Apa Yang Menarik Tentang Skim Smart Sewa?

Tramizi Hussin
Ramai antara kita yang fikir bahawa beli hartanah ni adalah satu pelaburan yang bagus.
Tak kisahlah sama ada untuk kegunaan sekarang atau pun masa hadapan, sebab takkan rugi kalau kita memiliki hartanah sendiri tau!
Tapi, dengan keadaan ekonomi sekarang, tak semua mampu dari segi kewangan, kan?
Malah kalau nak tahu, sebanyak 2.78 juta isi rumah di Malaysia adalah golongan B40 yang berpendapatan bawah RM4360.00 sebulan tau!
Jadi, boleh bayangkan tak macam mana payahnya rakyat Malaysia ni nak beli rumah sendiri?
Tapi, jangan risau, kalau anda tinggal di Selangor, ada Skim Smart Sewa tersedia khas untuk anda! Nak tahu lebih lanjut? Jom kami ceritakan!
skim smart sewa, rumah selangorku, rumah sewa
Pangsapuri Simfoni, Eco Majestic di Semenyih adalah salah satu perumahan Skim Smart Sewa.

Apakah Skim Smart Sewa?

Skim Smart Sewa ni adalah satu inisiatif kerajaan Selangor di bawah Perumahan dan Hartanah Selangor Sdn. Bhd (PHSSB).
Tujuannya nak bantu golongan berpendapatan rendah dan sederhana rendah memiliki rumah.
Ia menawarkan skim sewaan pada kadar berpatutan sebelum mereka mampu membeli rumah sendiri di negeri Selangor.
Bukan sekadar sewa je, anda juga boleh memiliki rumah tersebut dengan menggunakan 30% pulangan sewaan sebagai wang pendahuluan! Macam tak percaya kan?

Tips PropertyGuru

Menariknya anda akan mendapat balik 30% jumlah sewaan yang dibayar apabila anda tak lagi tinggal di unit berkenaan dan 30% tersebut boleh digunakan sebagai wang pendahuluan untuk membeli Rumah Selangorku.

Untung tak? Bayangkan, kalau anda menyewa di luar, dahlah tiap-tiap bulan bayar sewa tapi rumah tu tak akan jadi milik anda.
Berbeza dengan Skim Smart Sewa ni, 30% duit sewa yang anda bayar boleh digunakan untuk bayar pendahuluan beli Rumah Selangorku.
Mesti anda tertanya-tanyakan apa kelayakan untuk memohon Skim Smart Sewa ni? Bolehlah teruskan membaca!
skim smart sewa, rumah selangorku, rumah sewa
Pangsapuri Gapura Bayu, Jade Hills di Kajang juga antara perumahan Skim Smart Sewa.

6 Syarat Kelayakan Memohon Skim Smart Sewa (SSS)

Sebelum nak mohon, kenalah tahu dulu apakah terma dan syarat yang ada dalam skim ini supaya taklah nanti kecewa tiba-tiba dikategorikan sebagai tak layak selepas dah isi semua dokumen permohonan.
Jom ambil tahu!
1) Pemohon dan pasangan pemohon mestilah warganegara Malaysia.
2) Berumur 18 tahun ke atas, mesti berkeluarga atau mempunyai tanggungan. Kalau yang mana hidup solo tu, memang tak lepaslah.
3) Pendapatan seisi keluarga iaitu:
  • Tak melebihi RM5000.00 sebulan dan ke bawah bagi permohonan sewa rumah Jenis A atau Rumah Kos Rendah;
  • Tak melebihi RM15,000.00 sebulan dan ke bawah dengan keutamaan diberikan kepada pendapatan kurang daripada RM10,000.00 sebulan bagi permohonan sewa rumah Jenis B, C & D termasuk rumah kos sederhana dan sederhana rendah
4) Pemohon atau pasangan pemohon tinggal atau bekerja di Selangor.
5) Pemohon tak mempunyai atau memiliki kediaman di Selangor (diberi keutamaan). Atau pemohon mempunyai kediaman tetapi terletak melebihi 50 km daripada tempat sewa dipohon dan dalam lingkungan 25 km perjalanan dari tempat kerja.
6) Pemohon merupakan pengundi di Selangor.
skim smart sewa, rumah selangorku, rumah sewa
Haa… kalau anda ada semua syarat-syarat itu, apa tunggu lagi? Cepat-cepatlah mohon sebelum unit habis disewa orang lain!

Berapa Lama Boleh Sewa?

Tapi, mesti anda tertanya-tanya kan, nak kena sewa berapa lama? Takkan 10 tahun kot? Taklah selama itu!
Jangan risau, tempoh sewaan minima adalah 2 tahun untuk melayakkan anda dapat pemulangan sewaan sebanyak 30% daripada jumlah sewaan yang dibayar sebelum ni.
Tempoh maksima sewaan pula adalah 5 tahun, lepas tu boleh guna 30% duit sewa anda untuk beli Rumah Selangorku. Terbaik kan?
Yang menariknya lagi, kadar sewa pun tak mahal tau, antara RM 600.00 hingga RM650.00 sebulan tertakluk kepada harga pasaran sewaan di kawasan itu.
skim smart sewa, rumah selangorku, rumah sewa

Lokasi Rumah Skim Smart Sewa

Satu benda kena faham, tak semua perumahan ada Skim Smart Sewa ni.
Buat masa sekarang cuma tinggal 9 je lokasi yang masih dibuka untuk kemasukan iaitu:
Pangsapuri De Bayu 2, Setia Alam, Shah Alam
Tiada rekod
Tiada rekod
Dibuka untuk pendaftaran
Pangsapuri Alpinia, Dengkil, Sepang
50
RM800
Dibuka untuk pendaftaran
Pangsapuri Simfoni, Eco Majestic, Semenyih
13
RM650
Dibuka untuk pendaftaran
Pangsapuri @ Jalan Keretapi Lama, Kapar, Klang
Tiada rekod
RM650
Kemasukan segera
Pangsapuri Seri Utama, Taman Puchong Utama, Puchong
Tiada rekod
RM700-800
Kemasukan segera
Pangsapuri Gapura Bayu, Jade Hills, Kajang, Selangor
Tiada rekod
RM750
Kemasukan segera
Pangsapuri Asteria, Bandar Parklands, Klang
Tiada rekod
RM700
Kemasukan segera
Pangsapuri Taming Mutiara, Bandar Sungai Long, Kajang
Tiada rekod
RM800
Kemasukan segera
Pangsapuri Damai Utama, Bandar Kinrara, Puchong
Tiada rekod
RM550-650
Kemasukan segera
Ada perumahan tu berdekatan dengan kawasan pilihan anda? Memang ngamlah!
Jadi, bak kata orang, alang-alang mandi biarlah basah. Jom kami terangkan cara mendaftar skim ini pula.

Cara Daftar Skim Smart Sewa

Syarat kelayakan dah lulus, lokasi pun dah pilih, sekarang masanya nak mohon skim ni.
skim smart sewa, rumah selangorku, rumah sewa
Pertamanya, anda kenalah isi borang dulu! Borang permohonan skim ini boleh dimuat turun dari laman web rasmi Perumahan dan Hartanah Selangor Sdn. Bhd (PHSSB).
Lepas isi semua maklumat dalam borang tu dengan lengkap, boleh lah terus hantar borang tersebut kepada alamat dan lokasi pejabat PHSSB.
Ataupun kalau nak senang, hantar je borang tu dekat e-mel rasmi dalam laman web tu. Nanti pihak PHSSB akan hubungi anda untuk temuduga.
Eh! Tapi jangan lupa sertakan sekali semua dokumen sokongan supaya lagi cepat proses kelulusan permohonan anda tu.
Jangan pening-pening, anda boleh terus rujuk senarai dokumen yang diperlukan di bawah ini:
  1. Salinan kad pengenalan pemohon dan pasangan
  2. Salinan surat nikah / surat pendaftaran perkahwinan / surat cerai
  3. Salinan sijil kelahiran (MyKad / MyKid) anak
  4. Salinan MyKad / MyKid tanggungan (selain anak)
  5. Penyata Gaji 3 bulan terkini
  6. Salinan KWSP
  7. Salinan Penyata Bank 3 bulan terkini
  8. Salinan pengesahan pendapatan terkini pemohon dan pasangan dengan perakuan dari Pesuruhjaya Sumpah
  9. Salinan kad Orang Kelainan Upaya (OKU), jika berkenaan
  10. Salinan surat pengesahan doktor, jika berkenaan
  11. Salinan bil elektrik & bil air terkini kediaman sekarang
  12. Salinan Daftar Undi
Banyak ke? Jangan risau, semua dokumen tu senang je untuk anda dapatkan sebab semuanya berkaitan dengan anda dan keluarga je.
Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih betul tak?
skim smart sewa, rumah selangorku, rumah sewa
Tapi, kalau tiba-tiba borang tersebut ada masalah, boleh terus hubungi pihak pengurusan PHSSB, segala maklumat semuanya dah ada di laman web rasmi mereka.

Buat Perancangan Bijak

Lepas baca perkongsian kami ni, memang betul lah yang tak semestinya golongan yang berpendapatan rendah ni tak layak nak ada rumah sendiri, kan?
Banyak je cara dan inisiatif yang disediakan untuk setiap lapisan masyarakat bersesuaian dengan keperluan masing-masing.
Skim Smart Sewa ni misalnya boleh buat anda mula merancang kewangan dengan betul dan membuat keputusan yang bijak serta menguntungkan!
Tapi, bagi mereka yang tak layak untuk skim ini, jangan putus asa, ada satu lagi skim yang mungkin bersesuaian dengan kuasa beli anda iaitu Skim Sewa-Untuk Beli (Rent-To-Own/RTO) ni.
Selamat memohon dan semoga berjaya!

Nak beli hartanah kenalah meminjam dengan bank, sebelum tu kenali dulu 24 Istilah Lazim Pinjaman Hartanah ni. Jika anda tengah mencari-cari hartanah untuk dibeli di Selangor, boleh tengok sini!

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru