikenali juga sebagai PRIMA. Apakah maknanya program ini untuk anda?

Penting ke untuk korang ambil tahu pasal ni? Mestilah penting, lagi-lagi kalau korang memang tengah mencari rumah pada harga yang berpatutan.

Jom baca pasal PRIMA ni dengan lebih lanjut, dan macam mana nak apply; mungkin hati dah sangkut ke apa. Sila skrol ke bawah ye!

 

1) Apa itu PR1MA?

PRIMA ni projek perumahan mampu milik di bawah Akta PR1MA 2012. Berikut adalah senarai rumah PR1MA sedia ada yang boleh anda beli!

Tujuan atau objektif program ni ditubuhkan adalah untuk merancang, membangunkan, membina dan mengekalkan perumahan bermutu tinggi untuk orang yang duduk di kawasan bandar utama, tapi berpendapatan isi rumah sederhana.

 

2) Apa itu Rumah PR1MA?

Rumah PRIMA direka supaya dapat menjadi sebahagian daripada komuniti bersepadu, yang mana korang akan dapat memilih dari pelbagai jenis unit pada saiz yang berbeza.

Semua ni untuk memenuhi keperluan rakyat di pusat bandar yang tengah pesat berkembang di Malaysia.

apa-itu-prima5

Kebanyakan projek PR1MA terletak di lokasi yang kondusif dan menarik seperti dalam bandar-bandar utama di seluruh Malaysia.

Oleh itu, terdapat pelbagai kemudahan berdekatan dengan perumahan PRIMA termasuk sekolah, kedai runcit, akses kepada pengangkutan awam dan bermacam lagi.

Cari rumah PRIMA di Melaka 

 

3) Berapa kos Rumah PR1MA?

Semua Rumah PRIMA berharga antara RM100,000 hingga RM400,000 sahaja.

Murah la kalau nak bandingkan dengan kebanyakan rumah kat luar sana sebab program ni memang nak sediakan rumah pada harga berpatutan.

Oleh itu, orang yang bergaji sederhana tu pun mampu nak beli rumah!

 

4) Siapa yang layak untuk Skim PR1MA Ni?

Untuk pastikan anda layak ke tak untuk terima skim ni, check dulu kalau kriteria-kriteria kat bawah ni padan dengan korang:

 • Wargenegara Malaysia
 • Pendapatan isi rumah individu atau bersama antara RM2,500 – RM15,000
 • Umur lebih 21 tahun
 • Anda dan pasangan tak memiliki lebih dari 1 rumah

 

5) Perlu buat bayaran ke untuk Mendaftar Kediaman PR1MA?

Tak perlu risau pasal ni, sebab pendaftaran untuk perumahan PRIMA ialah PERCUMA!

Tak ada sebarang caj yang akan dikenakan semasa korang mendaftar nama, dan tiada juga bayaran yang diperlukan untuk peguam.

Hanya perlu mendaftar di laman web rasmi PR1MA, atau pergi ke mana-mana pejabat PR1MA dan galeri-galeri jualan PR1MA.

Cari rumah PRIMA di Perak

 

6) Macam mana nak apply untuk PRIMA?

Sistem laman web PRIMA memang mudah sangat nak guna, so korang jangan risau. Mulakan journey anda dengan melawati https://www.pr1ma.my/ dan bolehlah pilih nak daftar dalam Bahasa Malaysia ataupun Bahasa Inggeris.

Langkah 1 – Pendaftaran

apa-itu-prima1

Mula-mula, korang pergi kat page pendaftaran akaun dan isi semua detail yang berkaitan, macam nombor IC, tarikh lahir, status wargenegara, dan alamat emel.

Korang kena bagi sekali beberapa dokumen macam salinan IC dengan slip gaji, atau penyata bank terkini.

Nak register ni free je, lepas itu kalau yang dah kahwin tu, register sekali je sebagai suami isteri, dah tak perlu nak isi sebagai individu lagi.

Lepas dah settle part pendaftaran, korang akan dapat emel pengesahan.

Langkah 2 – Permohonan Rumah PRIMA

apa-itu-prima2

Bila nak mohon untuk skim PR1MA ni, korang kena tunggu pengundian dibuka, lepas itu baru boleh mohon untuk pembangunan hartanah yang tertentu je.

Siapa yang dah daftar, memang akan dapat emel bila ada pembangunan baru nak launch dekat lokasi yang dah dipilih.

Lepas dah dapat emel, terus login dekat laman web PRIMA guna User ID dengan password yang korang daftar sebelum ni.

Kat situ boleh lah cari info projek yang dah dibuka untuk permohonan rumah PRIMA. Kalau rasa dah berminat, daftar terus kat projek tu sebelum tarikh tutup, dan korang akan dapat pengesahan permohonan melalui emel.

Langkah 3 – Pengundian

Undian PR1MA ni memang terbuka, telus dan jujur, so dorang memang adil dalam nak agihkan rumah dari pembangunan PR1MA pada pemohon.

Kalau permohonan rumah PRIMA dah berjaya, korang akan diberitahu kat emel, atau boleh juga check list nama kat https://www.pr1ma.my/

Langkah 4 – Pemilihan Unit

apa-itu-prima3

Settle je proses pengesahan permohonan pemilihan unit, korang akan dijemput untuk pilih unit mana yang korang nak. Bergantung pada projek, unit-unit mungkin ada saiz lain-lain, so harga pun beza la juga.

Kalau unit yang dipilih tu dah terlebih ramai yang nak, dan permohonan pun tak berjaya, korang mohon la untuk masuk dalam senarai menunggu (waiting list) dulu.

Tapi since dorang tak boleh nak gerenti bila unit tu akan ada, boleh la tengok-tengok dulu dan mohon project PR1MA yang lain.

Mana tahu ada yang lain berkenan di hati kan. Bila korang dah terpilih untuk pembangunan lain, automatik nama akan dikeluarkan dari senarai menunggu.

Langkah 5 – Pembiayaan

apa-itu-prima4

Pemohon PR1MA boleh buat pinjaman dari mana-mana je institusi kewangan dorang nak, tapi kena tahu yang skim PR1MA ni boleh benefit dari insentif kewangan dan pinjaman rumah yang tertentu.

 • Pembiayaan (End-Financing) – Pakej kewangan dari institusi terpilih yang mana pembeli yang layak boleh dapat sehingga 110% dari harga SPA. Yang ni memang best sebab kalau dapat ambil pinjaman penuh, dah tak payah fikir pasal duit deposit.
 • Skim Rent-To-Own – Terbuka untuk pembeli yang layak tapi tak dapat nak ambil pinjaman dari panel bank PR1MA. Permohonan ni akan disemak oleh jawatankuasa khas. Tapi, buat masa ni dorang dah tutup skim ni, dan akan dibuka balik pada 2020.
 • Skim Pembiayaan Fleksibel PR1MA (SPEF) Skim ekslusif yang mengurangkan pembayaran pinjaman rumah untuk pembeli PRIMA, dan perlu bayar fixed interest je untuk 5 tahun pertama. Yang lebih menarik, skim ini menawarkan ansuran bulanan yang lebih rendah berbanding kadar pinjaman biasa.
 • Care by Prima – Skim insuran rumah unik yang terus bagi perlindungan insuran pada rumah PR1MA, so, dah tak payah serabut-serabut fikir pasal nak ambil insuran ke apa.

Langkah 6 – Tandatangan SPA

Bila dah terpilih masa pengundian, settle pilih unit, dah gerenti dapat pembiayaan yang sepatutnya, make tibalah masa untuk tandatangan Perjanjian Jual Beli, atau Sale and Purchase Agreement (SPA).

Kontrak sah ni dah terkandung semua terma dan syarat antara pemaju, PR1MA dan semestinya lah kamu. sebagai pembeli rumahnya.

Langkah 7 – Masa untuk pindah masuk!

apa-itu-prima6

Akhirnya setelah selesai semua benda kat atas ni, lagi-lagi lepas dah dapat tandatangan SPA, anda sudah bersedia untuk pindah masuk ke rumah baru!

Pembeli rumah akan terima Sijil Penyelesaian dan Pematuhan (Certificate of Completion and Compliance; CCC) untuk sahkan perjanjian yang dibuat, dan anda kini adalah pemilik rumah PR1MA yang baru!

Senarai Rumah PR1MA Kedah

Cari Rumah PR1MA

Senarai Rumah PR1MA Kedah

7 Rumah PR1MA Sabah Yang Anda Masih Boleh Beli

Cari Rumah PR1MA

7 Rumah PR1MA Sabah Yang Anda Masih Boleh Beli

 

7) Ada Apa-apa Lagi Yang Anda Kena Tahu Pasal PR1MA?

PR1MA ni direka khas untuk menolong rakyat-rakyat Malaysia yang sangat memerlukan rumah pada harga mampu milik.

Disebabkan itu, ada le beberapa syarat yang korang kena patuh untuk kita sama-sama capai objektif PR1MA ni:

 • Pemilik je boleh duduk di Rumah PR1MA dan tak boleh nak suka-suka sewa kat orang lain.
 • Pemilik tak boleh nak jual rumah PR1MA ni dalam masa 5 tahun selepas beli.
 • Sesetengah negeri mungkin ada garis panduan tambahan, so pastikan untuk semak dulu syarat kat negeri yang korang nak mohon tu.

Perasaan nak dapat beli rumah tu memang seronok macam nak lompat-lompat, tapi kadang-kadang tak lah semudah yang disangka.

Sebab tu ada skim perumahan mampu milik macam PR1MA ni untuk membantu mana-mana rakyat yang layak untuk memiliki rumah.

 

Siapa tak nak kan, dapat rumah ada kualiti pastu harge berpatutan tu! Andai kata, buat masa ni korang tengah cari rumah, tapi rasa macam PR1MA ni bukan untuk korang, pergi je lihat beribu-ribu rumah yang nak dijual kat sini. Gerenti ada yang berkenan di hati!

Read Next

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback