Apa Itu MyHome, Dan Siapa Yang Boleh Memohon?

Skim ni khas untuk mereka yang berpendapatan rendah, dan ada beberapa faktor penting yang perlu diketahui: siapa yang layak untuk memohon, apakah jenis perumahan yang ada, serta macam mana nak mohon.
low cost housing, myhome, housing policy, affordable housing

Click here for the English version.

 

Sebenarnya Skim MyHome dah ada dari tahun 2014 lagi, dan skim ni menyediakan perumahan kos rendah mampu milik untuk orang-orang yang kali pertama nak beli rumah kat Malaysia.

MyHome adalah sebahagian daripada landskap dasar perumahan yang direka untuk memenuhi permintaan negara untuk perumahan kos rendah.

Ia juga untuk mempromosikan pembinaan rumah mampu milik oleh pemaju swasta.

Caranya adalah dengan kerajaan menyediakan subsidi pada setiap rumah yang terjual, so, dapat lah tolong pembeli untuk mengurangkan kos disamping memastikan pulangan kewangan bagi pemaju.

Apa yang best tentang MyHome 2021 ni adalah bila pemohon dah berjaya, dorang dah tak payah bayar 10% deposit yang selalunya kena bayar bila beli rumah kat Malaysia!

Kerajaan yang akan membayar subsidi pendahuluan pada pemaju yang mana dah termasuk deposit 10%, sekali dengan bayaran tambahan.

myhome, rumah pertama

 

Siapa Yang Layak Untuk MyHome?

MyHome 2021 disediakan untuk membantu pembeli rumah pertama yang mencari rumah kos rendah pada harga yang berpatutan.

Skim ni khas untuk mereka yang berpendapatan rendah, dan kat bawah ni ada senarai kriteria-kriteria kelayakan utama yang kena ditepati:

  • Mesti berumur 18 tahun ke atas
  • Mesti warganegara Malaysia
  • Mesti membeli rumah pertama
  • Pendapatan keluarga tak kurang daripada RM3,000
  • Pendapatan keluarga tak lebih daripada RM6,000

 

Apakah Jenis Perumahan Yang Terlibat Dengan MyHome?

MyHome menyediakan akses kepada beberapa jenis perumahan yang berbeza bergantung kepada pendapatan pemohon. Jenis rumah pulak berbeza mengikut wilayah dan tahap pendapatan.

Pemohon bergaji antara RM3,000 dan RM4,000 boleh memohon untuk rumah MyHome 1 yang mana lengkap dengan ciri-ciri berikut:

  • 3 bilik tidur
  • 2 bilik air
  • Minimum 800 kaki persegi

myhome, rumah pertama

Pemohon bergaji antara RM4,001 dan RM6,000 boleh memohon untuk rumah MyHome 2 yang mana lengkap dengan ciri-ciri berikut:

  • 3 bilik tidur
  • 2 bilik air
  • Minimum 850 kaki persegi

Projek yang ade berbeza mengikut negeri, dan korang boleh tengok senarai penuh projek terkini kat laman web MyHome.

MyHome 1

RM80,000 - RM120,000

RM50,000 - RM90,000

800

RM3,000 - RM4,000

MyHome 1 (Kuala Lumpur)

RM80,000 - RM150,000

RM50,000 - RM120,000

800

RM3,000 - RM4,000

MyHome 1 (Sabah & Sarawak)

RM90,000 - RM120,000

RM60,000 - RM90,000

800

RM3,000 - RM4,000

MyHome 2

RM120,001 - RM200,000

RM90,001 - RM170,000

850

RM4,001 - RM6,000

MyHome 2 (Kuala Lumpur)

RM150,001 - RM300,000

RM120,001 - RM270,000

850

RM4,001 - RM6,000

MyHome 2 (Sabah & Sarawak)

RM120,001 - RM200,000

RM90,001 - RM220,000

850

RM4,001 - RM6,000

Rumah MyHome 2021 kiranya agak berbaloi dan berkualiti kerana terdapat beberapa syarat kelayakan untuk pemaju, iaitu:

  • Pemaju mestilah syarikat sah yang ditubuhkan dan diperbadankan di bawah undang-undang Malaysia.
  • Projek tersebut mempunyai lesen yang diluluskan Lesen Pemajuan Perumahan dan Permit Iklan & Jualan (APDL).
  • Projek dilaksanakan di atas tanah milik swasta.
  • Harga pasaran atau jualan rumah MyHome tak melebihi RM300,000.00
  • Tak layak untuk sebarang insentif kerajaan.

myhome, rumah pertama, kpkt

Lagi satu, projek MyHome ni mempunyai kriteria khas untuk pemilihannya!

  • Lokasi yang strategik.
  • Memenuhi permintaan dan keperluan perumahaan di lokasi yang dipohon.
  • Projek yang sesuai dan maju untuk para pemohon.
  • Keupayaan kewangan yang teguh.

 

Macam Mana Nak Mohon Untuk MyHome?

Kalau anda penuhi syarat-syarat kat atas tu dan layak untuk MyHome 2021, cara paling senang sekali nak mohon adalah dengan daftar masuk di laman web MyHome untuk maju ke langkah seterusnya.

Bila dah daftar je akaun, korang kena lah sediakan beberapa dokumen yang diperlukan, macam kat bawah ni:

  • Salinan Kad Pengenalan pemohon dan mana-mana pasangan
  • Salinan Sijil Perkahwinan (jika berkenaan)
  • Salinan kad / surat pengesahan OKU (jika berkenaan)
  • Salinan slip gaji terkini atau surat pengesahan dari majikan
  • Salinan slip gaji atau surat pengesahan pendapatan dari Pesuruhjaya Sumpah (jika bekerja sendiri)
  • Salinan pulangan cukai pendapatan terkini atau penyata KWSP/EPF
  • Salinan surat pencen (jika berkenaan)
  • Salinan Kad Pengenalan, MyKad, Sijil Lahir
  • Laporan Kredit dari CCRIS/CTOS

Bila permohonan kelayakan dah dibuat, lengkap dengan semua dokumen yang diperlukan, permohonan tu akan diserahkan pada jawatankuasa pemilihan.

Jawatankuasa ni terdiri daripada wakil-wakil dari Kementerian Perumahan, Kementerian Kewangan, dan agensi negeri atau agensi perumahan yang berkaitan.

myhome, rumah pertama, kpkt

Jika permohonan berjaya, pemohon akan dibagitau sebelum kena pegi untuk tandatangan Perjanjian Jual Beli (Sales and Purchase Agreement, SPA).

Permohonan skim MyHome boleh dibuat secara online di laman web rasmi, dan borang permohonan MyHome juga boleh dimuat turun di situ.

Pada yang tak minat isi-isi borang online, anda boleh jugak buat permohonan melalui pos. Dapatkan maklumat contact terkini di laman web.

Bila dah siap, bolehlah semak status permohonan MyHome. Kalau permohonan tidak layak, jangan berputus-asa kerana masih banyak lagi skim perumahan mampu milik di Malaysia yang boleh dicuba!

 

Apa Lagi Yang Anda Perlu Tahu Tentang MyHome?

Lebih kurang cam skim-skim perumahan kos rendah yang ada kat Malaysia ni, MyHome 2021 pun ada jugak beberapa syarat jualan yang sangat penting untuk semua faham.

  • Tak boleh jual: Anda tak boleh jual rumah MyHome dalam tempoh 10 tahun lepas dah tandatangan Perjanjian Jual Beli, tapi kalau nak pindahkan pemilikan pada ahli keluarga terdekat boleh.
  • Menyewa: Dilarang sama sekali untuk sewakan rumah MyHome.

myhome, rumah pertama, kpkt

Okay, banyak jugak kita dah cover kat atas tu kan, so rasa-rasanya apa lagi yang korang nak tau pasal skim MyHome ni?

Untuk menjawab soalan-soalan yang mungkin bermain-main di kepala korang, boleh tengok beberapa soalan lazim dengan jawapannya sekali kat bawah ni:

1) Kat mana nak cari pembangunan MyHome?

Ade beberape skim di seluruh Semenanjung Malaysia, Sabah, dan Sarawak. Boleh tengok semua projek terkini ni.

2) Kena bayar deposit ke?

Tak perlu! Pembayaran subsidi yang datang dengan skim MyHome 2021 ni memang dah masuk sekali bayaran pendahuluan sebagai sebahagian daripada pembayaran awal.

3) Saya perlukan pembiayaan tak?

Iyeee, kena, sebab subsidi tu cover kos awal je pada pemaju. Tapi anda kena juga lah ambil pinjaman atau pinjaman rumah untuk nak bayar kos baki rumah tu.

4) Rumah tu ada kemudahan lain tak?

Kebiasannya, rumah MyHome memang dibina sebahagian daripada pembangunan yang dah ada kemudahan macam taman permainan, dewan komuniti, dan ruang letak kereta.

myhome, rumah pertama, kpkt

5) Kelayakan pendapatan tu tengok pada pemohon je ke?

Pendapatan untuk skim ni adalah penilaian pendapatan seisi rumah.

6) Ada ke moratorium?

Ya, terdapat moratorium untuk skim MyHome. Tempoh moratorium akan mula dikira selepas SPA ditandatangani, dan dikenakan untuk 10 tahun.

Syarat moratorium boleh dirujuk dalam surat tawaran kepada pembeli, SPA, dan dokumen hakmilik tanah .

Tak rasa yang MyHome ni untuk korang? Tak semua orang dapat penuhi kriteria kelayakan, tapi nasik baik ada lagi skim-skim lain kat Malaysia yang boleh membantu mereka kat luar tu yang tengah nak mula menjejaki pasaran perumahan. Boleh lah tengok jugak panduan kitorang untuk skim Rent-to-Own yang ada kat Malaysia sebagai salah satu cara untuk anda memiliki rumah pertama anda.

Read Next

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback