Senarai Rumah Sewa Shah Alam Yang Paling Popular

Mencari rumah sewa sememangnya tidak mudah dan ada prosesnya tersendiri. Oleh itu, kami sediakan panduan dan senarai ini untuk memudahkan anda yang sedang mencari rumah sewa di Shah Alam.
perjanjian rumah sewa, rumah sewa shah alam, rumah sewa seksyen 7 shah alam, rumah sewa shah alam seksyen 7, rumah sewa di shah alam, rumah sewa murah shah alam, sewa rumah shah alam

Dalam kekalutan orang sedang mencari rumah, ada juga orang yang sebenarnya lagi selesa nak menyewa daripada membeli rumah sendiri.

Mungkin kerana kewangan masih belum stabil, saja mencari rumah sementara yang dekat dengan tempat kerja, atau memang tak berminat untuk memiliki rumah.

Walaubagaimanapun, sebelum nak menyewa rumah, ada beberapa perkara yang anda kena ambil tahu. Selain dari memilih lokasi dan jenis rumah yang anda nak, kami kongsikan beberapa tips yang berguna dalam urusan menyewa rumah:

1) Jangan malu untuk bertanya

Bila nampak iklan (sama ada online atau offline), mungkin ada beberapa perkara yang tak jelas, atau tak dinyatakan di situ.

Jadi, jangan takut untuk mendapatkan jawapan dari tuan rumah! Pastikan anda ambil tahu dulu tentang rumah yang anda nak sewa tu sebelum pergi berjumpa tuan rumah dan melawat unit tersebut. Antara soalan yang anda boleh tanya:

  • Berapa kadar sewa rumah
  • Berapa bayaran deposit
  • Rumah ada perabot atau tak
  • Apa kemudahan yang disediakan
  • Berapa bilangan penyewa yang dibenarkan
  • Cara pembayaran utiliti elektrik dan air

perjanjian rumah sewa, rumah sewa shah alam, rumah sewa seksyen 7 shah alam, rumah sewa shah alam seksyen 7, rumah sewa di shah alam, rumah sewa murah shah alam, sewa rumah shah alam

Bukan apa, semua ni untuk kesenangan anda juga, dan untuk mengelakkan dari benda yang tak diingini berlaku.

2) Pastikan Berunding Dulu Dengan Tuan Rumah

Lepas dah tengok rumah dan rasa memang sesuai dengan jiwa, bolehlah cuba runding harga sewa dengan tuan rumah.

Mungkin kalau nak sewa untuk jangka masa yang lama, anda boleh cuba untuk minta harga sewa yang lebih rendah.

Pasal bayaran deposit pula, ada tuan rumah yang minta sebulan, 1+1, 2+1, dan sebagainya. Jadi, anda boleh juga runding dengan tuan rumah kalau tak mampu nak bayar sepenuhnya pada satu masa.

Mungkin tuan rumah boleh pertimbangkan untuk anda bayar secara ansuran. Apa pun, sebelum anda nak bayar deposit atau sewa, pastikan dah ada hitam putihnya.

3) Pastikan ada dokumen perjanjian rumah sewa

perjanjian rumah sewa, rumah sewa shah alam, rumah sewa seksyen 7 shah alam, rumah sewa shah alam seksyen 7, rumah sewa di shah alam, rumah sewa murah shah alam, sewa rumah shah alam

Perjanjian rumah sewa ni benda yang sangat penting dalam urusan sewa-menyewa, sebab dalam tu ada menjelaskan semua terma dan syarat mengenai rumah yang disewa.

Kedua-dua pihak bolehlah berbincang sehingga masing-masing bersetuju dengan syarat-syarat perjanjian penyewaan. Selepas tu, barulah menandatangani dokumen tersebut.

PropertyGuru Tip
Yang paling penting! Bila dah dapat perjanjian rumah sewa, anda perlu baca semuanya dengan sangat teliti. Bukan saja baca, tapi fahamkan semua isi dan syarat yang terkandung dalam tu. Jangan tandatangan selagi anda tak puas hati.

Ni hanyalah beberapa tip untuk membantu anda bersedia sebelum menyewa rumah. Sebabnya bila dah pindah masuk rumah sewa, dan dah bayar semuanya, sangatlah susah nak patah balik kalau ada apa-apa masalah.

 

Okay, sekarang tiba masanya untuk mencari!

Anda dah tahu apa yang perlu dilakukan kalau nak menyewa, tapi dekat mana nak cari rumah ni? Senarai yang kami sediakan di bawah merupakan antara rumah sewa Shah Alam yang paling popular dalam laman web PropertyGuru:

1) i-SOHO @ i-City

perjanjian rumah sewa, rumah sewa shah alam, rumah sewa seksyen 7 shah alam, rumah sewa shah alam seksyen 7, rumah sewa di shah alam, rumah sewa murah shah alam, sewa rumah shah alam

Siapa tak kenal i-City kan? Dalam i-City ni boleh dikatakan semuanya ada. Kalau tinggal kat sini, memang tak perlu nak keluar dari kawasan tu untuk dapatkan barang-barang keperluan ataupun tempat hiburan dan lawatan.

Jadi, sebab tu jugalah i-SOHO ni sangat terkenal di kalangan mereka yang menyewa. Dari segi kemudahan pula ada pelbagai yang disediakan untuk penghuni seperti kolam renang, taman permainan, gimnasium, dan sistem keselamatan 24 jam.

Anda bukan sahaja menyewa di lokasi yang femes dan strategik, tetapi sangat selamat kerana kawalan keselamatan yang ketat.

2) Trefoil @ Setia City

perjanjian rumah sewa, rumah sewa shah alam, rumah sewa seksyen 7 shah alam, rumah sewa shah alam seksyen 7, rumah sewa di shah alam, rumah sewa murah shah alam, sewa rumah shah alam

Ni pun antara rumah sewa Shah Alam yang femes. Terletak di Bandar Setia Alam, Trefoil menawarkan gaya kehidupan yang diidamkan oleh golongan profesional dan usahawan muda.

Lokasinya sangat strategik, berdekatan dengan Pusat Konvensyen Setia City, dan Setia City Mall. Ia menyediakan pelbagai unit Small Office Flexible Office (SOFO) dengan pusat perniagaannya tersendiri.

Oleh itu, jika anda memilih untuk tinggal di Trefoil, semua kemudahan perniagaan sudah ada tersedia di bawah satu bumbung.

3) Utropolis Suites 2

perjanjian rumah sewa, rumah sewa shah alam, rumah sewa seksyen 7 shah alam, rumah sewa shah alam seksyen 7, rumah sewa di shah alam, rumah sewa murah shah alam, sewa rumah shah alam

Bangunan ni terletak di lokasi yang berdekatan dengan pengangkutan awam, jadi penghuni yang menyewa tak perlu risau jika tak ada kenderaan sendiri.

Selain dari beberapa kemudahan taman yang cantik untuk dinikmati oleh semua, terdapat juga perkhidmatan dobi, ruang membaca, ruang berehat dan kolam renang.

Utropolis Suites 2 sangat sesuai bagi mereka yang mempunyai anak kecil, kerana ia mempunyai satu ruang permainan hebat yang direka khas untuk kanak-kanak terokai dan kembangkan imaginasi mereka.

4) Utropolis Suites 1

perjanjian rumah sewa, rumah sewa shah alam, rumah sewa seksyen 7 shah alam, rumah sewa shah alam seksyen 7, rumah sewa di shah alam, rumah sewa murah shah alam, sewa rumah shah alam

Hanya berjiran dengan Utropolis Suites 2, Utropolis Suites 1 juga menawarkan kemudahan yang lebih kurang sama.

Salah satu sebab kenapa ianya mudah untuk disewa adalah kerana rekaan unitnya yang unik dan menarik.

Pengangkutan awam juga tersedia di kawasan ini dan penghuni boleh menggunakan Stesen KTM Subang Jaya, Stesen KTM Batu Tiga, Stesen KTM Shah Alam, Stesen BRU SunU-Monash, serta mendapatkan khidmat teksi dan bas dengan senang.

5) Emira Residence @ Shah Alam

perjanjian rumah sewa, rumah sewa shah alam, rumah sewa seksyen 7 shah alam, rumah sewa shah alam seksyen 7, rumah sewa di shah alam, rumah sewa murah shah alam, sewa rumah shah alam

Emira adalah pembangunan yang terdiri daripada kediaman dan lot kedai moden. Bukan setakat menawarkan gaya hidup mewah, penghuni juga dapat menikmati pemandangan yang indah.

Pelbagai kemudahan seperti taman lanskap, ruang santai, kolam renang, kawasan barbeku dan bermacam lagi siap disediakan.

Rumah sewa di Shah Alam ni juga terletak berdekatan dengan Pusat Perubatan Darul Ehsan dan MSU (Management and Science University).

Kalau mereka yang bekerja atau belajar di kedua tempat ni memang selalunya akan suka untuk menyewa di sini.

6) Geo @ Bukit Rimau

perjanjian rumah sewa, rumah sewa shah alam, rumah sewa seksyen 7 shah alam, rumah sewa shah alam seksyen 7, rumah sewa di shah alam, rumah sewa murah shah alam, sewa rumah shah alam

Kediaman 30 tingkat ni terletak di kawasan perbandaran Bukit Rimau, di mana terdapat banyak kemudahan dan perkhidmatan yang mudah untuk diakses oleh penghuni di Geo.

Di samping itu, perbandaran sedia ada di sekitar Geo juga menyediakan pelbagai kemudahan seperti pusat membeli-belah, restoran, bank, perkhidmatan hiburan, telekomunikasi, pasar raya, dan bermacam lagi.

Dalam Geo tu sendiri pun ada 3 tingkat yang dikhaskan untuk kemudahan termasuk SkyGarden di tingkat 30, yang menghadap pemandangan yang sangat indah.

7) Menara U

perjanjian rumah sewa, rumah sewa shah alam, rumah sewa seksyen 7 shah alam, rumah sewa shah alam seksyen 7, rumah sewa di shah alam, rumah sewa murah shah alam, sewa rumah shah alam

Kondo bertingkat tinggi ni menawarkan tempat menarik untuk disewa bersama keluarga anda. Ia terletak di lokasi paling utama di Shah Alam iaitu di Seksyen 13.

Kawasan ini mempunyai pelbagai kemudahan seperti tempat membeli-belah, pasaraya, hospital, dan tempat beribadat.

Menara U ni juga sangat femes di kalangan pelajar sebagai penyewa, kerana ia berdekatan dengan MSU dan mempunyai akses ke pengangkutan awam.

8) Suria Residence @ Bukit Jelutong

perjanjian rumah sewa, rumah sewa shah alam, rumah sewa seksyen 7 shah alam, rumah sewa shah alam seksyen 7, rumah sewa di shah alam, rumah sewa murah shah alam, sewa rumah shah alam

Ada penyewa yang memilih Suria Residence kerana harganya yang agak berpatutan berbanding dengan kondominium lain, yang menjadikannya antara rumah sewa murah Shah Alam.

Selain itu, terdapat sekolah-sekolah yang mudah diakses di sekitar kawasan tersebut seperti Sekolah Rendah dan Menengah Bukit Jelutong, serta Sekolah Kebangsaan Tun Dr. Ismail Jaya.

Penghuni pula akan dapat menikmati pelbagai kemudahan termasuk kolam renang, gimnasium terapung, jakuzi, dan taman terapi.

9) Radia Residences

perjanjian rumah sewa, rumah sewa shah alam, rumah sewa seksyen 7 shah alam, rumah sewa shah alam seksyen 7, rumah sewa di shah alam, rumah sewa murah shah alam, sewa rumah shah alam

Radia Residences adalah servis apartmen yang terletak di pinggir bandar Bukit Jelutong, Shah Alam.

Apa yang sangat menarik tentang pembangunan ni ialah ia mempunyai pensijilan BCA Green Mark untuk pencahayaan jimat tenaga dan sistem penuaian air hujan yang jarang ditemui.

Kawasan ini selalunya menjadi pilihan penyewa kerana suasana yang tenang dan tak sibuk, namun masih mempunyai akses yang mudah ke kawasan bandar yang lain.

10) The Greens @ Subang West

perjanjian rumah sewa, rumah sewa shah alam, rumah sewa seksyen 7 shah alam, rumah sewa shah alam seksyen 7, rumah sewa di shah alam, rumah sewa murah shah alam, sewa rumah shah alam

The Greens bukan saja menawarkan penyewa semua kemudahan yang sedia ada di Subang Jaya atau USJ, tetapi juga menambahkan lebih banyak kemudahan untuk dinikmati.

Walaupun terletak di tengah-tengah pinggir bandar, di mana terdapat campuran kawasan perumahan baru dan lama, kebanyakan kemudahan sangat mudah untuk didapati.

Ia juga dekat dengan beberapa kawasan perindustrian, pusat bandar Shah Alam, dan dua institusi akademik: Management and Science University (MSU) dan Open University Malaysia.

11) i-Residence @ i-City

perjanjian rumah sewa, rumah sewa shah alam, rumah sewa seksyen 7 shah alam, rumah sewa shah alam seksyen 7, rumah sewa di shah alam, rumah sewa murah shah alam, sewa rumah shah alam

Seperti i-SOHO, rumah sewa Seksyen 7 Shah Alam ni terletak di kawasan yang menjadi tumpuan penyewa dan juga pelancong.

Tempat penginapan ini terletak di salah satu negeri paling padat di Selangor, jadi pelbagai aktiviti dapat dilihat dan dilakukan di kawasan ini.

Walaupun kawasan i-City sangat besar dengan pelbagai pembangunan, keselamatan sangat diutamakan supaya penghuni i-Residence merasa aman dan selamat di kediaman mereka.

Kamera CCTV dipasang pada tempat strategik, dan pengawal pula akan memastikan orang luar diperiksa dengan teliti.

12) Vista Alam Serviced Apartment

perjanjian rumah sewa, rumah sewa shah alam, rumah sewa seksyen 7 shah alam, rumah sewa shah alam seksyen 7, rumah sewa di shah alam, rumah sewa murah shah alam, sewa rumah shah alam

Vista Alam adalah antara pangsapuri servis yang mempunyai konsep sangat unik. Apartmen yang menawarkan konsep membeli-belah terbuka yang pertama di Shah Alam ni dibina untuk tujuan komersil dan juga kediaman.

Kebanyakan penyewa adalah mereka yang sudah berkeluarga kerana tempat tinggal tersebut sangat selesa dan kurang kesesakan lalu lintas.

Kawasan kejiranan pun mempunyai persekitaran yang damai dan tenang kerana masih dalam pembangunan dan belum sesak sepenuhnya.

Jadi, untuk mereka yang mempunyai anak-anak kecil yang sedang membesar dan tak gemar bergasak dengan orang ramai, sangat sesuai untuk menyewa di sini.

13) i-Suite @ i-City

perjanjian rumah sewa, rumah sewa shah alam, rumah sewa seksyen 7 shah alam, rumah sewa shah alam seksyen 7, rumah sewa di shah alam, rumah sewa murah shah alam, sewa rumah shah alam

Rumah di dalam i-City memang sangat ramai peminatnya lah! i-Suite adalah salah satu rumah sewa Shah Alam Seksyen 7 yang terletak di pusat bandar i-City.

Penyewa memilih pangsapuri servis ini kerana kawasannya yang berhubung dengan beberapa lebuhraya utama seperti Lebuhraya Persekutuan dan Lebuhraya NKVE.

Oleh itu, ianya sangat mudah untuk ke beberapa tempat utama seperti Subang, Klang dan Kuala Lumpur.

Selain itu, oleh kerana LRT Line 3 dan disahkan akan berhenti di i-City, pihak pengurusan akan menyediakan bas ulang-alik dari kediaman i-Suite ke stesen LRT pada waktu yang ditetapkan.

Apabila siap saja pengangkutan awam ini, penghuni bebas untuk pergi ke mana sahaja yang mereka mahukan.

Kemudahan lain yang berdekatan adalah lot kedai, bank, klinik, restoran, Aeon Bukit Tinggi, Hospital Shah Alam dan beberapa institusi pendidikan seperti Monash University, Inti International College, Sunway University, Taylor's University dan Segi College.

14) Ken Rimba Condominium 1, Shah Alam

perjanjian rumah sewa, rumah sewa shah alam, rumah sewa seksyen 7 shah alam, rumah sewa shah alam seksyen 7, rumah sewa di shah alam, rumah sewa murah shah alam, sewa rumah shah alam

Kondominum ni sememangnya tempat yang bagus untuk disewa kerana ia mempunyai banyak kemudahan dan ciri hebat yang diinginkan dalam pembangunan baru.

Terdapat taman permainan kanak-kanak, taman komuniti, gelanggang badminton, kolam renang dan gimnasium yang dilengkapi dengan mesin senaman terkini.

Selain dari lokasi yang strategik, kawasan ini dikelilingi dengan banyak kemudahan seperti tempat membeli-belah yang terkenal (PKNS Complex, SACC Mall dan Shah Alam Royal), dan berdekatan dengan institusi pendidikan seperti Universiti Teknologi MARA, Segi College dan SRI KDU.

Semoga senarai dan panduan ni dapat membantu memudahkan urusan anda yang ingin sewa rumah Shah Alam.

Jangan lupa, walaupun anda hanya menyewa, anda masih ada hak sebagai penyewa kerana anda bukannya duduk percuma!

Read Next

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback