5 Skim Perumahan Untuk M40 & B40 Di Malaysia

PropertyGuru Editorial Team
5 Skim Perumahan Untuk M40 & B40 Di Malaysia
Ya kami faham, tiada siapa yang suka dikategorikan dan dimasukkan ke dalam kotak. Suka atau tidak, semua warganegara Malaysia tergolong dalam tiga kumpulan pendapatan: 40% Terbawah (B40), 40% Tengah (M40) dan 20% Teratas (T20).
Dengan agihan kumpulan pendapatan ini, ia bertindak sebagai asas untuk pelbagai inisiatif kerajaan. Jadi, sudah tentu syarat-syarat ini tidak lagi asing buat anda bukan?
Tetapi, pernahkah anda terfikir bagaimana SEBENARNYA kumpulan pendapatan ini dikelaskan?

B40, M40 Atau T20: Anda Di Kelompok Mana?

Untuk meletakkan diri anda pada peta kumpulan pendapatan, pertama sekali, anda harus memahami bagaimana (dan siapa) yang melakukan klasifikasi tersebut.
Rakyat Malaysia dikelaskan dalam kumpulan pendapatan masing-masing, mengikut median pendapatan bulanan setiap isi rumah.
Ini diambil dari statistik rasmi yang dikumpulkan oleh Laporan Survei Pendapatan Isi Rumah dan Kemudahan Asas dari Jabatan Statistik (DOSM) 2019.
Oleh kerana median pendapatan bulanan kasar biasanya meningkat atau menurun setiap tahun, penanda aras bagi setiap kumpulan pendapatan juga akan berubah. Ni mugkin bertentangan dengan apa yang anda fikirkan, ia bukan nombor tetap okay!
b40m40-skim-perumahan-1
Tetapi anda tidak perlulah mengulang kaji laporan tersebut. Kami telah memudahkannya untuk anda fahami, menerusi jadual di bawah!
T20
 • T1: RM10,961-RM15,039
 • T2: RM15,040 dan ke atas
M40
 • M1: RM4,850-RM5,879
 • M2: RM5,880-RM7,099
 • M3: RM7,110-RM8,699
 • M4: RM8,700-RM10,959
B40
 • B1: RM2,500 dan ke bawah
 • B2: RM2,501-RM3,169
 • B3: RM3,170-RM3,969
 • B4: RM3,970-RM4,849
Ringkasnya, jika isi rumah anda memperoleh pendapatan kasar bulanan di bawah RM4,850, anda tergolong di bawah 40% Terbawah (B40).

Tapi, median pendapatan isi rumah mesti berbeza di setiap negeri?

Sudah pasti, realitinya ialah faktor-faktor lain seperti urbanisasi juga harus diambil kira.
Jumlah pendapatan tertentu mungkin banyak bagi isi rumah kecil di Kelantan, namun anda mungkin perlu mengikat perut untuk isi rumah dengan saiz yang sama jika tinggal di Kuala Lumpur, memandangkan perbezaan yang ketara dalam perbelanjaan hidup.
Seperti yang dinyatakan dalam laporan DOSM di atas, median pendapatan di peringkat negeri cukup jelas: Pendapatan median tertinggi adalah W.P. Kuala Lumpur dengan RM10,549, diikuti oleh W.P. Putrajaya dengan RM9,983 dan Selangor dengan RM8,210.
Sekarang, bandingkan 3 teratas dengan 3 terendah (median pendapatan mengikut peringkat negeri) adalah Kelantan dengan RM3,563, diikuti Perak dengan RM4,273 dan Sabah dengan RM4,235.

Apakah Pilihan Perumahan Yang Ada Ikut Tahap Pendapatan Saya?

b40m40-skim-perumahan-2
Dengan harga hartanah yang semakin melonjak dan gaji yang tidak naik-naik, pilihan perumahan untuk kumpulan B40 dilihat agak terhad.
Walau bagaimanapun, kami pernah menerbitkan artikel berkaitan inisiatif perumahan yang sedia ada bertujuan untuk membantu golongan B40 untuk mendapatkan rumah sendiri.
Dari rumah mikro RM100 sehingga diskaun 10% untuk hartanah di bawah RM150,000 – ini tampak meyakinkan bila dilihat terdapat usaha membantu rakyat dari segmen ini bukan?
Tetapi, bagaimana pula dengan pembeli rumah M40?
Bagi mereka berpendapatan hampir sama dengan B40, namun masih belum menerima faedah yang berhak dimiliki oleh pembeli rumah B40, mendapatkan bantuan dilihat agak mustahil walaupun mereka layak (dan boleh!) untuk menerimanya.
Haa jangan risau, berikut adalah beberapa skim perumahan yang bertujuan untuk membantu kumpulan B40 dan M40!

1. Skim Perumahan Belia Oleh Bank Simpanan Nasional (BSN)

Youth Housing scheme
Diperkenalkan untuk kali pertama pada bulan Julai 2015, skim ini disasarkan pada pembeli rumah pertama, dan ia telah dilanjutkan sehingga 31 Disember 2021.
Di bawah Skim Perumahan Belia ni, BSN menawarkan pembiayaan sehingga RM500,000 dengan jangka masa 35 tahun, atau sehingga usia 65 tahun (mana yang lebih dahulu).
Pemohon yang berjaya akan mendapat pembiayaan 100% dari BSN untuk harga pembelian penuh hartanah, serta tambahan 5% untuk membantu pembayaran Mortgage Reducing Term Assurance (MRTA) ataupun Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT).
Dari kerajaan pula, akan ada pengecualian duti setem 50% pada Surat Perjanjian Jual Beli (Sale and Purchase Agreement/SPA) dan dokumen-dokumen kemudahan.
Pemohon yang berjaya juga akan menikmati bantuan RM200 sebulan selama 2 tahun bermula dari tarikh pembayaran pertama. Sudah tentu, skim ini tidak dipanggil Skim Perumahan Belia tanpa sebab bukan?
Haa sebabnya ialah skim ni hanya dibuka untuk pembeli pertama dan belia yang sudah berkahwin, berusia antara 25 hingga 40 tahun, dengan pendapatan isi rumah tidak melebihi RM10,000 sebulan.
Dalam erti kata lain, kumpulan B40, dan juga kumpulan yang berada di hujung kumpulan M40.

2. Skim Sewa-Untuk-Beli (Rent-To-Own/RTO)

Rent to own scheme
Sebelum anda membeli kereta, sudah pasti anda akan pandu ujinya terlebih dulu kan? Bayangkan anda dapat "tinggal uji" sebuah hartanah terlebih dulu, sebelum membelinya! Itulah konsep skim yang dibentangkan dalam Belanjawan 2021 ini.
Menerusi skim ini, pembeli rumah yang tidak mempunyai kemampuan kewangan untuk membayar wang pendahuluan 10% tu (atau mungkin tidak memenuhi syarat untuk pembiayaan pinjaman) masih berpeluang untuk memiliki rumah sendiri.
Ini maksudnya: Daripada membayar wang pendahuluan, pembeli boleh memilih untuk memasuki perjanjian sewa rumah, dan menyewa hartanah untuk jangka masa sehingga 5 tahun.
PGMY_No_1
Selepas tahun pertama, pembeli dapat memilih sama ada mereka ingin membeli hartanah itu, atau tidak, dan satu lagi berita baik – anda boleh membeli pada harga asal hartanah itu ketika pajakan pertama kali ditandatangani!
Ingat ye, skim RTO hanya tersedia untuk pembeli rumah pertama, dan untuk hartanah berharga RM500,000 ke bawah.

3. "Dana RM1 Bilion Untuk Rumah Mampu Milik” Oleh Bank Negara Malaysia (BNM)

b40-m40-t20-5
Diperkenalkan untuk kali pertama pada tahun 2019, skim pembiayaan oleh BNM baru-baru ini telah memperluaskan jangkauannya untuk membantu lebih ramai rakyat membeli rumah yang mampu milik. Ini dia perincian tentang dana tersebut:
 • Tempoh pembayaran pinjaman yang dilanjutkan sehingga maksimum 40 tahun, atau sehingga pemohon mencapai usia 70 tahun.
 • Kadar pembiayaan hingga 3.5% setahun (yang sangat rendah – kebanyakannya sekurang-kurangnya 5%!).
 • Pengecualian yuran pemprosesan permohonan kewangan.
 • Sokongan wang pendahuluan.
 • Pengecualian dari duti setem.
 • Dan yang menariknya, pendidikan kewangan percuma oleh AKPK (Agensi Kaunseling & Pengurusan Kredit) turut disediakan untuk membantu pembeli rumah memahami segala yang berkaitan dengan kewangan dalam proses membeli kediaman!
Haa, di sinilah peningkatan yang baru untuk diambil kira. Sebelum ini, pembeli hanya layak memohon sekiranya pendapatan isi rumah bulanan mereka tidak melebihi RM2,300, dan hartanah yang mereka ingin beli tidak lebih dari RM150,000.
Sekarang, pendapatan isi rumah bulanan telah ditingkatkan hingga RM4,360, sementara harga maksimum hartanah telah dinaikkan hingga RM300,000!

4. Perumahan Transit Belia (MyTransit) Oleh KPKT

b40-m40-t20-6
Skim Perumahan Transit Belia adalah skim oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), khusus buat golongan bujang dan belia yang sudah berkahwin di lingkungan B40 dan M40 (terbawah).
Berbanding dengan skim lain yang telah kami sebutkan di atas, skim MyTransit membantu belia dengan menyediakan unit studio yang berpatutan untuk disewa, dan bukannya untuk dibeli.
Di bawah skim ini, 2,010 unit studio akan dibina di Mukim Batu dan Kepong, Kuala Lumpur, dengan anggaran tarikh siap pada tahun 2022.
Harga sewa rumah ini dijaminkan sekurang-kurangnya 20% lebih murah daripada harga pasaran.
Menariknya, terdapat juga elemen "simpanan paksa". Ini bererti bahawa peratusan sewa bulanan akan diketepikan dan dikembalikan dalam bentuk bayaran sekaligus kepada penyewa, selepas tamat lima tahun penghunian mereka.
Dapatkan maklumat lanjut di website rasmi sini!

5. Kempen Pemilikan Rumah (HOC) 2021!

list-hoc-projects-main-image
Kami telah banyak membincangkan mengenai kempen HOC ni di PropertyGuru!
Sekiranya anda masih belum biasa dengannya, kempen ini bertujuan untuk menyokong pembeli rumah yang ingin membeli hartanah, serta mendorong penjualan hartanah yang tak terjual dalam pasaran perumahan Malaysia.
Antara insentif kewangan yang disediakan untuk membantu mencapai matlamat ini adalah:
 • Pengecualian duti setem 100% sehingga RM1 juta.
 • Pengecualian duti setem Separa sehingga RM2.5 juta.
 • Diskaun minimum 10% untuk harga pembelian hartanah.
Dijadualkan berakhir pada bulan Jun tapi dilanjutkan sehingga 31 Disember 2019, ia kemudiannya dilanjutkan sekali lagi dari Jun 2020 hingga Mei 2021, dan baru diumumkan yang akan dilanjutkan sampai Disember 2021 pula!
Baca artikel ini jika ingin tahu sama ada membeli projek HOC adalah pilihan yang tepat atau tidak!
Memastikan semua skim dan kempen ni dapat dilaksanakan pasti mengubah kehidupan seseorang. Ingatlah, walaupun ia dapat menjimatkan sejumlah wang, diskaun dan insentif tidak seharusnya menjadi keutamaan anda.
Perkara paling penting yang harus diingatkan adalah: Pertama sekali, SELALU pastikan anda mempunyai kemampuan kewangan yang stabil untuk membeli hartanah!
Panduan Relevan
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru