Tuan Rumah Tak Bayar Yuran Penyelenggaraan, Apa Jadi Kepada Saya?

PropertyGuru Editorial Team
Tuan Rumah Tak Bayar Yuran Penyelenggaraan, Apa Jadi Kepada Saya?
Kalau boleh, cuba bayangkan: Anda menyewa unit di sebuah apartmen. Pada suatu hari yang tenang je, anda balik rumah dan terima notis peringatan rasmi yang meminta tuan rumah supaya membayar yuran penyelenggaraan.
Anda punyalah terkejut kerana yuran penyelenggaraan sudah tak dibayar berbulan-bulan lamanya!
Anda mula tertanya-tanya, apakah tindakan yang boleh diambil badan pengurusan terhadap anda selaku penyewa sekiranya yuran penyelenggaraan terus tak dibayar?
Jawapannya boleh ditemui pada undang-undang yang mengawal badan pengurusan iaitu Akta Hakmilik Strata 2013 (SMA) dan peraturan-peraturan berkaitan dengannya.
SMA diluluskan dengan tujuan menyediakan penyelenggaraan dan pengurusan bangunan yang teratur, serta penjagaan harta bersama berkaitan hak milik strata.

Tindakan Terhadap Tuan Rumah Berdasarkan SMA

Di bawah akta ini, pemilik rumah mesti membayar yuran penyelenggaraan dan kumpulan wang pelepas untuk urusan penjagaan dan pengurusan blok kediaman serta kemudahan bersama.
yuran penyelenggaraan, sewa, hakmilik strata
Dengan kata lain, pemilik (dalam hal ini, tuan rumah anda) diwajibkan undang-undang untuk bayar, tiada pengecualian!
Jika dia masih gagal membayar tunggakan yuran penyelenggaraan selepas terima notis tuntutan 14 hari, badan pengurusan boleh SAMAN.
Ini boleh dilakukan sama ada di mahkamah atau Tribunal Pengurusan Strata untuk menuntut bayaran penyelenggaraan tertunggak.
Selain itu, SMA juga menyatakan adalah menjadi kesalahan jenayah sekiranya pemilik (tanpa alasan yang munasabah) gagal mematuhi notis tuntuan 14 hari.
Sekiranya sabit kesalahan, pemiliknya boleh didenda tak lebih daripada RM5,000 atau dipenjara tak lebih dari 3 tahun, atau kedua-duanya sekali!
Seterusnya, badan pengurusan juga boleh meminta Pesuruhjaya Bangunan (COB) mengeluarkan waran bagi merampas sebarang aset boleh alih pemiliknya (di dalam unit, ataupun di tempat lain dalam negeri).
hakmilik strata, sewa, yuran penyelenggaraan
Ya, anda tak salah baca, badan pengurusan boleh dapatkan waran untuk rampas TV, sofa dan barangan boleh alih lain terdapat di unit atau lokasi lain.
Anda mungkin fikir situasi ini tak menjejaskan anda atau selaku penyewa anda tak perlu bimbang.
Walaupun ada betulnya, anda juga tentulah tak mahu berdepan risiko dengan malu lagi apabila badan pengurusan menyerbu rumah anda, tanpa mengetahui bahawa anda sebenarnya hanyalah penyewa!
Bagaimanapun, jika TV dan sofa anda disediakan tuan rumah, badan pengurusan dengan waran berhak merampasnya.

Apakah Sekatan Yang Terpakai Terhadap Penyewa?

Sekiranya anda berpendapat sebagai penyewa, badan pengurusan tak boleh mengenakan sebarang sekatan ke atas anda, itu sebenarnya silap besar!
Dalam Jadual Ketiga Peraturan Pengurusan Strata (Penyelenggaraan dan Pengurusan) 2015, Peraturan 6 menakrifkan pemungkir sebagai “pemilik yang belum membayar sepenuhnya caj pengurusan atau caruman kepada kumpulan wang penjelas.”
Selain itu, ia juga menyatakan sekatan atau tindakan boleh dikenakan terhadap “keluarganya (pemungkir) atau mana-mana pemegang gadaian, penyerahhak, pengganti dalam hak milik, penerima pajak, penyewa atau penghuni petaknya.”
hakmilik strata, tuan rumah, sewa
Oleh itu, jika tuan rumah tak bayar yuran penyelenggaraan, badan pengurusan boleh mengenakan sekatan atau tindakan tertentu terhadap anda sebagai penyewa!
Berikut adalah beberapa sekatan dan tindakan yang dibenarkan mengikut peraturan:
  • Badan pengurusan boleh memaparkan senarai nama mereka yang ingkar di papan kenyataan bangunan
  • Badan pengurusan boleh menyekat penggunaan kad akses
  • Badan pengurusan boleh menghalang anda daripada menggunakan kemudahan bersama
Biarpun badan pengurusan boleh menyekat kad akses, mereka sama sekali tak berhak menghalang anda daripada memasuki unit kediaman anda.
Jadi, anda masih boleh pulang ke rumah dengan mendaftar di pondok pengawal atau dapatkan bantuan pengawal untuk akses lif.

Tahu Hak Anda Sebagai Penyewa!

Jadi, sebagai penyewa apa yang boleh dilakukan? Oleh kerana badan pengurusan hanya bertindak mengikut undang-undang, jalan penyelesaian untuk anda pula terletak pada hubungan dengan tuan rumah.
tuan rumah, sewa, hakmilik strata, hak milik strata
Antara tuan rumah dan penyewa, pertalian tersebut adalah berdasarkan perjanjian sewa rumah yang ditandatangani kedua-dua belah pihak.
Dalam kes ini, anda harus semak perjanjian sewa rumah jika ia mempunyai terma menghendaki tuan rumah membayar yuran penyelenggaraan.
Jika ada, kegagalan tuan rumah membuat bayaran bermakna dia telah melanggar perjanjian.
Anda boleh beri notis kepada tuan rumah menuntutnya mematuhi perjanjian dengan membayar yuran penyelenggaraan.
Sekiranya tuan rumah masih enggan membayar, anda boleh merujuk klausa penamatan untuk membatalkan penyewaan dengan lebih awal, selaras dengan terma perjanjian sewa rumah.
tuan rumah, hak milik strata, hakmilik strata, sewa
Walau apa pun, anda sewajarnya hanya menamatkan penyewaan sekiranya syaratnya jelas bahawa tindakan anda adalah berdasarkan perjanjian sewa rumah.
Sekiranya tiada syarat seperti itu, tuan rumah boleh mendakwa anda telah melanggar perjanjian.
Deposit anda boleh hangus, atau tuan rumah boleh mengambil tindakan undang-undang terhadap anda!
Sekiranya tiada terma yang jelas dalam perjanjian sewa, ini bermakna anda tak mempunyai asas untuk membuat tuntutan. Anda juga tak boleh menamatkan penyewaan.
Situasi ini juga terpakai seandainya tuan rumah dan penyewa tak menandatangani sebarang perjanjian ataupun penyewaan dibuat berdasarkan perjanjian lisan.
Pada akhirnya, tak kisahlah sama ada wujud atau tidak terma yang menyatakan tuan rumah perlu membayar yuran penyelenggaraan, badan pengurusan masih boleh menyusahkan hidup anda setiap kali mahu masuk rumah.
hak milik strata, sewa, tuan rumah, hakmilik strata
Jangan bimbang sangat; anda masih boleh tinggal di unit yang disewa daripada tuan rumah.
Mungkin, satu-satunya penyelesaian anda adalah dengan berpindah selepas tempoh sewa berakhir. Lain kali, carilah tuan tanah yang lebih baik. Semoga berjaya!
Berdasarkan maklumat di atas, adalah sangat penting untuk mempunyai perjanjian sewa rumah yang dirancang dengan baik bagi memastikan hubungan di antara penyewa dan tuan rumah berada di landasan yang betul.
Apabila berlaku sebarang pertikaian, masalah boleh diselesaikan dengan aman mengikut terma perjanjian yang telah dipersetujui!
—–
Allen Khor adalah peguam bela & peguam cara di Tetuan Allen Khor & Partners. Bidang amalannya termasuklah pemindahhakan, litigasi sivil, perceraian, dan pengurusan dan probet harta pusaka. Firma tersebut boleh dihubungi di talian 012-283 0656.
*Ruangan ini sekadar memberi maklumat dan ia bukanlah nasihat perundangan untuk keperluan khusus anda. Maklumat ini tak dapat mendedahkan semua risiko dan faktor lain yang diperlukan untuk menilai situasi tertentu. Sila dapatkan khidmat guaman atau nasihat profesional bebas untuk keperluan dan situasi spesifik anda.
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.