10 Design Dapur Cantik Untuk Anda!

Design dapur ni untuk orang yang suka memasak memang penting. Bukan sahaja untuk mudahkan proses memasak, tapi kenalah rasa seronok sebab berjam-jam duduk di dapur tu. Jadi, jom tengok 10 reka bentuk dapur kami sediakan ni.
design dapur, reka bentuk dalaman dapur, reka bentuk dapur

Click here for English version.

 

 

Design dapur ni sangatlah penting untuk nadi rumah anda, sebabnya  anda adalah apa yang dimakan, dan semuanya bermula dari dapur! 

Dapur yang cantik dan tersergam indah bukan saja tempat untuk anda memasak hidangan yang lazat, namun ia juga mampu menenangkan jiwa. Yerlah, purata orang habiskan sejam di dapur untuk memasak, kenalah elok design tu kan? 

Dengan fungsi penting dalam sesebuah kediaman, dapur adalah ruang yang memerlukan pendekatan unik untuk reka bentuk dalamannya.

Bila nak menghias jangan diabaikan aspek praktikal yang serius serta keperluan untuk mewujudkan ruang dapur anda santai dan selesa.

Reka bentuk dapur di Malaysia bukan sekadar menyusun atur peti ais dan ketuhar mikro, tetapi lebih kepada bagaimana mencipta ruang yang memberikan kebahagiaan, serta sesuai untuk kegunaan seisi keluarga. 

Jadi, jom teroka idea reka bentuk dalaman ini bagi menginspirasi jiwa dan minda anda okay!

 

Cipta Keseimbangan Design Dapur

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan sebelum masak repisi baru adalah keseimbangan antara reka bentuk dapur basah dan dapur kering.

Dapur basah adalah tempat keajaiban makanan rumah bermula. Ketuhar dan dapur masak termasuklah sinki dan tempat persediaan memasak yang baik dapat mengubah makanan yang biasa-biasa menjadi menu lazat.

Kawasan ini perlu dibersihkan dengan lebih kerap, dan sebarang reka bentuk harus mengambil kira keperluan praktikal ini selain nilai estetikanya.

Dapur kering pula tempat penyediaan dan persembahan makanan anda. Di sinilah design dapur dapat memberikan anda kebebasan untuk bereksperimen. Tak semua dapur di Malaysia mempunyai ruang atau keperluan untuk dua kawasan berasingan ni.

Namun dengan memisahkan kedua-dua kawasan ini bukan je dapat menjaga kebersihan makanan dan persekitaran dapur yang lebih produktif, tapi juga memberi peluang untuk anda mempertimbangkan design dapur yang lebih segar.

Jadi, kami sediakan 10 idea design dapur yang menakjubkan untuk rumah idaman anda. Kami tambah juga dengan bonus petua untuk dapur kecil!

 

1) Warna Ceria

design dapur, reka bentuk dalaman dapur, reka bentuk dapur

Hidup tanpa warna, memanglah hambar! Lagi-lagi di ruang dapur anda sendiri. Serlahkan design dapur anda dengan warna cerah bagi menaikkan seri masakan anda itu.

Almari dapur adalah tempat yang tepat untuk menyerlahkan stail anda, dengan meletakkan tampalan warna-warna yang pasti menaikkan mood dapur anda.

 

2) Warna Dominan

design dapur, reka bentuk dalaman dapur, reka bentuk dapur

Gaya ini menyatukan design dapur moden dengan lebih berani, dan bukan sekadar gabungan warna ringkas putih hitam yang selalu sangat orang buat.

Apa kata serikan kabinet dapur anda dengan satu warna yang menghidupkan keseluruhan dapur, sama ada dari material kayu yang digilap atau plastik yang mudah dikilat.

Walaupun kaunter atau permukaan dapur dengan warna lebih gelap menjadi pilihan praktikal, tak ada alasan untuk anda tak cuba naikkan mood memasak dengan design dapur unik lain dari yang lain.

 

3) Minimalis Ringkas

design dapur, reka bentuk dalaman dapur, reka bentuk dapur

Minimalis seringkali dikaitkan dengan sesuatu yang membosankan, tetapi semuanya berbalik pada cara anda sendiri untuk menjadikannya lebih istimewa.

Gunakan warna hitam atau putih bagi menonjolkan kontras dan pada masa yang sama menyerlahkan kreativiti. Dan elakkan dapur menjadi sesak dan tak terurus dengan penggunaan ruang simpanan yang bijak.

Yang pasti, anda perlukan dapur yang bersih dan rapi untuk membuka ruang kepada cahaya yang lebih. Seronok je tengok, tak bosan! Pertimbangkan untuk menambah ruang di dapur dengan menggunakan meja marmar putih yang nampak mewah, atau bangku putih ringkas tapi menawan.

Seperti fesyen, dapur juga boleh menggunakan pendekatan less is more. Ini bermaksud kesederhanaan dapat memberikan manfaat untuk bereksperimen. Dengan lebih banyak ruang di kaunter dapur, maka mudah untuk anda menyiap dan menghidang makanan; dan seterusnya membersihkannya.

 

4) Hipster Chic

design dapur, reka bentuk dalaman dapur, reka bentuk dapur

Sama ada anda mahukan dapur yang terang dan menyerlah, pilihlah untuk jadi berani dengan metalik atau kombinasi logam digilap serta material kayu jati yang jadi pilihan banyak design dapur di Malaysia.

Anda mungkin pernah melihat unsur gaya yang serupa di kedai kopi hipster kegemaran anda. Bayangkan permukaan kayu yang digilap dengan elemen reka bentuk tersendiri, sementara tembaga dan bingkai logam digilap yang mewujudkan keunikan ruang simpanan dapur.

Design ini boleh dipertimbangkan bagi yang ingin mewujudkan suasana kedai kopi hipster dalam rumah mereka.

 

5) Ruang Simpanan Terbuka

design dapur, reka bentuk dalaman dapur, reka bentuk dapur

Ruang simpanan terbuka adalah reka bentuk yang menarik untuk dicuba. Segala macam peralatan dapur disusun dan dipamer rapi. Bayangkan rak simpanan yang terletak di atas kaunter dapur mahupun di sudut yang praktikal.

Ruang simpanan terbuka yang dibina dalam bingkai logam juga menambah elemen reka bentuk yang sangat menarik untuk ruang jenis ini.

Design ni bukan sahaja membolehkan anda mempamerkan stail dapur anda yang tersendiri, tetapi jika anda seorang pengumpul set pinggan mangkuk dan barang dapur yang unik dan eksklusif, ruang ini pasti berguna punya. Bolehlah show-off sikit pada tetamu yang datang!

 

6) Dapur Rustik

design dapur, reka bentuk dalaman dapur, reka bentuk dapur

Design dapur rustik lebih kepada menggabungkan elemen keseronokkan memasak dengan tarikan vintaj untuk mewujudkan ruang dapur indah seperti rumah ladang Eropah atau country home ala Inggeris.

Gaya ini selalu diterapkan dalam banglo yang mempunyai dapur yang besar berbanding reka bentuk dapur yang lebih minimalis.

Nak menyerlahkan lagi ruang dapur? Letakkan dapur masak pelbagai fungsi atau cooker untuk penyediaan hidangan utama, dan sinki seramik putih yang pasti menambah seri.

Kabinet pula boleh dipilih dari jenis kayu pine atau kayu jenis ringan, diwarnai dengan warna pastel cerah bagi menciptakan suasana santai dalam dapur anda.

Letakkan cangkuk dan gantungkan peralatan dapur bagi menunjukkan betapa praktikalnya ruang dapur anda.

 

7) Susun Atur Terbuka

design dapur, reka bentuk dalaman dapur, reka bentuk dapur

Ini lebih kepada pilihan struktur berbanding persoalan warna dan gaya. Walaupun memasak kadang kala bersifat peribadi (ye la ada orang yang tak mahu di kacau semasa memasak, takut hilang fokus katanya).

Tapi best juga kalau proses penyediaan hidangan, anda libatkan sekali tetamu yang datang.

Seperti aktiviti makan-makan atau potluck, proses memasak dan menyediakan makanan pasti menjadi pengalaman manis dalam mengeratkan perhubungan, rasa teruja je sebab boleh bersosial sambil bual santai dan kongsi resepi.

Selitkan meja kerja dan alihkan dinding, supaya ada lebih banyak ruang di dapur anda untuk mewujudkan pengalaman indah ketika memasak.

 

8) Gaya Scandinavian

design dapur, reka bentuk dalaman dapur, reka bentuk dapur

Semua orang teruja dengan stail Scandinavian (seperti dalam katalog IKEA tu!) Anda pun boleh buat di dapur sendiri!

Stail ini lebih kepada menyerlahkan warna kayu semula jadi di samping kekemasan dapur tradisional anda. Gunakan jubin putih terang dan warna pastel pada pintu kayu.

Anda boleh juga memilih untuk menggunakan kemasan warna cerah pine dengan meja makan dengan bawahan terbuka. Ini semua dapat menghidupkan tema Scandinavian pada dapur anda.

 

9) Hitam Berani

design dapur, reka bentuk dalaman dapur, reka bentuk dapur

Dah banyak kita bersembang tentang penggunaan warna, namun design yang mengetengahkan warna hitam secara keseluruhan juga boleh dipertimbangkan. Baru nampak “rebellious”, tak gitu?

Tapi jika anda berkeras untuk menggunakan palet warna ini, pastikan ada cahaya semulajadi yang boleh masuk ke dalam ruang dapur anda. Ye la, kalau tiada cahaya, nak masak macam mana, terutama sekali jika dapur anda memiliki ruang yang agak terhad.

Gunakan teknik keseragaman hitam untuk almari dan dinding, tapi pertimbangkan warna yang lebih ringan untuk ruang persediaan memasak anda bagi mengimbangi daya tarikan gelap pada keseluruhan ruang.

 

10) Rekaan ‘Tech-tastic’

design dapur, reka bentuk dalaman dapur, reka bentuk dapur

Ya, kami akui ‘tech-tastic’ ni kami cipta sendiri, tapi ini semua merujuk kepada idea teknologi dapur masa kini yang dilihat semakin berkembang dan mengujakan!

Pertimbangkan daya tarikan futuristik dengan design yang menggabungkan teknologi dapur terkini. Peti sejuk mahupun penyejuk beku yang dapat memaklumkan anda tentang stok bekalan di dapur seperti  seperti susu dan telur, mesti menarik punya! (Terima kasih peti ais!)

Pembesar suara dan stand Bluetooth pula dapat memainkan lagu kegemaran anda sambil-sambil anda pilih resipi di tablet anda. Nak lagi hebat, suruh je peranti pintar ni bacakan resepi untuk anda!  

Sekarang ni pun, ada trend yang semakin menarik untuk menggunakan meja persediaan memasak yang interaktif dengan gabungan teknologi skrin pintar dan peralatan dapur yang tahan lama. Jom bersedia untuk masa depan!

 

Idea Unik Design Dapur Kecil Anda!

Sekiranya ruang dapur kondo anda agak terhad, jangan risau! Ini tidak bermakna anda tak boleh bereksperimen dan mencari design dapur yang istimewa.

Berikut adalah beberapa petua unik yang dapat membantu anda mencari keseimbangan antara makanan dan ruang yang sempurna.

1) 3 sudut dapur

design dapur, reka bentuk dalaman dapur, reka bentuk dapur

Satu konsep hebat yang boleh anda cuba adalah ‘3 sudut dapur’. Mungkin anda pernah mendengar konsep ini, tetapi bagi mereka yang belum, ia boleh melengkapkan dapur anda.

Seperti nama kepada konsep ini, ia mewujudkan ciri segitiga terpenting yang berhubung dalam dapur supaya anda dapat memasak dengan lebih pantas dan cekap.

Sinki, peti ais dan dapur masak boleh mencipta 3 sudut dapur yang sempurna, pastinya boleh meningkatkan keupayaan anda ketika memasak.

Walaupun konsep 3 sudut dapur berfungsi lebih baik di ruang yang besar, ia juga dapat meningkatkan produktiviti dapur beruangan kecil juga.

2) Almari tersembunyi

design dapur, reka bentuk dalaman dapur, reka bentuk dapur

Almari tersembunyi adalah kaedah terbaik menyediakan ruang simpanan tambahan, tanpa menggunakan ruang terbuka di dapur anda.

Terdapat kawasan penyimpanan yang boleh putar, lipat dan simpan. Ia boleh diletakkan di mana-mana sudut dan bucu, atau laci yang tersorok di sebalik kabinet di lantai bagi mendapatkan lapisan ruang tambahan.

Yang pasti, semua ini berhubungkait dengan inovatif dan kreativiti dalam menggunakan penyelesaian mekanikal bagi mendapatkan ruang tambahan yang anda perlukan (kalau anda nak).

Ini boleh jadi idea yang sangat berguna untuk design dapur kondo anda.

3) Susun dari atas ke bawah

design dapur, reka bentuk dalaman dapur, reka bentuk dapur

Biasanya, bangunan dibina dari bawah ke atas. Tapi, dalam soal design dapur, kalau guna inovasi, dan teknik pemasangan yang baik, anda boleh membina ruang simpanan perkakasan dapur dari siling ke lantai.

Menggantung ruang simpanan di atas meja kerja atau kawasan penyediaan hidangan pasti menawarkan sesuatu yang baru dan segar.

Ini berhubungkait dengan reka bentuk serta susun atur terbuka yang dah kita sembang di atas, tetapi ia adalah idea terbaik untuk memaksimumkan ruang dapur anda.

Siapa yang memerlukan ruang terbuka kosong di atas kaunter dapur anda, sedangkan anda boleh ubah ruang tu untuk letak koleksi perkakasan membuat kopi dan bahan lain di situ? Betul tak?

4) Troli boleh membantu

design dapur, reka bentuk dalaman dapur, reka bentuk dapur

Nak simpan lebih banyak barang agar ada ruang untuk anda bergerak bebas di dapur? Apa kata anda gunakan troli hidangan.

Bahagian atas troli melibatkan penyediaan dan hidangan, maka perlu dibersihkan sentiasa, manakala ruang penyimpanan di bawah adalah untuk anda letakkan apa-apa perkakasan dan item tambahan. 

Terserah pada anda di mana dan apa yang anda nak simpan tetapi kami syorkan agar anda mencari troli yang mudah diletakkan di bawah meja dapur bila tak guna.

4) Cangkuk gantung

design dapur, reka bentuk dalaman dapur, reka bentuk dapur

Periuk belanga dan kuali memang makan banyak ruang, saiznya besar-besar pula! Namun, anda boleh menggunakan ‘kekurangan’ ini sebagai perhiasan yang memberikan kelebihan praktikal dapur anda.

Pasang cangkuk gantung atau cangkuk dinding bagi menggantung periuk dan kuali anda, maka ruang dalam laci yang lain bolehlah anda gunakan untuk simpan semua barang runcit dan peralatan lain.

Penggunaan cangkuk yang bijak bukan sahaja dapat memberikan penyelesaian simpanan yang praktikal, tapi juga dapat menambahkan elemen reka bentuk baru ke dapur anda.

Lebih-lebih kalau anda ada set periuk kuali yang cantik dan mahal tu…tayanglah! Rugi simpan tempat orang tak nampak.  

 

Panduan Relevan

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback