Apakah Beza Dapur Basah & Dapur Kering?

Secara ringkasnya, dapur basah ialah tempat di mana aktiviti memasak yang berat dijalankan, manakala dapur kering pula digunakan untuk melakukan persiapan memasak dan hidangan ringan. Ketahui 2 sebab ia berbeza dan 6 idea untuk dapur anda!
dapur basah, dapur kering, susun atur dapur

Click here for English version.

 

Dapur adalah jantung sesebuah rumah – di situlah pusat yang mampu menghubungkan orang ramai semasa waktu makan, dan dapur jugalah ruang yang menyediakan semua makanan lazat untuk anda dan seisi keluarga.

Malah dilaporkan yang kita berada di dapur puratanya sejam setiap kali memasak, jadi dapur kenalah cantik dan selesa kan! 

Di Malaysia, kadang-kadang dapur dibahagikan kepada jenis 'basah' dan 'kering'. Dapur basah adalah untuk menyediakan masakan yang lebih berat, sementara dapur kering pula digunakan untuk penyediaan menu yang lebih mudah dan ringkas.

Kedua-dua dapur ini biasanya diletakkan sebelah-menyebelah untuk memudahkan pergerakan. Harus diingat, bukan setiap rumah dilengkapi dengan dapur basah dan kering tau!

Walau bagaimanapun, ini bukan masalah utama kerana kebanyakan dapur kering dapat diubahsuai untuk melakukan kerja yang sepatutnya dilakukan di dapur basah. Jom kita ketahui lebih lanjut mengenai kedua-dua dapur ini dan apa yang terletak di dalamnya.

 

Apa Itu Dapur Basah?

Dapur basah dinamakan sedemikian kerana di sinilah sebahagian besar kerja memasak dan persiapan sebelum memasak dilakukan. Pasti ‘berkecah’ dalam dapur tu.

Menyiang dan membersihkan bahan bukan sayuran seperti daging dan ikan, serta menggoreng atau memasak makanan yang mempunyai bau yang kuat biasanya dilakukan di dapur basah.

Sinki, mesin basuh pinggan mangkuk, dan peralatan memasak seperti dapur gas dan ketuhar juga diletakkan di kawasan ini disebabkan oleh aktiviti dapur basah yang memerlukan lebih banyak kerja membersih dan mengemas berbanding dapur kering.

Daripada segi susun atur, lebih baik letakkan dapur memasak berhampiran dengan tingkap untuk pengudaraan yang lebih baik.

Walaupun ada serombong dan/atau kipas alih udara, dengan meletakkan dapur gas di tempat yang strategik akan membantu merangsang peredaran udara di dapur basah dan mengurangkan bau dan pembiakan kulat.

 

Apa Itu Dapur Kering?

Berbeza dengan dapur basah, dapur kering pula digunakan untuk penyediaan makanan ringkas.

Kawasan ini digunakan untuk melakukan aktiviti ‘kering’ dan lebih ringkas seperti membuat roti bakar, memotong sayur dan buah, atau memanaskan lebihan makanan di dalam ketuhar gelombang mikro.

Di sinilah selalunya diletakkan peralatan dapur seperti peti sejuk, pembancuh kopi, dan ketuhar gelombang mikro. Ia juga kurang memerlukan kerja pembersihan secara intensif berbanding jiran sebelahnya.

 

Kenapa Pisahkan Dapur Basah Dan Dapur Kering?

Perlu ke untuk pisahkan dapur anda menjadi basah dan kering? Tak semestinya, tapi jika ia boleh memberikan manfaat kepada gaya hidup anda dan anda mampu untuk melakukannya, kenapa katakan tak untuk sesuatu pilihan yang lebih baik.

1) Gaya Hidup

Sekiranya anda selalu memasak untuk keluarga anda, memiliki dapur basah yang khusus untuk tugasan berat ini akan memberikan lebih banyak faedah kepada anda.

Sekiranya anda masih bujang atau tinggal berdua dengan pasangan, anda mungkin tak memerlukannya. Lebih-lebih lagi jika sebahagian besar penyediaan makanan anda terdiri daripada masakan ringan dan mudah.

Sama juga dengan pemilik rumah yang sibuk. Kesimpulannya, ia bergantung kepada tahap keperluan anda untuk memasak.

Dapur Basah Kering _ 9

2) Pertimbangan estetika

Mempunyai dapur yang berasingan adalah kaedah terbaik untuk meluaskan ruang tamu dan ruang makan anda. Dapur basah yang kebiasaannya tersembunyi boleh menjadi dua kali lebih besar daripada dapur kering.

Ini disebabkan oleh adanya sinki, dapur gas, periuk, kuali, dan perkakas memasak yang lain.

Sebaliknya, peralatan asas seperti pembakar roti, ketuhar gelombang mikro, dan pembancuh kopi sudah mencukupi untuk dapur kering.

Dengan menambahkan perabot seperti kaunter bar, kegunaan dapur kering juga dapat dipelbagaikan sebagai ruang makan tambahan atau tempat hiburan.

Kaunter bar juga boleh digunakan untuk menyediakan makanan atau sebagai tempat kerja secara santai, dan kedudukannya di tengah rumah akan merangsang kreativiti dan kebebasan idea anda!

 

Apa Peralatan Sesuai Di Dapur Basah Dan Dapur Kering?

Dapur Basah Kering _ 10

Memandangkan dapur basah dan dapur kering digunakan untuk menyediakan pelbagai jenis makanan, stok barangan yang disimpan di kedua-dua jenis dapur ini juga akan berbeza.

Di bawah adalah senarai beberapa perkakas dapur basah dan dapur kering yang boleh anda pertimbangkan:

Dapur Basah

Dapur Kering

 • Periuk nasi
 • Dapur gas
 • Pili dan sinki
 • Pisau dan papan pemotong
 • Peralatan memasak seperti periuk dan kuali
 • Pelbagai perasa
 • Set makan
 • Perkakas dapur
 • Pembakar roti
 • Pembancuh kopi
 • Dapur elektrik
 • Pili dan sinki (pilihan)
 • Pisau buah dan papan pemotong
 • Pinggan hidangan
 • Peralatan pembakar
 • Perkakas dapur
 • Perasa asas seperti garam dan lada
 • Plug elektrik 'pop-up' (pilihan)

PGMY_No_1

 

3 Inspirasi Reka Bentuk Dapur Basah

1. Terang dan nyaman

Dapur Basah Kering _ 2

Dapur basah jenis ini merupakan sudut terbaik di dalam rumah yang menggunakan cahaya dan pengudaraan semula jadi untuk mewujudkan ruang yang terang dan nyaman. Dapur memasak pula diletakkan di tepi tingkap supaya bau dapat  hilang dengan lebih cepat.

Lengkapkan dapur basah anda dengan kabinet dapur tinggi dari lantai hingga ke siling berserta pemegang tersembunyi untuk dijadikan ruang simpanan yang mencukupi. Permukaan yang licin dan terang membantu ruang dapur untuk kelihatan lebih luas dan kurang bersepah.

2. Semula jadi dan moden

Dapur Basah Kering _ 3

Sekiranya anda sukakan palet warna yang tak terlalu putih, dapur basah jenis ini memberikan keseimbangan yang sempurna antara warna gelap dan terang. Ia memberikan penekanan pada nada kayu neutral dan kemasan cermin yang digilap untuk skirting, bucu, dan kabinet siling bawah.

3. Fokus pada dinding yang bercorak berani

Dapur Basah Kering _ 4

Dapur basah dengan dinding bercorak pasti akan menarik perhatian orang ramai kerana jarang ada dinding bercorak yang dapat dipadan sempurna dengan hud dapur DAN lantai sambil mengekalkan penampilan ruang dapur tanpa melibatkan kos penyelenggaraan yang tinggi, kan?

Kedudukan tingkap dan ruang mencuci juga sangat penting dalam reka bentuk dapur kerana jika anda meletakkan ruang yang mencukupi, anda boleh meletakkan pokok hiasan yang terbaik di sana!

 

3 Reka Bentuk Dapur Kering Untuk Inspirasi Anda

1. Warna hitam dipadankan dengan warna kayu

Dapur Basah Kering _ 6

Gabungan warna hitam dengan warna kayu untuk dapur kering jenis ini menampakkan unsur mewah dan harmoni. Apabila anda melangkah masuk ke dalam ruang ini, ia akan membuatkan anda rasa seakan-akan berada di dalam sebuah filem!

Kaunter bar pula direka dengan ketinggian berbeza-beza supaya anda dapat berdiri dan menyiapkan makanan atau duduk dan menghirup jus kegemaran anda sambil menjamu selera.

Walaupun dinding di belakang sinki atau dapur gas anda kelihatan gelap dan muram, pencahayaan lampu LED yang tersembunyi pasti memeriahkannya dan tampak begitu sempurna bercampur dengan elemen lain.

Tak lupa juga kepada lekapan lampu hiasan di dinding yang menaikkan seri ruang yang ada. Dapur kering jenis ini adalah impian setiap peminat seni reka bentuk dalaman yang menjadi kenyataan!

2. Ringkas tapi inovatif

Dapur Basah Kering _ 7

Jangan terpedaya dengan kesederhanaan dapur kering jenis ini - setiap perincian halus sebenarnya telah dirancang dan direka dengan penuh teliti sehingga ke setiap pelusuk ruang.

Sebagai contoh, pemasangan ketuhar gelombang mikro dan ketuhar ke dalam kabinet dapur dan plug sambungan tenaga elektrik yang unik, bergaya dan mudah digunakan: itulah salah satu cara untuk menjadikan dapur kecil lebih menyerlah!

3. Percikan warna warni

Dapur Basah Kering _ 8

Bagi sesetengah orang, dapur harus kelihatan "hidup" dan berwarna-warni (tapi jangan terlalu banyak warna!). Ini adalah contoh dapur menarik yang tak terlalu berlebihan dalam menggunakan semua warna pelangi.

Menggunakan 2 warna utama iaitu biru dan kuning untuk mewujudkan elemen menonjol, warna kabinet dapur dan meja menyatukan semua warna yang ada secara harmoni.

Sudah tentu, anda boleh memilih warna lain untuk menjadikan dapur kering anda lebih ceria dan menarik, seperti warna pastel atau merah terang!

Sebagai kesimpulan, sama ada anda ingin memiliki dapur basah dan dapur kering bergantung pada keperluan gaya hidup anda. Sekiranya anda sering makan di luar, anda mungkin tak perlukan dapur basah.

Walaupun begitu, anda masih boleh melengkapkan dapur basah sebagai sebuah ruang untuk menyediakan makanan ringkas dan mengekalkan dapur kering yang lebih kecil berfungsi juga sebagai ruang makan.

 

Panduan Relevan

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback