Kenali Skim Smart Sewa Selangor, Cara Mohon & 6 Syarat Kelayakan!

PropertyGuru Editorial Team
Kenali Skim Smart Sewa Selangor, Cara Mohon & 6 Syarat Kelayakan!
Dalam artikel ini:
Di Malaysia sememangnya mewah dengan pelbagai skim perumahan yang ditawarkan oleh kerajaan. Baik Kerajaan Persekutuan atau Kerajaan Negeri. Skim pula merangkumi rumah untuk dijual dan juga disewa, semuanya bagi meringankan beban rakyat yang ingin memiliki atau menyewa rumah.
Salah satunya adalah Skim Smart Selangor atau Skim Smart Sewa yang masih ramai tak tahu. Bagi mereka yang nak tahu tentang kemudahan ni, lebih-lebih lagi yang tinggal di Selangor, wajib terus baca.

Apa Sebenarnya Skim Smart Sewa Selangor?

deposit rumah sewa, sewa rumah, utili, tuan rumah, penyewa
Skim Smart Selangor dah pun mula ditawarkan sejak tahun 2016 lagi. Ia adalah program menyewa sambil menyimpan yang ditawarkan oleh Kerajaan untuk membantu golongan rakyat Selangor berpendapatan rendah dan sederhana.
Melalui Skim Smart Sewa Selangor ni, penyewa akan dapat menyewa kediaman daripada senarai yang disediakan dan sewa pula dibayar terus ke Kerajaan Selangor. Tempoh sewaan pula adalah selama minima 2 tahun sehingga maksima 5 tahun.
Dalam tempoh sewaan tersebut, apabila penyewa sudah mampu untuk membeli rumah, 30% daripada jumlah sewaan yang telah dibayar akan dipulangkan sebagai bayaran pendahuluan rumah yang hendak dibeli.
Ramai sedia maklum jika kita hanya menyewa, maka duit sewa semuanya akan terus ke tuan rumah dan tak ada simpanan langsung. Jadi, dengan inisiatif Skim Smart Selangor ni, penyewa akan dapat mengumpul simpanan untuk pendahuluan rumah hasil daripada membayar sewa rumah, mendekatkan lagi impian untuk memiliki rumah sendiri.
Kira Kelayakan Pinjaman Perumahan

Berapa Harga Rumah Sewa Skim Smart Selangor?

Kadar sewa bagi rumah smart sewa Selangor bergantung kepada jenis kediaman dan lokasi. Setakat ini sewa adalah antara RM550 sehingga RM1,000 sebulan. Namun, melihat kepada rumah sewa dan keadaan sekeliling, harga yang ditawarkan sangat berbaloi. Lebih-lebih lagi, 30% akan dipulangkan semula dalam tempoh disebut tadi.
Walaubagaimanapun, seperti skim perumahan yang lain, terdapat syarat kelayakan yang harus dipenuhi untuk memohon menyewa rumah Skim Smart Sewa. Syarat kelayakan ini perlu kerana hanya mereka yang tertentu boleh menikmati kelebihan tawaran ini.

Berapa Lama Boleh Sewa?

Tempoh sewaan minima adalah 2 tahun untuk melayakkan anda dapat pemulangan sewaan sebanyak 30% daripada jumlah sewaan yang dibayar sebelum ni. Tempoh maksima sewaan pula adalah 5 tahun, lepas tu boleh guna 30% duit sewa anda untuk beli Rumah Selangorku.

Apakah 6 Syarat Kelayakan Skim Smart Selangor?

Syarat-syarat sah permohonan adalah seperti yang dinyatakan oleh Sistem Smart Inisiatif Peduli Rakyat (SSIPR).
 1. Mestilah warganegara Malaysia termasuk pasangan pemohon
 2. Berusia 18 tahun ke atas dan berkeluarga atau mempunyai tanggungan
 3. Pendapatan seisi keluarga iaitu:
  • a) Tidak melebihi RM5,000.00 sebulan dan ke bawah bagi permohonan sewa rumah Jenis A atau Rumah Kos Rendah
  • b) Tidak melebihi RM15,000.00 sebulan dan ke bawah dengan keutamaan diberikan kepada pendapatan kurang daripada RM10,000.00 sebulan bagi permohonan sewa rumah Jenis B, C & D termasuk rumah kos sederhana dan sederhana rendah
 4. Pemohon atau suami / isteri tinggal atau bekerja di Negeri Selangor
 5. Pemohon tidak mempunyai atau memiliki kediaman di Selangor (diberi keutamaan) atau mempunyai kediaman tetapi terletak melebihi 50 km daripada tempat sewa dipohon serta mestilah berdekatan dalam lingkungan 25 km perjalanan dari tempat kerja
 6. Pemohon merupakan pengundi di Negeri Selangor

Cara Mohon Skim Smart Selangor

Kepada yang berminat dan memenuhi syarat kelayakan di atas, bolehlah memohon mengikuti langkah-langkah berikut:
 1. Muat turun borang rasmi permohonan dari laman web Perumahan dan Hartanah Selangor Sdn Bhd (PHSSB).
 2. Isi borang tersebut dengan lengkap dan sediakan dokumen sokongan yang diperlukan.
 3. Hantar borong permohonan kepada
  1. smartsewa@phssb.com, atau
  1. Perumahan Dan Hartanah Selangor Sdn Bhd, Tingkat 5, Podium Utara, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, 40503 Shah Alam, Selangor.
Selepas tu, bermulalah proses penantian sama ada permohonan anda diluluskan atau tidak. Tak pasti nak mohon dimana? Jom lihat senarai di bawah ni.
Lihat hartanah untuk disewa

Senarai Projek Skim Smart Selangor 2024

Mari kita lihat senarai hartanah Skim Smart Selangor dengan status permohonan masih dibuka setakat April 2024.
Pangsapuri Arista, Klang (Bandar Parklands)
RM550 – RM600
700kps
Pangsapuri Azaria, Klang (Bandar Parklands)
RM700
750kps
Pangsapuri Damai Utama (Puchong)
RM550 – RM650
650kps
Pangsapuri Putra Prima (Puchong)
RM600 – RM650
700kps
Pangsapuri Aronia (Klang)
RM900
900kps
Pangsapuri Idaman Abadi (Kajang)
RM1,000
1,022kps

Tanamkan Semangat Jangan Putus Asa

Mudahkan jika dapat menyewa dengan skim sewa ni sebab dapat peluang menyimpan untuk memiliki rumah di kemudian hari. Tapi, katakanlah kawasan kediaman Skim Smart Selangor tak sesuai untuk anda ataupun permohonan anda tak lulus, jangan putus asa.
Anda masih mempunyai peluang untuk memiliki kediaman melalui skim bantuan yang lain. Contohnya seperti Skim PR1MA RTO (Sewa-Untuk-Beli / Rent-To-Own) yang memberi peluang kepada penyewa untuk memiliki kediaman yang sedang disewa.
Jadi teruskan usaha dan selamat maju jaya dalam misi memiliki rumah sendiri anda!
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru

Semuanya Tentang Skim Smart Sewa Selangor

Ia program menyewa sambil menyimpan yang ditawarkan oleh Kerajaan untuk membantu golongan rakyat Selangor berpendapatan rendah dan sederhana.

Kadar sewa bagi rumah smart sewa Selangor bergantung kepada jenis kediaman dan lokasi, antara RM550 sehingga RM1,000 sebulan.

Tempoh sewaan minima adalah 2 tahun untuk melayakkan anda dapat pemulangan sewaan sebanyak 30% daripada jumlah sewaan yang dibayar sebelum ni.