10 Pemaju Hartanah Terkemuka Di Malaysia!

Bila tiba masa untuk membeli hartanah, benda pertama sekali yang pembeli selalunya akan cari, ialah reputasi pemaju hartanah. Oleh itu, kami dah sediakan senarai untuk anda lihat sendiri pemaju mana yang mungkin menjadi pilihan hati jika anda ingin menerokai pasaran hartanah.
top property developer, top property developer malaysia, property developer malaysia

Click here for English version.

 

Di sekitar tahun 70-an dan 80-an, hartanah (terutamanya yang hebat-hebat tu), belum banyak lagi untuk memenuhi kehendak pasaran. Jadi, untuk mendapatkannya, pembeli terpaksalah mengikuti proses giliran dan undian.

Masa tu, kalau dapat beli rumah kira macam dah menang loteri, rasa bertuah sangat-sangat. Mana taknya, projek hartanah dahlah tak banyak mana, pemaju pula sikit sangat bilangannya.

Rumah yang ada pun selalunya hanya dilengkapi dengan infrastruktur dan kemudahan yang biasa-biasa saja. Tapi, sekarang dah lain!

Malaysia pun dah ramai pemaju-pemaju yang menawarkan kediaman dengan rekabentuk bertaraf dunia, di dalam kejiranan yang telah dirancang dengan begitu teratur dan selesa.

Masuk rumah boleh goyang kaki; bawa kain baju saja nak pindah, sebab semuanya dah lengkap dalam rumah.

Rakyat Malaysia ni memang dah banyak sangat pilihan sekarang, sampai dah tak tahu beli dengan pemaju mana, kan? Jadi, tanpa membuang masa, kami dah tolong selidik beberapa pemaju hartanah yang tersohor di Malaysia ni untuk anda!

*Nota: Pemaju-pemaju yang ada di dalam senarai ni telah dipilih mengikut berdasarkan laporan pendapatan mereka untuk tahun kewangan 2019, dan juga prestasi mereka yang terbaik (mengikut susunan abjad).

Untuk lebih banyak tip dan panduan bagi pembeli rumah pertama, ikuti saluran Telegram PropertyGuru Malaysia kami!

 

1) Eco World Development Group Berhad

top-prop-devs-1

Dalam masa yang agak singkat, Eco World telah mengorak langkah menjadi pemaju serta jenama yang dihormati, dan buruan para pembeli hartanah di luar sana.

Mereka telah berjaya menyiapkan sebanyak 20 projek, dengan Nilai Pembangunan Kasar (GDV) melebihi RM87 bilion!

Ianya melibatkan perbandaran baru, pembangunan komersial bersepadu, kompleks kediaman pencakar langit yang mewah, serta taman-taman perniagaan hijau yang bercirikan alam semula jadi.

Di Malaysia, mereka telah membina mercu tanda kejayaan dengan membangunkan projek-projek besar seperti Eco Sky, Eco Majestic dan Bukit Bintang City Centre di Lembah Kelang; Eco Botanic dan Eco Spring di Iskandar Johor; serta Eco Terraces dan Eco Meadows di Penang.

Mereka juga telah melebarkan sayap ke luar negara, dan kini mempunyai projek-projek di United Kingdom dan Australia.

 

2) Gamuda Land

top property developer, top property developer malaysia, property developer malaysia

Gamuda Land adalah bahagian pembangunan hartanah Gamuda Berhad.

Teras utama perniagaan syarikat tersebut ialah pembangunan perbandaran bersepadu, seperti yang boleh di lihat pada Kota Kemuning di Shah Alam. Itulah kejayaan pertama mereka yang terletak di atas tanah seluas 1,820 ekar.

Selain tu, ada juga projek pembangunan perbandaran hebat yang lain seperti Bandar Botanic, Klang dengan keluasan 1,200 ekar; projek residensi eksklusif Valencia di Sungai Buloh dengan keluasan 280 ekar; projek kontemporari Horizon Hills di Iskandar Puteri, Johor dengan keluasan 1,200 ekar; dan juga Jade Hills, Kajang dengan keluasan 366 ekar.

Gamuda percaya kepada pembangunan yang direka dengan keharmonian alam semulajadi. Contoh terbaik adalah projek terbesar terkini mereka, Gamuda Cove.

Terletak di atas tanah seluar 1,530 ekar, ia telah dirancang dengan terperinci sebagai perbandaran berkonsepkan gabungan alam semulajadi, di mana 250 ekar telah dijadikan sebagai kawasan hijau.

 

3) IGB Berhad

top property developer, top property developer malaysia, property developer malaysia

IGB Berhad tercipta melalui gabungan antara Tan & Tan Development Berhad dan IGB Corporation Berhad.

Syarikat ini membina pelbagai projek kediaman, komersial dan perindustrian di Malaysia dan juga di negara-negara lain di Asia, Eropah, Australia dan Amerika Syarikat.

Projek pertama mereka adalah Desa Kudalari, sebuah projek apartmen mewah yang dilancarkan pada tahun 1979. Satu lagi pembangunan terkenal mereka ialah projek Sierramas di Sungai Buloh. Dengan keluasan 255 ekar, ia telah diiktiraf sebagai komuniti berpagar pertama di Malaysia.

Selain tu, Mid Valley City di Kuala Lumpur yang memang popular dan terkenal tu pun adalah projek mereka yang telah dilancarkan pada tahun 1999.

Pada tahun 2007 pula, The Gardens Mall telah dibina di sebelah Mid Valley dan gabungan antara dua pembangunan tersebut menyediakan pengalaman membeli-belah yang unik kepada penduduk tempatan dan juga pelancong.

 

4) IJM Land

ijm-land-logo

Dengar saja nama pemaju ni mesti terus teringat pelan utama (masterplan) terkenal mereka, Seremban 2. Ia adalah perbandaran lengkap yang dilancarkan pada tahun 1995, dengan keluasan sebesar 2,300 ekar.

Sebagai sebahagian daripada IJM Corporation Berhad, cabang hartanah beranugerah ni telah melaksanakan pelbagai projek utama yang merangkumi hampir 5,000 ekar, dengan GDV RM55.3 bilion! Tanah mereka yang masih belum dibangunkan berjumlah 4,000 ekar di Malaysia, China, dan United Kingdom.

Beberapa pembangunan terkenal mereka yang lain adalah Riana Dutamas @ North Kiara (Kuala Lumpur), Bandar Rimbayu (Selangor), Austin Duta (Johor), dan The LIGHT Waterfront (Pulau Pinang).

 

5) IOI Properties

top property developer, top property developer malaysia, property developer malaysia

IOI Properties bermula sebagai syarikat kecil bernama Lam Soon Huat Development pada tahun 1975.  Pada tahun 1994 syarikat tersebut bertukar nama kepada IOI Properties Berhad.

Pada tahun 1990, mereka telah melancarkan projek Bandar Puchong Jaya, dan tak lama kemudiannya, projek Bandar Puteri Puchong.

Projek IOI Properties yang paling terkemuka ialah IOI Mall di Puchong, yang mana ia masih merupakan pusat membeli-belah terbesar di Selatan Lembah Klang.

Dibuka pada tahun 1996, ia telah mengetuai pemodenan Puchong yang telah menyemarakkan dan mengubah kawasan tersebut menjadi antara bandar paling sibuk yang kita kenali sekarang.

Pembangunan utama lain termasuklah IOI Resort City, 16 Sierra, Warisan Puteri di Sepang dan Bandar Puteri Bangi. IOI juga telah melebarkan sayapnya ke Singapura.

 

6) Mah Sing Group

top property developer, top property developer malaysia, property developer malaysia

Mah Sing Group mula menjejakkan langkah ke dalam perniagaan pembangunan hartanah pada tahun 1994. Sehingga hari ni, ia telah membina sehingga 47 projek di seluruh Malaysia dan berjaya menjual sebanyak 39,000 unit.

Pembangunan perbandaran pertama mereka, yang dilancarkan pada tahun 2000, ialah Sri Pulai Perdana di Skudai, Johor. Ia juga telah diiktiraf sebagai projek rumah teres berpagar dan berpengawal (Gated & Guarded) pertama di Johor.

Pada tahun 2012, mereka telah melancarkan projek perbandaran Southville City berpagar dan berpengawal dengan ciri-ciri kejiranan mesra keluarga, dan berteraskan kehijauan dan mesra alam.

Projek seluas 428 ekar itu mempunyai GDV RM11.1 bilion. Selain tu, projek-projek lain yang sedang berjalan ialah M Vertica di Cheras, M Centura di Sentul, dan M Aruna di Rawang.

 

7) Sime Darby Property Bhd

top property developer, top property developer malaysia, property developer malaysia

Sime Darby merupakan pemaju hartanah yang terkemuka dan tak asing lagi sejak tahun 1974, di mana pembangunan mereka yang paling terkenal ialah Subang Jaya, yang dimulakan pada tahun 1974.

Syarikat ni lebih tertumpu kepada pembangunan di kawasan Subang dan telah menjayakan beberapa projek seperti USJ, Putra Heights, Bukit Jelutong dan Ara Damansara.

Sehingga kini, ia telah membangunkan tanah seluas 20,000 ekar dengan GDV RM88 bilion. Mereka juga mempunyai perniagaan hartanah di luar negara seperti Singapura, Vietnam, Australia dan United Kingdom.

 

8) SP Setia

top-prop-devs7

SP Setia bermula pada tahun 70an, dan kini ia merupakan nama terkenal di kalangan perumahan Malaysia, dengan projek-projek pembangunan yang dibina dengan jayanya seperti Bandar Kinrara, Bandar Baru Sri Petaling, Setia Alam dan Setia Eco Park.

Baru-baru ini mereka mengumumkan perancangan untuk melancarkan projek-projek dengan nilai GDV RM2.17 bilion sehingga akhir tahun, dan akan lebih memfokuskan kepada hartanah atas tanah (landed property) pada kos sederhana.

Mereka boleh dikira sebagai syarikat gergasi di dalam industri pembangunan dengan 46 projek yang sedang berjalan, dan masih mempunyai tanah hampir 9,000 ekar!

Di luar negara, mereka juga telah membina nama dengan projek-projek di United Kingdom, China, Jepun, Vietnam, Singapore dan Australia.

 

9) Sunway

top-prop-devs-8

Projek Sunway Group yang paling terkenal adalah perbandaran beranugerah, Sunway City. Siapa yang tak kenal kan ‘Sphinx’ yang disukai ramai (bukan maskot rasmi, ya!) di luar Sunway Pyramid bila tersekat dalam kesesakan lalu lintas dekat situ.

Dengan keluasan 800 ekar, ia adalah model pembangunan bersepadu yang mempunyai pelbagai komponen seperti perumahan, komersial, pendidikan, perhotelan, peruncitan, hiburan, penjagaan kesihatan dan perindustrian dengan kemudahan pengangkutan awam yang cekap. Seluruh perbandaran juga diiktiraf dengan Indeks Bangunan Hijau/Green Building Index (GBI)!

Sunway Group telah membawa kejayaan model perniagaan mereka ke serata negara melalui projek seperti Sunway City di Ipoh, Sunway Velocity di Kuala Lumpur, Sunway Penang, dan Sunway Iskandar di Johor.

Salah satu projek terkini mereka ialah projek Sunway GeoLake di Sunway City yang terdiri daripada 420 unit kondominium dan 44 unit vila, dengan harga dari RM1.04 juta hingga RM3.32 juta, yang mana akan siap dibina pada April 2022.

 

10) UEM Sunrise

top property developer, top property developer malaysia, property developer malaysia

UEM Sunrise merupakan pemacu pembangunan hartanah utama oleh Khazanah Nasional Berhad, dana pelaburan strategik oleh Kerajaan Malaysia.

Ia adalah Pemaju Induk bagi Projek Iskandar Puter di Johor, di mana ianya akan menjadi pembangunan bandar bersepadu terbesar di Asia Tenggara. Pada tahun 2018, syarikat tersebut telah menyambut ulangtahun mereka yang ke-50.

Projek-projek mereka termasuklah hartanah yang telah mendapat sambutan hangat di lokasi-lokasi terkenal seperti Mont Kiara dan Solaris Dutamas (Residensi Solaris Parq) di Kuala Lumpur, Bukit Jelutong di Shah Alam dan juga Cyberjaya.

Pada tahun 2018 juga, mereka telah melancarkan 5 projek baru dengan jumlah GDV sebanyak RM907 juta. Syarikat telah berjaya melebarkan sayapnya ke luar negara seperti Kanada, Australia dan Afrika Selatan.

 

Penampilan Khas: Tropicana Corporation Berhad

tropicana-logo (1)

Sebagai pemaju Tropicana Golf & Country Resort yang terkenal, dan juga Tropicana Indah Resort Homes sejak dua dekad yang lalu, mereka telah berkembang sebagai salah satu pemaju terkemuka dengan prestasi yang kukuh dalam pembangunan kediaman dan komersial. 

Pembangunan bertema resort yang dikira sebagai trademark Tropicana Corporation Berhad terletak di tanah seluas 625 ekar dan menawarkan perbandaran berpagar mewah, sebagai lambang kehidupan moden yang dikelilingi kehijauan.

Ditubuhkan pada tahun 1979, hartanah bukanlah satu-satunya industri yang mereka terokai. Mereka juga berjaya menaikkan perniagaan-perniagaan lain seperti pembinaan resort, pelaburan hartanah, pengilangan, dan pemegangan pelaburan.

Pada PropertyGuru Asia Property Awards (Malaysia) 2020 baru-baru ini, mereka telah merangkul gelaran Pemaju Terbaik (Best Developer) yang didambakan pemaju lain, di samping empat Penghargaan dan sembilan piala Pemenang.

Mereka mempunyai pelbagai projek terkenal di seluruh Malaysia, seperti Tropicana Gardens di Kota Damansara, Tropicana 218 Macalister di Pulau Pinang, Tropicana Danga Bay di Johor, dan Tropicana Landmark di Sabah, anda akan mendapat hanya yang terbaik dari pemaju ini pada masa akan datang!

Telegram Rasmi PropertyGuru Malaysia

Klik Untuk Sertai Kami!

Telegram Rasmi PropertyGuru Malaysia

 

Itulah dia beberapa nama yang terkemuka dalam industri pembangunan hartanah di Malaysia. Sekiranya anda ingin mencari rumah baru, samada untuk tujuan penginapan atau pelaburan, anda boleh lah memulakan carian dengan 10 jenama ini dahulu untuk melihat hartanah mana yang masih ada!

Read Next

Feedback