Cara Mohon Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP)

SJKP atau Skim Jaminan Kredit Perumahan menerima peruntukan RM2 bilion dalam Belanjawan 2022 khas untuk membantu rakyat Malaysia memiliki rumah. Jom tengok kelayakan, syarat dan cara nak mohon dengan 15 bank yang ambil bahagian!
sjkp, permohonan rumah skim jaminan kredit perumahan, rumah sjkp, sjkp bank muamalat, sjkp bsn

Kita semua tahu, sudah hampir dua tahun pandemik COVID-19 ini memberi tamparan hebat terhadap ekonomi di negara kita yang menyumbang kepada kemerosotan kuasa beli dan taraf hidup majoriti rakyat kita.

Kesannya, semakin ramai yang kehilangan pekerjaan dan tidak mampu menampung kos keperluan asas kehidupan terutamanya hartanah sebagai tempat perlindungan!

Sebelum ini banyak bantuan berbentuk kewangan secara langsung telah disalurkan kepada golongan terjejas semasa Belanjawan 2021 seperti Bantuan Prihatin Rakyat (BPR), Bantuan Kehilangan Pendapatan (BKP), pengecualian duti setem bagi pembelian rumah pertama dan lain-lain.

Bantuan untuk rakyat ini diteruskan dalam pembentangan Bajet 2022 yang dibentangkan Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Aziz, pada Oktober lepas.

Antaranya adalah peruntukan mencecah RM2 bilion untuk Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) yang berfungsi untuk meningkatkan kebolehupayaan individu memiliki rumah telah menjadi tumpuan ramai!

Ini sejajar dengan objektif 3M Bajet 2022 iaitu memulih kehidupan, membina semula kedayatahanan dan memangkin pembaharuan. 

Nak tahu apakah fungsi sebenar SJKP? Siapa yang layak memohon? Dan syarat lain? Jom teruskan membaca!

sjkp, permohonan rumah skim jaminan kredit perumahan, rumah sjkp, sjkp bank muamalat, sjkp bsn

 

Apa Itu SJKP?

Isu kekurangan kebolehupayaan rakyat yang tidak bergaji tetap untuk membeli hartanah bukan benda yang baru dibincangkan.

Ia sudah dibentangkan dalam Rang Undang-Undang Perbekalan 2008 di Dewan Rakyat pada tahun 2007. Dari situlah wujudnya SJKP ini!

Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) adalah sebuah skim perumahan bertujuan untuk membiaya warganegara Malaysia yang tidak mempunyai pendapatan tetap untuk membeli rumah pertama.

Contohnya golongan petani, pekerja gig dan pengusaha kecil yang ingin memiliki rumah SJKP seperti perumahan kos rendah atau sederhana sama ada yang sedang dalam fasa pembinaan, siap sepenuhnya, lelong mahupun rumah yang terjual.

Dalam Bajet 2022 kali ini, kerajaan akan memperuntukkan sebanyak RM2 billion kepada bank untuk membiaya pinjaman rumah SJKP.

90% daripadanya adalah dalam bentuk pinjaman manakala 10% perlu mendapatkan deposit dari luar.  

sjkp, permohonan rumah skim jaminan kredit perumahan, rumah sjkp, sjkp bank muamalat, sjkp bsn

Pengumuman sebegini sudah tentu membuatkan anda lebih bersemangat untuk mencapai impian memiliki rumah pertama anda kan? Bak kata pepatah, ibarat bulan jatuh ke riba!

Tetapi, sebelum putih mata, lebih selamat jika anda periksa dahulu syarat-syarat dan kelayakan permohonan rumah SJKP ini, sebelum mulakan proses permohonan.

 

Siapa Yang Layak Mohon SJKP?

Walaupun SJKP diperkenalkan untuk mereka yang tidak mempunyai pendapatan tetap, itu tidak bermaksud semua orang layak memohon tau.

Alamak, ada had minimum pendapatan ke? Ha, kalau nak tahu, jom kami kongsikan syarat-syarat permohonan!

Syarat asas

 • Warganegara Malaysia
 • Berumur 18 tahun ke atas
 • Pendapatan kasar minimum RM1,000 sebulan
 • Kurang 65% pendapatan kasar untuk pembayaran bulanan pinjaman
 • Tinggal dalam lingkungan 20km dari cawangan institusi kewangan tempat permohonan dibuat

Jenis pendapatan

 • Pendapatan tidak tetap seperti petani, peniaga kecil, pemandu teksi, nelayan dan lain-lain
 • Pendapatan tetap tetapi daripada jumlah peruntukan SJKP RM300 juta pertama sahaja

Jenis pinjaman

 • Pinjaman individu
 • Pinjaman bersama untuk adik beradik atau anak-ibubapa yang semuanya masih tidak memiliki rumah

Jenis hartanah

 • Rumah pertama untuk kediaman kos rendah/sederhana/mampu milik
 • Untuk didiami, bukan hartanah komersial

Jenis projek hartanah

 • Projek baru
 • Projek dalam pembinaan
 • Projek sudah siap
 • Rumah lelongan
 • Kecuali rumah dibina atas tanah sendiri

CCRIS & lain-lain

 • Rekod tunggakan CCRIS kurang 2 bulan bagi tempoh 12 bulan terkini
 • Tiada rekod kewangan negatif lain dalam 24 bulan terkini

Jika anda melepasi semua kriteria kelayakan permohonan rumah Skim Jaminan Kredit Perumahan ini, peluang anda untuk memiliki hartanah pertama ternyata cerah!

sjkp, permohonan rumah skim jaminan kredit perumahan, rumah sjkp, sjkp bank muamalat, sjkp bsn

Cop! Anda mesti tertanya-tanya adakah pembiayaan SJKP ini mempunyai sebarang terma pembiayaan atau tidak kan?

Jawapannya, sudah tentu ada, seperti di bawah:

Marjin pembiayaan

 • 100% hanya untuk pembiayaan maksimum RM300,000 (termasuk MRTA/MRTT)

Jenis pembiayaan

 • Sah untuk pembiayaan berjangka sahaja

Tempoh pembiayaan

 • 35 tahun atau;
 • Usia pemohon 65 tahun, mana paling awal

Kadar faedah

Insurans

Lain-lain

Nampaknya anda sudah tak sabar-sabar nak rebut peluang permohonan rumah skim jaminan kredit perumahan ini. Jangan risau, senang je cara nak mohon.

Hanya pastikan semua dokumen yang diperlukan lengkap tersedia, anda sudah layak digelar sebagai tuan tanah!

 

Cara Mohon Rumah Skim Pinjaman Kredit Perumahan (SJKP)

 1. Kenalpasti jenis rumah yang ingin dibeli dan dapatkan dokumen perumahan yang berkaitan seperti draft perjanjian jual beli atau resit bayaran tempahan.
 2. Dapatkan surat pengesahan pendapatan daripada pihak yang dibenarkan seperti Pegawai Kerajaan Kategori A, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Penghulu atau wakil yang terpilih.
  • Surat wajib mengandungi nama, nombor kad pengenalan, sumber pendapatan, purata pendapatan bulanan, tempat perniagaan dan tempoh berniaga.
 3. Suami isteri yang mempunyai pendapatan berasingan perlu mendapatkan dua surat pengesahan.
 4. Bawa penyata gaji dan penyata KWSP jika anda kakitangan yang bergaji.
 5. Sediakan dokumen sokongan bagi sumber pendapatan.
  • Contohnya, penyata akaun simpanan, Lesen Perniagaan, Kad Pendaftaran Nelayan atau rumah geran tanah (aktiviti pertanian) atau lain-lain dokumen jual beli.
 6. Bawa semua dokumen yang dinyatakan ke mana-mana cawangan institusi kewangan yang menyertai Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) untuk membuat permohonan seperti SJKP Bank Muamalat atau SJKP BSN.

Permohonan SJKP ini hanya boleh dibuat secara fizikal di institusi kewangan terpilih sahaja tau. Jangan pula anda tercari-cari mana-mana pautan untuk memohon secara atas talian ya!

PGMY_PropSite_Guides_Banner_610x457px_BM (1)

Jangan risau, kami akan kongsikan dengan anda institusi-institusi kewangan yang menawarkan permohonan rumah skim jaminan kredit perumahan ini. Teruskan membaca!

 

15 Institusi Kewangan Yang Sertai SJKP

Sebelum itu, anda tahu tak apa sebenarnya hubungan SKJP ini dengan pihak institusi kewangan?

Kalau nak tahu SJKP akan memberikan jaminan kepada pihak bank bagi membolehkan mereka menawarkan pembiayaan perumahan kepada golongan tertentu.

Sebab itulah anda hanya boleh memohon skim ini di institusi kewangan sahaja. Pastikan anda tidak tertipu dengan mana-mana individu yang menyamar sebagai ejen SJKP!

Senarai insititusi kewangan yang mengambil bahagian setakat November 2021 adalah seperti di bawah:

 1. Affin Bank
 2. Affin Islamic
 3. Maybank
 4. Maybank Islamic
 5. Alliance Bank,
 6. Alliance Islamic Bank
 7. Bank Muamalat
 8. Bank Rakyat
 9. Agro Bank
 10. AmBank Group
 11. AmIslamic Bank
 12. Bank Islam
 13. Bank Simpanan Nasional (BSN)
 14. Hong Leong Bank
 15. Hong Leong Islamic Bank

Menariknya, setiap bank tersebut menawarkan pelbagai produk skim pinjaman perumahan yang tersendiri hasil kerjasama SJKP dengan konsep, peratus caj atau yuran dan cara pembayaran yang berbeza-beza.

Contohnya produk SJKP Bank Rakyat;Pembiayaan Perumahan-i SJKP, SJKP Bank Muamalat; SMART Mortgage SJKP, SJKP Maybank dan banyak lagi!

sjkp, permohonan rumah skim jaminan kredit perumahan, rumah sjkp, sjkp bank muamalat, sjkp bsn

Kalau nak tahu, BSN dan Bank Islam antara bank yang terawal menyertai Skim Jaminan Kredit Perumahan. Kemudian, barulah bank-bank lain mula menyusul. SJKP Bank Muamalat antara yang terbaru!

Oh ya, SJKP juga tidak akan mengenakan apa-apa syarat terhadap pemohon tau. Segala terma akan diserahkan 100% pada institusi kewangan yang bekerjasama dengan SJKP.

Jadi, jika semuanya bergantung pada pihak bank, siapa pula yang menguruskan operasi SJKP ini? Ha, sebenarnya SJKP sendiri telah melantik Prokhas Sdn Bhd sebagai pihak yang diamanahkan untuk menguruskan segala operasi harian SJKP.

 

Jom Rebut Peluang Keemasan Ini!

Memandangkan bajet SKJP sudah meningkat sehingga RM2 billion pada tahun hadapan, ini bermakna semakin banyak pembelian rumah boleh dibiayai menerusi SJKP.

Tambahan pula, sebanyak RM1.5 bilion juga akan diperuntukkan khas bagi pembangunan projek perumahan mampu milik sudah pasti dapat mengisi keperluan rakyat untuk mendiami rumah sendiri.

Sudah penat menyewa! Anda bukan tak mampu bayar balik pinjaman, cuma susah nak dapatkan kelulusan pinjaman sahaja. Jadi, inilah masanya untuk anda bertindak demi merealisasikan impian anda dan keluarga.

Masih tak yakin dengan keputusan anda? Jangan risau, hubungi sahaja pihak SJKP di portal rasmi mereka untuk maklumat lanjut. Selamat berjaya!

 

Panduan Relevan

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback